Skocz do zawartości

ASTRA RTX 5080 - GPU TWEAK III vs HW INFO - piny problem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Udało sie zrobić te furmarki, ogólnie karta dobija i trzyma 400W+- z power limit na +112 dobija do 430W

3 minuty temu, leven napisał(a):

Na srebrnym jeziorku, szefowa łowi ryby, na grzyby chodzi ? no i się wypięła, co bu=y grzyba zebrać, no i ten widok do dziś dnia mnie męczy - cudo :E 

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=srebrne+jezioro

Haha - tak myślałem ze to rozwiąże problem! XD 

Opublikowano
2 minuty temu, leven napisał(a):

Furmarka  odpuść, to syntetyk. no ale, jak karta reaguje pozytywnie, to jest OK.

Ja mam już to wersje z biosem 450W. Zobaczymy co odpisze Asus w poniedziałek 

Opublikowano
6 minut temu, Dominik91 napisał(a):

Udało sie zrobić te furmarki, ogólnie karta dobija i trzyma 400W+- z power limit na +112 dobija do 430W

To juz bylo. A zielone ci wbiła duzo ponizej 430 wat ??jakie mhz w furmarku

Poniedzialku to ty sie nie spodziewaj :hihot:

• Haha 1
Opublikowano
13 godzin temu, leven napisał(a):

Mam urodziny w poniedziałek XD 

Pewnie jakimś cudem niczego nie będę mógł napisać :P 

Szczerze mówiąc ja już głupieje, dziś odpaliłem komputer i kompletnie nic się nie dzieje, nawet nie ma spadków zasilania na pinach, idą praktycznie jak żyletka w jednej linii. Osiwieje chyba.. już sam nie wiem czy to karta, zasilacz czy może problem z gniazdkiem lub elektryką w domu .. screen z upalnia Battlefield 6 online przez 2h.. znaczy się zdjęcie bo dziś znowu zrobienie screena było nie możliwe xd 

IMG_20260621_121949.jpg

Opublikowano

Zasilacz może takie wałki robić. Pamiętam jeszcze z PC lolku, jak jeden z użytkowników nie mógł dojść do rozwiązania problemu  z niestabilnością komputera, miał bardzo przyzwoity set. Okazało się, że zasilacz BQ wysokiej klasy robi problemy. Az się wierzyć nie chciało, a jednak.

Opublikowano
12 minut temu, leven napisał(a):

Zasilacz może takie wałki robić. Pamiętam jeszcze z PC lolku, jak jeden z użytkowników nie mógł dojść do rozwiązania problemu  z niestabilnością komputera, miał bardzo przyzwoity set. Okazało się, że zasilacz BQ wysokiej klasy robi problemy. Az się wierzyć nie chciało, a jednak.

Zamówie seasonic zobaczę 

Opublikowano
Teraz, Dominik91 napisał(a):

Zamówie seasonic zobaczę 

Nie tak szybko. Jak masz możliwość, pożycz od kolegi porządny zasilacz.  To co wcześniej napisałem jest sugestia, nie rozwiązaniem problemu. Kupisz zasilacz i może się okazać, że wcześniejszy był OK. Kasa w błoto, no chyba, że jest możliwość darmowego zwrotu.

Opublikowano
17 minut temu, leven napisał(a):

Nie tak szybko. Jak masz możliwość, pożycz od kolegi porządny zasilacz.  To co wcześniej napisałem jest sugestia, nie rozwiązaniem problemu. Kupisz zasilacz i może się okazać, że wcześniejszy był OK. Kasa w błoto, no chyba, że jest możliwość darmowego zwrotu.

Tu gdzie mieszkam to mało kto ma zasilacz by taka kartę uciągnąć, osobiście nie znam nikogo takiego 😆 kupię jakieś 850W albo Seasonic albo Corsair i będę mieć w razie W 😆

Opublikowano
1 godzinę temu, Dominik91 napisał(a):

Szczerze mówiąc ja już głupieje, dziś odpaliłem komputer i kompletnie nic się nie dzieje, nawet nie ma spadków zasilania na pinach, idą praktycznie jak żyletka w jednej linii. Osiwieje chyba.. już sam nie wiem czy to karta, zasilacz czy może problem z gniazdkiem lub elektryką w domu ..

Jak nie masz dyskoteki w GPU Tweak to olałbym temat. 

Na dwóch oryginalnych kablach z zasilacza miałem po 5 pinów na czerwono. Kupiłem customa i jest znacznie lepiej, ale dalej problem do końca nie rozwiązany, więc szkoda życia na to bublo złącze.

U mnie ponowne uruchomienie PC często wyrównuje magicznie piny i każdy reset to inne wartości.

Raz lecą równo a przy kolejnym odpaleniu potrafi wypluć alert o za dużym natężeniu. Oba programy nie pokazują tego samego, bo pewnie inaczej to przeliczają.

Uspokoiło się trochę przy ponownym wpięciu wtyczki, ale to często nie wiele zmienia i trzeba dopchać jeszcze przewody zasilające w niej, bo przy nagrzewaniu delikatnie cofają się konektory i nie styka tak jak powinno.

Przy ciągłym problemie zostaje zabawa w losowanie kabli i szukanie takiego, na którym będzie spokój.

Ewentualnie pociesz się tym, że większość nie ma monitoringu w kartach, więc nawet nie wiedzą, że też mogą mieć taki problem :E

• Thanks 1
Opublikowano
45 minut temu, Kanzu napisał(a):

Przy ciągłym problemie zostaje zabawa w losowanie kabli i szukanie takiego, na którym będzie spokój.

Ewentualnie pociesz się tym, że większość nie ma monitoringu w kartach, więc nawet nie wiedzą, że też mogą mieć taki problem :E

O w końcu ktoś z Astralem. No właśnie dziś miałem rano jak widać na zdjęciach żyletkę równo teraz włączyłem kompa odpalam Battlefield a tam skoki na każdym pinie, na jednym 0.9 na ostatnim 6.9a za chwilę na pierwszym 5a na 4 2.3 i tak sobie to skacze ale karta w pełni stabilna. Mówisz żeby darować sobie czy pokusić się o jakiegoś cablemoda? Ogólnie powiem że myślałem nad tym urządzeniem od thermal grizzly co pokazuje stan pinów ale ono jest w cenie dobrego zasilacza 

Co do ostatniego zdania to sam nie wiem czy to u nas zaleta czy wada 😆😆😆

A u ciebie też tak skacze to napięcie pinów? Trzy zdjęcia w 4 sekundy mniej więcej zrobione. Bo jak nie tylko u mnie to zlewam to 

IMG_20260621_155705.jpg

IMG_20260621_155701.jpg

IMG_20260621_155656.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Dominik91 napisał(a):

A u ciebie też tak skacze to napięcie pinów? Trzy zdjęcia w 4 sekundy mniej więcej zrobione. Bo jak nie tylko u mnie to zlewam to 

Napięcie masz w woltach (V) a natężenie w Amperach (A) :E 

Skacze. Ponad pół roku używam tak 5090 z poborem 500-600W przy graniu. Jak pojawiają się skoki do 10A to restart PC i spokój :hihot:

Nigdy nie będą idealnie równe pod obciążeniem, bo nic ich nie stabilizuje. Czasami wyrównują się do max. 0,5 - 1A różnicy między pinami, ale to nie jest warte zachodu, żeby przerzucać kable jeden za drugim aż trafi się ten idealny. 

Brałem custom z moddiy i końcowo z kątowego musiałem zrobić zwykły, bo wchodził na styk do Astrala klinując się o obudowę a później nie dało się go wyciągnąć.

Masz pewnie podobnie jak ja, że każde uruchomienie PC losowo albo wyrównuje albo zakłóca te piny.

Dopóki nie wyrzuca ich ciągle na czerwono to lepiej poczekać na jakieś nowe zasilacze np. Seasonica z Optiguard i może zaczną robić lepszej jakości kable. 

Opublikowano
6 minut temu, Kanzu napisał(a):

Masz pewnie podobnie jak ja, że każde uruchomienie PC losowo albo wyrównuje albo zakłóca te piny.

Dopóki nie wyrzuca ich ciągle na czerwono to lepiej

No dokładnie tak mam jak mówisz. Nie podczas grania u mnie max dochodzi do 7a na pinach ale ja mam max 450w poboru I to w benchmarku a ty masz ponad 600w ale też ile mocniejsza karta. Trochę zazdro 🥹😁

• Haha 1
Opublikowano

Seasonic OptiGuard 2 to dostaniemy na koniec tego roku jak to dopracują

co ciekawe wersji 1.0 nie było fizycznie wprowadzonej na rynek

nie wiem skąd im się ta 2.0 wersja wzięła.

OptiGuard 2.0 ma monitorować zasilanie od strony zasilacza aż po złącze karty graficznej.

System śledzi natężenie prądu i temperaturę złącza 12V-2x6

a dane oraz ostrzeżenia mogą być przekazywane do dedykowanej aplikacji przez Bluetooth.

Nie wiem.

Miałem brać SS Prime 3.1 nowy

teraz mi w głowie namieszali tym OptiGuard 2.0

nie chcę tej pały Aquacomputer Ampinel stosować

psuje mi to wygląd GPU.

Bubel 12VHPWR zmieniony w poprawiony bubel 12V 6x2 wywołał lawinę problemów

masę zmian w PSU rotację komponentów w PC,kombinowanie z mostkami na kablu za wtyczką od strony GPU

dzikie kombinacje ...a dalej to ulep

no i NV zblokowała montaż w RTX 5090 dwu wtyczek zasilania

i kabel jest dojechany pod korek.

Wyjątek dwie wtyczki zasilania w MSI Lightning i Galax HOF 5090 bo karty do azotowania.

Żeby nie było że płoną wtyczki zasilania te najnowsze niby poprawione 12V 6x2 jedynie w kartach NV to...

https://videocardz.com/newz/sapphire-rx-9070-xt-nitro-melted-power-adapter-warranty-claim-rejected-card-shipped-back-as-is

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Na Reddit Pan odpisał że jemu czerwone piny wywaliła najnowsza aktualizacja GPU TWEAK III po powrocie do poprzedniej jest ok aż sam to zobaczę. 

Muszę pochwalić że Asus USA napisał do mnie wiadomość jak zobaczyli na Reddit i służą pomocą 😮

Opublikowano

@Elder czekam od zapowiedzi na te zasilacze i teraz to już mnie ani ziębi ani grzeje kiedy się pojawią.

Kolejne kilka miesięcy mnie nie zbawi, bo i tak nie ma obecnie żadnego wyboru.

MSI ma swój Safeguard, ale bez monitorowania nagrzania. 

Reszta zaraz zacznie implementować te wszystkie pierdoły do swoich zasilaczy i nic już bardziej wymyślnego się raczej nie pojawi.

W 6090 zaserwują pewnie dwa gniazda i czujnik temperatury a wtedy o kant dupy będzie można sobie rozbić te zabezpieczenia :E

Opublikowano

@Kanzu Przy tym skowycie o AI jaki nam serwuje NV

to faktycznie wszystko wskazuje gdzie teraz kasa płynie kogo ignorują kogo potrzebują

i to że 6090 to możemy łaskawie dostać może za...dwa lata.

Znaleźli sobie nową kopalnię złota

(agentów AI ...bo graczy oszczali i do jednego wora z innymi przychodami firmy wrzucają)

Co tu mogę fikać...dostosowuję się do sytuacji na rynku i dostępnych rozwiązań

syfilis skreślam wyłapuje godne uwagi opcje

chcę to ścierwo 12V 6x2 mieć pod kontrolą

i tyle.

Czy Seasonic dowiezie ta kontrolę to po testach wyjdzie

kto inny zaproponuje coś lepszego...biere,

nie jestem przyspawany do Seasonic mimo że używam kilka szt Prime TX series.