Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Xtreme napisał(a):

Cześć, myślę o wymianie karty graficznej aktualnie mam RTX 3060. Reszta podzespołów to AMD Ryzen 7 5800x, Płyta główna ASRock B450M Pro4

Budżet nieprzekraczalny jakiś masz?

Opublikowano
1 minutę temu, JacekRTX napisał(a):

Tu masz fajną karciochę Klik

właśnie myślałem nad tą kartą ale dokładnie nad modelem 9060xt. Jest jakaś spora różnica oprócz ceny?

Opublikowano

Dobra no to już dużo teraz wiem Dzięki Wielkie za podpowiedzi faktycznie raczej zdecyduje sie na 9060 mi pasuje nawet te 400 stówy już taniej. Przy okazji patrząc na tą płytę główną która mam i procek i karte zastanawiałem się nad zmianą płyty coś w granicach 600-800 stówek, warto czy raczej bez sensu?

Opublikowano

Najtańsza płyta "nie gówno" pod AM5 to ok 500-550zł.

Jak kupisz monitor 240Hz to przydałby się najszybszy proc, 9800x3d, ew. 7800x3d, o ile w ogóle będziesz grał w gry, w których da się skorzystać z zalet HFR

(HFR = high frame rate)

Tylko że RAMy właśnie z 350 poleciały na 1300 i dalej leeeecą...

Opublikowano
Teraz, VRman napisał(a):

Najtańsza płyta "nie gówno" pod AM5 to ok 500-550zł.

Jak kupisz monitor 240Hz to przydałby się najszybszy proc, 9800x3d, ew. 7800x3d, o ile w ogóle będziesz grał w gry, w których da się skorzystać z zalet HFR

(HFR = high frame rate)

Tylko że RAMy właśnie z 350 poleciały na 1300 i dalej leeeecą...

no o ramach to nawet nie myślę patrząc na ich cenę a co do procka to na pewno w ciągu pół roku wleci lepszy. A płyta skoro piszesz granice 500-550 jakiś konkretny model?

Opublikowano (edytowane)

No nie przełożysz DDR4ek do AM5, niestety tam tylko DDR5.

Płyta - każdy ma inne "minimum" ale jeśli chodzi o samą wydajność i sekcję zasilania, żeby nie musieć się obawiać w przyszłości, że np. 12800X3D tam nie wstawisz, bo nie wydoli - to np. Gigabyte Eagle b650, 2 miechy temu 490-540zł w sklepach, teraz to nie wiem, ale powinno być bez zmian.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
1 minutę temu, VRman napisał(a):

No nie przełożysz DDR4ek do AM5, niestety tam tylko DDR5.

Płyta - każdy ma inne "minimum" ale jeśli chodzi o samą wydajność i sekcję zasilania, żeby nie musieć się obawiać w przyszłości, że np. 12800X3D tam nie wstawisz, bo nie wydoli - to np. Gigabyte Eagle b650, 2 miechy temu 490-540zł w sklepach, teraz to nie wiem, ale powinno być bez zmian.

a no tak bo przecież ramy mam DD4 no ale nic może za jakiś czas te ceny wrócą jakie były albo chociaż sie unormują.

Opublikowano

Dziękuje każdemu kto odpowiedział na moje pytanie i dołożył coś od siebie. Wiem już na które podzespoły zwrócić uwagę i na które patrzeć w przyszłości jak będę ulepszał kompika.

Pozdrawiam :)

1 minutę temu, Krzysiak napisał(a):

Na razie w obrębie am4 nie kombinuj z płytą etc, samo GPU zmień.

Okej tak zrobię

• Like 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• @ITHardwareGPT wolę zdecydowanie bitwy lądowe, aczkolwiek w ETW/NTW morskie też lubiłem w Shogunie 2 chyba ani jednej bitwy morskiej nie rozegrałem, bitwy kosmiczne jakby zrobili dobrze to czemu nie, ale chyba wolałbym aby byly na autorsotrzygniecie jak w starych TW, niech lepiej się skupia na porządniej mapie, AI i optymalizacji, i może niech w końcu dadzą oficjalne wsparcie na trochę większą liczbę jednostek niż 160 per oddział, pamiętam że w WH II był taki eksperymentalny suwak na liczbę jednostek i na eksperymencie się chyba skończyło
    • Witam   Pytanie o dwa laptopy, bo dla siebie i dla kolegi pytam.  Najważniejsze to SKĄD/OD KOGO, bo tu nie chcę się wkopać.    Kolega  do netu i prostego Excela (700-1500, a nawet więcej ale moim zdaniem do tych zastosowań więcej to marnowanie kasy) chce to wstawić do salonu i ma większy budżet. Tu się liczy, żeby to z TV fajnie działało i nie hałasowało oraz dawało radę z netem do 2030r. oraz bardzo lekkich zadań w Excelu lub jego darmowym odpowiedniku. Oczywiście przydałoby się, żeby był kompatybilny z Win11, ale nie jest to absolutnie konieczne, bo w razie czego płatności można puścić z telefonu. Od biedy może być nawet miniPC, ale jak się rozejrzałem, to nie bardzo to ma sens, bo w podobnej cenie się da dostać lapa a to zawsze dobrze móc choćby wyjść z tym na posiedzenie na kiblu na przykład     Ja (400-900): Lap do netu.   Wymagane: -  touchpad który nie wkurza ludzi którym się mocno pocą dłonie, nienajgorszy ekran, brak problemów z klawiaturą bo lubię pisać długie posty. - Absolutne minimum klasy CPU: Intel Haswell, ewentualnie jeśli by był ekran 17" lub większy, to może jakiś Skylake z serii 6000. Na AMD się nie znam, ale na pewno nic sprzed Ryzena 1, a i tutaj ważne żeby nie pobierał znacznie więcej prądu niż konkurencja w podobnej cenie i nie wiem jak z supportem dla nowoczesnych stron. Ma wyświetlać wszystie strony komfortowo nawet w 2028r. a nie wywalać błędy że CPU/GPU czegoś nie obsługuje.  - Ekran: minimum 1600x900, 15.6 ale preferowane 17 lub więcej cali bo słabo widzę i nie wyobrażam sobie 1080p nawet na 17". Mile widziane nasycone żywe kolory i absolutnie nie może być to jeden z tych badziewii, na których ekran przez chyba powłokę antyodblaskową, wydaje się być pokryty piaskiem czy jak to nazwać. Kilka lat temu kolega kupił Lenovo za 2000zł i to była absolutna poracha. Ma być co najmniej OK, żaden badziew. - sprawne wyjście na monitor HDMI lub DP, USB się nie liczy, bo mam stary monitor. - 8GB RAM lub więcej, preferowany dual-channel choćby jako opcja - w przypadku 17" mile widziana opcja podpięcia drugiego dysku SATA to bym zezłomował starego lapa, którego wykorzystuję do napraw dysków znajomych jak im padną - bateria fajnie jakby była OK, ale może nie być, a jak starczy na 15 minut, żeby przenieść pod inne gniazdko to już dobrze - sprawne conajmniej dwa porty USB 3.0 lub nowsze. Najlepiej sprawne 3. Do tego muszą to być porty działające w pełni, a nie mające problemy z dyskiem w kieszeni, z którym nie ma problemu inny laptop. I nie ma być fochów z odpalaniem pena z innym OSem, gdy inny lap potrafi wystartować z tego samego pena -  cicha praca przy przeglądaniu netu (nie dotyczy tych za 400zł oczywiście, bo cudów nie ma) i nieirytująco głośna pod dużym obciążeniem (jak np. zarzucę edycję video) - wszystko OK z zasilaczem. Nie ma być chińskiej grzejącej się kaszany, kabel nie ma wymagać naprawy bo się rozsypuje itp. Mam kilka starszych sprzętów, więc jakby to jakiś pasujący 19V to mogłoby nie być zasilacza     Chodzi o to, żeby się nie wpakować w kupno poleasingowego z ukrytą wadą i potem marnowanie czasu i nerwów.       nieistotne plepleple: Nie mam dużych wymagań, bo mam już trzy kompy w domu. Chodzi tylko o to, żeby obniżyć rachunki bo idą podwyżki a mój staruszek do netu niestety potrafi wciągnąć 150+W a jak chodzi naście godzin dziennie to się nazbiera. Jak mu włączę tryb "eco" to z kolei korzystanie z netu poza stronami napisanymi dobrze (jak to forum) zaczęło przypominać używanie modemu 14400 w latach 90tych.  Bez sensu żeby w ciągu 3 lat zmarnowało mi to tyle kasy co zakup lapa, a lap przy okazji będzie wygodniejszy i zajmuje mniej miejsca.    Na razie znalazłem w pobliżu jakiegoś starego złoma za 800zł, I7-6700HQ, 16GB RAM, GTX 90cośtam M, 17". To właśnie te 17" mnie kusi, do tego to lap gamingowy więc nawet znośne głośniki, ale wiek i potencjalne problemy ze wsparciem dla WebGL2 (to się przydaje choćby do przycięcia filmiku przez stronkę online) i sprzedający wygląda niezbyt wiarygodnie (opis jakby handlarzMirek o samochodzie pisał ) Ale dało mi to pomysł czy może nie lepiej właśnie jakiegoś starego, ale 17". Nie wiem czy ja dam radę korzystać z 15,6" bo wzrok mi się lawinowo pogarsza z każdym miesiącem.  
    • Sprawdź sobie mój post z 1 grudnia i przyjrzyj dokładnie zdjęciu w spoilerze.
    • @Killer85 policja robiła, robi i będzie robić co chce i to nie tylko w Polsce... W USA jest o wiele gorzej. Np słynne obmacywanie co ładniejszych kobiet pod byle pretekstem. Po prostu taka niepisana umowa społeczna - przymykamy oczy, a oni robią to czego nikt nie chce robić. Np. codzienne użeranie się z patolą. I ponieważ już raz nie do końca zrozumiałeś co napisałem to i pewno tego nie zrozumiesz. Więc wyjaśniam - przedstawiam swój pogląd na stan rzeczywistości i nie twierdzę, że to jest najlepszy model, ani nie bronię nadużywania przez służby władzy.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...