Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

obraz.thumb.png.9c507b788c325e9498749069d41b3ad5.png

Producent: Unknown Worlds Entertainment

Wydawca: Krafton

Gatunek: Survival Action-Adventure

Data wydania: 2026 (Early Access), 2028/2029 (Retail)

Już maju gra ma trafić na Steam w formie Early Access. Jestem wielkim fanem jedynki i choć proces produkcyjny kontynuacji jest bardzo, bardzo burzliwy, trzymam się nadal nadziei, że uda się ten tytuł jeszcze odratować.

Czym jest Subnautica? W skrócie - gra action adventure z elementami survivalu (tlen, pokarm, woda, temperatura, ciśnienie), budowa bazy, pojazdów i sprzętu na podstawie odnajdywanych schematów, aby zapuszczać się coraz bardziej w morskie głębiny. Całość spięta raczej kameralną fabułą, celem jest głównie eksploracja. Światło dzienne ujrzał również dodatek stand-alone "Below Zero", ale jest zauważalnie słabszy od podstawki, więc zwiedzanie oceanów proponowałbym zacząć właśnie od pierwszej odsłony.  

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Gra 14 maja pojawi się w Early Access. Nie sposób pozbyć się obaw po całym zamieszaniu z tym tytułem, ale będzie to chyba pierwsza produkcja, którą zakupię w ten sposób. Oby udało się oddać choć 80% klimatu jedynki.

Opublikowano

Raz kupiłem grę w EA i szczerze mówiąc - nie było warto. Bardzo łatwo można sobie zepsuć wrażenie z rozgrywki lub frustrować się niedopracowanymi mechanikami.

A co do Subnautiki 2, to ja jeszcze nie ograłem jedynki, podobno jest dość straszna w tych głębinach, a tego nie lubię. :E 

Opublikowano

Wiem, sama idea EA jest lekko niepoważna, ale czekać 3 lata na pełniaka? No nie da rady. :E

Fakt, w większych głębinach klimat robi się dość gęsty, ale tym bardziej warto spróbować. Obecnie gra na Steamie za 33 zł. Jak nie podejdzie, będzie łatwiej przełknąć.

Opublikowano
7 godzin temu, Vulc napisał(a):

Gra 14 maja pojawi się w Early Access. Nie sposób pozbyć się obaw po całym zamieszaniu z tym tytułem, ale będzie to chyba pierwsza produkcja, którą zakupię w ten sposób. Oby udało się oddać choć 80% klimatu jedynki.

Na zatoce już grają:E

Opublikowano

O już podali cenę i jest całkiem spoko. Ale dla mnie dali ciała z językiem polskim. Tłumaczyli niby, że to EA i są inne priorytety itd. Jakoś to do mnie nie trafia ;) Tym bardziej, że mogli ogarnąć za pomocą Si. W końcu to EA i mogli dać info, że z biegiem czasu dostosują odpowiednio treść. Z resztą nie tylko nasi bili pianę o język. 

A co do gierki. Jeżeli utrzymają poziom pierwszej części to warto zagrać. Dla mnie Subautica to jedna z lepszych i wyjątkowo klimatycznych gierek.

Zrzut ekranu 2026-05-13 114900.png

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Na zatoce już grają:E

Słyszałem. Nie pierwsza gra, która ma premierę nieco wcześniej. 🤷

1 godzinę temu, skypan napisał(a):

co do gierki. Jeżeli utrzymają poziom pierwszej części to warto zagrać. Dla mnie Subautica to jedna z lepszych i wyjątkowo klimatycznych gierek.

Co nie powinno być szczególnie trudne do osiągnięcia, bo wystarczy tak naprawdę rozwinąć pomysły z pierwszej części i nie powtarzać błędów z Below Zero. Niestety mocno zaburzony proces dewelopingu, raczej na pewno odbił się w jakimś stopniu na jakości, w takich warunkach ciężko było w pełni skupić się na pracy. Przekonamy się już jutro.

Opublikowano

Godzina za mną. Początek lepszy, bardziej klimatyczny niż w pierwszej części, choć siłą rzeczy do niego podobny. Już na początku widać kilka usprawnień względem oryginału - małych, ale ułatwiających start. Dorzucono więcej drapieżników i utrudnień środowiskowych, nowe gadżety, podciągnięto trochę oprawę. Reszta to w zasadzie copy-paste tego co już widzieliśmy i chyba mało kto spodziewał się czegoś innego. 

Opublikowano

W jedynkę grałem lata temu, ale nie skończyłem jakoś :E Mimo, że już byłem całkiem daleko i gra mi się jak najbardziej podobała. Po prostu zrobiłem sobie przerwę na coś innego i nie wróciłem. Miałem się zabrać drugi raz od zera do końca na poważnie i jakoś nie było kiedy. Ale jest w planach.

Opublikowano
12 minut temu, skypan napisał(a):

Jak to ci działa @Vulc ? Oczywiście natywnie. Bez DLSS i FG.

Natywnie w rozdziałce 2k, ustawieniach epic (max) bez vertical sync, tak 45-55 klatek. Z włączonym DLSS na balanced, koło 70 klatek. DLAA też w przedziale 45-55. Generalnie jest w miarę płynnie, ale klatki mocno skaczą. Widać, że w kwestii optymalizacji jest duuużo do zrobienia, bo taki zakres przy tej oprawie, to wynik słabiutki.

4 minuty temu, lukadd napisał(a):

W jedynkę grałem lata temu, ale nie skończyłem jakoś :E Mimo, że już byłem całkiem daleko i gra mi się jak najbardziej podobała. Po prostu zrobiłem sobie przerwę na coś innego i nie wróciłem. Miałem się zabrać drugi raz od zera do końca na poważnie i jakoś nie było kiedy. Ale jest w planach.

No to więcej grać, mniej planować. ;) Jedynka to tony dobrej zabawy, aczkolwiek do premiery dwójki pozostało tak dużo czasu, że 3 razy można to zaliczyć. 

Opublikowano

Całkiem pojemny ten Early Access. Unknown Worlds, pomimo kłód rzucanych przez Krafton pod nogi, moim zdaniem, dowiozło. Wiadomo, nie jest to Subnautica 1, ale gry takie jak tamta trochę "spalają" IP i inne próby uchwycenia tego samego. Więc całkiem rozsądnie nie starają się robić tego samego na nowo, tylko jest inaczej i potencjał jest duży. Ciężko tu się rozpisać bez zdradzania za dużo, ale pewnie osoby, które pchnęły choć trochę fabułę, wiedzą, dlaczego :P. Z wad to sporo gorsze wizualnie przejścia pomiędzy biomami, bardziej odczuwalne bottlenecki bez konkretnych przedmiotów/umiejętności (do podstawowych butli potrzebne jest srebro, które jest w sensownej odległości od miejsca startowego tylko w jednym miejscu) oraz mała różnorodność zagrożeń (i najciekawsze zaspoilowali/zaspoilerowali już w trailerze). Teraz mieć tylko nadzieję, że nie będzie piekła prawnego, czy innych niepotrzebnych problemów.

Opublikowano

Z biomami fakt, nie ma takiego solidnego przejścia, gdzie wiesz, że jesteś na nowym terenie. Co do zagrożeń, już teraz jest ich więcej niż w jedynce. Dużo więcej, bo tam było ich zwyczajnie mało. W przypadku bottlenecków nie zgodzę się do końca, mam wrażenie, że właśnie za dużo surowców jest w zasięgu lokacji startowej i dość szybko można rozwijać postać i bazę. O ile to miałeś na myśli. Na razie się za daleko nie zapuszczałem, ale mam nadzieję, że biomy będą zróżnicowane na minimum takim poziomie co w poprzedniku. Ciekawe czy uda się dorównać Lost River.

Opublikowano

Lost River miało fantastyczny build-up poprzedzający tam wpłynięcie i później również "nagrodę" przy drzewie, poprzeczka wysoko. Z limitami chodziło mi bardziej o to, że w jedynce praktycznie tylko ograniczał nas tlen (i przez pewien czas radiacja z Aurory), a tutaj na przykład całkiem duży półokrąg gorących wód, zaganiający nas w inną stronę, ale może przesadzam. Bo surowcowego bottlenecka, oprócz tego na starcie nie doświadczyłem za bardzo. Drapieżniki średniego stopnia w jedynce stanowiły zagrożenie, jak nie okazywało się ostrożności i miały "downtime", gdzie przez chwilę nas nie gnębiły. Tutaj zagrożenie moim zdaniem jest mniejsze (może to podkręcą), ale za to są bardzo irytujące, nie dają spokoju. I nie mamy dostępnego combo stasis rifle+nóż.

I jak myślisz że teraz surowców jest dużo, to jestem ciekaw Twojej reakcji w późniejszym biomie :E Ciekawe jeszcze jak balansują te surowce, bo grałem w co-opie na 2 osoby i trzeba było z bardziej kosztownymi upgrade'ami kombinować. Ciekawe jak dobrze się to skaluje, bo jak tak ma być na 4 osoby to może być ciężko 

• Upvote 1
Opublikowano

Surowce, agresywność drapieżników, wszystko to można można zbalansować. Mam już Tadpole'a, więc powoli zbieram zapasy na dłuższą podróż. Może uda się znaleźć części do toola naprawczego, bo wydaje się strasznie delikatny. :E Fajny motyw z wielkimi małżami, prawie zaliczyłem zgon, uciekłem w ostatniej sekundzie. 

Ptaszki ćwierkają, że na około 20h starcza gra w obecnym stanie, ale ciężko powiedzieć jak to jest liczone. W tej grze czas leci szybko. Aż się wierzyć nie chce, że dopiero za 3 lata chcą to wydać. 

Opublikowano (edytowane)

obraz.thumb.png.1e1f6d007f4a30fa45256140f022f71b.png

4 miliony w tydzień. Nie wiem czy się z tego cieszyć, czy zastanawiać gdzie ta branża zmierza, jeśli nieukończona gra, z premierą za 3 lata, sprzedaje się lepiej niż wielkie hity. :E

Ukończyłem wątek fabularny dostępny w chwili obecnej. Jakieś 11h. Wrażenia? Zdecydowanie mieszane.

Na pierwszy ogień "ekonomia". W jedynce odnajdywanie nowych surowców było podstawą gameplay'u. Każda grudka złota, każdy diament, rubin czy jakiś nowy minerał o dziwnej nazwie, miał ogromną wartość. Zdobywanie ich wymagało starannej eksploracji, często na granicy dostępności tlenu, co pozwalało budować bardziej zaawansowany sprzęt i zapuszczać coraz głębiej. W grze świetnie to zaprojektowano, odkrywanie kolejnych surowców było naturalne, satysfakcjonujące, a ich rozmieszczenie w określonych biomach przemyślane i logiczne. W dwójce, na razie, wygląda to o wiele gorzej. Surowce walają się bezsensownie w różnych miejscach, w ogromnym nadmiarze. Po dotarciu do "finałowej" lokacji jesteśmy nimi dosłownie zasypywani. Jakby tego było mało, można je produkować bardzo niskim kosztem. Bardzo, bardzo mocno spłyca to, casualizuje ekonomię opartą na odkrywaniu i podejmowaniu ryzyka. Jakby było tego mało, największe, najbogatsze złoża można wydobywać za pomocą cudownego działka, bez potrzeby użycia specjalistycznego sprzętu. Słabe.

Biomy na razie prezentują nierówny poziom. Zdecydowanie za dużo jest pustych przestrzeni, niezbyt wizualnie dopieszczonych. Brakuje systemów jaskiń, większej różnorodności. Dużo, dużo pracy jeszcze przed twórcami, aby dobić choćby do poziomu poprzednika.

Na chwilę obecną dostępny jest jeden pojazd, Tadpole. Klasyczny, startowy pływak z wymiennymi modułami. Czekam na następców Cyklopa i Prawna, albo będziemy się gniewać.

Budowa bazy na razie dość mocno ograniczona, ale fajnie, że wprowadzono kilka usprawnień. Chociażby możliwość budowy surowcami prosto z dostępnych w zasięgu skrzynek, szafek, bez potrzeby ładowania wszystkiego do ekwipunku. Na plus również biomody.

Jak wspominałem, długa droga jeszcze przed nami. Zastanawia mnie jak duża będzie ta gra w stosunku do jedynki. To, co dostępne jest teraz, to - mam nadzieję - niewielki wycinek całości. Twórcy żadnych obietnic jak dotąd chyba jeszcze nie składali. 

Edytowane przez Vulc
  • Upvote 1
Opublikowano

Ogólnie fakt, że surowce są od razu jak na talerzu, a nie jak w jedynce w harvesting node'ach... Tam była loteria: nieraz człowiek zdesperowany rozbijał sporo takich bryłek dla 1 potrzebnego zasobu. Duże złoża wydobywane za pomocą tego narzędzia do rozbijania też trochę nieporozumienia (i jak mówiłem, endgame miejscówka załadowana po brzegi surowcami wzbudza trochę uniesienie brwi). Ale moim zdaniem cierpi nie tylko ekonomia surowców, ale również energii w bazach - "fotowoltaika" staje się szybko zbyteczna, praktycznie od razu, jak człowiek znajdzie turbiny do prądów morskich. Co ciekawe, po nich znajdują się magazyny energii, które przydałyby się najbardziej… przy bateriach słonecznych właśnie. Bioreaktor też jest bezużyteczny przy istnieniu turbin.
Prawn, czy coś podobnego z grappling hookiem musi być, bo inaczej będą zamieszki (przynajmniej z mojej strony). Cyclops był super, bo A) kosztował krocie, B) był przeznaczony do pilotarzu przez 3 osoby, a robiło się to samemu i było nieraz ciepło pod koszulą, czy się nie zarysowało albo nie wzbudziło zainteresowania zbyt dużej rybki. A teraz nawet nie można permanentnie "Kijanki" zepsuć.

Ogólnie mają jeszcze sporo do roboty, bo teraz nawet większy ogródek warzywny zbudowany przez mojego towarzysza z Co-Opa, sprawił że gra ze znośnie chodzącej zeszła na 15 fpsów (i nawet pozostało tak po jego usunięciu w tamtym miejscu :E )

• Upvote 1
Opublikowano

Tak, montujesz trzy turbiny, wciąż za mało? To wrzucamy jeszcze trzy. Widać, że gra jest w naprawdę wczesnym stadium. Niby wszystko chodzi, ale balansu tutaj nie ma za grosz. Zdobywanie surowców poprzez eksplorację, zastąpiono maszynką do kopiowania, żeby przypadkiem nie było za ciężko. Z biomów widzieliśmy niewiele, ale ich konstrukcja i wykonanie nie powalają. Mam coraz większe obawy, że całe to zamieszanie UW vs Krafton, jednak się odbiło na procesie developingu. Na razie gra wygląda jak sklejka różnych pomysłów z Subnautiki, bez wyraźnego "kręgosłupa".