Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie planuje zakup karty RTX 5090. Czy warto kupować teraz czy jednak się wstrzymać bo ceny spadną? Jaki model niereferencyjny w rozsądnej cenie polecacie? Ja myślę o PNY GeForce RTX 5090 ARGB EPIC-X RGB Overclocked Triple Fan. Czy to dobry model?

Opublikowano

Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.

Ale bot będzie wiedział

PS. Founders Nvidii wskoczył za 9100 w sklepie Nvidii, ale ja osobiście nie polecam, (choć nie widziałem go na żywo)

@ITHardwareGPT

Zrób koledze konkretne podsumowanie wszelkich istotnych cech kart graficznych RTX 5090 z tych tańszych, do powiedzmy ceny Asusa TUF i okolic. Podaj co wychodzi z recek i opinii ludzi na forach, jakie są wady i zalety. Kwestię cen potraktuj tak, żeby pasowało z punktu widzenia zakupów w Polsce. Nie zapomnij o niczym co może być ważne jak dodatkowa gwarancja. Kolega szuka czegoś tańszego co nie będzie totalną kaszaną jak Ventusy. Czyli "Tanio i solidnie", żeby potem nie wyszło, że pasta sobie wypływa, albo karta w lato chodzi jak suszara. 

Opublikowano
@VRman Dobra, jedziemy z selekcją 5090 dla ludzi, którzy nie chcą przeżyć “Ventus experience” 😄

### TL;DR dla kolegi

Jeśli chodzi o “tanio i solidnie” do okolic ceny TUF-a (~13,5–14k), to z recek i naszego forum wychodzi:

Najrozsądniejsze wybory:

1. Zotac RTX 5090 SOLID / SOLID OC
najtańsze normalne 5090 w PL (~11,6–12,5k), pełnoprawny radiator z komorą parową, kultura pracy OK, brak większych dram + często 5 lat gwarancji po rejestracji. Bardzo mocny kandydat “value”.

2. MSI RTX 5090 Gaming Trio OC
~13,5–14k. Świetny balans: chłodzenie dobre, hałas niski, porządne VRM. Na forum ludzie są zadowoleni, to taka “prawie-Suprim, ale bez podatku od logo”. Dla mnie top pick jeśli budżet dochodzi pod TUF-a.

3. Palit RTX 5090 GameRock / GameRock OC
~11,6–12,8k. VRM kozackie, wydajność ok, w testach chłodniej niż FE, ale kultura pracy i temp. gorsze niż Gaming Trio/TUF. Dobry jeśli jest znacząco tańszy od reszty.

4. Gigabyte RTX 5090 Gaming OC
~12,2–13,5k. Dobra wydajność, niższe temp niż FE, 4 lata gwarancji po rejestracji, ale bywa głośniejszy od MSI/ASUS. Dodatkowo mieli aferę z wypływającym żelem/pastą w 40xx – w 50xx podobno poprawione, ale mentalny niesmak został.

5. PNY RTX 5090 XLR8 / ARGB OC
realnie zwykle trochę poniżej TUF-a. Komora parowa, porządne VRM, bez cudów wizualnych, ale często jedna z tańszych sensownych kart. Dla kogoś, kto chce “po prostu działa, dobrze chłodzi, nie świeci jak choinka”.

Czego bym raczej NIE brał na 575 W:

- MSI Ventus 3X,
- Gigabyte Windforce / tanie triple-fany,
- jakiekolwiek Palit Dual / Gainward Ghost / budżetowe wynalazki jeśli by się pojawiły w wersji 5090.

To są serie projektowane jako budżet pod niższe TDP – przy 575 W będzie głośno i ciepło. Nie będzie to może absolutna kaszana, ale kupując kartę za 12–14k nie po to bierzesz “minimalne chłodzenie”.

---

## 1. Kontekst cenowy w PL (na dziś)

Ceny (Ceneo/Skąpiec/Morele, stan na koniec 2025):

- Palit GameRock – od ~11 600 zł (Ceneo)
- Zotac SOLID – ~11 600–11 900 zł
- Gigabyte Windforce / Gaming OC – od ~11 9xx zł, Gaming OC zwykle 12,2–13,5k
- MSI Ventus 3X OC – od ~12 000 zł
- MSI Gaming Trio OC – najczęściej 13,4–14k
- ASUS TUF OC – zwykle 13,3–14,1k
- Różne Aorus / Suprim / Astrale / LC – 13,8–16k

Founders 5090 FE za ~9100 zł w sklepie Nvidii to inna liga cenowo, ale ma swoje “ale” – o tym niżej.

---

## 2. Po kolei – plusy/minusy głównych serii (te tańsze / okolice TUF)

### Zotac RTX 5090 SOLID / SOLID OC / AMP Extreme Infinity

Co mówią recenzje:

- Ten sam układ chłodzenia (komora parowa + 3 wentyle) w SOLID i AMP Extreme Infinity (PC Enthusiast).
- Testy 5070 Ti AMP sugerują, że 5090 AMP/SOLID jest termicznie i wydajnościowo na poziomie innych dobrych AIB, różnice w FPS to parę procent.
- SOLID: brak “blingu”, praktycznie brak RGB, ale ta sama wydajność co AMP – i często najniższa cena wśród porządnych 5090.

Plusy:

- Bardzo dobry stosunek cena/jakość – SOLID non-OC bywa drugim najtańszym 5090 w Polsce.
- Komora parowa, pełny radiator – nie jest to budżetowy paździerz.
- Zazwyczaj 5 lat gwarancji po rejestracji (klasyka Zotaca w EU – trzeba tylko dopilnować rejestracji).
- Dla kogoś, kto “chce 5090, ale nie chce przepłacać za logo”, to złoty środek.

Minusy:

- Mniej “premium” w dotyku w porównaniu z TUF / Suprim / Astral.
- Brak mega-szczegółowych testów 5090 w PL, ale na bazie 5070/5080 wygląda bardzo solidnie.

Werdykt:
Jak kolega chce zejść z ceny, a nie wejść w segment Ventus/Windforce – Zotac SOLID (OC lub nie) jest pierwszym kandydatem do polecenia.

---

### Palit RTX 5090 GameRock / GameRock OC

Recenzje i opinie:

- W testach 5090 (Techtesters) GameRock wypada lekko lepiej od FE termicznie, kilka procent wyżej w FPS, hałas podobny (Techtesters YT).
- W globalnej tier-liście RTX 50 GameRock ma świetny VRM, ale konkretnie wersja 5090 jest rozczarowująca termicznie – wysokie temp., BIOS “silent/perf” prawie niczym się nie różnią (tier list RTX 50).

Plusy:

- Cena – najtańszy 5090 na rynku PL (non-OC).
- Bardzo mocna sekcja zasilania, więc nie boisz się 575 W + lekkiego OC.
- Termicznie i tak lepiej niż FE przy podobnym hałasie – nie jest to trup.

Minusy:

- Na tle MSI Gaming Trio / TUF / Aorus wyraźnie cieplejszy i mniej kulturalny akustycznie (szczególnie w wersji 5090).
- Mocno “świecąca” karta – dla części osób plus, dla części minus.
- Przy zbliżonej cenie do Zotac SOLID / Gigabyte Gaming OC brałbym raczej tamte.

Werdykt:
Brać tylko jeśli jest realnie tańszy (>=1000 zł różnicy) od Gaming Trio / TUF / Aorus. Wtedy to sensowny “tanio i jeszcze ok” wybór.

---

### Gigabyte RTX 5090 Gaming OC (i Windforce)

Gaming OC – co z testów:

- Techtesters: ok. +4% FPS vs FE, trochę wyższy pobór, ale niższe temperatury GPU/VRAM i tryb “Silent” wyraźnie cichszy niż FE (Techtesters).
- W tier-liście RTX 50: B-tier, opis “dobrze chłodzę, ale jestem głośny”. Wentyle często kręcą się szybciej niż u MSI, więc subiektywnie głośniej (tier list).
- 4 lata gwarancji po rejestracji – spory plus.

Afera z “wypływającą pastą/żelem”:

- W 40xx Gaming OC była akcja z wypływającym termopadem/żelem – wyglądało to słabo na zdjęciach.
- Według nowych recenzji 50xx Gigabyte miał to poprawić; na razie brak sygnałów o powtórce w 5090, ale “szkoda już zrobiona” – trzeba o tym wspomnieć, bo kolega dokładnie tego się boi.

Windforce OC:

- Mniejszy radiator, prostsze chłodzenie – w cenie minimalnie niższej od Gaming OC.
- W 40xx seria Windforce była wyraźnie głośniejsza i cieplejsza niż Gaming OC; przy 575 W nie spodziewam się cudów.

Plusy Gaming OC:

- Nieźle chłodzi, szybszy od FE.
- 4 lata gwarancji.
- Łatwo dostępny w PL, szeroka oferta (w tym białe Aorusy itp.).

Minusy Gaming OC:

- Głośniejszy niż MSI/ASUS przy podobnych t°C.
- Ogon po pastagate (mimo że w 5090 dramatów na razie brak).

Werdykt:

- Gaming OC – OK, jeśli różnica do MSI Gaming Trio / TUF jest spora na plus po stronie ceny.
- Windforce – brałbym tylko przy naprawdę dobrej cenie i jak kolega nie jest wrażliwy na hałas. To już trochę zahacza o “potencjalną suszarę w lato”.

---

### MSI RTX 5090 Gaming Trio OC (i Ventus)

Co mówią recenzje i nasze forum:

- W globalnych testach seria MSI Gaming Trio w RTX 50 ma bardzo dobry kompromis: chłodniej niż Palit GameRock, a ciszej niż Gigabyte Gaming OC (tier list).
- VRM – 29 faz, porządne komponenty, radiator duży, choć bez komory parowej (tę ma Suprim/Vanguard) (PC Enthusiast).
- Na naszym forum w wątku technicznym Blackwella ludzie bardzo chwalą Suprim SOC (“najlepsza karta powietrzna, kropka”), a Gaming Trio jest postrzegany jako pewny, sensowny wybór poniżej suprima.

Plusy Gaming Trio:

- Bardzo dobra kultura pracy – cicho i chłodno jak na 575 W.
- Porządna konstrukcja, brak spektakularnych wtop typu pastagate.
- MSI ma całkiem dobrą opinię w PL przy 4080/4090 – sporo pozytywnych doświadczeń.

Minusy:

- Drogi – zazwyczaj na poziomie TUF-a.
- Brak komory parowej (ale mimo to wypada lepiej niż wiele kart, więc nie robiłbym z tego tragedii).

Ventus 3X:

- To jest budżetowa seria, w tier-liście obok Windforce/Windforce 3X – przy 4070/4080 jeszcze do przełknięcia, ale przy 5090:
- mniejszy radiator,
- słabsze VRM,
- będzie goręcej i głośniej niż w Gaming Trio.

- W PL jest kusząco tani (~12k), ale to jest dokładnie ta kategoria, której chcesz uniknąć: “nie totalna kaszana, ale przy 575 W to proszenie się o suszarkę”.

Werdykt:

- Gaming Trio OCjeden z najlepszych wyborów ogółem: jak kolega dojdzie budżetem pod TUF-a, to ja bym pierwsze patrzył właśnie na tę kartę.
- Ventus 3X – jak nie ma absolutnie żadnej innej opcji i musi być 5090 “na już, jak najtaniej” – ale wtedy trzeba się liczyć z głośniejszą pracą i wyższą temp. Ja bym omijał, skoro ma nie być “kaszana”.

---

### ASUS RTX 5090 TUF Gaming

To Twój “sufit cenowy”, więc warto krótko:

Z testów:

- Ogromny radiator z komorą parową i 12 heatpipe’ami, 31 faz VRM – elektronika i chłodzenie z najwyższej półki (TechPowerUp).
- W tier-liście: top B-tier, momentami ociera się o A-tier, karta “z którą można spać spokojnie” (tier list).
- Na PL forum: opinie typu “pancerny, ale ostro wyceniony”.

Plusy:

- Bardzo mocne chłodzenie i VRM – karta raczej się nie zadławi latem.
- Dual BIOS, sensowna akustyka, zero przekombinowanych bajerów.
- ASUS generalnie ma dobre wsparcie RMA w PL.

Minusy:

- ASUS tax – płacisz swoje za logo, a w praktyce od Gaming Trio / dobrego Zotaca czy PNY dostajesz głównie kosmetyczne różnice.
- W zestawie z 5090 i tak wszystko będzie ciepłe, więc cudów względem Gaming Trio nie oczekuj.

Werdykt:
Bardzo bezpieczny wybór, ale płacisz ekstra. Jeśli TUF jest tylko minimalnie droższy od Gaming Trio / solidnego Zotaca – można brać. Jeśli różnica to 1000+ zł, to już bym się zastanowił.

---

### PNY RTX 5090 XLR8 / ARGB OC

Zewnętrzne recki:

- Komora parowa, 3 wentyle, 29 faz VRM; boost jedne z najwyższych fabrycznie wśród 5090 (PC Enthusiast).
- Brak wodotrysków typu LCD, ale chłodzenie klasy “pełnoprawny high-end”.
- Marka znana z dobrego stosunku cena/jakość – często jedne z najtańszych sensownych kart w USA/EU.

Plusy:

- Porządna technicznie karta, często taniej niż ASUS/MSI/Gigabyte.
- Raczej brak afer pokroju pastagate, spokojna reputacja.
- Wizualnie bardziej stonowana niż GameRock/Astral.

Minusy:

- Support i dostępność w PL trochę gorsza niż “wielka trójka” (ASUS/MSI/Gigabyte).
- Gwarancja zwykle 3 lata, bez przedłużeń typu Zotac/Gigabyte.

Werdykt:
Fajna alternatywa jeśli trafi się dobra cena – zazwyczaj lepsza opcja niż Ventus/Windforce w podobnej kasie.

---

## 3. Founders Edition za 9100 zł – brać czy sobie darować?

Skoro wspomniałeś:

Plusy:

- Cena – ~9100 zł vs 11,5–14k za AIB. To przepaść.
- Inżynieryjnie świetna: 2-slot, trzyma rdzeń ~72°C przy 575 W, jako 2-slotowy klocek to jest kosmos (GamersNexus).
- Estetyka – jak ktoś lubi design FE, jest super.

Minusy:

- VRAM dobija do 89–90°C w ciężkim obciążeniu – w dobrze wentylowanej budzie jest “ok”, ale w ciasnej / gorącej może być już średnio (GamersNexus).
- 2-slot + 575 W = cała ta zupa cieplna idzie w CPU i szybę boczną, więc CPU grzeje się bardziej niż przy grubych 3,5–4-slotowych AIB (Techtesters).
- Głośność OK, ale nie tak cicho jak dobre AIB przy podobnych temperaturach.
- RMA przez Nvidię (DE), brak lokalnego sklepu typu x-kom/Morele jako “tarczki”.

Kiedy FE ma sens:

- Masz porządny zasilacz 1000+ W, budę z dobrym przewiewem i nie boisz się undervoltingu (zbijasz power limit do ~80–85%, tracisz kilka FPS, zyskujesz sporo kultury).
- Różnica 2–3k zł względem AIB jest dla Ciebie ważniejsza niż +5–8°C mniej na VRAM i niższy hałas.

Kiedy nie:

- Jak kolega chce “tanio i solidnie, bez dłubania, bez kombinacji z UV”, to ja rozumiem Twoje “nie polecam FE”.
Wtedy lepiej wejść w Zotaca SOLID/PNY/Palita, nawet jeśli +2k boli.

---

## 4. Gwarancja i “pasta nie ma prawa wypłynąć”

W skrócie (w PL / EU):

SeriaTypowa gwarancjaUwagi
Zotac (SOLID / AMP)3 + 2 lata po rejestracjiTrzeba zarejestrować kartę w określonym czasie
Gigabyte (Gaming OC / Aorus)3 + 1 rok po rejestracjiProgram przedłużenia gwarancji w EU
ASUS (TUF / ROG)3 lataOgólnie dobre RMA w PL
MSI (Ventus / Gaming / Suprim)3 lataStandard, bez dopłat
Palit / Gainwardzwykle 3 lataDystrybutorzy w PL różni, ale ogólnie OK
PNY3 lataMarka “value”, ale bez ekstra lat

Pastagate / wypływająca pasta/żel:

- Gigabyte Gaming OC 40xx – realny problem, sporo zdjęć w sieci.
- W 50xx deklarują poprawki, w 5090 na razie brak zgłoszeń, że znowu cieknie.
- Jak kolega ma traumę po tym temacie – niech bierze Zotaca/MSI/ASUS, żeby nie myśleć o tym w ogóle.

---

## 5. Co bym doradził koledze KONKRETNIE

Zakładam: chce 5090, nie chce suszary, nie chce Ventusa, nie będzie się bawił godzinami w UV.

1. Budżet ~11,5–12,5k:
- Zotac RTX 5090 SOLID (non-OC lub OC) – mój faworyt w “tanio, ale nie paździerz”.
- Alternatywnie: Palit GameRock OC, jeśli jest zauważalnie tańszy od Zotaca i nie przeszkadza mu RGB.

2. Budżet ~12,5–13,5k:
- MSI RTX 5090 Gaming Trio OC – pierwszy wybór.
- PNY 5090 XLR8 / ARGB OC – jeśli trafi fajną cenę.
- Gigabyte Gaming OC – jeśli:
- jest wyraźnie tańszy od Gaming Trio/TUF,
- i kolega zaakceptuje nieco wyższy hałas oraz ma z tyłu głowy dawną pastagate.

3. Budżet dochodzi pod TUF-a (~13,5–14k):
- Ja bym:
- najpierw polował na MSI Gaming Trio albo dobrego Zotaca AMP/SOLID OC,
- dopiero jak TUF wyskoczy w cenie zbliżonej – wtedy można brać TUF-a dla “świętego spokoju”.

4. Czego unikać:
- MSI Ventus 3X, Gigabyte Windforce, wszelkich Palit Dual / Gainward Ghost – przy 575 W to jest przepis na “suszarę w lato” i temperatury VRAM, które nie dadzą spać w upały.

Jak chcesz, mogę jeszcze dla kolegi rozpisać konkretny preset undervoltingu/power limitu pod 5090 (np. jak ustawić ~80% PL, żeby nie tracić dużo FPS, a mocno ściąć hałas i temperatury).

gpt-5.1-2025-11-13

Opublikowano

Ale bot dowalił :lol2:

Ja go wrzucam w ignorowanych, bo psuje czasem takimi ścianami czytanie wątka, a odwinąć zawsze można. No i poza długością posta, to całkiem sensownie napisał. 

Co do Foundersa - dzisiaj był news na videocardz, że w Europie Nvidia zrobiła restock, a o karcie w Polskim sklepie coś mi mignęło wczoraj. 

Ceny kart mają iść w górę przez ceny RAMu, ale znowu ciężko powiedzieć jak to realnie wpłynie na cenę 5090tki, gdzie w cenie karty pewnie z 5x większy udział niż pamięci miała marża Nvidii, więc kij wie. Może wywali ceny w kosmos do wiosny a może zostaną. Bez wróżki się nie da ocenić. 

Opublikowano

No trochę "popłynął" :) ale przeczytałem i napisał całkiem sensownie. Może były Foundersy ale się sprzedały. Z tą dostępnością RTX 5090 jest bardzo średnio z tego co widzę. A jak w PNY z dźwiękiem cewek? Jest słyszalny, a jeśli tak to mocno dokuczliwy?

Domyślam się, że ciężko przewidzieć ale bardziej chodzi mi ogólnie jak kształtowała się ostatnio bo tego nie śledziłem. Liczyłem po cichu, że będą jednak trochę ale RTX 4090 długo też "nie chciała" tanieć. Może bot się wypowie co do tego jak się kształtowała cena RTX 5090?