Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Krzysiak folia ile %?

52 minuty temu, CryptTM napisał(a):

Co taki mały :Up_to_s:

Teraz to tak buda wygląda na małą😂 mi zawsze żona mówi że za duża obudowa chociaż mam z boku monitor 34. Chyba muszę kupic taki monitor z 50 cali to może sie odczepi😂😂😂

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)

Moja skromna skrzynka :)

IMG-20251206-WA0006.jpg

IMG-20251206-WA0010.jpg

IMG_20251210_223424.jpg

Edytowane przez MCH93
Opublikowano
5 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

nowy monitor

Eee taki monitorek to mam w telefonieTlphonePortableGIF.gif.450482367f087c9a9180effe240b52ef.gif

1 godzinę temu, wallec napisał(a):

Głupie pytanie.

Jak rurki od aio leżą na backplate GPU, to nie podgrzewa Ci to cieczy?

To nie jest głupie pytanie tylko bardzo mądra uwaga👍

56 minut temu, Krzysiak napisał(a):

nie podgrzewa

Prawa fizyki mówią co innego chyba że coś się zmieniło i ciepło idzie do dołu🤔

• Haha 1
Opublikowano

Nie no bez przesady... @AudRob ciecz, która tamtędy jest przepychana z i do chłodnicy - nawet zakładając równomierne obciążenie cpu i gpu - będzie pewnie cieplejsza niż GPU. Backplate potrafi się mocno nagrzać, ale raczej nie do 70-80C, tymczasem przy długotrwałym obciążeniu CPU woda złapie pewnie te 70kilka C.

Miernik temperatury, którym czas od czasu sprawdzam powierzchniowo jak zachowują się moje graty na backplacie moich kart nigdy nie przekroczył 60 C.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@AudRobja nigdzie nie napisałem, że prawa fizyki nie działają :) Napisałem, iż w tym nie działają na tyle, by wpływało to na temp cpu, bo nią się sugerowałem pisząc tamten post ;) 

Ogólnie ten jeden wąż styka się z GPU na bardzo krótkim odcinku ;) Taki urok mobasa, ma pcie dla GPU o 1 slot wyżej niż płyty mające 1 x m.2 między CPU a GPU.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
9 godzin temu, Qrdello napisał(a):

Nie no bez przesady..

Ale  wiadomo że jak coś chcesz schłodzić starasz się omijać gorące punkty - żeby z nimi nie było styku tak samo,  jak coś chcesz ogrzać nie będziesz rur prowadził np. przez chłodnię😊

Tak samo jak termostat uszkodzony no niby działa ale nie domyka więc nie nagrzejesz tak jak byś chciał -strata w paliwie i trwałości😊

Opublikowano (edytowane)

Wiadomo też, że w wypadku podgrzewania, element o niższej temperaturze nie ma prawa podgrzać tego o wyższej temperaturze. Bo niby jak? :D 

No ale co tutaj ma termostat do czynienia?

Termostat się otwiera lub zamyka, niczego nie podgrzewa. 

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
3 minuty temu, Qrdello napisał(a):

No ale co tutaj ma termostat do czynienia?

Przykład w aucie .

4 minuty temu, Qrdello napisał(a):

Termostat się otwiera lub zamyka, niczego nie podgrzewa. 

Żeby nie termostat jeździłbyś zimnym autem ale jak powiedziałem to przykład i dobrze wiesz co miałem na myśli😊

Opublikowano (edytowane)

:E jak mniemam w aucie im wyższa temperatura cieczy tym lepiej (mówimy o olejach). Podgrzewanie wody w obiegu jest poniekąd efektem ubocznym tego pierwszego. Że się z tego korzysta w nagrzewnicach, to inna inszość. Inny sprzęt, inne użytkowanie. Analogia raczej przestrzelona.

W komputerze raczej mamy odwrotność tego procesu. Tutaj raczej zbijamy temperatury ewentualnie je utrzymujemy w określonych ryzach.

Edytowane przez Qrdello