Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, chciałem się was poradzić ponieważ mam dylemat co do karty dźwiękowej. Mój wcześniejszy komputer był już bardzo stary i został wymieniony w poprzednim roku ale została z niego karta dźwiękowa Creative Sound Blaster X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro którą dostałem daaawno temu a to wszystko działało z głośnikami Creative Inspire T6060. Ten zestaw chyba nawet przeżył 2 komputery ale nie pamiętam dokładnie.

Obecnie posiadam płytę główną MSI B650 Gamin Plus i tam się znajduje układ Realtek® ALC897 Codec 7.1-Channel High Definition Audio (to ze strony producenta).  I zastanawiam się co będzie lepsze ale nie mam zielonego pojęcia o audio :/

Opublikowano

Teoretycznie jak ci się uda ją podłączyć chodzi tu o złącze to być może nie uda się zastosować sterowników ale moim zdaniem jeśli zadziała i będziesz miał dostęp do ustawień z jej aplikacji to będzie lepsza. Piszę z własnego doświadczenia bo miałem xfi gamera i jak zmieniałem platformę to nie mogłem jej podłączyć i niestety integry nie dało się słuchać tylko zastosowanie Nahimic jakoś zmieniło moje nastawienie ale nie tak dawno zakupiłem AE-5Plus i się mocno zdziwiłem ile dźwięków mi umykało, jak bym słuch odzyskał.

Opublikowano
1 godzinę temu, mati5678 napisał(a):

zastanawiam się co będzie lepsze ale nie mam zielonego pojęcia o audio

nie trzeba mieć, wystarczy posłuchać jednego i drugiego..

mając gumowe ucho słychać różnicę...

gdybyś miał alc1200/1220/4080 to jeszcze jeszcze, idzie to ulepszaczami wyprowadzić

chcesz dalej używać 5.1 to może ci się dźwięk nie spodobać, ale jest to tak subiektywne odczucie, że sprawdź samemu, może będziesz zadowolony...

Opublikowano

Doczytałem teraz, że skoro mam kartę wewnętrzną na złączu PCI to nie podłącze jej do PCIe :/ Teoretycznie są jakieś przejściówki i można kombinować ale nie do końca mi to pasuje. Jest może jakaś karta wewnętrzna do 200zł która by miała naprawdę dobry stosunek ceny do jakości? Chyba, że jest coś naprawdę opłacalnego do 300. Raczej bym wolał mieć wszystko w budzie schowane niż kolejne elementy na biurku. W sumie tego Xfi dostałem jak byłem dzieckiem i aż żal mi go do szafy wrzucać no ale co poradzić.

Opublikowano

z przejściówkami nie jest takie proste, przy tanich riserach usłyszysz tylko szum

nie znam się na tym, ale tam chodzi o napięcia...

sam kilka lat temu dlatego wywaliłem xgi gamer i kupiłem asusa xonara dx ( którego też jakiś czas temu zmieniłem na SB X G6 )

chcesz dalej używać tych 5.1 T6060 ?

jak świeży zakup, można jeszcze pomyśleć o zwrocie płyty i dopłacie np do tomahawk, żeby było ALC 1200/4080, ale to musiałoby być max 100zł , też podłączysz, skonfigurujesz przez realtek audio console i będzie grać, bardzo ładnie.

do 200zł i creative to chyba audigy fx2 V2 , jego nowego kupisz do 200zł

nowy = gwarancja i możliwość zwrotu jak nie podpasuje

do 300zł, tu poszedłbym w to co kolega wyżej Sound BlasterX AE-5 Plus

320zł w sklepie creative, tzw b-stock ( odnowiony przez producenta, pełna gwarancja )

ae-5 to półka wyżej, lepsze przetworniki itd ...

tylko jest jedno ale, nie wiem czy na tak leciwych głośnikach jak T6060 różnicę usłyszysz

a najważniejsze, Ty w ogole podłączyłeś to alc 897 z tymi głosnikami ?

pobaw się korektorem + ulepszaczami, może ci styknie... choć jest to raczej krok wstecz względem x-fi gamer

Opublikowano

ALC897 to jest gówno straszne. Kiepskie parametry to jedno ale gorzej, że ma tendencję do przenoszenia zakłóceń na tor audio. Piski, szumy słyszalne w głośnikach lub jeszcze bardziej słuchawkach. Dużo zależy od jakości płyty głównej i zasilacza.

Opublikowano
W dniu 8.07.2026 o 08:30, bourne2008 napisał(a):

ALC897 to jest gówno straszne. Kiepskie parametry to jedno ale gorzej, że ma tendencję do przenoszenia zakłóceń na tor audio. Piski, szumy słyszalne w głośnikach

ALC897 to tylko układ, którego parametry są istotnie nierewelacyjne, ale też nie jest to taki odpad. Ostateczna jakość "karty dźwiękowej" zależy nie tylko od samego chipu (tutaj w postaci ALC897), ale też budowy elektrycznej całego toru audio owej "karty" (czyli tutaj integry na płycie głównej), a nawet filtrowania zakłóceń od strony zasilania tego układu audio. Także jedna płyta główna z ALC897 może mieć znacznie lepszą (lub gorszą) jakość wyjść analogowych, niż inny model płyty głównej na tym samym układzie.

23 godziny temu, caleb59 napisał(a):

Realtek na płycie to bieda.

Do słuchawek zwykle dowolna integra (nie tylko "Realtek") z płyty to bieda, natomiast do napędzania wzmacniacza, gdzie impedancja jest stała, już różnie bywa.

W dniu 8.07.2026 o 07:16, miro napisał(a):

jak świeży zakup, można jeszcze pomyśleć o zwrocie płyty i dopłacie np do tomahawk, żeby było ALC 1200/4080, 

Ja bym polecał pójść krok dalej i użyć karty z płyty, jako transmitera optycznego (po prostu podłączyć swój system audio optykiem).

Opublikowano
4 minuty temu, Kyle napisał(a):

(po prostu podłączyć swój system audio optykiem).

yhm, a w jaki sposób miałby podłączyć swój leciwy zestaw T6060 ? bo o niego się wszystko rozbija

stary analog

on nie uzywa słuchawek, wtedy nie miałoby to znaczenia...

8 minut temu, Kyle napisał(a):

ale też budowy elektrycznej całego toru audio owej "karty" (czyli tutaj integry na płycie głównej), a nawet filtrowania zakłóceń od strony zasilania tego układu audio. Także jedna płyta główna z ALC897 może mieć znacznie lepszą (lub gorszą) jakość wyjść analogowych, niż inny model płyty głównej na tym samym układzie.

to oczywista oczywistość, setki postów o tym na forum,  o ile na 897, 892 tego specjalnie nie słychać, o tyle na wyższych już tak,

alc 1200 nawet dla mnie brzmi gorzej na msi niż na takim asusie rog hero

Opublikowano
40 minut temu, miro napisał(a):

yhm, a w jaki sposób miałby podłączyć swój leciwy zestaw T6060 ? bo o niego się wszystko rozbija

stary analog

Jeśli planowałby w przyszłości wymianę sprzętu/"inwestycje" w nowe audio, to sugerowałbym przemyśleć kwestię wyboru takiego zestawu, który ma wejście optyczne (i płytę główną, która ma takie wyjście). To u mnie ładnie zawsze separowało problemy elektryczne od PC. Podsumowując to co napisałem, to taki pomysł na przyszłość.

Opublikowano
Godzinę temu, Kyle napisał(a):

ALC897 to tylko układ, którego parametry są istotnie nierewelacyjne, ale też nie jest to taki odpad. Ostateczna jakość "karty dźwiękowej" zależy nie tylko od samego chipu (tutaj w postaci ALC897), ale też budowy elektrycznej całego toru audio owej "karty" (czyli tutaj integry na płycie głównej), a nawet filtrowania zakłóceń od strony zasilania tego układu audio. Także jedna płyta główna z ALC897 może mieć znacznie lepszą (lub gorszą) jakość wyjść analogowych, niż inny model płyty głównej na tym samym układzie.

Do słuchawek zwykle dowolna integra (nie tylko "Realtek") z płyty to bieda, natomiast do napędzania wzmacniacza, gdzie impedancja jest stała, już różnie bywa.

Ja bym polecał pójść krok dalej i użyć karty z płyty, jako transmitera optycznego (po prostu podłączyć swój system audio optykiem).

Dlatego skrótowo napisałem "Dużo zależy od jakości płyty głównej i zasilacza.". Były nawet ostatnio na tym forum poruszane wątki "piszczenia" na ALC897.

No i sorry ale do tego bieda kodeka nikt nie będzie montował wyrafinowanego toru audio.

Opublikowano

Dziękuję wam wszystkim za te liczne komentarze! Tak jak pisałem, zawiodłem się, że musiałem zostawić dobrze działający sprzęt na rzecz nowej rzeczy no ale jak trzeba to trzeba. 

chcesz dalej używać tych 5.1 T6060 ?

Niekoniecznie, ale głośniki to będzie kolejna rzecz do upgrade'u zaraz po karcie dźwiękowej. Tylko, że zamiast celować w 5.1 jak mam teraz, to pewnie bym wolał mieć jakieś fajne 2.1. W gierki i tak gram na słuchawkach a tych tylnych satelitek i tak nie mam za bardzo jak umieścić. 

a najważniejsze, Ty w ogole podłączyłeś to alc 897 z tymi głosnikami ?

pobaw się korektorem + ulepszaczami, może ci styknie... choć jest to raczej krok wstecz względem x-fi gamer

Tak, ale już się nastawiłem na kupno nowej karty dźwiękowej dzieki wam. 

Godzinę temu, bourne2008 napisał(a):

Były nawet ostatnio na tym forum poruszane wątki "piszczenia" na ALC897.

Całe szczęście mnie to ominęło ;)

Godzinę temu, Kyle napisał(a):

Jeśli planowałby w przyszłości wymianę sprzętu/"inwestycje" w nowe audio, to sugerowałbym przemyśleć kwestię wyboru takiego zestawu, który ma wejście optyczne (i płytę główną, która ma takie wyjście). To u mnie ładnie zawsze separowało problemy elektryczne od PC. Podsumowując to co napisałem, to taki pomysł na przyszłość.

Obawiam się, że moja płyta główna nie posiada takiego złącza - B650 GAMING PLUS WIFI. Aczkolwiek chyba będę celował w tego AE-5 plus jeszcze w tym tygodniu a ten optyk co o nim mówisz to zakładam, że jest to "1 x wyjście optyczne TOSLINK" co znajduje się na stronie karty w specyfikacjach? 

Ogólnie posiadam też słuchawki Superlux HD 681 i mimo ich wad to jestem z nich zadowolony. Mikrofon to Zalman ZM-MIC1 i z tego co wiem to jak jest podłączony do czegoś słabego to sam też kiepsko działa, odkąd zmieniłem kompa na nowy i ten mikrofon jest podłączony do płyty głównej to strasznie słabo mnie słychać na discordach itp, trzeba mnie podgłaszać mocno. Więc przyszłość mojego zestawu chyba widzę tak, że w komputerze będzie siedział AE-5 plus a do niego podłączone jeszcze bliżej nie sprecyzowane głośniki 2.1 i te słuchawki co wymieniłem.

Jest to sensowne według was?

Opublikowano
12 minut temu, mati5678 napisał(a):

zakładam, że jest to "1 x wyjście optyczne TOSLINK" co znajduje się na stronie karty w specyfikacjach? 

Tak, to jest to.

Jednak po Twoich wymaganiach widzę (słuchawki analogowe, mikrofon analogowy niesymetryczny) to faktycznie potrzebujesz porządnej analogowej karty, z porządnymi analogowymi wej./wyj.

Opublikowano (edytowane)

Jak celujesz w nowe głośniki to celuj w aktywnego suba + odpowiednie głośniki do niego aby wykorzystać w pełni tę nowa kartę. Mam A5 plus i głośniki edifiera 2.1 ale system win 11 już nie wykrywa głośników 2.1 tylko robi jakiegoś miksa , aplikacja creative wykrywa głośniki 2.1 ale klikając na suba nie wydaje on dźwięku a aplikacja systemowa czyli konfiguracja głośników ustawia dźwięk 5.1 i też klikając na suba nie daje on dźwięku, to jest jakaś dziwna sytuacja. Nie to że sub nie działa bo to robi ale nie wiem czy da się w pełni go wykorzystać, trochę w tym grzebałem, czytałem i chyba takie rozwiązanie o jakim pisałem odnośnie wyboru głośników da chyba pełną kontrolę nad nimi. Z tego co pamiętam w win 7, 10 (używałem tam gamera z jego aplikacją) nic takiego nie występowało.

Zrzut ekranu 2026-07-09 221108.png

Zrzut ekranu 2026-07-09 222116.png

Edytowane przez Amp
Opublikowano
17 godzin temu, Amp napisał(a):

Mam A5 plus i głośniki edifiera 2.1 ale system win 11 już nie wykrywa głośników 2.1 tylko robi jakiegoś miksa , aplikacja creative wykrywa głośniki 2.1 

Nie da się "wykryć" obecności subwoofera, kiedy zestaw podłączasz dwoma kanałami i po stronie zestawu jest zwrotnica, która do suba przekazuje odpowiednie pasmo.

Po prostu te Edifier, jak są podłączane zwykłym jack-stereo -> 2x chinch, to są widziane od strony karty, jak 2.0.

By "wykryć suba" musiałbyś mieć zestaw 2.1, gdzie podłączasz go 2x jack stereo -> 3x chinch, gdzie faktycznie kanał 0.1 byłby odseparowany. Jednak nie spotkałem się z takowym rozwiązaniem przy zestawach 2.1.

Opublikowano (edytowane)

I dlatego wydaje mi się że sub aktywny jest rozwiązaniem ponieważ karta dźwiękowa posiada na niego odpowiednie wyjście i do tego jakieś głośniki. Dobra po konsultacjach z AI już trybię w czym rzecz...w systemie trzeba ustawić stereo a aplikacji creative wybrać 2.1 i przekierować niskie tony wtedy sub daje dźwięk razem z satelitami i tego inaczej nie da się uzyskać...tak jak pisałem tylko sub aktywny podłączony do karty pozwoli rozwinąć jej skrzydła.

Edytowane przez Amp
Opublikowano
3 godziny temu, Amp napisał(a):

.w systemie trzeba ustawić stereo a aplikacji creative wybrać 2.1 i przekierować niskie tony wtedy sub daje dźwięk razem z satelitami i tego inaczej nie da się uzyskać..

Przy pomocy karty nic się nie da przekierować, jeśli zestaw z subem ma zwykłe analogowe wejście STEREO (2 kanały).

Opublikowano

Wiem już o tym, staram się to w łopotologiczny sposób tłumaczyć...karta posiada wyjście na suba i tylko podłączając suba aktywnego da się nim sterować. Ten zestaw 2.1 jak pisałeś wyżej (jak pewnie wszystkie) posiada zwrotnicę i ten sub jak najbardziej działa jak powinien, chodzi o jego regulację i o to że aplikacja bez podpiętego przez odpowiednie wyjście nim nie steruje...to co zacytowałeś to takie obejście aby było go słychać w teście. Autor tematu chciał takową kartę zakupić i dlatego zasugerowałem choć pewnie nieumiejętnie że aby wykorzystać jej potencjał to trzeba takiego subika aktywnego zakupić i głośniki oddzielnie...sam się noszę z tym zamiarem...tylko jeszcze nie wiem co... patrząc na ceny dalej kieruję swe spojrzenie na edifiera, sub aktywny +głośniki to chyba się da w 1000 ogarnąć lub troszkę więcej. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie co do takiego zestawu to będę wdzięczny.