czarka89 3 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Hej, mam ASRock B850 Livemixer i Ryzen 7 9800X3D, procek pierwszy raz padł w listopadzie - zwrócili mi kasę, był na BIOS 3.20, po tym zamontowałam kolejnego 9800X3D i płyta wstawała do dziś, kolejny procek padł na tej samej płycie głównej, BIOS 4.03. Nie ma ani nie było żadnych fizycznych uszkodzeń typu spalenie. Szczerze mam dość, rozważam przejście na Intela. Nie wiem co robić. Wymienić płyte na innego producenta i zostawić 9800X3D? Czy może zostawić płytę i przejść na 7800X3D? A może intel? Procka wymienią na gwarancji, ale płyty nie bo działa. 1 2
Grolshek 724 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 8 minut temu, [email protected] napisał(a): Hej, mam ASRock B850 Livemixer i Ryzen 7 9800X3D, procek pierwszy raz padł w listopadzie - zwrócili mi kasę, był na BIOS 3.20, po tym zamontowałam kolejnego 9800X3D i płyta wstawała do dziś, kolejny procek padł na tej samej płycie głównej, BIOS 4.03. Nie ma ani nie było żadnych fizycznych uszkodzeń typu spalenie. Szczerze mam dość, rozważam przejście na Intela. Nie wiem co robić. Wymienić płyte na innego producenta i zostawić 9800X3D? Czy może zostawić płytę i przejść na 7800X3D? A może intel? Procka wymienią na gwarancji, ale płyty nie bo działa. Tak jak część tutejszych forumowiczów sprzedać Szitsrocka kupić płytę normalnego producenta.
lukadd 3 201 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Niezłe jaja, a nowy proc pamiętasz jaka data produkcji? Mój też padł w grudniu sztuka z 2024 produkcji, właśnie na biosie 3.2 teraz siedzę na 4.03 na nowej sztuce z bodaj października 2025 wyprodukowany. Co do innych płyt, proce też padają, Najwięcej na Asrock, później Asus też często, Gigabyte. Najmniej upalonych ponoć na MSI, ale czy to kwestia płyt, biosów czy czego nikt nie wie. Co do inteli to trochę lipa, bo niezbyt jest się na co przesiadać u nich. Edytowane 2 godziny temu przez lukadd
Doamdor 2 241 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Do trzech razy sztuka, nie poddawaj się, wrzucaj trzeciego 9800X3D. Jak padnie trzeci procesor, to napisz o tym do znanych serwisów, będzie grubo i o twoim przypadku będą trąbić na całym świecie.
lukadd 3 201 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Już były przypadki upalonych 3 sztuk na jednej płycie. Nikogo już to nie rusza. Już nawet na reddicie nie prowadzą statystyk bo za dużo tych procków upalonych i wszędzie po forach na necie i grupach przewijają się info o padniętych Edytowane 2 godziny temu przez lukadd
czarka89 3 Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu No właśnie, wiem, że nie tylko na Asrockach padają. Co do daty produkcji, napisze jak znajde pudełko
Qrdello 984 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Wyjść jest kilka: a) sprzedać asrocka, kupić msi, asusa - też się zdarzają deady, ale rzadko. b) kupić 7800x3d i odżałować te 20% w 1080p c) iść w intela Tą płytę i tak bym sprzedał, albo zareklamował - jeżeli jeszcze możesz.
czarka89 3 Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu Teraz, Qrdello napisał(a): Wyjść jest kilka: a) sprzedać asrocka, kupić msi, asusa - też się zdarzają deady, ale rzadko. b) kupić 7800x3d i odżałować te 20% w 1080p c) iść w intela Tą płytę i tak bym sprzedał, albo zareklamował - jeżeli jeszcze możesz. Na co zareklamować, skoro działa? W serwisie przeciez tego nie sprawdzą? Gram w 1440p
Krzysiak 2 080 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Jeśli oddadzą kasę to bym kupił 7800x3d 1 1
Doamdor 2 241 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 11 minut temu, lukadd napisał(a): Już były przypadki upalonych 3 sztuk na jednej płycie. Nikogo już to nie rusza. Już nawet na reddicie nie prowadzą statystyk bo za dużo tych procków upalonych i wszędzie po forach na necie i grupach przewijają się info o padniętych Zapodaj link, bo mi umknęła ta informacja.
Qrdello 984 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 3 minuty temu, czarka89 napisał(a): Na co zareklamować, skoro działa? W serwisie przeciez tego nie sprawdzą? Gram w 1440p A no na to, że pali procesory.
czarka89 3 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu 14 minut temu, Krzysiak napisał(a): Jeśli oddadzą kasę to bym kupił 7800x3d Właśnie nie wiem czy mi oddadza bo to BOX, pirwszy był TRAY 12 minut temu, Qrdello napisał(a): A no na to, że pali procesory. Wiem, jak wygląda serwis i naprawa płyt głównych i dlatego mam szczere obawy co do uznania gwarancji Dlatego chyba najszybszym rozwiązaniem byłaby jej sprzedaż.
lukadd 3 201 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 23 minuty temu, Doamdor napisał(a): Zapodaj link, bo mi umknęła ta informacja. https://videocardz.com/newz/one-asrock-b850-motherboard-reportedly-kills-three-ryzen-7-9700x-cpus Jeszcze był jakiś inny, ale nie mam czasu teraz szukać. 1
DarkeVo 452 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Mam 7800x3d na msi x670e tomahawk juz nie długo trzy lata, choć chciałem kupic 9800x3d tylko po to by mieć, na szczęście jakos nie udało mi sie trafić na jakąś promocje lub za długo zwlekałem. Widzę że jednak dobrze że tak wyszło i poczeka sie na następną generację x3d😅 ale nie złe cyrki z tym prockiem. Coś mi sie wydaje że tu amd przecudowało i zrypali tego proca
lukadd 3 201 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Inne procki też padają np. 9700. Ogólnie jazda zaczęła się od 9800x3d bo wtedy zwiększyła się ilość padających CPU. Bardzo dziwna sprawa i jakoś nie chce mi się wierzyć, że najwięksi producenci mobasów jak Asus czy Asrock przez ~1.5 roku razem z współpracą z AMD dalej nie ogarnęli problemów jakby to była tylko kwestia biosów https://videocardz.com/newz/asus-800-series-boards-are-killing-ryzen-7-9800x3d-chips-five-dead-cpu-reports-in-two-weeks Edytowane 1 godzinę temu przez lukadd
Krzysiak 2 080 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @DarkeVo też mnie kilka razy korciło żeby kupić, ale zawsze miałem z tyłu głowy, że i tak przy swoim GPU w 3440x1440 nie zyskam nic...poza ewentualnością spalenia CPU 1
Fenrir_14 956 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Na początku tej całej afery z Intelem to też producenci płyt głównych byli winni Ehh, byle do premiery Nova Lake
czarka89 3 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu To mi pomogliście Panowie Nie mam pewności, że na MSI też nie padnie, ani to, że 7800X3D też nie padnie? Też miał kilka przypadków spalenia?
lukadd 3 201 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Nie pomożemy bo nikt nie wie dla czego te procki padają. Albo i ktoś wie, ale oficjalnie nie powiedział jeszcze.
Krzysiak 2 080 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) @czarka897800x3d paliły się po premierze chyba głównie na asusie z tego co pamiętam, ale wtedy szybko ogarnęli problem i się uspokoiło. U mnie w budzie siedzi od września 2023, najpierw na asusie, od lata 2025 na gigabyte i ma się dobrze. Edytowane 1 godzinę temu przez Krzysiak
Fenrir_14 956 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) @czarka89 Te wcześniejsze ryzeny raczej nie były awaryjne. Ja bym wziął na Twoim miejscu jakiegoś 7700x na przeczekanie czy coś podobnego. Zaraz wejdą te 9850x3d, co poniektórzy pójdą po te ekstra 400MHz czy ile tam mają dać więc może wtedy kupisz coś lepszego okazyjnie jak ludzie powystawiają 7800x3d czy jakieś inne cepy. A pod koniec roku ma być nowy Intel i zobaczymy ile będą warte te nowe procki od AMD wtedy. Ale to tylko moje luźne przemyślenia. Edytowane 1 godzinę temu przez Fenrir_14
Doamdor 2 241 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 26 minut temu, lukadd napisał(a): https://videocardz.com/newz/one-asrock-b850-motherboard-reportedly-kills-three-ryzen-7-9700x-cpus Jeszcze był jakiś inny, ale nie mam czasu teraz szukać. No to grubo, kto wykręci wynik 4 sztuk? Bo u mnie dalej 0. 1
lukadd 3 201 Opublikowano 54 minuty temu Opublikowano 54 minuty temu 12 minut temu, Doamdor napisał(a): No to grubo, kto wykręci wynik 4 sztuk? Bo u mnie dalej 0. No i to jest właśnie dziwne, jedne działają dłużej inne padają nawet po kilku dniach czy tygodniach. A jeszcze inne rok+. Pewnie będzie tak, że i będą padać po 2 i 3 latach jeśli nic się nie zmieni.
Tankietka 234 Opublikowano 52 minuty temu Opublikowano 52 minuty temu (edytowane) 25 minut temu, czarka89 napisał(a): To mi pomogliście Panowie Nie mam pewności, że na MSI też nie padnie, ani to, że 7800X3D też nie padnie? Też miał kilka przypadków spalenia? W sumie na Pepperku pod promocjami na 7800X3D przewijały się posty (już znacznie później niż te początkowe palenia), że lubi sobie paść i więcej ich w serwisach, ale może jakaś ściema. Mój póki co hula, ale trochę irytują w tym procku te mikro skoki temperatury. Niby to nie przeszkadza gdy się odpowiednią krzywą chłodzenia ustawi, ale dla purystów cyferkowych trochę denerwujące. Edytowane 50 minut temu przez Tankietka
Rekomendowane odpowiedzi