Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

X-Trail T32 ma 4,65 cm - jest 10 cm dłuższy niż Focus mk.3 w kombi. 

Chyba, że porównujesz do tego ostatniego focus (mk4). :) 

Shit a wydaje się krótszy hehe. No ale freemont jest od niego jeszcze sporo dłuższy.

Co do rav 4 to widzę że też dałoby się znaleźć. Może też nie taka zła opcja. Tylko kolejne auto bez nawiewów z tyłu :E

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Dzisiejsze Hondy to nie te same Hondy co kiedyś, zresztą czy one takie bezawaryjne były... Chcesz spokój to Toyota albo Mazda, tylko w tej drugiej zostaje wolnossąca benzyna co w dużym SUV jest średnie. 

Bierz Koreańca w dieslu i tyle :E 

Z mazda byłbym ostrożny. Części nie są tak dostępne i w przystępnej cenie jakby się chciało. To nie vag, gdzie ileś modeli ilus marek korzysta z tej samej platformy i części są zamienne między nimi. 

Do swojej musiałem jednak się wykosztować mimo że 2009 to za cewki, świece, czujniki itp swoje zapłaciłem bo Ori lub wysoka półka tyłu lemforder. Zamienniki nie działały jak powinno, w szczególności świece i cewki.

Rozrząd itp pomijam chciała też wyboru jakoś szczególnie nie ma.

Opublikowano
2 godziny temu, jarux napisał(a):

Chciałbym tylko zauważyć, że nowe też nie daje 100% pewności bezawaryjności. W przeciwnym wypadku gwarancja byłaby zbędna. 

W szczególności w dzisiejszych czasach. Loteria jak z używką z tym, że na części trzeba niekiedy dłużej poczekać bo zamienników brak a na stanie w ASO nie przewidziano. Nowe modele, nowe platformy obcięcie kosztów również w logistyce serwisowej. 

Od premium po budżetowe. 

Dlatego będę powtarzał, że wiązanie się długoterminowo z aktualną nową motoryzacją, na własność za gotówkę czy w kredyt do głupota. 2-3 lata i najlepiej się pozbywać zanim skarbonka się ujawni ;)

Opublikowano (edytowane)

Z drugiej strony chcemy polecać te 2-3-4 letnie auta :D bo jak salon PL i serwisowane w ASO to z pewnością wszystko w nim jest tip-top :Crash:

Dlatego wewnętrzny ja kłóci się z tym co sie obecnie wyprawia. Z pocałowaniem ręki kupiłbym np. 7-8 letnie auto z realnym przebiegiem (liczmy z 10tyś rocznie), niekoniecznie autostradowo-przedstawicielskim, z historią gdzie ktoś mi na papierze pokaże że faktycznie co rok zmieniał oliwę i NIE jeździł na oleju rzepakowym. Zapłaciłbym nawet za takie auto więcej. Przed pandemią jednak nieco inaczej się furmanki składało i inne były priorytety niż są teraz.

W dodatku gnanie w EV powoduje, że silniki spalinowe lezą i płaczą.

Gdzie się nie obejrzysz dupa z tyłu.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
19 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Dlatego mi nawet nie w głowie zmiany aut, zwłaszcza słuchając od klientów czy mechaników o trwałości obecnych silników etc...tłukę 10 letniego 508 i 14 letniego C5 dokąd się da, później się będzie myśleć co dalej.

Przechodziłem to samo ostatnio, myślałem żeby Ceeda z 2007 wymieniać, ale... praktycznie wsio oryginał poza zawieszeniem, nie psuje się, jeździ, w budżecie 30-40k kupię taki sam przebieg jak mam obecnie, a wydawać 80k na auto w tej chwili mnie nie kręci. Chyba dozbieram i jakiś najem/kredyt wezmę ale to za kilka lat. 

Teraz wlecą nowe oponki więc tym bardziej nie zmieniam.