peterchen86 2 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Temat może nie do końca stricte komputerowy ale potrzebuję porady jak przewieźć (zabezpieczyć) komputer bez wyjmowania karty graficznej (RTX 5090), tak aby jej nie uszkodzić? Transport autem (odległość ok. 200 km).
leven 600 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Wymontuj kartę i zapakuj do osobnego opakowania. To ciężkie klocki i w transporcie może uszkodzić slot lub szynę stykową. Zdecydowanie wymontowanie na czas transportu. 1
Lameismyname 2 605 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu @peterchen86 Wypełnij wnętrze komputera pianką montażową Zrobi robotę i nic nie będzie się "dyndać" w transporcie. Aaaa tak na serio - po prostu połóż kompa w ten sposób: Możesz ew. gąbek nawsadzać dookoła karty ale aby jej nie naprężać. 1
Radio Tirana 1 162 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Jeżeli naprawdę nie możesz wyciągnąć karty to zapakuj do środka obudowy tzw. airbagi. Ile wlezie, pod korek. Często są używane przez sklepy jako wypełniacz do paczki. 1
miro 826 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu nie zaryzykowałbym, grafikę trzeba wyjąć.. nie tylko grafika, duże/ciężkie chłodzenie na procesorze też może narobić szkód zawsze na boku... kiedyś widziałem takie cudo
Send1N 4 703 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Do wysyłki komputera spakowanego do pudła kurierem to wiadomo że kartę lepiej wyjąć ale na czas transportu swoim autem gdy położysz go w odpowiedniej pozycji i sam jesteś odpowiedzialny za niego czyli skrzynka nie lata po całym samochodzie a podczas hamowania nie wyleci przez przednią szybę nie musisz tego robić, połóż tak jak Lameismyname pokazał na siedzeniu i to wszystko, nie raz sam woziłem złożony pc do jakiegoś klienta i nigdy karty nie wyjmowałem 1 1
Lameismyname 2 605 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Panowie... jestem prawie pewien, że zwykłe wsadzenie komputera do bagażnika/na siedzenie w pozycji leżącej (jak wrzucałem zdjęcie) wystarczy w zupełności. Oczywiście pasuje go zblokować aby nie latał przy hamowaniu ale to tyle. Te patenty z obkładaniem wnętrza PC gąbkami i styropianem, to rozwiązanie na wysyłkę złożonego PC - black parokrotnie o tym mówił na swoim kanale. Kolega jedzie z punktu A do punktu B zaledwie 200km i to nie terenówką po polu, tylko jak mniemam osobówką po asfalcie. No już nie wariujcie 1
leven 600 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Bez obrazy, ale są tematy odnośnie "wykrzywianiu" się karty i to w spoczynku. Teraz taki 2kg kloc ma być wytrzęsiony w samochodzie ?
Send1N 4 703 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu To nie ma nic wspólnego, bez podpórki przy ciężkiej karcie slot dostaje w dupę przez długi czas, przez trzy godziny jazdy nic się nie stanie w dodatku jak położy w ten sposób jak lama pokazał na fotce ciężar inaczej się rozłoży niż wtedy gdy pc stoi w standardowej pozycji na blacie 1
Lameismyname 2 605 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) @Send1N Ja z fizyki na studiach nie byłem jakimś orłem ale kolegom najwidoczniej brakuje podstawowej wyobraźni. Wrzucenie kompa do bagażnika w orientacji jaką pokazałem i zblokowanie jednostki czymkolwiek aby nie latała po bagażniku rozwiąże sprawę. Wszystko inne to objaw nadgorliwości, chyba, że ktoś jeździ jak wariat, hamuje co chwila w podłogę, to rzeczywiście można czymś kartę "obłożyć"... chociaż jak ktoś jest bardzo bojący, to wyjęcie GPU i wsadzenie do oryginalnego kartonu zajmie 5-10 sekund, a to sporo krócej od zabezpieczania karty siedzącej w slocie mobo ale co ja tam się znam Edytowane 3 godziny temu przez Lameismyname 1
leven 600 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 2 godziny temu, Send1N napisał(a): To nie ma nic wspólnego, bez podpórki przy ciężkiej karcie slot dostaje w dupę przez długi czas, przez trzy godziny jazdy nic się nie stanie w dodatku jak położy w ten sposób jak lama pokazał na fotce ciężar inaczej się rozłoży niż wtedy gdy pc stoi w standardowej pozycji na blacie Q wystarczy jedna dziura i po ptokach. Zaryzykujesz ? To sprzęt za kilkanaście złotych !!
janek25 209 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu wyjecie i w włożenie tej kart trwa tyle co założenie tego tematu...
Send1N 4 703 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Jak położysz skrzynkę na siedzeniu w ten sposób co Lameismyname pokazał to nic się złego nie stanie z kartą w slocie, dziesiątki razy tak przewoziłem, to całkowicie inna sytuacja niż spakowanie peceta w karton i nadanie kurierem gdzie paczka jest w kilku różnych pozycjach w transporcie + sam kurier sobie czasami postanowi nią rzucić
leven 600 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu jasne, bo obciążenia mechaniczne działają tylko w jedną stronę
janek25 209 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 7 minut temu, Send1N napisał(a): Jak położysz skrzynkę na siedzeniu w ten sposób co Lameismyname pokazał to nic się złego nie stanie wystarczy awaryjne hamowanie i przeciążenia są duże 1
Send1N 4 703 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Nie raz wiozłem na przednim siedzeniu w takiej pozycji jak lama wrzucił - poziomo i nigdy się nic nie stało, kolejna sprawa że 99% ludzi którym wiozłem sprzęt nie była by wstanie nawet sobie samemu karty zamontować także o czym mowa 1
Rekomendowane odpowiedzi