Skocz do zawartości

DDR5 venom 6000 cl30 nie stabilny Asrock b850

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, może źle napisałem - nie odnosiłem się do konkretnych Twoich pamięci, tylko tak bardziej ogólnie. Moduły CL30 wcale nie są jakoś specjalnie szybsze od CL36, a obecnie przy kombinacjach producentów potrafią być wolniejsze...

Opublikowano
4 minuty temu, rzymo napisał(a):

Tak, może źle napisałem - nie odnosiłem się do konkretnych Twoich pamięci, tylko tak bardziej ogólnie. Moduły CL30 wcale nie są jakoś specjalnie szybsze od CL36, a obecnie przy kombinacjach producentów potrafią być wolniejsze...

To jest tak jak @Radio Tirana napisał - dzielenie włosa na czworo.
AMD oficjalnie podało 6000CL30 jako optimum, to każdy w to celuje - a że sąsiednie timingi/taktowania mają marginalny wpływ na wydajność + to co piszesz czyli kombinacje ciasności/luźności timingów aby memki lepiej dla producenta wyglądały na papierze już wiele osób nie dostrzega.

Dlatego m.in. nie jestem fanem OC ramu na żyletki. Przyrost żaden, a zabawy - jak ktoś jest masochistą niech w to brnie. 
Mi wystarcza EXPO z lekką korektą i lepiej się skupić na OC/UV CPU i GPU imho.

Opublikowano (edytowane)

Nie stety na nowych ramach to samo :) z tą różnicą ze gre wywala bez błędu poprostu wywala do pulpitu i tyle :) na 99% wina GPU ale na grupach na facebooku dużo ludzi ma taki problem i każdy ma kartę AMD czy serie 6 ablo 7 albo 9 wiec wydaje mi się ze winne sterowniki. Tylko dzwine jest to że są osoby które grają na AMD i nie maja problemów 

Jak to rozgryść? 

Edytowane przez zlotnik
Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Dlatego m.in. nie jestem fanem OC ramu na żyletki. Przyrost żaden, a zabawy - jak ktoś jest masochistą niech w to brnie. 

Są ludzie co lubią się bawić ramami, mają takie hobby i będą walczyć o każdy %.

Mi się już nie chce za dużo z tym bawić, ale moje 6000 CL32-38-38-96 expo jak już miałem chwilę czasu lekko poprawiłem na CL30-36-36-64 dalsze timingi też pozacieśniałem, bo expo ma np wywalone w kosmos tRFC itd. i latają na 1.35V, ale więcej nie chce mi się bawić, żeby coś pałować i wyciskać wszystkie soki :E

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
Opublikowano
36 minut temu, zlotnik napisał(a):

Nie stety na nowych ramach to samo :) z tą różnicą ze gre wywala bez błędu poprostu wywala do pulpitu i tyle :) na 99% wina GPU ale na grupach na facebooku dużo ludzi ma taki problem i każdy ma kartę AMD czy serie 6 ablo 7 albo 9 wiec wydaje mi się ze winne sterowniki. Tylko dzwine jest to że są osoby które grają na AMD i nie maja problemów 

Jak to rozgryść? 

Złotnik, popatrz na to:
obraz.thumb.png.b3edb711637ef743ebb54bf3c447c560.png

Potem popatrz na to:
obraz.thumb.png.de03f127efafc9f63eefa41476f5ed68.png
obraz.thumb.png.78a4aacddd11b903d9288b9d0a9ca503.png

Następnie popatrz na to:
obraz.thumb.png.a0a80eb8f32d81ada22440d1717470a1.png

I teraz zadaj sobie pytanie kogo pytać o rady.

Opublikowano
23 minuty temu, lukadd napisał(a):

Są ludzie co lubią się bawić ramami, mają takie hobby i będą walczyć o każdy %.

Mi się już nie chce za dużo z tym bawić, ale moje 6000 CL32-38-38-96 expo jak już miałem chwilę czasu lekko poprawiłem na CL30-36-36-64 dalsze timingi też pozacieśniałem, bo expo ma np wywalone w kosmos tRFC itd. i latają na 1.35V, ale więcej nie chce mi się bawić, żeby coś pałować i wyciskać wszystkie soki :E

Jak ktoś lubi dla sportu, jego sprawa. Dla mnie liczy się współczynnik koszt-efekt, gdzie kosztem w tym wypadku jest poświęcony czas.

Dla 99% ludzi wczytanie XMP/EXPO wystarcza w zupełności do szczęścia ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, zlotnik napisał(a):

Nie stety na nowych ramach to samo :) z tą różnicą ze gre wywala bez błędu poprostu wywala do pulpitu i tyle :)

Mówiłem, że wymiana pamięci wuja da. 

Teraz na próbę wyjąłem RX 9070 XT i wsadziłem RX 7900 GRE. 

Efekt? Żaden, dalej BF6 się crashuje do pulpitu. 

Opublikowano (edytowane)

IMG20251129221720.thumb.jpg.b4ad2e9d165bd801e43dc2659dce0c00.jpg

1 godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

Mówiłem, że wymiana pamięci wuja da. 

Teraz na próbę wyjąłem RX 9070 XT i wsadziłem RX 7900 GRE. 

Efekt? Żaden, dalej BF6 się crashuje do pulpitu. 

czyli wina sterowników AMD 

Edytowane przez zlotnik