leven 669 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Szczególnie HD2900, która przy 8800GTX ledwo do kostek w DX10 dochodziła. Za to 1950XTX była fajną kartą 1
Qrdello 983 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) Raz w tą raz w drugą. Wtedy też często walka odbywała się na feature set - i tak karta zrobiona pod DX10, jak np. właśnie seria g80, gniotła w dx10 wszystko i kostki wypluwała. Takie czasy. W tym aspekcie niedawno mieliśmy powrót do przeszłości z serią RTX Edytowane 3 godziny temu przez Qrdello
Krzysiak 2 074 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) 5000 też ogólnie była spoko, wtedy kupiłem GTX470 i bujałem się z "fochami fermi". Mocno żałowałem, że nie wziąłem 5870 żeby mieć święty spokój Edytowane 3 godziny temu przez Krzysiak 1
Choryski 6 Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu Ogólnie nie musi to być Nvidia, ponieważ przez ostatnie kilka lat siedze z czerwonymi ( z 5700xt na 6950xt) i nie mam z tym problemu. Tylko kolejna karta - mam nadzieje - posiedzi u mnie z 3 lata. Czyli celować w 5070 ti?
Qrdello 983 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Lub 9070XT. Raster podobny lub częściej na korzyść radeona, upscaling i technologie pod stronie nV. 1
maxmaster027 1 064 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 8 minut temu, Choryski napisał(a): Ogólnie nie musi to być Nvidia, ponieważ przez ostatnie kilka lat siedze z czerwonymi ( z 5700xt na 6950xt) i nie mam z tym problemu. Tylko kolejna karta - mam nadzieje - posiedzi u mnie z 3 lata. Czyli celować w 5070 ti? A ile reszta twoje sprzetu jest warta? Tzn co masz 1
Choryski 6 Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu Teraz, maxmaster027 napisał(a): A ile reszta twoje sprzetu jest warta? Tzn co masz Monitor IIyama 14600kf 32GB DDR4 krux 850w
maxmaster027 1 064 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 3 godziny temu, wallec napisał(a): Już chciałem pisać posta, że AMD lipa "bo jeżeliby ślepo wierzyć w testy i wykresy, to zmiana da Ci nawet 200% wzrost wydajności w 1440p"... ale gdzie jest haczyk? Ale i tak, jeżeli chcesz kupić to bierz póki są i w miarę tanio -> zmiana to będzie kosmos jak odpalisz dlss, ray tracing i generatora. Zupełnie inny wymiar grania Walec co to za bagno Nie żebym tam żałował radeonom wydajnosci w 4k ale chłop chce kupic 5080 a Ty mu dajesz wykres gdzie 6950 dosłownie gniecie 5080 w 4k
Grolshek 721 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a): Walec co to za bagno Nie żebym tam żałował radeonom wydajnosci w 4k ale chłop chce kupic 5080 a Ty mu dajesz wykres gdzie 6950 dosłownie gniecie 5080 w 4k Jak musisz dobrze żyć z producentami bo kanał na jutiubie jest twoim zarobkiem to wiele testów da się zrobić "tak żeby było dobrze". 1
maxmaster027 1 064 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, Choryski napisał(a): Monitor IIyama 14600kf 32GB DDR4 krux 850w 32GB vram ddr4 obecnie warte jakies 1000zł , procek pewnie 900zł, płyta pewnie z 500-600zł, zasilacz to tam z 200-250zł. Monitor pewnie tani. Razem okolo 3000zł. hmmm...ten zestaw wiesz nie jest mega drogi, co innego jakbys mial 9800x3d na konkretniej płycie i pamieciach z mega mocnym i drogim zasilaczem. Wtedy bym Ci powiedzial bierz 5080, w koncu tyle wydales na sprzet to sie oplaca. Natomiast tutaj rzeczywiscie 5070Ti moze byc lepszym wyborem. Zależy jeszcze czy duzo grasz i w co grasz i w jakiej rozdzielczosci. Im wiecej grasz i w wyzszej rozdzialce w nowe gry, tym bardziej oplaca sie kupic 5080, im mniej, i rozdzialka np 2k to lepiej 5070Ti. 1
Qrdello 983 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Ja bym tego nie przeliczał na tzw. wartość pozostałego sprzętu - bo to zwyczajnie nie ma sensu tu chodzi o fakt, czy intel uciągnie - a uciągnie raczej bez większego ścisku. No i o kwotę do wydania. 5080 jest generalnie mało opłacalna, niezależnie czy masz podstawkę a 3k czy za 5-6k. Tak samo go grania 5090 jest nieopłacalne. 1
VRman 3 031 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 1 godzinę temu, Qrdello napisał(a): Tęsknię za czasami (Radeon 95xx, HD1900, HD2900, HD4870) Wszystko super, ale 2900 to był straszny szrot, tak samo jak zresztą 38xx, bo miały o wiele za mało jednostek TMU, przez co Nvidia ze swoją serią 8xxx ich dosłownie ośmieszała. Ale +1 do tęsknoty za prawdziwą konkurencją, gdzie ATI konkurowało a nie jak dziś AMD udaje, że konkuruje w segmencie kart do gier. Co do 5080tki Ja z braku kasy wybrałem 5070ti, ale mimo to jednak muszę to napisać: W niektórych testach jest aż +20%. A do tego te 3-5% lepiej się te karty kręcą, co daje potencjalnie nawet +25%. Do tego jest różnica w paramatrach GPU, np. ogromna różnica pomiędzy 48 a 64MB co by pasowało do kilku gier i ustawień, gdzie 5070ti traci jakoś dziwnie dużo (5080 odjeżdża nawet o 30%) choć pewności co do ilości cache z tymi wynikami nie mam. Tylko zgaduję. Dobre, droższe modele 5080tek mogą nie zdrożeć, bo ich produkcja jest ograniczana przez NV najmniej. To 5070ti dostanie niedobory, które straszą powtórką z czasów kopalnianych. Co wybrać? Nie wiem. Jak 2000zł to dla Ciebie nic, to bierz porządną 5080tkę. Jak to sporo kasy to rozważ tani model, a jak bardzo dużo kasy to 5070 ti, choć tu też najfajniejsze modele już są po 4300 1 1
maxmaster027 1 064 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu To bardzo złe podejscie. Kupujesz cały komputer z 5070Ti zapłacisz 10000zł, a z 5080 11500zł, Wiec sie po prostu mega oplaca. Te FPS w drozszych kartach zawsze sa o wiele droższe a tutaj wyglada bardzo dobrze. Generalnie 5080 to najbardziej opłacalna karta jeżeli bierzesz pod uwage zestaw + monitor przy zakupie komputera, potem jest 5070Ti, ̶a̶ ̶p̶o̶t̶e̶m̶ ̶b̶y̶ł̶a̶ ̶5̶0̶9̶0̶ ̶(̶o̶b̶e̶c̶n̶i̶e̶ ̶j̶e̶j̶ ̶c̶e̶n̶a̶ ̶p̶o̶s̶z̶y̶b̶o̶w̶a̶ł̶a̶ ̶t̶a̶k̶ ̶w̶y̶s̶o̶k̶o̶,̶ ̶ż̶e̶ ̶s̶z̶k̶o̶d̶a̶ ̶g̶a̶d̶a̶ć̶)̶ . Ogólnie wiekszosc testerów i komentarzy sie nie odnosiło wlasnie jak to wyglada z perspektywy zakupu całego PC, tylko i wylacznie że ktos kupuje sobie gołą karte i na nia patrzy, albo że wróżka zębuszka mu wyczarowuje PC. Robili to z jednego konkretnego powodu, bo chcieli/spodziewali sie wiecej. No ale fakt jest taki że 5080 jest najbardziej oplacalna karta z rodziny RTX5000 pod kątem zakupu całego zestawu. 1
Qrdello 983 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Co Ty opowiadasz? obecnie to dopłacasz co najmniej 2k, często więcej. To kasa, którą - biorąc pod uwagę różnice w wydajności - można zagospodarować inaczej, np kupując oleda zamiast LCD. Drugi raz ten sam argument wyciągasz i drugi raz bezcelowy, bo mówimy o UPGRADE a nie kupnie nowego kompa. 2 1
maxmaster027 1 064 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 13 minut temu, Qrdello napisał(a): Co Ty opowiadasz? obecnie to dopłacasz co najmniej 2k, często więcej. To kasa, którą - biorąc pod uwagę różnice w wydajności - można zagospodarować inaczej, np kupując oleda zamiast LCD. Drugi raz ten sam argument wyciągasz i drugi raz bezcelowy, bo mówimy o UPGRADE a nie kupnie nowego kompa. Nawet jak tą różnice powiekszyc z 1300zł do 2000zł to dalej bedzie 16500zł vs 14500zł Co daje 13-14% Obecnie takie są ceny, polecam Ci konfigurator i złożenie PCta na dobrych podzespołach i to tak wyglada. A tutaj tylko 2TB ssd... no wlasnie ja mam np 3x2TB, + SSD + HDD na magazyn tez drogie. I sporo ludzi ma wiecej niz tylko ten rzekomy 1-2TB co to niby starcza do wszystkiego. Obecnie to pare gier na to wejdzie + system i mało miejsca zostaje na cokolwiek. + dlatego napisalem, w zależnosci ile twój PC jest warty i ile w niego kasy wlozyłeś, to po prostu opłaca sie kupic drozsza karte. Jak ktos przyoszczedził albo kupowal tansze podzespoly to tak samo bardziej oplaca sie kupic tansza karte w tym przypadku 5070Ti Edytowane 1 godzinę temu przez maxmaster027 1 1
Qrdello 983 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) No ale to porównujesz w skali całego komputera A porównuje się podzespół z podzespołem Cały komputer nie będzie 15% bardziej wydajny bo mu grafikę zmieniłeś, to raz. Dwa, MÓWIMY CAŁY CZAS O ZMIANIE SAMEJ KARTY a nie kupnie nowego kompa. Odgruzuj się facet. 4300 za 5070 ti vs nawet 6000 za 5080 to: ~~28% różnicy. Nawet w turbo optymistycznych scenariuszach 5080 nie jest 28% szybsze od 5070ti Edytowane 1 godzinę temu przez Qrdello 1 1
maxmaster027 1 064 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu No on ma tani sprzet, to mu poleciłem 5070Ti. "Odgruzuj się facet." Rozumiem, że twoja logika lezy w gruzach bo udowodniłem CI, że na karte sie patrzy pod wzgledem całego zestawu, a nie jednego elementu jak to dotychczas 10 szarych Ci podpowiadalo. 6 minut temu, Qrdello napisał(a): 4300 za 5070 ti vs nawet 6000 za 5080 to: ~~28% różnicy. Nawet w turbo optymistycznych scenariuszach 5080 nie jest 28% szybsze od 5070ti Powiem Ci tak, mega głupi tok rozumowania. Na samej karcie nie bedziesz grał. Zawsze patrz pod katem całego zestawu i ile na niego wydałeś. I tyle. 1 1
Qrdello 983 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Udowdnił, w sumie nie wiem co, chatgpt w dodatku w oparciu o randomowe podzespoły a nie model w model - bo tutaj niestety karty z lepszym chłodzeniem też się potrafią skalować niekoniecznie 1 do 1 z różnicą ceny. Taki Gaming Trio w wersji xx80 wypada drożej od odpowiednika xx70 niż Asus Prime. No ale. Jak ktoś nie umie w liczby, to sobie do każdego debilizmu dorobi teorię. Żyj w swoim świecie, droga wolna. Cytat Powiem Ci tak, mega głupi tok rozumowania. Na samej karcie nie bedziesz grał. Zawsze patrz pod katem całego zestawu i ile na niego wydałeś. I tyle. Powiem tak, weź tabletki i wróć z tą logiką w temat jak będzie ktoś, nie wiem - składał cały zestaw od zera? A póki co, no, bierz tabletki Bo jak narazie to zgnoiłeś gościa, że ma ujowe podzespoły i za tanie do 5080 lol Edytowane 1 godzinę temu przez Qrdello 1
maxmaster027 1 064 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Jego zestaw bez karty jest wart okolo 3000-4000zł , wiec po prostu bardziej opłaca sie kupic 5070Ti, natomiast jakby mial zestaw wart z 10000zł to oczywiscie 5080 byłby lepszym wyborem. Nie moja wina, ze nigdy nie przyszlo Ci spojrzec na to z takiej perspektywy. I teraz jestes wielce zaskoczony i rżniesz głupa Edytowane 1 godzinę temu przez maxmaster027 1
Choryski 6 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Kurde, mniej wiem niż na początku Reasumując... 5080 w cenie powyżej 5k to przesada? Palit 5070ti i ewentulanie 5080 za 5400 czy te modele kart sa ok? Edytowane 1 godzinę temu przez Choryski
maxmaster027 1 064 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 13 minut temu, Qrdello napisał(a): Powiem tak, weź tabletki i wróć z tą logiką w temat jak będzie ktoś, nie wiem - składał cały zestaw od zera? A póki co, no, bierz tabletki Bo jak narazie to zgnoiłeś gościa, że ma ujowe podzespoły i za tanie do 5080 lol Nikogo nie zgnoiłem. Tylko po prostu czysta matematyka, Do jego podzespołów bardziej opłaca sie 5070Ti i tyle. A co do pierwszej czesci twojej twórczosci no to jest piekny pokaz tego, że jak nie ogarniasz i przegrywasz walke na argumenty to wrzucasz tabletki. Dosc czeste u osob, które nie potrafia przyznac komus racji @Choryski Zalezy ile masz siana tez, jezeli kasa dla Ciebie to nie problem to mozesz wziac drozsza karte, natomaist jezeli to dla Ciebie spory wydatek to lepiej 5070Ti, obie karty w sumie sa niezłe. Raczej z obu bedziesz zadowolony. Musialbys napisac w co grasz i na jakiej rozdziałce 1
Choryski 6 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu Gram w 1440p głównie w gry AAA, teraz SW Outlaws. Na co dzień w BF6, Borderlands 4, Star Citizen, czasem jakieś Anno czy Eve online.
Fenrir_14 950 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @Choryski przykro mi że muszę Cię zmartwić ale oba modele to paździerze jeżeli chodzi o kulturę pracy i wykonanie. Jeżeli chodzi o PALIT'a, to podlinkowana przez Ciebie karta (model GamingPro) występuje w 3 wariantach: GamingPro S (slim) - odchudzony podstawowy wariant ze słabym chłodzeniem, GamingPro V1 (oznaczenie znajdziesz na wlepce z numerem seryjnym i modelem) to podstawowy model, jest powiedzmy średni w swojej klasie. I reresh GamingPro V2 - to jest zdecydowanie dobra karta, porządny model, wyposażony w lepszy system chłodzenia (+komora parowa). Kurde, trochę faktycznie przysnąłeś bo jeszcze tydzień temu w tej kasie (3800PLN) dostałbyś fajną kartę.
Radio Tirana 1 218 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a): @Choryski przykro mi że muszę Cię zmartwić ale oba modele to paździerze jeżeli chodzi o kulturę pracy i wykonanie Też miałem to pisać, dlatego w swoim poście na poprzedniej stronie w ogóle nie dawałem linka do Palitów, gdyż nie warto ich kupować
Rekomendowane odpowiedzi