Skocz do zawartości

Dyski SSD przyspieszają nawet o 45%. Windows 11 ma ukryty dopalacz.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, Hard Reset napisał(a):

Znalazłem chyba problem z użyciem tych wpisów .

Normalnie działa u mnie ok, ale dziś ustawiłem w msconfig bezpieczny rozruch minimalny i wywaliło mi błąd podczas startu kompa "INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE (0x78) ".

Prawdopodobnie z powodu braku sterowników do nvme  .

Gdyby ktoś miał z tym problem to trzeba wejść w safe boot windowsa i wybrać opcje zaawansowane/ wiersz poleceń i wpisać : "bcdedit /deletevalue {default} safeboot"

Rozumiem z tego że taki błąd może wystąpić tylko przy dysku systemowym (rozruchowym) nvme, który po modyfikacji trafił do sekcji "Dyski pamięci".

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, toska78 napisał(a):

Rozumiem z tego że taki błąd może wystąpić tylko przy dysku systemowym (rozruchowym) nvme, który po modyfikacji trafił do sekcji "Dyski pamięci".

Raczej tylko przy systemowym, ja mam 3 dyski nvme, w tym systemowy . Ale jeśli odpalisz bezpieczny rozruch a dysk systemowy nie jest nvme, to system raczej się odpali, tylko reszta dysków mogą być nie widoczne bo nie będzie sterowników .   

Zrzut ekranu 2026-01-28 115205.png

Edytowane przez Hard Reset
  • Like 1
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

@leven najnowsza wersja niczego nie zmieniła jeżeli chodzi o mój wynik, proszę:

1.png

Natomiast widzę że ty masz lepsze zapisy ode mnie i to znacznie, kolejna sprawa to to że wszystkie dyski masz w "stacje dysków" nie przeniosły ci się do "dyski pamięci" po zmianach w rejestrze (o ile je zrobiłeś) ;) 

Najbardziej ciekawi mnie jednak skąd u nas takie różnice w write na twoją korzyść :P :woot:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

To odczyty z dysku KC300 512GB (tylko jest na nim system)

A to odczyt - uwaga :lol2:

No co ? parkowanie ustawione na 5 minut bezczynności, dysk tylko jako magazyn (sporadycznie uruchamiany) zero problemów - ponoć porządny dysk i od lat nie sprawił mi problemów. Delikatnie chrobocze podczas pracy - musi :P 

A dla czego mamy inne wyniki zapis/odczyt na nvme, to miliard czynników ma na to wpływ.

Co oznacza, że: " kolejna sprawa to to że wszystkie dyski masz w "stacje dysków" nie przeniosły ci się do "dyski pamięci" po zmianach w rejestrze (o ile je zrobiłeś)"

Niczego w w rejestrach nie zmieniałem.

Jak jest lepiej ?

11.jpg

10.jpg

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, leven napisał(a):

A dla czego mamy inne wyniki zapis/odczyt na nvme, to miliard czynników ma na to wpływ.

Co oznacza, że: " kolejna sprawa to to że wszystkie dyski masz w "stacje dysków" nie przeniosły ci się do "dyski pamięci" po zmianach w rejestrze (o ile je zrobiłeś)"

Niczego w w rejestrach nie zmieniałem.

Jak jest lepiej ?

Wiem że różne czynniki mają na to wpływ ale masz identyczny dysk systemowy jak ja czyli KC3000 w wersji 512mb i zapewne na pamięciach microna o ile kupiłeś go nie później jak do połowy 2023r, ja zrobiłem ten test wyżej na świeżym win11 iot ltsc na 40 paru procesach systemowych w tle ;) 

Piszesz w temacie gdzie głównie chodzi o podmianę sterownika dla nvme a zadajesz takie pytanie? :P na moich screenach wyżej widać porównanie na standardowym sterowniku (z lewej strony) i na tym dla windows server wgranym poprzez modyfikację rejestru (z prawej strony) czyli po jest lepiej :) to jak ty bez tej modyfikacji masz takie wyniki odczytu to nie mam pytań :o

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, Send1N napisał(a):

Piszesz w temacie gdzie głównie chodzi o podmianę sterownika dla nvme a zadajesz takie pytanie? :P na moich screenach wyżej widać porównanie na standardowym sterowniku (z lewej strony) i na tym dla windows server wgranym poprzez modyfikację rejestru (z prawej strony) czyli po jest lepiej :) to jak ty bez tej modyfikacji masz takie wyniki odczytu to nie mam pytań :o

Zgubiłem się ?

12.jpg

Dyski mają być wykrywane jako:

Stacje dysków? 

13.jpg

W chłodzeniach mam nieco wiedzy, dyski - czarna magia :E 

Opublikowano (edytowane)

@leven odpal cmd jako admin i wklej po kolei każdy wpis zatwierdzając każdy jeden z osobna enterem ;) :

reg add HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Policies\Microsoft\FeatureManagement\Overrides /v 735209102 /t REG_DWORD /d 1 /f

reg add HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Policies\Microsoft\FeatureManagement\Overrides /v 1853569164 /t REG_DWORD /d 1 /f

reg add HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Policies\Microsoft\FeatureManagement\Overrides /v 156965516 /t REG_DWORD /d 1 /f

następnie zrób restart systemu i zamiast takiego widoku: 

1.png

wszystkie dyski NVME (nie SATA) które masz w komputerze powinny się przenieść do nowo powstałej zakładki w menedżerze urządzeń o nazwie "dyski pamięci" ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano

A pokaż screena z CrystalDiskInfo chcę zobaczyć co widnieje w zakładka oprogramowanie wtedy będzie wiadomo czy jest na micronach czy kupiłeś na pamięciach kioxia skoro nabyłeś niedawno ;) 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

OK. Wykonałem wpisy do rejestru, i system wstał, jak należy :) 

CrystalDiskInfo  + test w Crystalu + odczyt z MU>

1.jpg

2.jpg

4.jpg

EDIT: jak to jest 45% przyśpieszenia dysków, to ja jestem  ksiąc bikiniasz :E 

Edytowane przez leven
  • Thanks 1
Opublikowano

No nie jest, może być "DO" zależnie od zastosowań ale nie tak że wskoczy ci boost o te 45% z miejsca wszędzie ;) u ciebie widzę że na nowym sterowniku inne pozycje uległy poprawie niż u mnie :E z tym że ty masz ten dysk na pamięciach kioxia )(oprogramowanie EIFK51.2) o tym mówi ;) ja mam EIFK31.7 (najnowsze na kostkach microna).

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Wiadomo, że wszystko nie podskoczy o te 45%, bo by gen.5.0 była w plecy :E No ale to mogę hota użyć i prześlę Tobie Kioxy :hihot: W jednym miejscu jest u mnie dobre 25% poprawy.

Edytowane przez leven
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ja mam wywalone w te wyniki ;) byłem tylko ciekawy co jest powodem różnic ale od momentu jak wysłałeś screen'a z crystala to już wiem że inne memki robią różnicę, także zaspokoiłeś moją ciekawość :wariat:

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano

W modułach pamięci ram może i tak co nie znaczy że tak samo jest w przypadku dysków i że kioxia jest topką :P kioxia dawniej była pod inną nazwą (toshiba memory corp) na przełomie 2019/2020r zmienili nazwę, na pewno kojażysz popularne dyski "kioxia exceria" ;) 

• Like 1