Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To jak się zakręcisz to znajdziesz ddr5 albo czekanie nie wiadomo ile na ddr6. Do twojego pierwotnego pytania to jak dobierasz jednostronne te same kości najlepiej z tego samego modelu i parti to powinno jakoś działać. Problemem potem może być kontroler pamięci w cpu. Sprawdź w qvl posiadanej płyty co tam działa i na jakich nastawach. Ty masz zdaje się 2 stronne (pytanie co to za model bo dalej nie czytałem/jakie kości) 32gb to sobie z osd możesz zobaczyć ile aktualnie w tych gierkach w użytku...

Niby można kupować na zapas jak go chcesz (+ profeska) ale już pamięci skoczyły 4x... więc głupota.

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano (edytowane)

No trochę mam wrażenie, że dobry moment na zakup pamięci już minął. Tylko teraz pytanie czy będę już takie drogie czy np. skoczą jeszcze drugie tyle i nie potanieją? Chociaż moim zdaniem raczej już tak spektakularnych wzrostów nie będzie bo gdzieś musi być sufit.

Edytowane przez peterchen86
Opublikowano (edytowane)

Brak Cruciala na rynku nic nie zmieni ;)

Microny znajdziesz w pamięciach innych producentów.

Cruciale to były najgorsze szroty, które i tak marnie się sprzedawały.

Ilość liczących się producentów pamięci pozostaje bez zmian.

Wały na rynku pamięci były i będą ;)

Edytowane przez sideband
Opublikowano
3 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

Wiadomo ile. 

Hynix swego czasu prezentował taką piękną infografikę. DDR6 zaplanowane na 2029 rok. 

108634_801_sk-hynix-hbm-roadmap-teases-h

Pytanie czy się nie zmieniło... inna sprawa nowe platformy(u amd raczej tylko procesory)... Jak na ces pokażą podkręcone 9800x3d to na następnym zobaczysz może coś nowego... albo będzie gorzej albo części zacznie się niecierpliwić handel :lol2:

Opublikowano
7 godzin temu, peterchen86 napisał(a):

Tylko teraz pytanie czy będę już takie drogie czy np. skoczą jeszcze drugie tyle i nie potanieją?

Tego nie powie ci nikt, chyba że posiada kryształową kulę. 

Na dzień dzisiejszy gdy zarejestrujesz się jako mała firma (bez żadnych rabatów) w hurtowni Action to za 32GB 6000MT/S CL30 płacisz 1200 zł netto.

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, areczek1987 napisał(a):

Ty masz zdaje się 2 stronne (pytanie co to za model bo dalej nie czytałem/jakie kości) 

Pisał stronę wcześniej że ma "Kingston DDR5 Fury Black Beast 6000 mhz CL 40" 2x16gb nie widziałem dwustronnych modułów 16gb ddr5 ;) 

Opublikowano
9 godzin temu, sideband napisał(a):

Cruciale to były najgorsze szroty, które i tak marnie się sprzedawały.

A wydawało mi się że za czasów DDR4 to większość osób miało w skrzynkach legendarne ballistix'y :E 

Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

A wydawało mi się że za czasów DDR4 to większość osób miało w skrzynkach legendarne ballistix'y :E 

Myślę, że większość miała Patrioty, Gskille i Corsairy. 

Miałem Ballistixy tyko były na Samsungach :hihot: Ale i tak były najgorszego sortu, ale cena czyni cuda :hihot:

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie na świecie możliwe ale na pclabie to 75% forum miała ballistixy swego czasu ;):E te na micronach dobrze się kręciły jak na swoją cenę, to były drugie najlepsze memki do oc po samsungach, sam je kręciłem w konfiguracji 2x8 ;) szły zdecydowanie lepiej niż hynixy CJR a poniżej hynixów CJR to już była totalna kaszana (AFR, MFR)

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

ballistixy były dobre i to są fakty (przynajmniej na AMD) lepsze były tylko b-die w przypadku DDR4 więc dla mnie drugie co do możliwości OC kostki w dodatku za niską cenę były dobrym produktem ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
3 minuty temu, Send1N napisał(a):

ballistixy były dobre i to są fakty (przynajmniej na amd) lepsze były tylko b-die w przypadku DDR4

Pomijając możliwość wbicia wysokiego zegara, to pierwsza generacja Samsunga (D-die) robiła lepsze timingi od najlepszych Micronów czy DJR %-) W DDR4 nie było żadnej rywalizacji w kostkach. Teraz zresztą jest podobnie, tylko inny producent zdominował.