Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zna ktoś może dobry serwis gpu z okolic trójmiasta?

Muszę wymienić złącze zasilania na rtx 4090, złącze nie było upalone, tylko pogięły się piny "sense", przy wciskaniu wtyczki w ciasnej obudowie SFF i był problem z uruchomieniem karty - czerwona dioda brak zasilania, doraźnie poradziłem sobie z tym w ten sposób, że do płytki gpu przylutowałem pojedynczą żyłę do ścieżki od tych pinów, którą podłączam pod masę (śrubka od montowania płyty głównej/ jakakolwiek od obudowy), karta działa w ten sposób od ponad roku i nie ma żadnych problemów, natomiast teraz chcę kartę sprzedać i wolałbym naprawić to druciarstwo, problem w tym, że znam tylko serwis Ostrówka z YT, ale są zawaleni robotą i  mają terminy kosmiczne, musiałbym czekać kilka miesięcy.

20241222_220803(1).jpg

Opublikowano (edytowane)

Pisz do @allas może ma czas ;) sam bym ci to zrobił ale jestem w trakcie remontu mieszkania i wszystkie sprzęty robocze obecnie leżą w kartonie, cały pokój rozbebeszony a że robię sam bo bieda piszczy to idzie mi to jak krew z nosa, nawet z czytaniem i pisaniem na forum mam problem bo musze to robić na g**nianym laptopie na kolanach :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Można prosić o dokładne info jak dałeś radę to popsuć montując w małej obudowie SSF?

Pytam, bo mnie to zaskoczyło, a tez będę pewnego dnia takiego kompa montował i nie chcę popełnić tego samego błędu. 

Opublikowano

@SylwesterI. A po co Ci serwis GPU aby przelutować wtyczkę? Jak sam nie ogarniasz, to byle serwis Ci ogarnie... nawet taki od konsol czy sprzętu RTV.
Ja bym zaczął od poszukania gniazda po taniości - skoro na allegro idzie za 79zł kupić (https://allegro.pl/oferta/gniazdo-zasilania-rtx-4070-4090-12vhpwr-pci-e-5-0-17731830763), to od chińczyka pewnie uda się taniej. Potem idziesz do byle serwisu z gniazdem i prosisz o przelutowanie.
Nie masz pod ręką jakiegoś kolegi co ma stację lutowniczą? To naprawdę nic trudnego.

Opublikowano

No oglądałem parę filmików i pojemność cieplna pcb od 4090 jest bardzo duża, kilku naprawiaczy na YT nie radziło tego robić na byle stacji lutowniczej, a na nagrzewnicy powietrznej, czy jakoś tak, żeby podgrzała i stopiła jednocześnie wszystkie piny.

Ponadto karta idzie na sprzedaż, nie miałbym sumienia wciskać komuś popyliny, a potem się tłumaczyć, bo ktoś straci kasę i będzie miał do mnie pretensje, że badziew sprzedałem (zresztą słuszne, jak bym tak zrobił)

opcja 1. ma być zrobione dobrze i fachowo, jak bym dla siebie robił.

Albo opcja nr. 2

wystawie jak jest z obniżona ceną, karta działa, jak kto będzie chciał to wymieni złącze, albo będzie korzystał jak ja przez ostatnie kilkanaście miesięcy z kabelkiem podłączonym pod mase

Opublikowano (edytowane)

A po naprawie? 6,5k xD 

KEBS.thumb.png.0fe5ad8a493f2a68defe72a67472337b.png

@SylwesterI. Stacje na gorące powietrze najczęściej mają serwisy naprawiające telefony komórkowe. Możesz do jakiegoś cenionego uderzyć z takim gniazdem, bo dla nich to przedszkole i bez pozerstwa mogliby Ci w parę minut ogarnąć.
W końcu to odlutować parę pinów, odczyścić cynę, usunąć stare i włożyć nowe gniazdo, przylutować. Chyba jedna z najprostszych napraw GPU i naprawdę nie wiem co trzeba byłoby zrobić aby to spierd*lić xD 

Edytowane przez Lameismyname
  • Haha 1
Opublikowano

Ty lepiej już nic nie doradzaj :E

Potrzebny podgrzewacz i przyzwoity Hot nie wspominając, że trzeba wiedzieć co się robi :hihot:

Żaden byle serwis tego nie wymieni nie wspominając, że ktoś bez odpowiedniego sprzętu i wiedzy tylko popsuję tą kartę.

Właśnie ktoś nie ma pojęcia nie wie jakaś pojemność cieplną mają PCB od nowszych kart graficznych to skończy się źle dla PCB.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jest w trójmieście pan, który zajmuje się elektroniką w sensie TV, radia i inne takie. Kiedyś pytałem go o karty graficzne to też mówił, że robi. Czy jest w tym dobry? Nie wiem bo miałem naprawiać u niego ale jednak okazało się, że się nie opłaca i karta poszła do kosza ale monitor mi naprawił i działa do dziś. 

Edytowane przez lokiju