Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, wamak napisał(a):

RTX 5000 jednak mają czujnik HS. Można to odczytać dopiero na najnowszych HWInfo i HWMonitor.

Jeżeli jest to producent w Blackwell  ,celowo zablokował dostęp do tego sensora na poziomie sterowników. Żeby właściciel miał ograniczony dostęp do tej temperatury. Np, GPU pokazuje 60-65 stopni a ukryty HS leci sobie 100-120, i myślisz że jest ok. a nie jest.;)

Edytowane przez AudRob
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@AudRob Kazdy swiadomy uzytkownik zauwazylby ze cos jest nie tak przy takim HS, nawet jesli jest ukryty. Throttling i nieznosnia kultura pracy.

Oczywiście że każdy świadomy wie , ale nie każdy jest świadomy. Byłem swego czasu w sklepie X-Kom przyszedł jakiś klient z kartą jakaś z serii 4XXX  , i nakreśla sytuację że karta ma wysokie obroty HS podchodzi do 100 stopni , huczy jak samolot  . Pracownik zadzwonił nie wiem gdzie i odpowiedź brzmiała, nie kwalifikuje się do naprawy, do 110 stopni jest wszystko dobrze , proszę używać dalej. 

Od razu jak to usłyszałem, powiedziałem że pasta jest do wymiany , pracownik się wtrącił i powiedział że plombę jak zerwie gw. przepadnie . I tyle w temacie😉

A zapomniałem , mądry pracownik mu doradził tak , podwyższy pan obroty wentylatorów , ewentualnie jak jest miejsce w obudowie jeszcze z jeden wiatrak dołoży🤣

Edytowane przez AudRob
Opublikowano
1 minutę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@AudRobKlasyczna spiewka, takie sa widelki producentow GPU. Kiedys wyslalem radka do szafira, analogiczna sytuacja. Karta wrocila z HS przekraczajacym 100C. xD Pozostaje dzialac na wlasna reke albo czekac na przebicie magicznej bariery nalozonej przez producenta. %-) 

Miałem to samo kiedyś w swoim Asus RTX 4080, wentyle wyły, HS 90 była na gwarancji, bez zbędnych pytań rozebrałem, plomba won, nałożyłem PTM i z 90 spadło na 70 stopni , oczywiście sprawdzane w tych samych warunkach co przed wymianą, wentyle pełna kultura i cisza, sprzedałem po roku i gość co kupił dalej zadowolony.😉

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, AudRob napisał(a):

Nigdy bym nie dał tyle za tę kartę, już lepiej na OLX poszukać z gwarancją rtx 5080. Poza tym RTX serii 5000 nie mają czujnika temp. HS . Chyba że coś się w tej kwestii zmieniło.

Np.

Zrzut ekranu 2026-08-19 110930.png

Mają, tylko ukryty przez nV.

To zresztą bez znaczenia, bo dopiero 5090 wsysa absurdalne W.

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, AudRob napisał(a):

@Lameismyname Jak to jest z tym czujnikiem HS w serii 5XXX Miałeś taką kartę ?

W skrócie - czujnik Hot Spot w kartach RTX 5000 niby nie istniał i każdy słusznie na to narzekał. 
Sam jak kupiłem Inno3d 5070 Ti to pierwszego dnia rozebrałem kartę, oczyściłem rdzeń i położyłem plaster Gelida HeatPhase Ultra (PTM) dla świętego spokoju, bo wiem jakim zagrożeniem dla karty jest pump-out, a tutaj bez czujnika HS, rdzeń w karcie może nam się po cichu smażyć.
W lipcu tego roku modderom udało się dojść do tego, że czujnik Hot Spot jednak jest ale ukryty i da się go odczytać.
Później wyszedł soft, który normalnie odczytuje Hot Spot w tych kartach czyli odpowiednio HWinfo v8.51 beta i HWMonitor 1.65.
(https://www.techpowerup.com/350755/hwmonitor-v1-65-brings-back-hotspot-reading-for-nvidia-rtx-50-series)
Posiadaczom kart RTX 5070 Ti polecam KONIECZNIE ściągnąć ten soft i sprawdzić u siebie temperatury pod obciążeniem. Już paru forumowiczów się dzięki niemu przekonało, że karta się przegrzewa po cichu na rdzeniu, bo obroty wentylatorów chłodzenia bazują na temperaturze rdzenia (podstawowy kontroler, który może pokazywać, że jest OK), a nie "biorą pod uwagę" temperatury Hot Spota, przez co rdzeń dosłownie może się smażyć i degradować.

U zielonych jak zawsze pod górkę :/ 

• Upvote 2
Opublikowano
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

bo obroty wentylatorów chłodzenia bazują na temperaturze rdzenia (podstawowy kontroler, który może pokazywać, że jest OK), a nie "biorą pod uwagę" temperatury Hot Spota

2 godziny temu, AudRob napisał(a):

Asus RTX 4080, wentyle wyły, HS 90 była na gwarancji, bez zbędnych pytań rozebrałem, plomba won, nałożyłem PTM i z 90 spadło na 70 stopni , oczywiście sprawdzane w tych samych warunkach co przed wymianą, wentyle pełna kultura i cisza,

To ustalcie wersje która prawdziwa a która mitem z for it :hihot:

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, AudRob napisał(a):

Poza tym RTX serii 5000 nie mają czujnika temp. HS . Chyba że coś się w tej kwestii zmieniło.

Zmieniło się. Okazało się, że był ten monitoring, ale oprogramowanie go nie odczytywało, pewnie przez nVidię. Obecnie już jest bardzo dobry monitoring w tych kartach (łącznie z podawaniem temp. każdej kostki VRAM GDDR7)

• Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, Lameismyname napisał(a):

W skrócie - czujnik Hot Spot w kartach RTX 5000 niby nie istniał i każdy słusznie na to narzekał. 
Sam jak kupiłem Inno3d 5070 Ti to pierwszego dnia rozebrałem kartę, oczyściłem rdzeń i położyłem plaster Gelida HeatPhase Ultra (PTM) dla świętego spokoju, bo wiem jakim zagrożeniem dla karty jest pump-out, a tutaj bez czujnika HS, rdzeń w karcie może nam się po cichu smażyć.
W lipcu tego roku modderom udało się dojść do tego, że czujnik Hot Spot jednak jest ale ukryty i da się go odczytać.
Później wyszedł soft, który normalnie odczytuje Hot Spot w tych kartach czyli odpowiednio HWinfo v8.51 beta i HWMonitor 1.65.
(https://www.techpowerup.com/350755/hwmonitor-v1-65-brings-back-hotspot-reading-for-nvidia-rtx-50-series)
Posiadaczom kart RTX 5070 Ti polecam KONIECZNIE ściągnąć ten soft i sprawdzić u siebie temperatury pod obciążeniem. Już paru forumowiczów się dzięki niemu przekonało, że karta się przegrzewa po cichu na rdzeniu, bo obroty wentylatorów chłodzenia bazują na temperaturze rdzenia (podstawowy kontroler, który może pokazywać, że jest OK), a nie "biorą pod uwagę" temperatury Hot Spota, przez co rdzeń dosłownie może się smażyć i degradować.

U zielonych jak zawsze pod górkę :/ 

No tak ale jak pisałem że HS musi być monitorowany, to @janek25 napisał 

Zrzut ekranu 2026-08-19 150310.png

No i weź tu wytłumacz😉

Opublikowano
8 minut temu, AudRob napisał(a):

No tak ale jak pisałem że HS musi być monitorowany, to @janek25 napisał 

Zrzut ekranu 2026-08-19 150310.png

No i weź tu wytłumacz😉

Stary... weź nie gadaj ze ścianą. Ja kiedyś próbowałem. @miro wczoraj próbował i pewnie zdrowia go to szarpnęło, dzisiaj Ty...

Weź sobie przeczytaj moją dyskusję ze ścianą od tego momentu tak pi razy drzwi.
Wyciągnij wnioski:

Opublikowano (edytowane)

400v nie kuma ze bios tak samo sa napisane tylko HS byl niewidoczny dla uzytkownika.Teraz głupio sie przyznać ze podstawy leza 🤷Jeszcze sie chwali temacikiem wgrywania biosu gdzie ludzie 20 lat temu to robili ,tylko zmieniali troche więcej niz mhz i pl:hihot:

Edytowane przez janek25
Opublikowano
14 minut temu, kubon napisał(a):

https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-zotac-geforce-rtx-5070-ti-solid-sff-oc-16gb-gddr7-256bi-18737755449

Masz jako-takie chlodzenie z 5lat gwarancji w niezłej jak na dzisiaj cenie

o fajnie że tam jest wtyczka na 2 kable  więc bez problemu bym mógł podpiąć 2x 8pin a nie jak przy asusie na 3 . Jeszcze zastanawiam się nad https://pl-store.msi.com/products/geforce-rtx-5070-ti-16g-gaming-trio-oc?variant=52559451586903 ale tam też wtyczka z rozgałęzieniem na 3 ;/  Więc chyba ten zotac będzie trzeba wybrać jeszcze poczytam co ludzie o nim piszą

Opublikowano
2 godziny temu, Qrdello napisał(a):

Mają, tylko ukryty przez nV.

To zresztą bez znaczenia, bo dopiero 5090 wsysa absurdalne W.

W gruncie rzeczy nic nie było ukryte tylko czujnik był od innym adresem dla Blackwella.

Trzeba było tylko go tylko znaleźć dla Blackwella.

Opublikowano
17 minut temu, janek25 napisał(a):

400v nie kuma ze bios tak samo sa napisane tylko HS byl niewidoczny dla uzytkownika.Teraz głupio sie przyznać ze podstawy leza 🤷Jeszcze sie chwali temacikiem wgrywania biosu gdzie ludzie 20 lat temu to robili ,tylko zmieniali troche więcej niz mhz i pl:hihot:

Ty już całkiem odpływasz... naprawdę. 
Weź... niech Ci AI przetłumaczy co dzisiaj pisałem.
(https://www.techpowerup.com/forums/threads/guide-plain-and-simple-nvidia-rtx-5000-series-undervolting-method-by-lame.351599/post-5771689)

A o wgrywaniu biosu to Ty do dzisiaj nie rozumiesz na czym polegał nasz eksperyment w Tomkiem (gdzie obaj próbowaliśmy Ci wytłumaczyć "jak chłopu na miedzy"... bezskutecznie) więc proszę nie podejmuj tematów o których nie masz pojęcia.

A, że nie załapałeś żartu o 400V to już całkiem mi ręce opadają. 

Przemyśl swoje postępowanie.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Przemyśl

To nie pisz głupot to nie będzie takiej potrzeby,a jak nie wiesz to zapytaj AI :hihot: Rtx 5000 reaguje z mapa wentylatora tak jak 4000. Jest algorytm na HS. To nie jest tylko zabepieczenie temperaturowe skutkujace odcienieńciem jak bylo 20 lat temu

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, janek25 napisał(a):

Sprawdz czy na tych 2 kablach nie ma rozgaleznika. Skoro msi robi mniej decybeli to jest lepsza.Wyglad to nie wszystko. Widocznie jakosc radiatora lub wentylatora kuleje

tak to dokładnie wygląda  lecą 2x8pin bezpośrednio a każdy z 2 kabli ma jeszcze swój rozgałęźnik 

gpam7ho.png

czyli 

SQ3zcPe.png

więc 1 kabel musiałby być podłączony do 2 wtyczek. Ale powinien sobie dać radę 

ZeN1oGp.png

Edytowane przez wowo470
Opublikowano
12 minut temu, Kyle napisał(a):

Na świecie nic nie jest ukryte, tylko po prostu jest pod nieznanym "adresem" xD

Mistrzu HS wyłapali przy Ampere i masz ten sam adres do ADA.

Gdzie tylko Turing i wyżej pokazuje prawidłowo. Poniżej pokazuje bzdury stały offset HS poniżej Turinga nie ma czujnika lub jest zły adres odczytuje coś, ale nie wiadomo co.

Teraz dopiero wyłapali adresy do monitorowania każdej kości z osobna. Kolejny majster wyłapał monitorowanie wszystkich napięć na Blackwell-u, których nie masz nawet w hwinfo.

A skaner adresów to były lata wstecz dodawane w niektórych aplikacjach by samo dodawać sobie ręcznie wsparcie tak jak to zrobił Unwinder ;)

Jeszcze coś ciekawego masz do napisania?