Skocz do zawartości

Spalone procesory AM5 w 2025 r.  

48 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w 2025 r. twój procesor AM5 uległ awarii.

• 9800x3d
    • 9700x
    • 9900x i wyżej
      0
    • 9600/9600x
      0
    • 7800x3d
      0
    • generacja 7xxx
    • mam stara generację na AM4 - nie uległ awarii
    • mam AM5 - nie uległ awarii
    • mam stara generację na AM4 - uległ awarii
      0

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, AudRob napisał(a):

Zgadza się ale jak to wygląda-kolor eeee.

Jak dla mnie dobrze. Jak się kręcą to w zasadzie wszystko się zlewa w czarny, a jak nie to tak przez szybę jest git. Więc chyba tylko ktoś kto lubi świecidełka RGB będzie marudził :E 

Wwpk3X2.png

• Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, lukadd napisał(a):

Jak dla mnie dobrze. Jak się kręcą to w zasadzie wszystko się zlewa w czarny, a jak nie to tak przez szybę jest git. Więc chyba tylko ktoś kto lubi świecidełka RGB będzie marudził :E 

Wwpk3X2.png

Jak masz czarne to jest git👍

Myślałem o tych kawa z mlekiem.

To jest wersja SLIM?

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, lukadd napisał(a):

Wwpk3X2.png

Toughfan wygląda zdecydowanie lepiej.

13222338_4_f.jpg

13222338_3_i500.jpg

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
54 minuty temu, lukadd napisał(a):

Bez urazy, ale akurat od strony wyglądu te Noctułowe wynalazki pozują na najtańszy szrot xD

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Doamdor napisał(a):

Toughfan wygląda zdecydowanie lepiej.

Dla mnie to i to już czarne i w budzie wygląda ok. Ale jakość, łożysko, cisza, wydajność w niskim i średnim rpm Noctua zdecydowanie lepsze. Więc nawet na takie inne wentyle nie patrze. Sama gwara 2 vs 6lat noctua. 

No i ten Toughfan dla mnie całkowita dyskwalifikacja bo on nie potrafi zejść poniżej 500rpm w minimum. 

14 minut temu, tomcug napisał(a):

Bez urazy, ale akurat od strony wyglądu te Noctułowe wynalazki pozują na najtańszy szrot xD

Nie ma urazy, sam uważam, że wyglądają jak najbardziej OK, ale liczy się jakość, cisza, to jest najważniejsze i dla tego się kupuje te wentyle, a nie inne.

Osobiście to jeszcze mógłbym mieć Phanteks T30, ale dla mnie to jest przerost formy nad treścią, bo nie używam wentyli na wysokim RPM, a noctua trochę lepiej się sprawuje na niższych i ma jeszcze lepsze łożyska.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

Dla mnie to i to już czarne i w budzie wygląda ok. Ale jakość, łożysko, cisza, wydajność w niskim i średnim rpm Noctua zdecydowanie lepsze. Więc nawet na takie inne wentyle nie patrze. Sama gwara 2 vs 6lat noctua. 

No i ten Toughfan dla mnie całkowita dyskwalifikacja bo on nie potrafi zejść poniżej 500rpm w minimum. 

Nie ma urazy, sam uważam, że wyglądają jak najbardziej OK, ale liczy się jakość, cisza, to jest najważniejsze i dla tego się kupuje te wentyle, a nie inne.

Osobiście to jeszcze mógłbym mieć Phanteks T30, ale dla mnie to jest przerost formy nad treścią, bo nie używam wentyli na wysokim RPM, a noctua trochę lepiej się sprawuje na niższych i ma jeszcze lepsze łożyska.

Między tymi wentylatorami nie usłyszysz różnicy.

Godzinę temu, tomcug napisał(a):

Cały budżet na te wentylatory zjadło łożysko. :E

Jakob wytłumaczył dlaczego jest tak, a nie inaczej.

obraz.thumb.png.111181d452fbefe9263d287b805c7e35.png

:hihot:

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
38 minut temu, Doamdor napisał(a):

Między tymi wentylatorami nie usłyszysz różnicy.

Przecież one nawet nie schodzą poniżej 500rpm. Dla mnie taki wentyl odpada. Do tego noctua jest lepsza w niskich zakresach rpm, wydajniejsza jeśli chodzi o przepływ powietrza i cichsza, bez ryzyka łożysk i pewniejsza gwarancja dłuższej żywotności. No i 100% pewności, że łożysko nie będzie rezonować w budzie. 

Dla mnie ta dopłata zresztą relatywnie nie duża względem tych Toughfan jest warta świętego spokoju. Test jednej paczki np. 5-6 wentyli, wszystko wrzucić do budy, ułożyć to jest trochę czasu. A jak już się nadziałem przy np. Silent Wings 4 gdzie łożyska było słychać nawet przy 350rpm :E aż do ~1000rpm, gdzie dopiero powyżej tego przepływ powietrza je zagłuszał.

Montaż, testy, demontaż, odesłanie. Kilka h w plecy i czas zmarnowany :E 

Nie jest to warte żadnych oszczędności dla mnie jak mam pewniaka Noctua, gdzie wiem, że profil dźwiękowy jest świetny i będzie to ciche i wydajne.

Komuś innemu przeważnie łożyska nie będą przeszkadzać i stąd po necie często nawet wyjące wentyle mają dobre opinie, ale ja nie znoszę nawet minimalnych odgłosów z łożysk, wentyle kręcą mi się zwykle w zakresach 300-650rpm :E A nie jak u większości 1000+ wyje.

Każdy ma inne preferencje.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, lukadd napisał(a):

Przecież one nawet nie schodzą poniżej 500rpm. Dla mnie taki wentyl odpada. Do tego noctua jest lepsza w niskich zakresach rpm, wydajniejsza jeśli chodzi o przepływ powietrza i cichsza, bez ryzyka łożysk i pewniejsza gwarancja dłuższej żywotności. No i 100% pewności, że łożysko nie będzie rezonować w budzie. 

Dla mnie ta dopłata zresztą relatywnie nie duża względem tych Toughfan jest warta świętego spokoju. Test jednej paczki np. 5-6 wentyli, wszystko wrzucić do budy, ułożyć to jest trochę czasu. A jak już się nadziałem przy np. Silent Wings 4 gdzie łożyska było słychać nawet przy 350rpm :E aż do ~1000rpm, gdzie dopiero powyżej tego przepływ powietrza je zagłuszał.

Montaż, testy, demontaż, odesłanie. Kilka h w plecy i czas zmarnowany :E 

Nie jest to warte żadnych oszczędności dla mnie jak mam pewniaka Noctua, gdzie wiem, że profil dźwiękowy jest świetny i będzie to ciche i wydajne.

Komuś innemu przeważnie łożyska nie będą przeszkadzać i stąd po necie często nawet wyjące wentyle mają dobre opinie, ale ja nie znoszę nawet minimalnych odgłosów z łożysk, wentyle kręcą mi się zwykle w zakresach 300-650rpm :E A nie jak u większości 1000+ wyje.

Każdy ma inne preferencje.

Testy pokazują zupełnie co innego. 

Zrzutekranu2026-08-18130300.png.da913751d57f20869c9ed39f5dbf8e6b.png

Zrzutekranu2026-08-18130328.png.2c56452272984d53e1ac2f6a5d78e1f9.png

Zrzutekranu2026-08-18130457.png.1595695970500d5f718f70d9389e55ae.png

obraz.png.4375f0088eabd7389f08f302caca83a2.png

Zrzutekranu2026-08-18130618.png.869c2c90ff93fefa184d1428161967ab.png

Zrzutekranu2026-08-18130630.png.41a28622859ce19d5ff21214081923a0.png

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
1 godzinę temu, Doamdor napisał(a):

Testy pokazują zupełnie co innego. 

Ale Ty w ogóle nie czytasz co ja piszę. I co pisałem, że totalnie dyskwalifikuje dla mnie te Toughfany.

Te testy mają zawarte info o tym dokładnie o czym pisałem. 

Toughtfan startuje z minimum 522rpm :E, do tego nie ma w trybie PWM trybu pasywnego, czyli się nie wyłączy w tym trybie i zawsze będzie kręcił minimum 522rpm. Gdzie noctua startuje mi od ~300rpm i się wyłącza na 0 rpm.

W moim PC 140mm w budzie na ~520rpm to zaczynają wchodzić i lekko przekraczać te okolice dopiero przy wysokim obciążeniu PC podczas mocnego giercowania. A przy średnim to pyrka 300-400rpm. 

120tki Noctua mam wyżej ustawione rpmy na chłodnicy bo mniejsze i wiadomo, się dźwiękowo się zgrają przy wyższym rpm od 140mm.  

Opublikowano
4 minuty temu, lukadd napisał(a):

W moim PC 140mm w budzie na ~520rpm to zaczynają wchodzić i lekko przekraczać te okolice dopiero przy wysokim obciążeniu PC podczas mocnego giercowania. A przy średnim to pyrka 300-400rpm. 

I ma to sens jak masz 4090 widforce?

PC jest tak cichy jak jego najgłośniejszy element.

pomijam alienów co maja 15 wentylatorów w budzie

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, janek25 napisał(a):

jak masz 4090 widforce

Obecnie na 4090 windforce mam wentyle noctua :E 

Windforce w v1 wersji po za tym, że nie ma RGB ma kawał radiatora z komorą parową. Więc nawet mając oryginalne wentyle dopóki nie wyszło w jednym z nich łożysko też akustycznie było bardzo spoko. Ta karta i te wentyle potrafiły schodzić do ~650rpm, ale ogólnie to były cienkie 95mm więc one i przy 1000rpm akustycznie dobrze wypadały.

A to nie jest tak, że gra się non stop w CP z PT, a w masę strategii i innych mniej wymagających gierek gdzie te wentyle mogą sobie lecieć na low rpm po prostu.

Temat głośności PC to temat rzeka i mocno indywidualny. Nie wiem ile razy ja już w dziale wentyli i jeszcze na pclabie tłumaczyłem, że wentyl startujący od 500rpm to dla mnie nie wentyl i odpada na starcie :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Tak czytam o tych 300 RPM i się zastanawiam – to wentylator ma jeszcze chłodzić, czy tylko udawać, że się kręci? Przecież przy 300–400 RPM to ledwo mieli powietrze w miejscu, a opór na filtrze czy chłodnicy dusi ten przepływ niemal do zera. 

Opublikowano
14 minut temu, lukadd napisał(a):

Temat głośności PC to temat rzeka i mocno indywidualny

i tak tego nie pobijesz

6 minut temu, Ali napisał(a):

Tak czytam o tych 300 RPM i się zastanawiam

dla mnie takie sciszanie nie ma sensu

Opublikowano
12 minut temu, Ali napisał(a):

Tak czytam o tych 300 RPM i się zastanawiam – to wentylator ma jeszcze chłodzić, czy tylko udawać, że się kręci? Przecież przy 300–400 RPM to ledwo mieli powietrze w miejscu, a opór na filtrze czy chłodnicy dusi ten przepływ niemal do zera. 

Bo zakładasz, że on ma się tak kręcić, jak potrzeba wydajności.

Nie, on ma się tak kręcić w idle i tu masz paraoks. W momencie, kiedy komputer ma być cichy jak mysz, bo nic nie robi, to wentyle, które się obracają na 500 RPM, na to nie pozwalają.

U mnie w Idle wszystkie wentylatory są skręcone na 350 RPM i z taką prędkością się będą kręcić, dopóki CPU nie zacznie przekraczać 65–70 stopni.

Nie po to się inwestuje w bardzo ciche i wydajne wentylatory żeby potem się kręciły ciągle na 800-1000 RPM

Ile razy już było mówione, że z Noctua więcej zyskujesz, skręcając je na bardzo małe obroty.

• Upvote 1