Spl97 Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 O to jak z Gigabyte Eagle zrobił Vision ,szkoda że to nie dało +10 do coolera 4 godziny temu, ernig napisał: Jak myślicie ile może być warta moja Gigabyte GeForce RTX 3070 Eagle OC 8GB GDDR6??? Z LHR czy bez? Jeśli bez,to ten Eagle jest wart obecnie między 5 a 6k zł. Mój TUF OC 3070 LHR przez te podwyżki cen jest warty ~5k zł 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 24 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 10 minut temu, Spl97 napisał: O to jak z Gigabyte Eagle zrobił Vision ,szkoda że to nie dało +10 do coolera Z LHR czy bez? Jeśli bez,to ten Eagle jest wart obecnie między 5 a 6k zł. Mój TUF OC 3070 LHR przez te podwyżki cen jest warty ~5k zł gdyby nie był na gw to można pomyśleć nawet o wydrukowaniu covera żeby był bardziej podobny do Visiona i ze dwie kostki vram też można dodrukować . Karta bez LHR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michagm Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 (edytowane) Dnia 24.09.2021 o 08:29, ernig napisał: Dnia 13.09.2021 o 12:32, Dziarson napisał: Teraz jest takie pytanie w sprawie Termodynamiki - czy jest chłodniej jak stoją GPU pionowo [wertykalny montaż karty graficznej] niż GPU poziomo ?? Czy jest zauważalna różnica ?? Dnia 24.09.2021 o 17:21, ernig napisał: nie sprawdzałem temp. ale nie wydaje mi się aby to miało jakiś wielki wpływ, jak masz dobrze wentylowana skrzynkę ,a karty nie trzymasz (w pionie ) przy samej szybie to w obu pozycjach temp. powinny być porównywalna W moim przypadku takie ustawienie karty podyktowane jest wyłącznie względami estetycznymi . Bo mam wrażenie/wyobraźnie że GPU Pionowo będzie chłodniejsza niż GPU Poziomo tylko dlatego poziomo płyta drukowana/PCB będzie blokować ciepłe powietrze niż pionowo płyta drukowana/PCB . Bo całe chłodzenie z radiatorem GPU masz pod płytą drukowaną/PCB a płyta drukowana/PCB to twardy laminat i łatwo nie przepuszcza ciepłe powietrze a z drugiej strony że ciepłe powietrze idzie do góry jeśli nie mylę . Teoria termodynamiki tak jak z samochodami że większość chłodnic masz pionowo niż poziomo [większości IC są otwarte] . Myślę na 100% pewny że Pionowo będzie chłodniejsza od Poziomo U mnie będzie Vertical GPU ale nie z powodu - estetycznego wyglądu Dnia 25.09.2021 o 07:41, Dziarson napisał: U mnie jest 7 stopni mniej wydaje mi się ze jest to przyczyna powstania komory cieplnej wzgledem zasilacza.na pion juz tej komory nie ma taka moja dedukcja Jeśli GPU Pionowo vs Poziomo wyszło ci prawie +/-7C to naprawdę sporo różnica Czyli na dole masz PSU ? Tylko jak masz ustawiony Fan w PSU - ściągnie z podłogi/pod CASE [zewnątrz] czy ściągnie z CASE [wewnątrz] . Myślę że masz ściągnie z podłogi/pod CASE Dnia 9.03.2021 o 15:03, ernig napisał: Skąd to masz przejściówki Sata DIY i gdzie kupiłeś ?? Świetne rozwiązanie dla mnie bo mam sporo HDD Szukam końcówek SATA i nigdzie nie mogę znaleźć bo szukałem na stronie Eltrox/Nowyelektronik/Elektronika-sklep/Bns/Elektronikjacek/itd.. Edytowane 27 Września 2021 przez Michagm Dodatkowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 24 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 23 minuty temu, Michagm napisał: Teraz jest takie pytanie w sprawie Termodynamiki - czy jest chłodniej jak stoją GPU pionowo [wertykalny montaż karty graficznej] niż GPU poziomo ?? Czy jest zauważalna różnica ?? nie sprawdzałem temp. ale nie wydaje mi się aby to miało jakiś wielki wpływ, jak masz dobrze wentylowana skrzynkę ,a karty nie trzymasz (w pionie ) przy samej szybie to w obu pozycjach temp. powinny być porównywalna W moim przypadku takie ustawienie karty podyktowane jest wyłącznie względami estetycznymi . 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spl97 Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 (edytowane) Co najwyżej jest kilka st. różnicy pomiędzy horyzontalną a wertykalną pozycją pracy karty graficznej. To wszystko zależy od wentylacji oraz odległości karty od panelu bocznego np.szklanego. Edytowane 24 Września 2021 przez Spl97 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziarson Opublikowano 25 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 U mnie jest 7 stopni mniej wydaje mi się ze jest to przyczyna powstania komory cieplnej wzgledem zasilacza.na pion juz tej komory nie ma taka moja dedukcja Ale moze @tomcug zrobi jskiegos testa . A to ze mam 7 stopni mniej sie tez przekłada na to ze karta przestała drzeć ryja . @Spl97 mysle ze odległośc pionowa katy od panelu ne bedzie miała wielkiego znaczenia ciepłe powietrze i tak pujdzie do góry . 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcug Opublikowano 25 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 17 godzin temu, Michagm napisał: Myślę na 100% pewny że Pionowo będzie chłodniejsza od Poziomo Tak, to się zgadza i karta w pozycji pionowej jest lekko chłodniejsza, ale nie są to duże różnice. Generalnie Dziarson ma rację, to ciekawy temat na jakiś krótki test (ale nic nie obiecuję ). 1 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buczo Opublikowano 25 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 Też zauważyłem w poprzednim kompie, ze w pionie jest chłodniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 1 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2021 (edytowane) Dnia 24.09.2021 o 16:54, Michagm napisał: Skąd to masz przejściówki Sata DIY i gdzie kupiłeś ?? Świetne rozwiązanie dla mnie bo mam sporo HDD Szukam końcówek SATA i nigdzie nie mogę znaleźć bo szukałem na stronie Eltrox/Nowyelektronik/Elektronika-sklep/Bns/Elektronikjacek/itd.. moje pochodzą z demontażu ze starych PSU ale można je normalnie kupić na aledro https://allegro.pl/oferta/wtyk-zlacze-zasilajace-sata-katowe-czarne-4925432241 lub tu https://modding.bit-tech.pl/sklep/pl/44-czarne-wtyczki nie dopisuj do starych postów bo nie ma powiadomień że coś się zmieniło w temacie ;) Edytowane 1 Października 2021 przez ernig 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 4 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 Drukowałem, drukowałem i nadrukowałem Udało się delikatnie popchnąć projekt komputra Dziś kumulacja przesyłek wpadł ekran 7" od małych ludzików (zainstalowany prowizorycznie- do zmiany na dalszym etapie prac ) oraz udało się dopiąć podmianę 3070 na 3080 właściwie w tej samej kasie 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spl97 Opublikowano 4 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 Ekran w kompie to już wyższa szkoła No i Vision tu pasuje wręcz idealnie :) 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buczo Opublikowano 4 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 Zajebiste to masz !!! 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 4 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 Dzięki Panowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziarson Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 @ernig ładnie piknie bym powiedział ale to logo kórwa niepodoba mi sie i jeszcze je masz troche żle . Co to za ekran tablet jakiś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 5 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 Logo jest jedynie wzorowane na spc i niedługo i tak zniknie. Covery na grandisa były jakieś takie łyse bez tego znaczka. Nie wiem czy to widać ale litera "S" w różnych wydaniach przewija się w całej obudowie. Grandis będzie musiał ustąpić miejsca wodzie bo GPU jest na tyle wysokie że opiera się o cooler procka,a dodatkowo karta zauważalnie podnosi temp CPU czego nie było na 3070. Ekran to chińczyk 7 cali 1024x600 o taki https://pl.aliexpress.com/item/1005002570180532.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.77355c0f5SjqDZ A soft to aida64 i jej sensor panel 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buczo Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 Faktycznie, teraz widzę, że karta ledwo mieści się pod chłodzeniem procka. Kawał karciochy I chyba najelegantsza karta obecnie na rynku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spl97 Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 (edytowane) 3 godziny temu, ernig napisał: Grandis będzie musiał ustąpić miejsca wodzie bo GPU jest na tyle wysokie że opiera się o cooler procka,a dodatkowo karta zauważalnie podnosi temp CPU czego nie było na 3070. Każdy posiadacz 3080 i wyżej mierzy z tym problemem nawet jak ma kartę zamontowaną horyzontalnie. UV GPU trochę pomaga na taką przypadłość bądź zwodowanie GPU. Edytowane 5 Października 2021 przez Spl97 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 5 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 Po testuję jeszcze trochę kompa i zobaczę co da się zrobić, póki co nie planuję wodowania karty więc zostanie mi UV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 21 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 (edytowane) No dobra ludziska, kolejny drobny apdejt mojej S2. Sensor panel we wnętrzu obudowy to fajna spraw ale strasznie mnie denerwował sposób jego instalacji. Dlatego postanowiłem wymienić oryginalny panel montażowy od Fractala na mój własny. To dopiero pierwsza rewizja ale wg mnie już jest lepiej. Co myślicie? A gdyby się ktoś zastanawiał czemu tak umiejscowiłem ekranik, to zabieg przyszłościowy gdyby mi przyszło do głowy wrzucić ponownie wodę do Fractala . Edytowane 21 Października 2021 przez ernig 1 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buczo Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 No Panie! Elegancko to wyszło! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziarson Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 W tym miejscu nadrukovał bym cos takiego ala mysle ze bedziesz wiedział o co mi chodzi Inaczej pikne panie pikne 1 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 21 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 Przed chwilą, Dziarson napisał: W tym miejscu nadrukovał bym cos takiego ala mysle ze bedziesz wiedział o co mi chodzi ciekawy pomysł ale w to miejsce planuję wrzucić custom reza 1 godzinę temu, Buczo napisał: No Panie! Elegancko to wyszło! Dzięki 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spl97 Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 (edytowane) 20 minut temu, Dziarson napisał: W tym miejscu nadrukovał bym cos takiego ala mysle ze bedziesz wiedział o co mi chodzi Inaczej pikne panie pikne No no,operę w Sydney w pełnej krasie 1 godzinę temu, ernig napisał: No dobra ludziska, kolejny drobny apdejt mojej S2. Sensor panel we wnętrzu obudowy to fajna spraw ale strasznie mnie denerwował sposób jego instalacji. Dlatego postanowiłem wymienić oryginalny panel montażowy od Fractala na mój własny. To dopiero pierwsza rewizja ale wg mnie już jest lepiej. Kurde,wygląda nawet lepiej. Edytowane 21 Października 2021 przez Spl97 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 21 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 to do końpletu jeszcze stanowisko zarządzania wszechświatem 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Winkler Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 1 godzinę temu, ernig napisał: to do końpletu jeszcze stanowisko zarządzania wszechświatem To teraz mi napisz jakie te monitory mają przekątną, bo ten góry wygląda jakby miał 15", ale pewnie ma... z 24", a ten dolny z 32"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi