Skocz do zawartości

Jeżeli dojdzie do premiery kart Nvidia GeForce RTX 5xxx SUPER na jaką kartę planujesz polować w dniu premiery?   

79 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jeżeli dojdzie do premiery kart Nvidia GeForce RTX 5xxx SUPER na jaką kartę planujesz polować w dniu premiery?

• 5070 SUPER
    • 5070 Ti SUPER
    • 5080 SUPER
    • Na żadną z powyższych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, Grolshek napisał(a):

4080 kosztowała 6 koła. Wyszła 4080S za 5 koła. To była dobra opcja.

Coś kołaczę, że ludzie brali go ale akurat tego modelu nie śledziłem.

21 minut temu, Qrdello napisał(a):

Jeżeli nie będzie przyrostu 10-15% w stosunku do odpowiedników bez S to szkoda zachodu. Miejsce do pociśnięcia układów mają, bo poza 5090 wszystkie niższe układy mają bardzo nisko TDP zawieszone.

No teraz to wróżenie z fusów. Chociaż fajnie jakby plotki stały się prawdą i rzeczywiście SUPERki byłyby na bliskim horyzoncie.

21 minut temu, Yedi napisał(a):

Dobra opcja to była 5070ti kupiona na promce za 3.5k - a jak pacze na dzisiejsze ceny to mi słabo :)

Pijesz do okazji z amazona gdzie udało mi się kupić PNY pod koniec lutego 2026?
Tak przeglądam peppera i widzę, że wcześniej czyli w drugiej połowie 2025 dało się kupić za ok. 3300zł ale najczęściej podstawowe Ventusy, Pality.

Opublikowano

Nie wiem czy wróżenie z fusów. Mój 5070Ti na PL 110% wykręca się pod >3200Mhz przy 100% obciażeniu. W stosunku do wartości stockowych to daje leciutko ponad 10% różnicy. A nie tykamy tutaj kompletnie samego rdzenia, jednostek RT etc. Przy tym realnie maks zużycie energii ciągle kręci się wokół 290-300W.

Przy 0,95mv uV mój egzemplarz pracuje przy 230-250W na 100% i tutaj taktuje się już wyraźnie niżej, bo 2900Mhz, ale ciągle stabilnie i to ciągle wyżej niż fabryka.

Realnie więc, dorzucając kilka rdzeni RT i jednostek cieniujących, podnosząc PL na karcie 10-15% na stocku powinno siąść jak złoto. Tylko komu by się chciało :E 

Opublikowano

@Qrdello Ja na 5070ti od PNY jechałem na 2820MHz @ 0,88V rdzeń, +3000 memki, Power Limit 110%. W Inno3d miałem to samo, tylko z PL na 100% bo więcej się nie dało. Pobór pokazywało ok. 210-220W.
Obecnego RX 9070 XT mam teraz na -60mV rdzeń, 2700MHz memki + Fast Timings i Power Limit -30% czyli czapka na 212W. Taka moja szkoła zachowania fabrycznej wydajności (lub bardzo zbliżonej), którą producent miał na myśli przy możliwie mocnym UV rdzenia i obniżeniu poboru mocy, jednocześnie kompensując różnicę podkręceniem pamięci. 

Opublikowano
56 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Nie przypominam sobie żadnej premiery kart zielonych z ostatnich lat, tak aby w dniu premiery patrząc na realną dostępność i ceny człowiek sam do siebie powiedział "o, jaka dobra opcja - teraz to dali pokłon w stronę graczy" ;D

Ja tak miałem przy 4000, na początku jak zobaczyłem ceny to MATKO BOSKO, ale patrząc z dzisiejszej perspektywy to cena/wydajność była OK :hihot: 

57 minut temu, Lameismyname napisał(a):

To byłoby coś. Myślę, jednak, że ekstra VRAM w przypadku tych kart będzie solidnie odzwierciedlony w cenie. Obym się mylił.

A ja czuję że wzrostu VRAM nie będzie, może 5080 Super dostanie 20/24 GB czy tam ile by mogła dostać, ale niżej nie sądzę. 5070 Super nawet jak dostanie 16GB to nic jej nie da bo będzie słaba, mi w 4070Ti wystarcza 12GB lekko. A jak dostanie 16GB to cena wzrośnie i pewnie 4000 zł wyjdzie = bez sensu. 

• Upvote 2
Opublikowano

@galakty Odnośnie przecieków w kółko wałkowane są informacje o większej ilości VRAM wynikającej z większych 3GB kostek. Sam już nie wiem co jest bardziej prawdopodobne. 
Jedno jest pewne, nie będzie z jakiejś przyczyny efektu WOW i jeżeli miałbym się założyć, to ze względu na cenę. Czas pokaże. 

Opublikowano
16 minut temu, galakty napisał(a):

A ja czuję że wzrostu VRAM nie będzie, może 5080 Super dostanie 20/24 GB czy tam ile by mogła dostać, ale niżej nie sądzę. 5070 Super nawet jak dostanie 16GB to nic jej nie da bo będzie słaba, mi w 4070Ti wystarcza 12GB lekko. A jak dostanie 16GB to cena wzrośnie i pewnie 4000 zł wyjdzie = bez sensu. 

To że DZIS starczy - i pytanie jeszcze w jakiej rozdziałce/jakości to nie znaczy że za taki rok będzie Ok. Jakoś trza będzie napędzić sprzedaż, prawda ? A nie ma lepszej opcji niż zrobienie nowych gier które wykorzystają 16GB VRAMu .. i cyk - (nie)biedni gracze do sklepu marsz ..

Opublikowano
12 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@galakty Odnośnie przecieków w kółko wałkowane są informacje o większej ilości VRAM wynikającej z większych 3GB kostek. Sam już nie wiem co jest bardziej prawdopodobne. 
Jedno jest pewne, nie będzie z jakiejś przyczyny efektu WOW i jeżeli miałbym się założyć, to ze względu na cenę. Czas pokaże. 

Kostki 3GB to już przy premierze zwykłych 5000 były omawiane. Ale wiemy jaka jest sytuacja obecnie z RAMem. 

4 minuty temu, Yedi napisał(a):

To że DZIS starczy - i pytanie jeszcze w jakiej rozdziałce/jakości to nie znaczy że za taki rok będzie Ok. Jakoś trza będzie napędzić sprzedaż, prawda ? A nie ma lepszej opcji niż zrobienie nowych gier które wykorzystają 16GB VRAMu .. i cyk - (nie)biedni gracze do sklepu marsz ..

Ja to słyszę od 3 lat, czyli wtedy kiedy kupowałem 4070Ti. 12GB miało być za mało do 1440p, pfffff. Prędzej mi wydajności zabraknie, niż pamięci. A wolę niższą cenę, niż sztucznie zawyżoną bo dali więcej VRAM który obecnie jest nieracjonalnie drogi. W większości przypadków braki VRAM idą z brakiem wydajności, jedno oczko w lewo i nagle magicznie da się grać. Wystarczy nie być maniakiem ULTRA. 

Ja tylko przypomnę ile mocy ma PS5 i że da się na niej grać ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Ja to słyszę od 3 lat, czyli wtedy kiedy kupowałem 4070Ti. 12GB miało być za mało do 1440p, pfffff. Prędzej mi wydajności zabraknie, niż pamięci.

Streets of Tarkov z teksturami na ultra. :E 

Opublikowano
32 minuty temu, caleb59 napisał(a):

Streets of Tarkov z teksturami na ultra. :E 

To tak jak kupić skopane auto doskonale wiedząc i marudząc, że taniej było jeździć na koniu. Sorry. To bez DLSS i FG nie działa, VRAM jest najmniejszym problemem.

Opublikowano

Dzień dobry.

Mimo tego ,że w jednym kompie RTX 3060ti 8Gb a w drugim RTX 4060TI 16Gb to nie czekam ani trochę na superki.

O nowej karcie będę myślał , jak nadejdzie seria Rubin.

A jak będzie kaszana to także  zignoruję tą serię

i  obniżę detale , co może dla  niektórych jest nie do pomyślenia.

Dziękuję.

Pozdrawiam .

Grzegorz.

• Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano

Jeśli SUPERki przyniosą trochę więcej wydajności niż tylko więcej VRAM to EWENTUALNIE szedłbym w 5080 SUPER. Na ten moment na zwykła 5080 nie chce mi się zmieniać, ale dać jej 10% więcej bazowej wydajności, po zakupie podkręcić ją o kolejne 10% i jakoś to by było.

Oczywiście wszystko pisane hipotetycznie, bo wydaje mi się, że czas 50xx SUPER nie nadejdzie.

Opublikowano
30 minut temu, Kaczkofan napisał(a):

Jeśli faktyczne wyjdą, to sprzedaję 4080S młodego, on dostaje mojego 5080 a ja biorę 5080S - przy założeniu, że dodadzą nie tylko wincyj ramu, ale też trochę rdzeni itd.

GB203 jest w pełni odblokowany w 5080.

• Upvote 1
Opublikowano
39 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ja moze 4fun zmienie na 5070 Super :hihot:

Niegłupie, jeszcze jakby Ci się udało w miarę bezkosztowo.

28 minut temu, Kaczkofan napisał(a):

Jeśli faktyczne wyjdą, to sprzedaję 4080S młodego, on dostaje mojego 5080 a ja biorę 5080S - przy założeniu, że dodadzą nie tylko wincyj ramu, ale też trochę rdzeni itd.

Czuję w kościach, że będzie tak jak @AndrzejTrg mówi. Mianowicie:

10 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Cena Was sprowadzi na ziemię :E

Ja zgaduje, że na premierę z podatkiem od nowości:
5070 SUPER ~3000zł
5070ti SUPER ~4500zł
5080 SUPER ~5500zł chociaż przez 24GB i bycie pierwszym GPU po flagowym 5090 cena może negatywnie zaskoczyć.

To wszystko z podatkiem od nowości, a i tak prawdopodobnie nie doszacowałem ;)
Pierwszy rzut pójdzie na pniu, następny będzie droższy.

• Upvote 2