Skocz do zawartości

ASTRA RTX 5080 - GPU TWEAK III vs HW INFO - piny problem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie, mam do was pytanie bo problem jest dość dziwny... Mianowicie zauważyłem że oprogramowanie ASTRAL'a raportuje mi że piny w gnieździe 12v 2x6 są niepoprawnie podłączone ( czerwona kropka ) mimo tego że HW INFO w tym samym czasie nie pokazuje nic. Na GPU również nie załącza się czerwona dioda sygnalizującą złe podłączenie, odłączyłem wtyczkę, podłączyłem ponowienie ale nie sądzę bym mógł to zrobić nie dokładnie nie da się po prostu bardziej wcisnąć a kliknięcie było słyszalne. Udało mi się zrobić zdjęcie ponieważ coś mi nie działa screen na klawiaturze. Myślicie że to może być błąd oprogramowania czy karta na rma ? 

Zasilacz Pure Power 13 1000w, z oryginalnym kablem BQ 12v 2x6 / hpwr 🤡

IMG_20260619_203755.jpg

IMG_20260619_201737.jpg

IMG_20260619_201708.jpg

Odłączyłem wtyczkę od zasilacza jeszcze. Nie wiem wydaje mi się że napięcia w programach nie skaczą, nie mam pojęcia co tu się dzieje 😆 kabel jest luźny nigdzie nie jest naciągnięty na siłę. 

IMG_20260619_211411.jpg

Opublikowano (edytowane)

Update: dziś rano to samo XD wyskoczyła informacją o tym że pin źle są. Nic się z kartą nie dzieje gry działają wtyczki wpięte. Mam jeszcze kabel jeden od zasilacza więc sprawdzę. Przejściówki od NVIDIA nie podłączone ponieważ nie mam tylu wtyczek 8pin XD 

IMG_20260620_080315.jpg

Edytowane przez Dominik91
Opublikowano
16 minut temu, JohnyWol napisał(a):

Możę jest jakiś konflikt pomiędzy GPU Tweak a HWInfo. Spróbuj odinstalowaćwyłączyć na kilka dni HWInfo i obserwuj czy coś się zmieni

Dziękuję Panu za odpowiedź. Sprawdziłem jeszcze drugi kabel ten oryginalny z zasilacza bez wtyczki 90 stopni. Ale nadal to samo wyskakuje mimo że HW INFO nie pokazuje spadków do 0.00a tylko do 0.1a 

Po półtorej godziny grania w Battlefield 6 napięcia są takie, chyba nie ma tutaj powodów do obaw 

IMG_20260620_111630.jpg

Jeszcze jedno - nigdzie nie mogę znaleźć informacji, czy to normalne że te napięcia na pinach skaczą i mają takie wahania? Zdjęcie zrobione w odstępie sekundy 

IMG_20260620_114222.jpg

IMG_20260620_114220.jpg

Opublikowano
24 minuty temu, janek25 napisał(a):

Bez podmiany kabla nie dowiesz się czy to błąd czy będzie spalony schabowy. Mozna sprawdzić ręką czy się nagrzewa, przy rtx 5080 to dużo ryzyko.Nie przyjmą ci rma 

Na obu kablach BeQuiet jest to samo, jeszcze zobaczę oryginalna wtyczkę wieczorem 

Napisałem na forum ROG i Reddit może ktoś będzie wiedział co robić. Jak nie to odsyłam na rma 

Ta dioda zapala się wtedy kiedy jest niepoprawne zasilanie lub mruga, teraz świeci bo wypięty kabel. Będę patrzeć na adapter NVIDIA 

IMG_20260620_143407.jpg

Opublikowano (edytowane)

Adapter NVIDIA na 3x8 pin to samo. Więc obstawiam albo zasilacz albo sama karta graficzna ma problem. Napisałem do Asusa zobaczymy co odpiszą. 

Opublikowano

Sam nie wiem już co myśleć niby oprogramowanie pokazuje bład co nie, ale też to samo oprogramowanie w lini monitoringu nie pokazuje że napięcie spadło do 0.00Am zobaczcie XD Nigdzie na wykresie nie ma zeby spadło ponizej 0.1A

obraz_2026-06-20_163243346.png

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, janek25 napisał(a):

Jesli A to jest prad a nie napiecie. Moze ma spadać ??

Na chłopski rozum by wtedy nie było żadnego prądu w pinie 

No nic zobaczymy co odpisze Asus, w stresie nie przekracza 7A więc raczej z dymem nie pójdzie bo ostrzeżenie ma się włączyć powyżej 9.2A

Opublikowano
Godzinę temu, leven napisał(a):

Odczyty :lol2:

Ja pierdziu :uklony:

Nie wiedzieć, tylko widzieć  :lol2:

Dodaje screen, grałem w kampanie B6 wszystkie opcje na full jak cos. Co to jes ten zielono niebieski pasek ? pierwszy raz to widzę 

Zrzut ekranu 2026-06-20 202226.png

Opublikowano (edytowane)

Karta dobija do PL. 

Piękne temperatury,  300wat poboru i tylko 60stC ? 

Piękna sprawa.

Tomek (admin) jak wyciągnie do Ciebie rękę, to UV/OC w drodze :) 

Edytowane przez leven
  • Like 1
Opublikowano
49 minut temu, Dominik91 napisał(a):

Co to jes ten zielono niebieski pasek ? pierwszy raz to widzę 

Niebieski to vrel. Nic z tym nie zrobisz. To widelki napięcia. Ostatnio dalo sie to zlikwidować przy modzie Maxwella jsk bios nie byl podpisany cyfrowo  ,jakieś 10 lat temu. Zielone to power limit. To tylko obraz statyczny więc do weryfikacji ale widzę 85 procent i 340 wat . Astral ma chyba 400. Tak jakby 1 kabel nie dostarczył pradu. Z ciekawostek z pcie karta bierze 10 wat,bardzo malo 

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, janek25 napisał(a):

To tylko obraz statyczny więc do weryfikacji ale widzę 85 procent i 340 wat . Astral ma chyba 400. Tak jakby 1 kabel nie dostarczył pradu. Z ciekawostek z pcie karta bierze 10 wat,bardzo malo 

Astral ma 450W. Czy cos nie tak z tym złączem PCI express? 

Opublikowano
1 minutę temu, janek25 napisał(a):

No wlasnie zweryfikuj ile ma i spróbuj dobic w furmarku. Możesz obserwowac w msiafterburner wataz.Jesli nie dobijesz to albo przewody albo karta na rma

W Furmarku dobija do 435W, w grach jest różnie Battlefield 6 tak do 300W, teraz odpaliłem WatchDogs i mniej więcej jest to tak jak na zdjęciu. Nie wiem czemu raz mogę zrobić screen raz w ogóle nie działa ...

IMG_20260620_213605.jpg

Opublikowano
5 minut temu, janek25 napisał(a):

To dobrze  ale zielone nie powinno byc przy 340wat

A jaki zegar miales w furmarku przy 435 wat??

Za chwilę zrobię ten bo żona ubija tego watchdogs.. 🫣

Ogólnie z kartą nic się nie dzieje tzn wizualnie oraz podczas grania, nie ma żadnych "zwiech" , przycięć, wywalania do pulpitu itp. Temperatury są też bardzo dobre. Będę na bieżąco pisać co i jak. Dotykałem nawet tej wtyczki co wchodzi do karty 12v2x6 ale nie czuje by była jakaś podejrzanie ciepła. 

Mógłbym wziąć drugi zasilacz na próbę a później oddać ale nie wiem czy to godne zachowanie 😱

39 minut temu, leven napisał(a):

Karta dobija do PL. 

Piękne temperatury,  300wat poboru i tylko 60stC ? 

Piękna sprawa.

Tomek (admin) jak wyciągnie do Ciebie rękę, to UV/OC w drodze :) 

Było by miło jeśli Pan Tomasz mógłby jakoś pomóc :)

Opublikowano
7 minut temu, janek25 napisał(a):

Jak z kabla by nie dostawała pradu to po prostu będzie nizsze mhz w furmarku. Sprawdź jaki astral ma zegar 3d.musi go zapewnic 

Chodzi Panu o te wskazania ?

Base Clock: 2295 MHz

Default Boost Clock: 2617 MHz

Factory OC Boost Clock: 2790 MHz

Zrobię dwa testy na ustawieniach " default" oraz OC 

OC = GPU+ 250

Pamięci = +2000

Power Limit= 112 %