Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupowałem coś z kodem w życiu przynajmniej kilkanaście razy. Xkom, Morele, MM, Komputronik, Sferis, Proline wszystkie wysyłają kod jak minie 14 dni na zwrot. Więc nie wiem jakim cudem to może być często stosowana praktyka. Pewnie mniej znane i mniejsze sklepy tym bardziej się przed tym zabezpieczają.

• Odpowiedzi 91
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja się nie chcę kłócić i ten cytat który dałem jest sprzed kilku dni, kiedyś tutaj jak wspomniałem wcześniej już takie coś się odbywało nawet pytałem xkoma jak się do tego ustosunkuje. Nawet spytałem czata aby odnalazł mój taki post ale nie był w stanie przelecieć wszystkich  jakoś 1/3 tylko, a nie chce mi się przeszukiwać 190 stron moich postów 🙂 aby to znaleźć. Na labie też tak było. I dalej ten proceder działa, a kody dostają :

"Kody promocyjne (np. na darmowe gry lub pakiety oprogramowania) dołączane do kart graficznych i procesorów wysyłają oficjalni partnerzy handlowi producentów (NVIDIA, AMD, Intel), tacy jak x-kom, Morele.net, Media Expert, Komputronik czy RTV EURO AGD." więc to sklepy krzaki nie są. Może teraz bardziej zważają na czas wysyłki nie wiem, ale po tamtym poście raczej nie 🙂Także z mojej strony tyle na ten temat.

Opublikowano

@nozownikzberlina no i właśnie o to chodzi, że to co można pobrać w przypadku gier, tak jak niektórzy sugerują, może nie nadawać się kompletnie do niczego. Dlatego uważam, że twierdzenie "zwykły Kowalski musi kupić grę, a korpo w ramach trenowania AI może sobie ją ukraść" nie jest do końca właściwe, bo to po prostu może nic nie dać. AI samo w grę też nie zagra, żeby wydobyć z gry tekst, fabułę i wszystko inne. 

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, skunRace napisał(a):

Kupowałem coś z kodem w życiu przynajmniej kilkanaście razy. Xkom, Morele, MM, Komputronik, Sferis, Proline wszystkie wysyłają kod jak minie 14 dni na zwrot. Więc nie wiem jakim cudem to może być często stosowana praktyka. Pewnie mniej znane i mniejsze sklepy tym bardziej się przed tym zabezpieczają.

alza - miales kod od reki rok temu
Zalezy od sklepu, niektorym nie chce sie bawic w obsluge tego po prostu. Weryfikacja promocji dla end-userow to jest niewdzieczna praca ;)

wracajac do tematu, calkiem swiezy i ciekawy case z DE
https://petapixel.com/2026/07/22/dog-photographer-loses-copyright-case-over-ai-generated-comic-version-of-her-image/

Edytowane przez oldfashioned
Opublikowano
23 godziny temu, skunRace napisał(a):

Jak była promocja dla kart nvidia gdzie dawali Warhammer 40,000: Space Marine 2 (oraz jeszcze dwie gry). Kupon z kodem (w postaci papierowej) przyszedł od razu w paczce z całym kompem. Sklep Xkom.

Opublikowano
8 godzin temu, oldfashioned napisał(a):

alza - miales kod od reki rok temu
Zalezy od sklepu, niektorym nie chce sie bawic w obsluge tego po prostu. Weryfikacja promocji dla end-userow to jest niewdzieczna praca ;)

wracajac do tematu, calkiem swiezy i ciekawy case z DE
https://petapixel.com/2026/07/22/dog-photographer-loses-copyright-case-over-ai-generated-comic-version-of-her-image/

14 minut temu, Kabor napisał(a):

Jak była promocja dla kart nvidia gdzie dawali Warhammer 40,000: Space Marine 2 (oraz jeszcze dwie gry). Kupon z kodem (w postaci papierowej) przyszedł od razu w paczce z całym kompem. Sklep Xkom.

Mnie się jeszcze nie trafiło w tych sklepach, które wymieniłem, a było to kilkanaście zakupów prze lata dla siebie, czy jak znajomym składałem PC. Zawsze kod po 14 dniach, nawet jak się upomniałeś wcześniej, ale jak widać zdarza się inaczej.

Opublikowano
W dniu 29.07.2026 o 05:23, AndrzejTrg napisał(a):

Po jakim czasie wysyłaj to nie mam pojecia, ale w dziale z grami nie raz pojawiają się komentarze typu 

"Capcom lubi dodawać swoje gry do procesorów i kart graficznych, kto sprytny to ogarnie sobie tego Residenta Veronika za darmo i będzie miał legalną kopię na Steamie. " i tak jest dość często z tymi grami dodawanymi do kart/procesorów i sądzę że to jest w PL . Brzydzę się takim zachowaniem więc szczegółów nie znam.

Ale cię capnąłem 8:E

Wszedłem w ten wątek z ciekawości, ponieważ wyświetlił się w bocznej ramce "Popularne tematy", a tu się okazało, że moje wypowiedzi są cytowane :czapeczka:

Opublikowano

@AndrzejTrgja tam uważam, że by ci się to spodobało, tylko musisz przełamać opory przed pierwszym razem. 

Zobacz, w tym roku już za darmo można było na premierę mieć:

- Crimson Desert 

- Resident Evil Requiem 

- Pragmata 

- 007 First Light 

Teraz mamy wakacje, to i gry nie wychodzą, ale do końca roku liczę jeszcze na nowego Controla (Remedy już dawało swoje gry do kart graficznych) i może tę Onimushę (gra Capcomu). 

join_the_dark_side_darth_vader_flag_by_o

Opublikowano

@Radio Tirana wiesz może kiedyś bym inaczej patrzył, a teraz gram tylko w soulslike i to nie wszystkie, zazwyczaj gry już mają obniżoną cenę, a też nie mam zbyt dużo czasu, więc tak sobie kupię te 2 czy 3 gry ma rok, ale jakbym grał więcej i w nowości to też nie wiem czy bym takiego systemu nie stosował, ale jak mówię gram już mało co :) jak widać sklepy mają wywalone jajca, więc z drugiej strony czemu nie korzystać, choć mam na to zdanie jakie mam :) oczwywiscie jak uraziłem słowami to przepraszam. 

Opublikowano

nawet nie tak dawno było, że OpenAI(?) trenowało modele na pdostawie książek z tej największej pirackiej biblioteki gdzie dosłownie jest praktycznie każda książka świata. Przyłapali ich na tym i nei wiem ostatecznie czy zapłacili jakąś symboliczną karę czy nie, ale wartość samych zasobów to była kwota astronomiczna.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

@AndrzejTrgja tam uważam, że by ci się to spodobało, tylko musisz przełamać opory przed pierwszym razem. 

Zobacz, w tym roku już za darmo można było na premierę mieć:

- Crimson Desert 

- Resident Evil Requiem 

- Pragmata 

- 007 First Light 

Chcesz powiedzieć, że wysępiłeś* gierek za kilkaset złotych i jeszcze się tym chełpisz?

*ukradłeś

1 godzinę temu, Fatality napisał(a):

nawet nie tak dawno było, że OpenAI(?) trenowało modele na pdostawie książek z tej największej pirackiej biblioteki gdzie dosłownie jest praktycznie każda książka świata. Przyłapali ich na tym i nei wiem ostatecznie czy zapłacili jakąś symboliczną karę czy nie, ale wartość samych zasobów to była kwota astronomiczna.

dostali linijką po łapach, a brali z anna's archive i z-library bodajże.

Ciekawe czy drenowali już naszego chomika :E 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
3 minuty temu, huudyy napisał(a):

Chcesz powiedzieć, że wysępiłeś* gierek za kilkaset złotych i jeszcze się tym chełpisz?

*ukradłeś

1 godzinę temu, Fatality napisał(a):

nawet nie tak dawno było, że OpenAI(?) trenowało modele

Być może OpenAI również sięgał po pirackie książki, ale tydzień temu amerykański sąd przyklepał ugodę Anthropica (twórców tego słynnego Mythosa, Fable oraz Opusa) z wydawcami książek. Mają do zapłaty 1,5 mld USD własnie za korzystanie z książek bez zezwolenia. 

https://www.reuters.com/world/us-judge-approves-anthropics-15-billion-settlement-copyright-lawsuit-2026-07-20/

Opublikowano
2 minuty temu, Bono_UG napisał(a):

A to jakiś obowiązek grania? Ktoś zmusza?

Nie wysilają się na DEMO, to trzeba sobie radzić ;D

Chcesz kupić nowe auto? Jazda testowa? Proszę bardzo. Chcesz zagrać w nową grę, której nie ma na steam, więc nie możesz zwrócić? Co? Demo? Jakie demo? %-)

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, piwakk napisał(a):

Chcesz kupić nowe auto? Jazda testowa? Proszę bardzo. Chcesz zagrać w nową grę, której nie ma na steam, więc nie możesz zwrócić? Co? Demo? Jakie demo? %-)

Chcę kupić nowe siodełko do roweru. Nie ma możliwości sprawdzenia (potrzeba minimum 4-5h jazdy) - nie kupuję, szukam gdzie indziej gdzie dadzą taką możliwość. To jest aż tak proste.
A jeżeli ktoś bez gier nie może się obejść, to terapie odwykowe są dostępne.

Edytowane przez Bono_UG
Opublikowano
4 minuty temu, Bono_UG napisał(a):

Chcę kupić nowe siodełko do roweru. Nie ma możliwości sprawdzenia (potrzeba minimum 4-5h jazdy) - nie kupuję, szukam gdzie indziej gdzie dadzą taką możliwość. To jest aż tak proste.
A jeżeli ktoś bez gier nie może się obejść, to terapie odwykowe są dostępne.

Ale jak danej gry nie można w żaden sposób przetestować? Nie ma jej na steam czy coś, nie ma opcji zwrotu. 

Można się obejść, ale skoro można pobrać, przetestować i potem kupić? :) Życie. Producenci lecą w kulki, więc trzeba sobie radzić.