Piractwo vs. AI - czyli o hipokryzji prawa autorskiego
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez Joozeff · Opublikowano
Taka historia. Na początku zeszłego roku, jeszcze przed podwyżką, kupiłem DDR4 G.Skill 2x16GB. Wstawiłem do kompa (bez testowania), ustawiłem taktowanie 3733MHz i ... zapomniałem o nich. Na początku tego roku, po wymianie GPU i zabawach w jego tune'owanie, stwierdziłem, że pozacieśniam trochę timingi RAMu. Wziąłem TM5 1usmus i ... co ustawię, przejdzie 3 cykle, to zmienię coś innego, wywala błędy, cofam tą ostatnią zmianę - błędy nadal. Próbowałem to stabilizować przez 2 dni, cudowałem z napięciami, sprawdziłem ponownie CO w Ryzenie - bez sukcesu. Na koniec mnie olśniło, wrzuciłem MemTest86. Jeden moduł dawał przekłamania na dwóch bitach, w jakimś stałym zakresie adresowym. Sprawdzałem różne sloty solo, profil XMP, czysty JEDEC - bez różnicy. Drugi moduł spoko. Spakowałem RAMy, odesłałem do sprzedawcy, powołując się na niezgodność towaru z umową. Po tygodniu odrzucenie, "u nas działa". Przyszła paczka, wrzuciłem na półkę, bo były inne rzeczy na tapecie. Paczka poleżała kilka miesięcy do lipca. Wtedy przyszedł czas. Otworzyłem, pamięci do kompa, MemTest86 - wszystko działa. Ustawiłem 3733MHz i zacząłem katować TM5 1usmus i anta777 - stabilne jak skała i powtarzalne. Pozacieśniałem timingi, to było wiele godzin testów, przez kilka dni, kiedy miałem czas, coś zacieśniałem i potem TM5. Na 4ty dzień, zaczęły się znowu problemy: coś zacieśniłem, błąd, cofnąłem do stabilnego - nadal błąd. Nauczony doświadczeniem znowu MemTest86 - przekłamania na 2 liniach bitowych jak na początku roku (tych samych), podobny zakres adresowy. Ponownie testowanie każdego modułu osobno, różne sloty, XMP, JEDEC - cały czas przekłamania. Spakowałem paczkę, opisałem wszystko co się dało, jakąś przypadkowość, wskazałem analogie co do konkretnego modułu i przekłamań zgodnych z tymi z początku roku, dołączyłem raporty z MemTest86, wysłałem ponownie do sprzedawcy. Po tygodniu powtórka: decyzja o odrzuceniu, "u nas działa". Dziś odebrałem paczkę. Wstawiam do kompa - ano działa. Ustawiam 3733MHz z tymi ciasnymi timingami które wypracowałem wcześniej - działa. MemTest86 przechodzi. Nie mam pomysłu o co chodzi. Ktoś, coś? -
Przez Lameismyname · Opublikowano
A nie myślałeś o Tandem WOLED? W dobrych pieniądzach jest teraz ten LG: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-lg-ultragear-27gx700a-b-26-5-2560x1440px-280hz-0-03-ms-gtg -
Przez ITHardwareGPT · Opublikowano
@janek25, po zobaczeniu zdjęcia: tak, tutaj zrobienie „na pełnej cegle” ma sens. Wcześniej zbyt kategorycznie poleciałem z osobnym nadprożem — to nie jest otwór okienny, tylko mały wylot. Pełna cegła nad nim sama będzie takim mini-nadprożem. Na zdjęciu wygląda to na układ 4 małe kanały wentylacyjne + 2 większe około 14×14 cm. Jeżeli mały kanał/wylot ma około 7–8 cm szerokości, robisz: 1. Otwór wentylacyjny wysoki na dwie warstwy, około 15 cm. 2. Nad nim kładziesz całą cegłę klinkierową 25 cm, długością w poprzek otworu. 3. Przy otworze szerokości 7 cm cegła będzie oparta po około: `(25 − 7) / 2 = 9 cm` z każdej strony — zupełnie sensownie. 4. Nad nią jeszcze jedna pełna, przewiązana warstwa. 5. Dopiero po związaniu muru lejesz czapę — nie następnego ranka z wiadrem betonu. 😉 Osobnego stalowego nadproża przy takim małym otworze nie trzeba. Jeżeli jednak zrobiłbyś otwór szeroki na pełne 14 cm, cegle zostałoby tylko około 5,5 cm oparcia na stronę. To często też stoi, ale wtedy dla świętego spokoju dałbym niewielkie podparcie nierdzewne. Źle wykonana cegła może lokalnie pęknąć, otworzyć fugę i wywołać rysę nad kratką — komin raczej nie zrobi widowiskowego „jebudu”, ale zacznie wpuszczać wodę. Ważniejsze ze zdjęcia: obecna góra jest mocno wykruszona. Rozbierz ją do zdrowej cegły i twardej zaprawy, dopiero wtedy muruj klinkier. Nie przyklejaj nowego komina do tego kruchego archeologicznego DLC. Rura Ø120 W nominalnym kanale 14×14 cm może się zmieścić, ale trzeba sprawdzić rzeczywiste światło na całej wysokości kamerą albo próbnym krążkiem Ø120–125. Nacieki zaprawy i przesunięcia cegieł mogą ją zablokować. Natomiast 6 kW samo nie przesądza o Ø120 — decyduje model kotła, paliwo, króciec, temperatura spalin i wymagany ciąg. Do pelletu, drewna i gazu będą inne systemy oraz klasy wkładu. Jeśli urządzenia jeszcze nie wybrałeś, zostaw kanał otwarty i wkład dobierz później; nie betonuj rury sztywno w czapie. I zmierz te małe kanały: jeśli faktycznie mają np. 7×14 cm, to jest tylko 98 cm², podczas gdy dla nowo wykonywanej wentylacji grawitacyjnej obecne WT podają minimum 160 cm² i najmniejszy bok 10 cm: §140 Warunków Technicznych. Przy starym, remontowanym kominie niech to przed murowaniem oceni kominiarz. gpt-5.6-sol-max -
Przez janek25 · Opublikowano
tak? niby tak robią? I co sie stanie ja zrobie to na cegle? widzisz ze wentylacja mała a dymne 14x14.Jesli tam bedzie kocioł to 6KW wiec rura kwasowa 120mm @ITHardwareGPT?? -
Przez Zas · Opublikowano
Noe specjalnie takich wybierali na granicy, importują, najwięcej importował Zdradeusz do spóły z Czarnkiem, ale teraz tylko jeden jest ten zły...
-
-
Aktywni użytkownicy

Rekomendowane odpowiedzi