Oldman 462 Opublikowano 17 Listopada Opublikowano 17 Listopada Ekspres do kawy ciśnieniowy automatyczny w okolicach 3 tys. jaki byście polecili , kompletnie sie nie znam. Jakby ktos miał przy okazji link do jakiejs fajnej promocji. to mile widziane
ghostdog 900 Opublikowano 17 Listopada Opublikowano 17 Listopada A będziesz pił kawy mleczne, czy preferujesz "czarne". Ja pijam głównie espresso, doppio lub zwykłe czarne. Postawiłem na ekspres DeLonghi Dinamica (ECAM350.35.W) ze zwykłą dyszą do spieniana mleka. Aż z ciekawości sprawdziłem staty i okazało się, że zrobił już 7145 kaw i nie był ani razu w serwisie. Ten sam model kupiłem parę lat temu rodzicom i też nie ma z nim problemu. On nadal jest w sprzedaży (mój chyba ma już 8 lat, jak nie lepiej). Znajomi preferują mleczne kawy i sobie chwalą serię Philips LatteGo, łatwy w czyszczeniu. Ja raczej stawiam na marki, które robią tylko ekspresy. Pewnie kolejny będzie też z logiem DeLonghi. I tak wszystko rozchodzi się o kawę oraz jej świeżość. Najlepiej zrobisz jak poczytasz sobie fora o kawie. Choć tam głownie preferowane są kolby, niż automaty.
ODIN85 3 500 Opublikowano Piątek o 05:37 Opublikowano Piątek o 05:37 https://www.euro.com.pl/ekspresy-cisnieniowe/siemens-eq-6-plus-s700-te657319rw.bhtml https://mediamarkt.pl/pl/product/_ekspres-cisnieniowy-de-longhi-ecam-45055g-eletta-explore-1464254.html
HappyLittleGamer 190 Opublikowano Piątek o 07:57 Opublikowano Piątek o 07:57 LatteGo to ulubione ekspresy serisantów - tak często je widują Siemens EQ6 plus 100 moi rodzice mają i robi niesamowicie smaczne latte- tu już się chyba nie da nic ulepszyć. Lepiej spienia mleko niż barista. Nivony w smaku to raczej topka, nie ustępuje Jurze, ale poprzednia generacja strasznie się brudziła fusami w środku i z tego powodu wymaga regularnego czyszczenia o ile ktoś nie chce chodować pleśni. Pytanie czy w nowej 8103/8107 to poprawili czy nie. Delonghi sam mam i nie robi syfu w środku, w sumie to utrzymuje się w bardzo dobrej czystości, ale też jest głośny jak szatan, a Nivonki i Siemensy troszkę cichsze. Melitta również z tego co wiem robi smaczniejszą kawę niż Delonghi. Ale Nivona i Jura w topce. Tylko że jeśli ubijasz smak kawy mlekiem no to już inne aspekty się zaczynają liczyć bo różnice w smaku samej kawy się zatrą. 1
bergercs 1 395 Opublikowano Poniedziałek o 12:09 Opublikowano Poniedziałek o 12:09 W dniu 17.11.2025 o 14:21, Oldman napisał(a): Ekspres do kawy ciśnieniowy automatyczny w okolicach 3 tys. jaki byście polecili , kompletnie sie nie znam. Jakby ktos miał przy okazji link do jakiejs fajnej promocji. to mile widziane Melitta. Jedne z najmniej awaryjnych ekspresów, rewelacyjna kawa, 3 lata gwarancji.
Oldman 462 Opublikowano Poniedziałek o 12:21 Autor Opublikowano Poniedziałek o 12:21 (edytowane) dziekuje Panowie bardzo za propozycje poczytam sobie o proponowanych modelach przed przeczytaniem waszych propozycji zastanawiałem sie na ELETTA EXPLORE https://www.mediaexpert.pl/agd-male/ekspresy-i-kawa/ekspresy-cisnieniowe/ekspres-delonghi-eletta-explore-ecam450-55-g Edytowane Poniedziałek o 12:23 przez Oldman
Kris194 4 713 Opublikowano Poniedziałek o 14:35 Opublikowano Poniedziałek o 14:35 (edytowane) W dniu 21.11.2025 o 08:57, HappyLittleGamer napisał(a): Siemens EQ6 plus 100 moi rodzice mają i robi niesamowicie smaczne latte- tu już się chyba nie da nic ulepszyć. Lepiej spienia mleko niż barista. Jak z trwałością i awaryjnością w tym przypadku? Pytam bo widzę, że ma młynek ceramiczny co wydaje się być niezłą januszerką w tym segmencie cenowym. Na podstawie elektrycznych młynków do przypraw wiem, że mechanizm ceramiczny potrafi nie być zbyt trwały. Edytowane Poniedziałek o 16:01 przez Kris194
dan254 118 Opublikowano Poniedziałek o 17:43 Opublikowano Poniedziałek o 17:43 Ja od kilku lat mam ekspres Delonghi,robi 2-3 kawy dziennie i jeszcze nie miałem z nim żadnych problemów.
HappyLittleGamer 190 Opublikowano Poniedziałek o 21:23 Opublikowano Poniedziałek o 21:23 6 godzin temu, Kris194 napisał(a): Jak z trwałością i awaryjnością w tym przypadku? Pytam bo widzę, że ma młynek ceramiczny co wydaje się być niezłą januszerką w tym segmencie cenowym. Na podstawie elektrycznych młynków do przypraw wiem, że mechanizm ceramiczny potrafi nie być zbyt trwały. Ten Siemens ma dopiero 2.5 roku i parzy sporo bo pewnie 5 kaw dziennie i póki co bezawaryjnie śmiga. Siostra miała Saeco czyli Philips dosyć drogi i faktycznie tak jak wieść gminna głosi dłużej stał w serwisie niż w kuchni aż się go pozbyli i też tego Siemensa kupili. Ja kupiłem Delonghi bo u mnie w pracy mają i nikt nigdy nie naprawiał Delinghi więc... Stwierdziłem że wezmę takiego za 1000zł bo się chcę pobawić w latte art.
Kris194 4 713 Opublikowano Poniedziałek o 22:36 Opublikowano Poniedziałek o 22:36 10 godzin temu, bergercs napisał(a): Melitta. Jedne z najmniej awaryjnych ekspresów, rewelacyjna kawa, 3 lata gwarancji. Odnośnie smaku, masz może porównanie z ekspresem Jura? W pracy wiadomo co stoi także mogę być trochę "skrzywiony" pod tym względem
bergercs 1 395 Opublikowano wczoraj o 06:57 Opublikowano wczoraj o 06:57 Jeśli chodzi o czarną to bardzo blisko do "dużej"* Jury. Jedyna wada Melitt to w "tańszych" modelach (do około 2000-2200) to wykonanie plastik- fantastik/ *w dużym uproszczeniu - "duże" to te od około 5k zeta w PL. Jura wprowadziła tańsze modele z "małym" zaparzaczem-omijać szerokim łukiem (takie info dla tych. co by się napalili na tanią Jurę) - bardzo awaryjne. U większości producentów kawa w modelu budżetowym jak i droższym będzie praktycznie identyczna - u Jury niestety nie; Siemens również stosuje dwa rodzaje zaparzaczy. 1
Kris194 4 713 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu @bergercs Wiesz może czy Melitta poprawiła bolączki tego modelu, który podlinkowałeś? Chodzi o kwestię spieniania mleka i zapychający się zaparzacz.
Rekomendowane odpowiedzi