Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,  Mam do wydania na nową kartę max 3000zł. Kupować jak już  RX 9070 Nitro+ OC  za 2750zł  albo RX 9070 XT Asrock'a w wersji Challenger OC  za 2999zł. Obie są na Amazonie.pl do grania w 1440p. Mam mini PC z Ryzenem 7 H 255 oraz poprzez OCuLink.

Dzięki!

Opublikowano
5 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Bierz Asus prime:

Niech go ręka boska broni. 

Ostatnio widziałem screen z Furmarka z Prima XT, którzy przebił nawet moje ~2100 RPM. Chłop miał 2400 RPM na śmigłach. 

Ha, znalazłem! 

28837021_1.jpg

Po lewej: 9070 XT Prime na stock, na środku 9070 XT Prime z uciętym power limitem o 30%, a po prawej zwykły 9070 Prime bez XT. 

Osiągi zwykłego Prime bez XT pokrywają się z moimi pomiarami, a wersja z XT wypada jeszcze gorzej. I to przy Furmarku odpalonym przez minutę, a ja wypalam minimum przez 10 minut. 

Opublikowano

Za 2999zł masz jeszcze na Amzonie Asrock RX9070XT Steel Legend, ale najlepiej byłoby dorzucić 130zł do bardzo dobrego Sapphire Pure.
Zdaję sobie sprawę że dokładanie przy tych cenach boli, ale IMO lepiej wydać 3130zł i być w pełni zadowolony niż wydać 2999zł i zastanawiać się później czy jednak nie warto było trochę dopłacić.

Zwłaszcza jeżeli karta ma posłużyć kilka lat.

• Like 2
Opublikowano
24 minuty temu, Coffee Banan napisał(a):

Tutaj Nitro+ a tam "zwykły" Challenger. No i 70W różnicy za 10 fps więcej w 1440p...

Schodzisz na ~250W i robisz małe UV rdzenia i masz 96-98% wydajności 9070 XT "z pudełka" za to znacząco mniejszy pobór prądu, chłodniej i ciszej.
Jak masz wydawać ~2800zł za 9070 to uwierz, lepiej dać 300zł więcej za XT i zrobić -20% PL i UV. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Kolejny z gwarancją, która na GPU zwykle nie istnieje :skacze:

U Amazona możesz mieć rękojmię, gwarancję masz u ASRocka. Jak się mylę niech mnie ktoś poprawi.

Edytowane przez MJRegul
Opublikowano

@Coffee Banan

To z kieszonkowego uzbierane że masz taki ścisły budżet?

Bo jak pracujesz to 130zł to jest jakieś 6h pracy na minimalnej.

A Sapphire Pure nie dość że lepszy, to sama marka i wygląd karty bardzo pomogą przy ewentualnej odsprzedaży za kilka lat:

• Like 1
Opublikowano
46 minut temu, Coffee Banan napisał(a):

Tutaj Nitro+ a tam "zwykły" Challenger. No i 70W różnicy za 10 fps więcej w 1440p...

Jak skręcisz 9070XT z tych ~300W do 212W i tak będziesz miał wydajniej bo rdzeń mocniejszy. Bierz "czeleńdżera" i nie cuduj. Jeszcze nam podziękujesz ;)

Opublikowano (edytowane)

Tzn. ja rozumiem, bo w życiu różnie bywa (brak pracy, zawalenie innymi niezbędnymi wydatkami) przez co budżet jest jaki jest i koniec, bo człowiek i tak naciąga.
Natomiast w sytuacji gdy można szybko "uzupełnić skarbonkę" to nigdy mi się nie zdarzyło bym żałował dołożenia do lepszego przedmiotu, nawet jeżeli w momencie kupna "bolało serducho".
Dlatego w pierwszej kolejności wybrałbym Pure'a.
Z modeli za 2999zł:

1) Prime jest dobry w przypadku zwykłego RX9070, do 9070XT to samo chłodzenie jest niewystarczające.

2) Steel Legend dobrze wypadł w teście u Liptona, słabiej na Techspocie. Pewnie zależy na jaki egzemplarz się trafi.

3) O Challengerze jest chyba najmniej danych.

Oczywiście każde GPU można "poprawić" przez UV, ale najlepiej mieć kartę z potencjałem na OC przy zachowaniu dobrej kultury pracy (Pure) z undervoltem jako dodatkową opcją, a nie koniecznością.

Edytowane przez Paw79
Opublikowano
6 minut temu, Coffee Banan napisał(a):

Oki; Tyle że jak patrzę TUTAJ to 7 FPSów przewagi XT //1440p//  przy większym poborze to niewiele.

W tą średnią masz wliczonego m.in. CS'a który siedzi na procku i spłaszcza wyniki.

9070XT jest średnio 10-15% wydajniejszy od 9070, zależnie o tytułu i Power Limitu konkretnego modelu.

To niby wciąż nie dużo, ale napiszę Ci tak- mam podkręconego 5070Ti (+350MHZ GPU/+2500MHz Mem) co daje ok. 10% względem stock i te dodatkowe ~10% wydajności przydaje się zaskakująco często w najnowszych tytułach.