Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, lukadd napisał(a):

No i to jest właśnie dziwne, jedne działają dłużej inne padają nawet po kilku dniach czy tygodniach. A jeszcze inne rok+. 

Pewnie będzie tak, że i będą padać po 2 i 3 latach jeśli nic się nie zmieni. 

Nie ma co trzymać do końca gwarancji. :E Zobaczymy czy 9850X3D też będą padać. :wariat:

W przypadku autora tego tematu, downgrade na 7800X3D nie byłby taki zły, lub wymiana płyty głównej.

Opublikowano
27 minut temu, DarkeVo napisał(a):

Nie słyszałem żeby 7800x3d sie spalił to chyba że montował go ktos z pokolenia Z:hihot:

Wiosną 2023 były jakieś przypadki upalenia na asusach ale szybko to poprawili (wtedy paliło zbyt wysokie napięcie vsoc).

Opublikowano
6 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Wiosną 2023 były jakieś przypadki upalenia na asusach ale szybko to poprawili (wtedy paliło zbyt wysokie napięcie vsoc).

a cos faktycznie było:boink: sorry już nie ten wiek i pamięć szwankuje:hihot:

Opublikowano
7 minut temu, wallec napisał(a):

@czarka89 miałaś stutery w grach czy wszystko płynnie działało?
Może to jest trop tj. stuter -> padnie, nie stuter -> nie padnie lub na odwrót?

Zagłosuj w ankiecie:

A gdzie taka ankieta dla intela? Degradują się czy już nie? 😉

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, czarka89 napisał(a):

Wiem, jak wygląda serwis i naprawa płyt głównych i dlatego mam szczere obawy co do uznania gwarancji :) Dlatego chyba najszybszym rozwiązaniem byłaby jej sprzedaż.

Ja wiem czy taki szybszy? Ja np. asrocki na AM5 to hektarami omijam jak szukam używek xD za darmo bym nie chciał :> 

Zgłaszasz niestabilność procesora na płycie, wykrzaczanie się bsody ble ble ble. Oddadzą, zgłaszasz drugi raz, lub trzeci - aż w końcu im się odechce. A nóż widelec pomierzą jakieś nadmierne napięcia i sami stwierdzą że padlina xD 

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Hard Reset napisał(a):

A gdzie taka ankieta dla intela? Degradują się czy już nie? 😉

Był tu taki jeden co  więcej zdegradował sztuk intela niż tych spalonych amd u wszystkich :hihot:

Ile tego było? 17? :rotfl2:

Edytowane przez Krzysiak
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, DarkeVo napisał(a):

Nie słyszałem żeby 7800x3d sie spalił to chyba że montował go ktos z pokolenia Z:hihot:

Umarłem :aniolek:

@Krzysiak dodajcie rangę Degradator do forum xD 

30 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Był tu taki jeden co  więcej zdegradował sztuk intela niż tych spalonych amd u wszystkich :hihot:

Ile tego było? 17? :rotfl2:

Edytowane przez Qrdello
  • Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, czarka89 napisał(a):

Hej, mam ASRock B850 Livemixer i Ryzen 7 9800X3D, procek pierwszy raz padł w listopadzie - zwrócili mi kasę, był na BIOS 3.20, po tym zamontowałam kolejnego 9800X3D i płyta wstawała do dziś, kolejny procek padł na tej samej płycie głównej, BIOS 4.03. Nie ma ani nie było żadnych fizycznych uszkodzeń typu spalenie. Szczerze mam dość, rozważam przejście na Intela. Nie wiem co robić. Wymienić płyte na innego producenta i zostawić 9800X3D? Czy może zostawić płytę i przejść na 7800X3D? A może intel? Procka wymienią na gwarancji, ale płyty nie bo działa.

Ja swój zestaw 9800X3D + ASRock B850 Steel Legend WiFi sprzedałem, ale z kompletnie innego powodu. Teraz sobie siedzę na 14900K i mam i7-14700KF na sprzedaż.

11 godzin temu, Grolshek napisał(a):

Tak jak część tutejszych forumowiczów sprzedać Szitsrocka kupić płytę normalnego producenta.

Asusa :E

Opublikowano
5 minut temu, Pentium D napisał(a):

Ja swój zestaw 9800X3D + ASRock B850 Steel Legend WiFi sprzedałem, ale z kompletnie innego powodu. Teraz sobie siedzę na 14900K i mam i7-14700KF na sprzedaż.

Asusa :E

A z jakiego powodu sprzedałeś? 

Opublikowano

@czarka89

Mało gram a jak już grałem to w BF6. Na tamtym asrocku miałem posadzonych kilka procków, zwykłe jak 7500F, 8700F/G, 7700. Na 7700 siedziałem kilka miesięcy i poza problemem z usb i audio było ok. Z czasem te problemy z USB i dźwiękiem zniknęły jak przepiąłem front panel do innego wyjścia USB na płycie. Audio cały czas miałem wpiete na tyle płyty więc nie wiem jak to się naprawiło. Na 7800X3D oraz 9800X3D w BF6 jakieś dziwne szarpania występowały.

"dzisiaj w nocy nagle USB mi w kompie wysiadło. Podpinam pendrive pod USB a tu nic. 3 peny w różnych wejściach i cisza. Mysz i klawiatura działały. Odpiąłem i wpiąłem myszkę i też już dupa. Resetuje kompa i nie chciał się wyłączyć więc na chama powerem go. Wstał system i podpinam pena -wykryty. Odpiąłem i wpiąłem i znowu nic. Chciałem wejść w menedżera dysków i mi bsoda wypluł."

"Później się to ogarnęło i już USB chodziło, ale coś tu jest dziwnego. Bardzo rzadko zdarza się, że dźwięk zniknie w filmie na YouTube, ale wystarczy film zatrzymać i puścić ponownie. Czasem jak pendrive i odbiornik myszki są wpięte na froncie kursor myszki tak laguje że głowa mała. Ping 250 - 300 ms. No i dzisiaj pierwszy raz takie jaja z pendrivem. Może coś zdycha a może system już wymaga odświeżenia."

"Jak ktoś grał w ostatnich paru godzinach to doświadczał mikro freezów? Pytam bo już nie wiem czy ten 7800X3D jest do dupy czy to wina gry. Na 7700 tak nie miałem."

Później wsadziłem 9800X3D i takie same gówno bywało. 

Teraz 14900K i jest lux. Płyta podarowana a proc za 1080 zł z gwarancją na 5 lat więc żal było nie skorzystać. Ja ze zmiany zadowolony jestem choć wcześniej jechałem po intelu, ale jak się samemu poużywa dłużej niż parę godzin to to nie jest takie złe. Komp bootuje szybciej bo nie ma tego treningu ramu jak na amd co kilka uruchomień kompa.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Qrdello napisał(a):

Jakie trenowanie ramu co kilka uruchomien? Ja zrobilem raz w listopadzie jak go zlozylem i od tamtej pory z 300 startow bylo bez trenowania :E

On do biosu wchodzi 30 razy dziennie i zmienia ustawienia to trenuje :hihot:

• Upvote 1
Opublikowano
35 minut temu, Qrdello napisał(a):

Jakie trenowanie ramu co kilka uruchomien? Ja zrobilem raz w listopadzie jak go zlozylem i od tamtej pory z 300 startow bylo bez trenowania :E

Nie chodzi mi o to długie tylko o to krótkie na 3 - 5 mignięć diody od ramu.

• Haha 1
Opublikowano

Ja bym sprzedał Asrocka, za takie rzeczy jakie odwala cyrki to też jest współwinny temu wszystkiemu. Czy Intel czy AMD, zależy jak to sam widzisz, ale zapewne nie kupiłbym kolejny raz 9800x3d, tylko już coś innego i na innej płycie np MSI.

• Upvote 1
Opublikowano
33 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Wcześniej na asusie, teraz na gigabyte wciskam power, za chwilę mi mignie logo producenta mobo i zaraz jest pulpit...i tak za każdym razem.

Dokładnie :D ja teraz nawet logo nie widzę, bo świeży Enterprise bez hasła na ekranie logowania to od razu mi wstaje pulpit xD 

• Upvote 1