Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, jak w tytule. 

Zastanawiam się na co zmienić 1660s. Platformy nie chce zmieniać bo gram od wielkiego dzwona. 

Myślałem o jakimś RTX5060 16GB albo Radeon RX 9600 Xt.

Generalnie coś w okolicy maks 2000 z hakiem.

Rozważam też opcje budżetowa w okolicy 1000-1200pln. 

Gram w gry sporadycznie, Diablo IV, Cyberpunk, zacząłem odrobinę RDR2. Nie mam parcie na ultra detale.

Procek obecnie to i5 10400f i 48GB DDR4, siedzi na MSI z490.

Edytowane przez larry.bigl
Opublikowano

a 5060ti 16gb ponad 3k

Z używek to 3070 czy 6800. Myślę, że mając 2k z hakiem możesz pomyśleć o wykopaniu z olx karty za te 1200-1500pln i do tego procesor ryzen 5600/x (300/350pln) i płyty b550 (300/350pln), DDR4 już masz a wydajność w grach będzie lepsza.

Opublikowano

Zacznijcie od tego że procesor autora obsługuje max PCIE 3.0 . Także albo karty z minimum PCIE x16 albo zmiana na i5 11400f. Intel B580 do tego procesora to byłby zły wybór bo był mocno ograniczony.

Może szukaj RX 7700, RTX 3070, RX 9060 XT , RTX 4070. Każdego i tak ciut ograniczy czasem Twój procesor ale do gier single powinno być ok.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, larry.bigl napisał(a):

Cześć, jak w tytule. 

Zastanawiam się na co zmienić 1660s. Platformy nie chce zmieniać bo gram od wielkiego dzwona. 

Myślałem o jakimś RTX5060 16GB albo Radeon RX 9600 Xt.

Generalnie coś w okolicy maks 2000 z hakiem.

Rozważam też opcje budżetowa w okolicy 1000-1200pln. 

Gram w gry sporadycznie, Diablo IV, Cyberpunk, zacząłem odrobinę RDR2. Nie mam parcie na ultra detale.

Procek obecnie to i5 10400f i 48GB DDR4, siedzi na MSI z490.

Kup se rtx3070 na przeczekanie na razie i ci starczy, do tych gier będzie całkowicie ok, vram ci całkowicie starczy o ile nie grasz w 4k, ceny kart poszły ostatnio tak w górę że i tak za coś sensowniejszego trzeba dużo więcej wybulić. Sam chciałem ostatnio swoją 3070 wymieniać, ale jak zobaczyłem ceny to se dałem spokój, musiał bym dużo więcej dołożyć względem tego ile % wydajności bym dostał. XD

RTX5060 będzie się u ciebie dusił przez pcie3, radka 8gb nie wiem czy jest sens brać, a do 16gb wersji to już trzeba dopłacić...

Edytowane przez jirajamgo
Opublikowano

Na amazon jest nowy RX 7600 od Asusa za 1080zł , chyba od biedy można ją kupić. Dostał FSR 4.1 więc tą kartę ratuje to w wielu grach, nie widzę sensu dopłaty do RTX 4060. Względem Twojej starej karty tak jak pisałeś i tak to będzie duży skok wydajności. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.09.2026 o 08:44, larry.bigl napisał(a):

@Mark_ ramy mam w dualu, 2x8 i 2x16. ten sam model.

To ok ;) Jako że ja też na generacji 10 to z ciekawości zapytam co to dokładnie za ramy? 

Tak jak poprzednicy piszą dobra tu będzie 3070 ale jak chcesz Multi Frame Generator bez kombinowania to już trzeba szukać 4060Ti albo 4070. 

Edytowane przez Mark_

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Konia z rzędem temu kto wskaże taki fragment w tym artykule.
    • https://www.neogaf.com/threads/gears-of-war-e-day-scores-6-10-3-5-in-leaked-review.1702001/
    • Nowa wersja modowanego DLSS5 całkiem ciekawie się u mnie sprawuje. Chyba pierwszy raz od czasu "oryginalnych" bibliotek widzę obraz na plus. Nareszcie widzę też, że działa on cały czas, a nie tylko wtedy, gdy kamerą nie ruszam.  
    • Pograłem dziś dłużej. Udało się w końcu wyrobić jakąś pamięć mięśniową do tego sterowania i teraz idzie lepiej. Choć walki ze zwierzętami to nadal syf, ale wtedy staram się bardziej robić uniki. Grupki ludzkich przeciwników już bez większych problemów zmiatam z planszy. Nadal sądzę że sterowanie ma sporo głupot, a największą przeszkodą w walce jest targetowanie, które działa kompletnie losowo, chaotycznie i czasem ustawia kamerę tak że nie widać skąd przeciwnik wyprowadza cios. Najlepsze jest jak się używa takiego skilla do oślepiania przeciwnika, to wtedy gra wymusza zmianę na inny cel, mimo że najefektywniejszym sposobem na wykorzystanie tego skilla, to bicie właśnie oślepionego przeciwnika. Oślepianie w celu zmiany celu nie ma większego sensu, bo niezależnie od wielkości grupki i tak na raz atakuje nas max 2 przeciwników. Albo to blokowanie się Coena na wszystkim czym się da, nawet małych gałązkach i kamyczkach na ziemi.   Tych głupotek jest tyle, że czasem mam wrażenie iż twórcy nie pograli dłużej we własną grę, bo takie rzeczy powinny być wychwycone już na o wiele wcześniejszym etapie produkcji. Tak czy siak, teraz mi się gra lepiej. Chcę dać tej gierce szansę, dlatego dziś waliłem głową w mur aż w końcu się przebiłem. O tym złym pierwszym wrażeniu będę chciał zapomnieć i czekam co gra ma do zaoferowania dalej. Zauważyłem że jest tutaj dość sporo wolności, przynajmniej na razie. Czuję się trochę jak w jakimś AC Odyssey, tylko wymagającym mózgu  Nie do końca przemawia do mnie ubisoftowy projekt gier, ale na razie po ogarnięciu walki gra się w miarę przyjemnie.   A, jakby co ostatecznie nie obniżałem poziomu trudności. Gram na najwyższym i domyślne opcje. Brakuje mi jeszcze jednego perka (a właściwie to książki do niego), na ostatni poziom omnibloków, gdzie nawet jak wybiorę zły kierunek, to wejdzie wtedy jako omniblok.   Pytanie jak dokładnie to u ciebie wyglądało, jaki poziom trudności, ile podejść do każdej walki itp. U mnie do dziś wyglądało to tak, że do każdej grupki przeciwników podchodziłem po dziesiąt razy. Dziś na 3 walkach spędziłem prawie 2 godziny. Dopiero potem udało mi się ogarnąć sterowanie i teraz nawet jakoś udaje się robić je za pierwszym czy drugim razem. Mam jeszcze spore problemy jak jest większa wataha wilków, czy nawet mieszana grupa zwierząt z ludźmi. Mam wrażenie że animacje zwierząt nie były przemyślane pod kątem braku znacznika kierunku. Niby można iść w uniki, ale wtedy łatwo o zużycie całej staminy.   KCD też przeszedłem obie części i nie miałem większych problemów. Dawnwalker był pod tym względem wyjątkowy dla mnie. Nie pamiętam żebym się męczył tak w jakiejkolwiek grze.  
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...