Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Xtreme napisał(a):

Cześć, myślę o wymianie karty graficznej aktualnie mam RTX 3060. Reszta podzespołów to AMD Ryzen 7 5800x, Płyta główna ASRock B450M Pro4

Budżet nieprzekraczalny jakiś masz?

Opublikowano
1 minutę temu, JacekRTX napisał(a):

Tu masz fajną karciochę Klik

właśnie myślałem nad tą kartą ale dokładnie nad modelem 9060xt. Jest jakaś spora różnica oprócz ceny?

Opublikowano

Dobra no to już dużo teraz wiem Dzięki Wielkie za podpowiedzi faktycznie raczej zdecyduje sie na 9060 mi pasuje nawet te 400 stówy już taniej. Przy okazji patrząc na tą płytę główną która mam i procek i karte zastanawiałem się nad zmianą płyty coś w granicach 600-800 stówek, warto czy raczej bez sensu?

Opublikowano

Najtańsza płyta "nie gówno" pod AM5 to ok 500-550zł.

Jak kupisz monitor 240Hz to przydałby się najszybszy proc, 9800x3d, ew. 7800x3d, o ile w ogóle będziesz grał w gry, w których da się skorzystać z zalet HFR

(HFR = high frame rate)

Tylko że RAMy właśnie z 350 poleciały na 1300 i dalej leeeecą...

Opublikowano
Teraz, VRman napisał(a):

Najtańsza płyta "nie gówno" pod AM5 to ok 500-550zł.

Jak kupisz monitor 240Hz to przydałby się najszybszy proc, 9800x3d, ew. 7800x3d, o ile w ogóle będziesz grał w gry, w których da się skorzystać z zalet HFR

(HFR = high frame rate)

Tylko że RAMy właśnie z 350 poleciały na 1300 i dalej leeeecą...

no o ramach to nawet nie myślę patrząc na ich cenę a co do procka to na pewno w ciągu pół roku wleci lepszy. A płyta skoro piszesz granice 500-550 jakiś konkretny model?

Opublikowano (edytowane)

No nie przełożysz DDR4ek do AM5, niestety tam tylko DDR5.

Płyta - każdy ma inne "minimum" ale jeśli chodzi o samą wydajność i sekcję zasilania, żeby nie musieć się obawiać w przyszłości, że np. 12800X3D tam nie wstawisz, bo nie wydoli - to np. Gigabyte Eagle b650, 2 miechy temu 490-540zł w sklepach, teraz to nie wiem, ale powinno być bez zmian.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
1 minutę temu, VRman napisał(a):

No nie przełożysz DDR4ek do AM5, niestety tam tylko DDR5.

Płyta - każdy ma inne "minimum" ale jeśli chodzi o samą wydajność i sekcję zasilania, żeby nie musieć się obawiać w przyszłości, że np. 12800X3D tam nie wstawisz, bo nie wydoli - to np. Gigabyte Eagle b650, 2 miechy temu 490-540zł w sklepach, teraz to nie wiem, ale powinno być bez zmian.

a no tak bo przecież ramy mam DD4 no ale nic może za jakiś czas te ceny wrócą jakie były albo chociaż sie unormują.

Opublikowano

Dziękuje każdemu kto odpowiedział na moje pytanie i dołożył coś od siebie. Wiem już na które podzespoły zwrócić uwagę i na które patrzeć w przyszłości jak będę ulepszał kompika.

Pozdrawiam :)

1 minutę temu, Krzysiak napisał(a):

Na razie w obrębie am4 nie kombinuj z płytą etc, samo GPU zmień.

Okej tak zrobię

• Like 1