Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@caleb59Minęły 3 lata, rękojma sklepu to 2 lata :E 

1 godzinę temu, caleb59 napisał(a):

Najlepsze na co można liczyć to zwrot kasy i to dopiero przy drugim razie po naprawie. Polecam zapisać sobie numer seryjny karty by nie dostać crapa po kimś z innym numerem seryjnym po Bóg wie jakiej naprawie i w Bóg wie jakim stanie ogólnym bo serwisy lubią tak robić i lecieć w jajko z nieświadomym klientem.

To się nie liczy przy gwarancji producenta. Gwarancja i jej zapisy zależą od producenta i ten może zamiast tej samej karty zaoferować refurba. 

@userKAMIL Ja bym sprawdził tą kartę w innym kompie, aby w razie co niepotrzebnie nie tracić czasu na serwisy, bo 100% pewności nie masz obecnie.

Edytowane przez lukadd
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Przecież jakiś ziomek składał ci kompa. Odesłanie tego GPU na sprawdzenie to może być 3-6 tygodni :E 

Wstępnie nawet ci sprawdzą pod obciążeniem w jakimś lokalnym serwisie, wrzucą bencha na 450W i niech leci nawet i przez całą dobę u nich :E .

Możesz sobie też kupić jakieś graty i złożyć na pająka, nawet coś na DDR4 i jakiś w miarę tani procek, bo GPU dociążysz i tak benchami, czy Quake RTX odpalisz w 4k :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Daj spokój :E Przy okazji byś się czegoś nauczył. Mobo na AM4, CPU i 16GB ddr4 to max 300euro. A jak jesteś januszem to masz jeszcze zwrot 14 dni :E Wszystkie gierki kupujesz na premiery to raczej twój budżet się nie zawali.

Ja już to dawno bym sprawdził w innym kompie i wiedział na czym stoję. A tak ponad miesiąc czasu od założenia wątku, a problem ciągnie się od kilku miechów i dalej jesteś w czarnej.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Tu nawet nie chodzi specjalnie o ta kasę. (Ale też nie chce jej wywalać tylko na sprawdzenie) Ja nie mam ani wiedzy ani umiejętności aby całego kompa składać na nowo etc. Musiałbym znowu ludzi prosić to wole już do nich wysłać i niech potwierdzą czy to karta czy nie.
Jak nie to pójdę tropem płyty głównej i pewnie zmienię. Do tego czasu uzbroję się w cierpliwość. 🤷

P.S. Do tego dochodzi czas tego sprawdzania. Karta działała bez problemów 2 tyg do wczoraj. Nie wiem jaka czestotliwosc teraz bedzie tego problemu. Wiozę do innego kompa i co? Jaka pewność, ze to karta? Te sytuacje zdarzają się tak losowo i w takich  odstępach czau… Jak wyskoczy po godzinie to ok. Ale jak po kolejnym tygodniu? ;)
Może to faktycznie coś na złączu zasilania karty. Wpiąłem nowy kabel, chwycilo i trzymało 2 tyg. 

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano (edytowane)

Jak pisałem nauczyłbyś się czegoś, na przyszłość by ci się też przydało. Masz pierdylion poradników na youtube i na necie, masz forum.

Żadnego kompa nie musisz składać, wszystko możesz podłączyć na zewnątrz budy i tylko kable przeciągnąć i podłączyć od zasilacza z budy, więc nawet zasilacza nie musisz wyciągać z starej budy. Płyta, ram, cpu i podłączyć kabelki, następnie włożyć GPU. Dysk, czysty windows i testujesz. 

Ale jak ci się nie chce to pisz do Gigusia, że sprawdziłeś w innym kompie i dalej to samo i niech biorą tą kartę na serwis :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ale jak ci się nie chce to pisz do Gigusia, że sprawdziłeś w innym kompie i dalej to samo i niech biorą tą kartę na serwis :E 

Szczerze to taki mam plan na dziś wieczór. 
Dzieki Panowie za wszelkie rady ale testowanie tego odpada. Raz przez koszty dwa brak umiejętności. Szczerze pisze jak jest. 🤷

Opublikowano (edytowane)

Zdaje sobie z tego sprawę. 
Coś tu dodać/usunąć ewentualnie?

Dear Gigabyte Support,

Thank you for your reply.

I would like to provide additional information regarding the requested troubleshooting:

I am already using the latest drivers, and the graphics card is running at default settings.

The card is not overheating; GPU temperatures remain below 70°C.

I have tested the graphics card in my brother’s PC, and unfortunately the same issue occurs there as well.

The problem is inconsistent: sometimes the card works for several hours, while other times after 15 minutes the screen goes black and the GPU fans ramp up to 100%.

Before replacing the PSU, moving the power cable occasionally made the problem disappear for 2–3 days, which is why I initially believed the issue was related to the cable or power supply. However, I have since replaced both the PSU and the GPU power cable, and the problem still persists.

I also contacted the retailer in Ireland where I purchased the card. They informed me that their 3-year warranty period has expired and advised me to contact you directly. After registering the card on your website, I received an additional 1-year extended warranty, and I would like to request support under that warranty.

I have used Gigabyte products for many years and have always had good experiences, which is why I hope you can help me proceed with warranty service in this case.

Kind regards,

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano (edytowane)

Ta pobrać to GPU-Z i sprawdzać podczas grania do jakich tempów dobija hot spot i pamięci.

Jak pasta się wytarła na GPU to dalej możesz mieć średnią na GPU np. 75 stopni, ale na hot spocie może walić 100+ i stąd mogą być też problemy.

Najlepiej odpal Quake 2 RTX nawet demko ze steam w 4k z PT, na stock GPU, bez żadnego UV. Ta gierka będzie ciągnęła full z GPU i szybko ci wyjdą wyniki.

Albo crismon, ale ustaw natywne 4k bez FG.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
7 minut temu, userKAMIL napisał(a):

@Kadajo Napisz mi łopatologicznie. 
Pobrać tego GPU-Z odpalić grę i nawet jak wysypie to jak pobrać ten wykres? Coś tam ustawiać muszę jeszcze? Odpalę to wieczorem i podeślę. 

Wystarczy, że odpalisz GPU-z w tle i nich tam sobie dziala.

Pograsz z 30 minut i po wyłączeniu gry jak wrócisz do GPU-Z to tam będzie można sprawdzić jaka maksymalną temperaturę osiągnął hot spot (jak będziesz w niego klikał to będzie zmieniał parametry:

ezgif.com-video-to-gif-converter.gif

• Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, userKAMIL napisał(a):

A jak trafie, ze czarny ekran wywali to zapisuje jakoś te dane?

A ten czarny ekran zmusza cię do zresetowania komputera czy sterownik odzyskuje sprawność po chwili ?

W sumie to nieważne w zakładce "sensor" na samym dole masz opcje "Log to file" :

image.png.d2af32e9c300dee4358b5cb10660f4ae.png

Jak ja zaznaczysz to wszytko będzie leciało do pliku wiec nawet jak kompa wywali to GPU-Z powinien po ponownym włączeniu wczytać dane z LOG'a.

• Thanks 1