Paw79 259 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu @Radio Tirana Sęk w tym że XT'kowi zawsze możesz suwakiem ograniczyć pobór a w non-XT dodatkowych jednostek nie wyczarujesz. Choć 9070 sama w sobie też jest bardzo dobra i w sytuacji gdy dla kogoś pobór jest czynnikiem co najmniej tak ważnym jak sama wydajność to nie jest złym wyborem.
Radio Tirana 1 588 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 17 minut temu, Paw79 napisał(a): Sęk w tym że XT'kowi zawsze możesz suwakiem ograniczyć pobór a w non-XT dodatkowych jednostek nie wyczarujesz Ja sobie z tego doskonale zdaję sprawę, ale wyraźnie widać, że autora tematu ciągnie w kierunku Sapphire Nitro 9070 (i trudno się temu dziwić, to Mercedes S klasa wśród Radeonów). Dlatego wasze wysiłki, aby go przekabacić na wersję XT, wyglądają tym bardziej zabawnie (nie umniejszając argumentom za wzięciem XT).
Coffee Banan 11 Opublikowano 5 godzin temu Autor Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) Ten mój mini PC z Ryzenem 7 H 255 ogarnie XT w 1440p? Edytowane 4 godziny temu przez Coffee Banan
RTXnietylko4060tiUSER 686 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) @Radio Tirana Gdyby mnie ciagnelo w kierunku konkretnego GPU, to bym sie nie zastanawial i nie zakladal tematu na forum dla maniakow cyferek Te 10%-15%mozna docenic w scenariuszach z wlaczonym RT. Edytowane 5 godzin temu przez RTXnietylko4060tiUSER
Radio Tirana 1 588 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu @RTXnietylko4060tiUSER Nie będę oceniał tego typu postaw, ponieważ kiedyś zrobiłem dokładnie tak samo. Rok pański 2011, nieistniejące już forum miesięcznika PC Format. Założyłem wątek z pytaniem, jaki telefon kupić w granicach 400 zł. Miałem już upatrzony konkretny model, ale niestety nie był on faworytem osób wypowiadających się w temacie. Skończyło się tak, że w sklepie ściągnąłem z półki smartfon, na który byłem napalony Ale przynajmniej rozkręciłem dyskusję na 80 postów 1
Dimazz 768 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu RX 9070 XT Asrock'a w wersji Challenger OC za 2999zł zdecydowanie warto dopłacić póki karty jeszcze są w znośnych cenach. 1
janek25 388 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Godzinę temu, Coffee Banan napisał(a): Ten mój mini PC z Ryzenem 7 H 255 ogarnie XT w 1440p? Sprawdz i nam powiedz
Lameismyname 4 026 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Godzinę temu, Radio Tirana napisał(a): Ja sobie z tego doskonale zdaję sprawę, ale wyraźnie widać, że autora tematu ciągnie w kierunku Sapphire Nitro 9070 (i trudno się temu dziwić, to Mercedes S klasa wśród Radeonów). Dlatego wasze wysiłki, aby go przekabacić na wersję XT, wyglądają tym bardziej zabawnie (nie umniejszając argumentom za wzięciem XT). Standardowy motyw który jest elementem folkloru na forach od dekad - autor w głowie sobie już dawno wybrał, a temat na forum miał być tylko przypieczętowaniem tego wyboru. Jak to często bywa, jednak większość patrzy innymi kategoriami co autor i nie idzie to z jego "falą" myślenia Najwyżej sobie podświadomie zaneguje "a co oni się tam znają" i weźmie co zechce. Nitro+ to bardzo dobra wersja, ja jednak szukałbym innej z jednej prostej przyczyny... Wolałbym Pulse/Pure albo jakiś całkowicie inny model innego producenta żeby uniknąć tej cholernej wtyczki 12V-2X6. Standard 12V-2X6 moim zdaniem powinien być na 1 miejscu podium zaraz nad np. degradującymi się procesorami intela czy też płytami palącymi procesory AMD. To byłby taki odpowiednik sprzętowej nagrody Darwina - uhonorowanie największych inżynieryjnych wtop w obecnym sprzęcie komputerowym.
MJRegul 778 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Dobra wiecie co, tak se gaworzymy o XT czy nie XT a chłop ma Ryżena H 255 czyli mobilny procek. Nie ma sensu brać XT. Dobrego 9070 (Nitro) i iść spać.
Krzysiak 3 209 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Niby tak...z drugiej strony będzie miał większą pewność że GPU nie limituje
Lameismyname 4 026 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 40 minut temu, MJRegul napisał(a): Dobra wiecie co, tak se gaworzymy o XT czy nie XT a chłop ma Ryżena H 255 czyli mobilny procek. Nie ma sensu brać XT. Dobrego 9070 (Nitro) i iść spać. Niby tak ale też nie ma co popadać w pułapkę upgrade. Czasem lepiej wziąć lepszy komponent i aby jego potencjał trochę spał ale zabłyśnie przy kolejnych upgrade. Dodatkowy sok XT może być kluczowy w przyszłości, a autor na pewno nie wymieni wtedy 9070 na 9070XT bo zbyt mały sens. Ja podtrzymuję zdanie o wyborze XT. Jak papu będzie mu za dużo żarło, robi UV i zjeżdża Power Limitem odpowiednio.
Krzysiak 3 209 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Ja wychodzę zawsze z jednego założenia przy upgrade...jeśli mogę wydać przykładowo te 3000pln i mam do wyboru niższy lub wyższy model GPU (mieszczące się w tym budżecie) to nie oszczędzam tych 250 i kupuję wyższy Raz kupiłem ten 250pln tańszy...pół roku później zmieniłem CPU i żałowałem że brałem na styk 2
RTXnietylko4060tiUSER 686 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @Krzysiak Prawdopodobnie kazdy z nas cos podobnego przechodzil. Chcial zaoszczedzic, a pozniej zalowal 1
Dirian 935 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Jak masz małą budę to weź lepiej 9070, chłodniej, ciszej, a przy twoim CPU to i tak nie zauważysz różnicy. Masz w niezłej cenie Gigabyte: https://www.amazon.pl/Gigabyte-Karta-graficzna-Radeon-GAMING/dp/B0DT78YM6P Przy 9070 XT to chłodzenie średnio wyrabia, ale na 9070 radzi sobie świetnie. Edytowane 1 godzinę temu przez Dirian
Lameismyname 4 026 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 6 minut temu, Krzysiak napisał(a): Ja wychodzę zawsze z jednego założenia przy upgrade...jeśli mogę wydać przykładowo te 3000pln i mam do wyboru niższy lub wyższy model GPU (mieszczące się w tym budżecie) to nie oszczędzam tych 250 i kupuję wyższy Raz kupiłem ten 250pln tańszy...pół roku później zmieniłem CPU i żałowałem że brałem na styk Ten tego... czyżbyś podprogowo mi coś imputował?
Krzysiak 3 209 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 1 minutę temu, Lameismyname napisał(a): Ten tego... czyżbyś podprogowo mi coś imputował? Nie tym razem...coś dziś mocno doszukujesz się drugiego dna...wcześniej u @wallec(słusznie) a teraz mnie 1
Lameismyname 4 026 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Teraz, Krzysiak napisał(a): Nie tym razem...coś dziś mocno doszukujesz się drugiego dna...wcześniej u @wallec(słusznie) a teraz mnie Wiem, że moja historia z 7500F będzie krążyła w naszych pamięciach jeszcze długo 1
RTXnietylko4060tiUSER 686 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Aktualnie mam wlasnie taki zal. Swego czasu kupilem sobie 5700x3d, bo bylem zbyt leniwy by zmieniac mobo w budzie i przeniesc sie na AM5 Efekt mam taki, ze jestem uziemiony na AM4, bo nie zaplace 2k za ram. Edytowane 1 godzinę temu przez RTXnietylko4060tiUSER
Krzysiak 3 209 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 11 minut temu, Lameismyname napisał(a): Wiem, że moja historia z 7500F będzie krążyła w naszych pamięciach jeszcze długo Odrobiłeś zadanie domowe i kupiłeś 9800x3d zamiast 7800x3d Także możesz czuć się rozgrzeszony @RTXnietylko4060tiUSERmam podobny żal, że rok temu do jednego z kopów w ramach oszczędności kupiłem 2x8gb ddr5 zamiast 2x16 Dobrze tyle że on do lekkich "spraw" zaprzęgnięty i to na razie wystarcza Edytowane 1 godzinę temu przez Krzysiak 1
Lameismyname 4 026 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Teraz, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): Aktualnie mam wlasnie taki zal. Swego czasu kupilem sobie 5700x3d, bo bylem zbyt leniwy by zmieniac mobo w budzie i przesiasc sie na AM5 Efekt mam taki, ze jestem uziemiony na AM4, bo nie zaplace 2k za ram. Ale jakbyś pokombinował? Płyty teraz tanie są na AM5 - Gigabyte B650 Eagle na amazonie wisi za 450zł i masz do tego bon 50zł na następne zakupy. Opychasz stare mobo i niewiele dokładasz. 5700X3D opychasz patrząc na cenę rynku wtórnego - najtaniej widzę za 1300zł. Dałbyś trochę taniej to pewnie by moment zszedł. Na to miejsce bierzesz nówkę funkiel 7800X3D za 1200zł. Ramy stare opylasz (nie wiem jakie masz) i bierzesz nowe. Aby nie dokładać zbytnio możesz wziąć 2x12GB DDR5 co pod gry Ci styknie spokojnie, a kosztują niecałe 1200zł (https://vist.eu/pl/p/DDR5-Patriot-Premium-24GB-2x12GB-5600MHz-CL46/349228) Ludki na forum i pepperze piszą, że spokojnie te pamięci idą na 6000 CL36, bo to nie jakaś stara archaiczna konstrukcja - kity składające się z "dwunastek" są stosunkowo niedługo na rynku. Ja bym tak przycebulił Trochę zabawy. Żonglerki ale warto pójść w AM5. Przy okazji masz wsparcie i "żywą" platformę. Teraz, Krzysiak napisał(a): Odrobiłeś zadanie domowe i kupiłeś 9800x3d zamiast 7800x3d Także możesz czuć się rozgrzeszony Kamień z serca 1
RTXnietylko4060tiUSER 686 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) @Lameismyname Jutro rozeznam sie w temacie Edytowane 1 godzinę temu przez RTXnietylko4060tiUSER
Lameismyname 4 026 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Teraz, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): @Lameismyname Jutro rozeznam sie w temacie Warto rozważyć No i zawsze będziesz miał nowy sprzęt z nową gwarancją. 1
Rekomendowane odpowiedzi