Skocz do zawartości

5800X3D wiecznie żywy przebija cenami 7800X3D i zbliża do 9800X3D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czas też ma swoją wartość i nie każdy ma go tyle, żeby całymi dniami siedzieć i pilnować czy nie pojawiła się przypadkiem jakaś okazja na wielu różny portalach. Obecnie na OLX w tych cenach widzę najbardziej budżetowe moduły 4800. Jak już miałbym się bawić w zakupy na tej platformie i ryzykować pieniędzmi i zdrowiem psychicznym, to powinno to mieć chociaż jakiś sens ;) No i to nadal bardzo drogo. A bardziej sensowne moduły kręcą się w okolicach 3k. Czyli o 1k taniej niż nówki w sklepie. Ale szczerze, kto przypuszczał że zakup pamięci będzie wiązał się z wydatkiem podobnym do zakupu karty graficznej? :E

Argument w stylu 'pół roku / rok temu trzeba było...' nie ma sensu, bo rok temu sytuacja była inna niż dziś. ;) Poza tym 5800X3D to nadal świetny proc i nie było powodu żeby zacząć zastanawiać się czy przypadkiem nie dociągnie do premiery AM6. Nikt nie przewidział że będą takie ceny, że będą opóźnienia, a większość produkcji pójdzie w datacenter.

Trafienie z wymianą platformy w idealnym momencie to raczej nie przejaw głębokiej analizy tylko po prostu farta. Takiego samego jakiego miałem ja z zakupem większego SSD zanim podrożał dwukrotnie, albo z wyborem platformy AM4 w 2018 którą później mogłem upgradować do stanu obecnego, gdzie komp jest prawie jak nowy i daje sobie radę ze wszystkim w 3440x1440 >100 fps. Nie przewidziałem wtedy jak bardzo mi się to opłaci. I jestem pewien że ty również nie przewidziałeś że np. premiera AM6 może być opóźniona. A teraz nawet płyty główne podrożeją. :D

Po prostu albo wymieniasz często sprzęt i tym razem było to w opłacalnym momencie, albo po prostu miałeś farta. Gratulacje.

• Upvote 1
Opublikowano

Nigdy nie czekam na coś, czego jeszcze nie ma . Ludzie najczęściej mówią , eee ramy drogie nie warto teraz przechodzić na AM5.

Ale jak były tanie po 400zł 2x16 , też nie kupowali i siedzieli na AM4. Jak kiedyś wejdzie AM6 znowu ci co siedzą na AM4 będą płakać że drogo, albo stara śpiewka , poczekam aż wyjdzie AM7🤣

Ja po prostu jak coś zmieniam , nie płaczę że drogo tylko kupuję i dążę do celu. Jak nie stać nie kupuję , proste.;)

Opublikowano
3 godziny temu, AudRob napisał(a):

Nigdy nie czekam na coś, czego jeszcze nie ma . Ludzie najczęściej mówią , eee ramy drogie nie warto teraz przechodzić na AM5.

Ale jak były tanie po 400zł 2x16 , też nie kupowali i siedzieli na AM4. Jak kiedyś wejdzie AM6 znowu ci co siedzą na AM4 będą płakać że drogo, albo stara śpiewka , poczekam aż wyjdzie AM7🤣

Ja po prostu jak coś zmieniam , nie płaczę że drogo tylko kupuję i dążę do celu. Jak nie stać nie kupuję , proste.;)

"Nigdy nie czekam na coś, czego jeszcze nie ma "  ? :lol2:

To maksyma ? 

• Haha 1
Opublikowano

Mam 5800X3D i RTX4090. Zastanawiałem się w tamtym roku nad przejściem na am5, ale uznałem że to nie ma sensu. Wszystkie nowe gry w 4K mam +60FPS. Raczej żadnych wielkich skoków technicznych w grach nie będzie w najbliższych latach. Więc bez problemu posiedzę jeszcze 2-3 lata.

Opublikowano
W dniu 9.08.2026 o 10:22, Baxter napisał(a):

Mam 5800X3D i RTX4090. Zastanawiałem się w tamtym roku nad przejściem na am5, ale uznałem że to nie ma sensu. Wszystkie nowe gry w 4K mam +60FPS. Raczej żadnych wielkich skoków technicznych w grach nie będzie w najbliższych latach. Więc bez problemu posiedzę jeszcze 2-3 lata.

Też mam 4090 , czy Tobie na am5 starczy na 2-3 lata wątpię . Ja w cyberku mam 120FPS+

Na dniach będę miał drugi monitor 4k zobaczymy ile tam FPS będzie i 1%low .

Dwa monitory na stole postawię i się porówna. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.08.2026 o 10:22, Baxter napisał(a):

ja też celuje w 60fps i tyle mi wystarcza. 
Tak samo sprzęt mi wystarcza. Pytanie po prostu czy sprzęt przeżyje bezproblemowo jeszcze te 2 lata bo w 2028 mają podobno spaść ceny pamięci a nie chce sytuacji że będę musiał kupić na już coś po jeszcze wyższych cenach.

Ja siedzę na 5700x3d a teraz kupiłem am5. Pamięci po chorych pieniądzach. 1700zł za 32 gb

mógłbym czekać do BF ale wtedy pewnie płyty podrożeją i procki i wyjdzie  na to samo co teraz bo zapowiadają podwyżki cen płyt.

Edytowane przez Dimazz