Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 9.08.2026 o 12:37, Dimazz napisał(a):

@sidebandja to rozumiem tylko czy dla lepszej integry warto dokładać kilka stów?

Bo za 300zł są karty dźwiękowe

Sound BlasterX G6 i sound BlasterX AE-5 Plus

https://pl.creative.com/p/b-stock/sound-blasterx-g6-b-stock

Kwestia podejścia, a te wynalazki od Creative lubią padać ;)

Z reguły z lepszą integrą idzie też lepsza karta wifi możliwość wbicia więcej gniazd m.2 ;)

Opublikowano

Ja wziąłem Gigabyte X870E AORUS MASTER X3D ICE, ale przyjdzie chyba dopiero za tydzień :(. Wziąłem ją bo to najtańsza płyta jaką znalazłem z 10G Ethernet, a nie chcę niepotrzebnie zapychać linii PCI-e dodatkową kartą sieciową. Ma też całkiem niezłe recki i ogólnie full wypas. Mam nadzieję że to będzie coś co starczy mi na dłużej, potencjalnie kolejne 8 lat. Jak przyjdzie i trochę ją poużywam, to dam znać. O ile nie zapomnę :E 

Opublikowano
22 minuty temu, Isharoth napisał(a):

Gigabyte X870E AORUS MASTER X3D ICE, ale przyjdzie chyba dopiero za tydzień :(. Wziąłem ją bo to najtańsza płyta jaką znalazłem z 10G Ethernet,

niestety, chociaz az " smiesznie " to brzmi przy 2K za płytę , no i jak na tak drogą płytę  :

- M2B_CPU (5x4) shares bandwidth with the USB4 ports; if the M.2 slot is occupied, both it and the USB4 ports will run at 5x2. If M2B_CPU is set to x4 in the BIOS, the USB4 ports are fully disabled. M2B_CPU is also disabled with Phoenix CPUs.
- Bifurcates to x16/x0 or x8/x8.
- M2D_SB (4x4) shares bandwidth with PCIEX4 (4x4); using one disables the other.
- One HDMI port is internal, intended for a sensor panel.

Opublikowano
11 minut temu, Doamdor napisał(a):

@Isharoth Kto bogatemu zabroni kupić płytę tylko dla 10G Ethernet. :przytul:

Dobra karta sieciowa 10G to koszt ok. 400zł. czyli wychodzi niewiele drożej niż za tą GIGABYTE X870E Aorus Pro X3D, która jest dość podobna do wersji Master. ;) 

Ja już miałem odpuszczać z tym wbudowanym 10G, bo widziałem same płyty za 3-6k, ale w końcu tą znalazłem i nawet będzie pasować do białej obudowy :E 

13 minut temu, miro napisał(a):

- M2B_CPU (5x4) shares bandwidth with the USB4 ports; if the M.2 slot is occupied, both it and the USB4 ports will run at 5x2. If M2B_CPU is set to x4 in the BIOS, the USB4 ports are fully disabled. M2B_CPU is also disabled with Phoenix CPUs.
- Bifurcates to x16/x0 or x8/x8.
- M2D_SB (4x4) shares bandwidth with PCIEX4 (4x4); using one disables the other.
- One HDMI port is internal, intended for a sensor panel.

Ano, chociaż to i tak trzeba się postarać żeby wszystko zapełnić. Pewnie w większości konfiguracji będą 2 dyski NVMe max.

Opublikowano
Teraz, Isharoth napisał(a):

chociaż to i tak trzeba się postarać żeby wszystko zapełnić. Pewnie w większości konfiguracji będą 2 dyski NVMe max.

generlanie to można miec bezpiecznie nawet 5, o ile nie korzystasz z usb 4.0 i np karty audio w dolnym slocie

wsadzasz audio, zostają ci 4

chcesz korzystać z usb 4.0 to zostają ci realnie "tylko" 3

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Isharoth napisał(a):

Dobra karta sieciowa 10G to koszt ok. 400zł. czyli wychodzi niewiele drożej niż za tą GIGABYTE X870E Aorus Pro X3D, która jest dość podobna do wersji Master. ;) 

Ja już miałem odpuszczać z tym wbudowanym 10G, bo widziałem same płyty za 3-6k, ale w końcu tą znalazłem i nawet będzie pasować do białej obudowy :E 

Ano, chociaż to i tak trzeba się postarać żeby wszystko zapełnić. Pewnie w większości konfiguracji będą 2 dyski NVMe max.

W kwietniu ten Master był za 1940 zł, widać, że informacje o drożejących płytach głównych potwierdzają się.