Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, Katystopej napisał(a):

Sheridan nadciąga z nowym serialem z uniwersum Yellowstone

wcześniej będzie, na dniach rzekłbym :

https://www.filmweb.pl/serial/Marshals%3A+historia+z+Yellowstone-2026-10104490

Madison to inna rodzina i w sumie nie wiadomo jeszcze ile mają wspólnego z Duttonami

ale skoro Sherdan to sfinalizował, trzeba być dobrej myśli, zwłaszcza że wychodzi to wcześniej niż 1944 czy Dutton Ranch.

Ciągle wisi bez daty premiery też nowe uniwersum 6666 , tam już sam Sheridan będzie grać pierwsze skrzypce, a nie tylko drugoplanowo jak w Yellowstone

powtórze się i tak po raz kolejny, biorę wszystko w ciemno ;)

Opublikowano

Tak jak Odin piszę - dawać. :) 

Polski dla mnie nie ma znaczenia, tłumaczenia zazwyczaj są tragiczne, o lektorze nie wspominając, bo to już w ogóle żenada jakościowa. 

Opublikowano

Jak jest dobry lektor to przyjemnie się ogląda czasem nawet wolę odpalić z lektorem niż z napisami, dla mnie za to wszelki dubbing jest nie do przyjęcia ;) wyobraźcie sobie jakby współczesne produkcje czytał Tomasz Knapik albo Mirosław Utta, w tych starych filmach czy serialach oba panowie robili mega robotę i niezapomniany klimat, "Miro" :E to nawet w starych stalkerach zrobił mega robotę :thumbup:

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Send1N napisał(a):

"Miro" :E to nawet w starych stalkerach zrobił mega robotę :thumbup:

nie przypominam sobie 8:E

a poważnie, niestety nie każdy zna na tyle język że może się obejść bez napisów , lektor to już zwyczajne lenistwo w większości przypadków, choć często oglądam coś na jednym ekranie, robiąc równocześnie coś na drugim, wtedy lektor jest ok ( np teraz jednym okiem patrzę na Abandons )

dubbing też potrafi być ok, polacy są w tym mistrzami świata, ale zwyczajnie nie wszędzie pasuje, choć robi to 90% współczesnego świata. Ostatnio tak próbowałem oglądać "jedna bitwa po drugiej "

kużwa jakie to było słabe, to już lektor AI z głosem Knapika jest /potrafi być lepszy. Całkowicie psuło odbiór filmu..

napisy obecnie rzeczywiście często są słabe, śmialiśmy się z napisów tłumaczonych z eng do pl prze z AI, ale te profesjonalne niby na niektórych streamach są  często niewiele lepsze.

Niestety to już nie są czasy miliona grup, które tłumaczyły wszystko, hataki itd titi tłumaczy teraz głownie czeskie filmy i seriale, i chwała jej za to, bo nie byłoby szansy tego obejrzeć, tak samo często koreańskie 

a koledze wyżej na pewno chodziło o to że nie ma lektora, bo napisy w produkcjach apple są zawsze, może to i dobrze że nie ma, niektórzy muszą coś poczytać ;)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Jak jest dobry lektor to przyjemnie się ogląda czasem nawet wolę odpalić z lektorem niż z napisami, dla mnie za to wszelki dubbing jest nie do przyjęcia ;) wyobraźcie sobie jakby współczesne produkcje czytał Tomasz Knapik albo Mirosław Utta, w tych starych filmach czy serialach oba panowie robili mega robotę i niezapomniany klimat, "Miro" :E to nawet w starych stalkerach zrobił mega robotę :thumbup:

Jeśli ktoś lubi, to spoko.

Dla mnie lektor to profanacja, a jak jeszcze widzę tłumaczenie tytułów na polski, które nie mają nic wspólnego z oryginałem to tylko przewracam oczami. ;) Generalnie oglądam bez napisów żadnych, chyba, że to produkcja japońska/koreańska to wtedy napisy angielskie. 

Edytowane przez Imm
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Imm napisał(a):

Generalnie oglądam bez napisów żadnych, chyba, że to produkcja japońska/koreańska to wtedy napisy angielskie. 

O kuzwa :E czegoś takiego jeszcze nie widziałem powiem ci u nikogo :) ogólnie bez napisów a jak produkcja od skośnych to z angielskimi - grubo.

A jak przykładowo francuska to co wtedy robisz? ;D

• Haha 1
Opublikowano

Śmiechy, śmiechami, ale pytanie jest dobre, bo tak siedzę i się zastanawiam kiedy oglądałem jakiś francuski film....i pustka. Nie licząc klasyków, które widziałem dekady temu to nic mi nie przychodzi do głowy teraz. Był może z jeden, dwa seriale w ostatnim dziesięcioleciu, które widziałem. Naturalnie z angielskimi napisami. ;)

Na angielski przełożyć łatwo z prawie każdego języka, bo jest niesamowicie elastyczny w odróżnieniu od naszego, rodzimego. Nigdy nie rozumiałem czemu z uporem maniaka u nas, tłumaczy się tytuły filmów/seriali z angielskiego, czego przełożyć dobrze się nie da i prawie zawsze efekt jest żenujący.

Swoją drogą, gdyby nie fakt, że trochę odpuściłem w ostatnich latach naukę japońskiego(mój ulubiony kierunek na urlop, byłem tam już z 10 razy) to teraz mógłbym już spokojnie też oglądać ich produkcje bez żadnych napisów, a tak większość rozumiem, ale nie wszystko więc posiłkuje się napisami angielskimi.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Ee to ty światowy człowiek, ja jak widzę przykładowo osobę która idzie biegać przed pracą o 5 rano to już jest nie na moją głowę xD :E a co dopiero jak słyszę że ktoś się japońskiego uczy

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1