Skocz do zawartości

PNY GeForce RTX™ 5070 Ti Overclocked Triple Fan (VCG5070T16TFXPB1-O) [non-PLUS] - czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.02.2026 o 11:42, Kadajo napisał(a):

Może cicha praca wynika z nietypowej budowy finów radiatora.

image.thumb.png.9b272e53d948142925ce49340bec3a25.png

W dniu 25.02.2026 o 12:00, Qrdello napisał(a):

Jakaś przyczyna tego jest. Dla mnie MSI i ASUS robią najcichsze chłodzenia w kartach graficznych.

Olśniło mnie teraz patrząc na wentylatory tego msi trio i jest tam tylko 8 łopatek przykładowo u mnie jest aż 13 a to też robi różnicę nie tylko sama budowa łopatek ale jej ilość, patrzcie np taki Arctic P12 120mm nawet na 1500rpm jest całkiem cichy (ma tylko 5 łopatek) a taki przykładowo fluctus 120mm na 1500rpm to już konkretna suszara ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
22 godziny temu, Johny72 napisał(a):

Wygląda na to, że 5070 Ti z "PLUS" została wsadzona w "budę" z 5080 stąd te niższe temperatury.   Dwa zdjęcia poglądowe ze stronki PNY.  (wymiary mają te same)

Myślałem, że podobnie jest z 5070 vs 5070ti u PNY. 
Z tego co widzę, to trzywentylatorowe 5070 od 5070ti non-PLUS różnią się brakiem komory parowej i cieńszym radiatorem (2 vs 3 sloty). Jedyny wymiar który jest inny to grubość radiatora, a wizualnie karty wyglądają tak samo (o ile z góry się nie popatrzy rzecz jasna) ;)

Ja chwilowo lecę na sweet spocie ~2820MHz @ 0,88V (rdzeń) i +3000MHz memki i chyba tak zostawię. Podobnie miałem na Inno3d jako codzienne ustawienie.

Opublikowano (edytowane)

Wklejam w kolejności chłodzenia 5070, 5070 ti , 5070 Ti PLUS, 5080 (pierwsze zdjęcie z igor´sLAB, dwa ostatnie zdjęcia z portalu TechPowerUp  

IGORpnyrtx5070.thumb.jpg.444f8e866ac8bf3d286bb0cbfe535900.jpg

PNY5070ti.jpg.ff8532fdbc2ae4b40e8e9001909820b3.jpg

to jest to które Ty już wrzuciłeś na forum ;)

PNY5070tiPLUS.thumb.jpg.7ee651590be205f39177cd942a6f5895.jpg

PNY5080-2.thumb.png.dfb0da70c7c253a88bef15f83b0b1793.png

Edytowane przez Johny72
zmiana
  • Like 1
Opublikowano

Dzięki uprzejmości kolegi @Radio Tirana wrzucam zdjęcie na którym z lewej strony jest PNY 5070ti non-PLUS, a z prawej PLUS.
To tak aby ludzie mieli świadomość skali, bo na zdjęciach producenta te karty wyglądają jakby miały podobny gabaryt.
Na pewno lepiej brać wersję PLUS, skoro jest przeznaczona też na RTX 5080, jednak wszystko zależy od ceny.

Dla mnie wersja non-PLUS po UV jest OK, zdecydowanie lepsze temperatury jak Inno3d na tym samym ustawieniu, jednak nie rzuca jakoś na kolana.

Na pewno z tanich modeli warta rozważenia.

5070ti non-PLUS i PLUS.jpg

Opublikowano

na "zwykłej" 5070 Ti na fabrycznych ustawieniach tak to wygląda w porównaniu do Twoich wyników  +8.6 °C na GPU i + 18 °C na VRAM - no i wentyle na +1800 rpm kręcą.  To większe chłodzenie robi niezłą robotę :o

ScreenShot03-01-26at09_35PM.thumb.PNG.95e0edc68948c55bf3f0aa92079079d0.PNG

Opublikowano

@Radio Tirana @Johny72 Dzięki Panowie za cenne informacje. Nie ma co się oszukiwać - wersja z plusem, to jest ta w którą powinno się celować. Zakup non-PLUS może być stricte uzasadniony dobrą ceną. Trochę mnie dziwi, że w przypadku non-PLUS karta 3-slotowa z komorą parową, a RPM na fabryce potrafi złapać pułap ponad 1800. Ja u siebie ustawiłem 2820MHz @ 0,88V rdzeń i +3000MHz pamięci. Po parugodzinnej sesji Resident Evil Requiem mam okolice 1400 RPM na tym ustawieniu i śmiało mógłbym pobawić się krzywą wentylatorów, aby kosztem temperatur zejść jeszcze z obrotów.

Jako ciekawostkę nadmienię, że wersje PLUS (obojętnie czy OC, non-OC, RGB, non-RGB) nigdzie nie są dostępne oprócz jakichś dwóch niszowych sprzedawców na allegro.
Może to jest analogiczne do tego co się swojego czasu działo z Zotacami 5070ti - Solid/Solid OC był wychwytywany ze względu na spore chłodzenie z komorą parową, potem przestał być dostępny, pojawiły się odchudzone wersje Core, SFF i czar prysł jak sraczka ;) 

Opublikowano
8 godzin temu, Doamdor napisał(a):

@Radio Tirana @Johny72 Testy kart graficznych w jakich obudowach i jaka temperatura otoczenia? 

Obudowa Lian Li Lancool 216 -  wentylatory 4 szt. - na froncie 2x160 mm , z tyłu 1x140 mm,  na dnie "budy" 1x140 mm nawiew do środka,  wszystkie "skręcone" na 1000 rpm,  do tego chłodzenie 5700x3D Thermalright Phantom Spirit 2x120 mm. Temperatura 20 °C przynajmniej tak mi jakiś stary termometr na ścianie pokazuje ;) .   

• Upvote 1
Opublikowano

Zrobiłem jeszcze ten test co Lameismyname w  Quake 2 RTX początkowa lokacja po uruchomieniu gry i stoję tam nie ruszając się.    UV [email protected] wentyle na auto, Oto wyniki: 

ScreenShot03-06-26at07_16PM.thumb.PNG.0281e09a4dc61941ea1f93d2ef7dcc5a.PNG

Różnice w temperaturze na GPU są niewielkie ale na pamięciach wynosi ona aż 14 °C. Moje pamięci to Samsung.  Budowa kart jest ta sama patrząc na chłodzenie to skąd ta dużo wyższa temperatura ?  Skorzystałem z AI (nie wiem na ile jest to wiarygodne ?) i taki przegląd otrzymałem:

Charakterystyka producentów pamięci VRAM w nowej generacji kart graficznych (seria RTX 50 Blackwell) wskazuje na zróżnicowane podejście Samsunga i SK Hynix do produkcji kości GDDR7. Wyniki analiz sugerują, że chociaż oba typy pamięci spełniają surowe normy wydajnościowe NVIDII, różnią się między sobą efektywnością energetyczną i temperaturą pracy. 

GameGPU +1

Samsung (Pamięci GDDR7):

Charakterystyka: Początkowo główny dostawca pamięci dla serii RTX 50, często stosowany w pierwszych wersjach kart.

Temperatury: Z doniesień (często bazujących na wcześniejszych generacjach GDDR6/6X i wczesnych testach GDDR7) wynika, że pamięci te mogą pracować w wyższym zakresie temperatur, nierzadko odnotowując 75–85°C pod dużym obciążeniem.

Specyfikacja: Pamięci te są zaprojektowane do pracy w wysokich temperaturach, często bezpiecznie działając nawet do 100–105°C. 

Reddit +4

SK Hynix (Pamięci GDDR7):

Charakterystyka: Wprowadzany jako alternatywny dostawca dla serii RTX 50, m.in. RTX 5070, aby poprawić dostępność kart.

Efektywność i temperatury: Niektóre doniesienia wskazują, że nowsze kości SK Hynix mogą wykazywać się wyższą efektywnością energetyczną (nowa technologia pakowania, 6 warstw), co może przekładać się na niższe temperatury robocze (często w okolicach 60–70°C) przy zachowaniu podobnej lub wyższej wydajności.

Wydajność OC: Wczesne testy wskazują, że pamięci SK Hynix na kartach RTX 5070 Ti osiągają podobne wyniki podkręcania (OC) jak Samsung, osiągając stabilne 34 Gbps. 

Reddit +5

Opublikowano
Godzinę temu, Tornado3 napisał(a):

u mnie Hynix

U mnie też Hynix
HYNIX.gif.58906328dae03f52028edcc976cb90f1.gif

No i tak to wyglądało gdy robiłem 20min w demku Quake II RTX (wrzucałem we wcześniejszym poście)
PNY.thumb.png.8c4eb89428ab2fea92fe0b68105059e4.png

Widzę pewne podobieństwo u Ciebie i u mnie (w obu przypadkach Hynix) - różnica temperatur między pamięciami, a rdzeniem to zaledwie 5-6*C.
U kolegi @Johny72 na Samsungach 15-16*C, a rdzeń wypada podobnie jak u nas.

Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Mniejsze obroty wentylatorów to wyższe temperatury pamięci.

Teoretycznie masz rację jednak w tym przypadku nie o to chodzi. Porównaj obroty u mnie, kolegi @Tornado3 i kolegi @Johny72
To samo miejsce testowe, te same taktowania/napięcia, bez majstrowania z krzywą wentylatorów.

Śledząc wątek o RX 9xxx z tego co ja zrozumiałem pamięci Samsunga są chłodniejsze od Hynixa w przypadku GDDR6. Przykład pierwszy od końca, jak kolega @Pentium D robi porównanie i Samsungi okazują się ok. 15*C chłodniejsze od Hynixów.
Znowu patrząc tutaj na konkretnym przykładzie tego samego modelu RTX 5xxx wychodzi na to, że kości Hynixa są chłodniejsze zauważalnie od Samsunga, a mówimy o GDDR7.

Czyli pod kątem temperaturowym można rzec:

GDDR6: Samsung lepszy jak Hynix
GDDR7: Samsung gorszy jak Hynix

Chyba, że umknęło mi coś istotnego...

Opublikowano
28 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Chyba, że umknęło mi coś istotnego...

No umknęło. Samsung nie lepszy a chłodniejszy w G6 i cieplejszy w G7.

Ja wolę jednak trochę cieplejsze Hynixy, ale wydajniejsze niż chłodniejsze a wolniejsze Samsungi One nawet po OC nie są w stanie dogonić stockowych Hynixów.

Wydajność jest może kosmetycznie lepsza, ale jednak jak się to porówna AM5 + Samsung a Intel 1700 + Hynixy to już się robi nie 2% a 4% różnicy w wydajności.

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Kadajo napisał(a):

Sama jakość radiatora tez tutaj może mieć znaczenie, termopadów.

Przecież wszyscy trzej, tj. @Lameismyname @Tornado3 @Johny72 mamy te same karty, z tymi samymi radiatorami, padami czy co tam jeszcze chcesz ;) 
Te same karty, te same zegary/napięcia, to samo miejsce testowe, ten sam czas (20 min), ta sama fabryczna krzywa wentylatorów.
Z różnic mamy różne budy, wentylatory w obudowach, temperatura otoczenia może być nieznacznie inna.
Mamy 2 przykłady na pamięciach Hynixa i 1 przykład na pamięciach Samsunga. Fajnie jakby dołączył do dyskusji ktoś, kto ma tą samą kartę na pamięciach Samsunga i przeprowadził 20 minutowy test u siebie.

17 minut temu, Pentium D napisał(a):

No umknęło. Samsung nie lepszy a chłodniejszy w G6 i cieplejszy w G7.

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jako "lepszy" uznałem chłodniejszy, Ty jako "lepszy" uznałeś "z lepszym potencjałem OC".
Obaj się mylimy i mamy rację jednocześnie ;) Dlatego warto odejść od uproszczenia i rozgraniczyć te cechy.

Idąc dalej - w przypadku GDDR6 kości Samsunga są chłodniejsze ale mają gorszy potencjał OC, natomiast kości Hynixa są cieplejsze ale mają lepszy potencjał OC.
To jak jest w przypadku GDDR7 skoro w temperaturach role się odwracają? Hynix w tempach wypada lepiej ale czy lepiej w OC od Samsunga? 
Gdyby w GDDR7 kości Hynixa były nie dość, że lepsze jeżeli chodzi o temperatury, to jeszcze z lepszym potencjałem OC, to trafienie na te kości w przypadku zakupu RTX 5xxx byłoby win-win.
Właśnie odkopałem screena dzięki któremu wiem, że w poprzedniej karcie (Inno3d 5070ti X3) miałem kości Samsunga i różnicę temperatur między rdzeniem, a memkami na poziomie 6*C.
W przypadku obu kart mam w afterburnerze suwak "Memory Clock" na maksa w prawo (+3000MHz) co realnie daje przyrost wydajności, bo sprawdzałem w benchmarkach wartości +2000MHz, +2500MHz itp. i widać było różnice.

Edytowane przez Lameismyname