Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Qrdello napisał(a):

Termostat się otwiera lub zamyka, niczego nie podgrzewa.

Żeby się nie zamknął miałbyś ciągły obieg-zamknięty powoduje że masz ciepło . Ale jak chcesz się więcej dowiedzieć to nie tu.

Opublikowano (edytowane)

Nie chcę.

W każdym razie, o ile cokolwiek backplate karty wpływa na podnoszenie temperatury cieczy w chłodnicy, to są to wartości na tyle iluzoryczne, że raczej nie mierzalne.

Edytowane przez Qrdello
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Qrdello napisał(a):

Tutaj raczej zbijamy temperatury ewentualnie je utrzymujemy w określonych ryzach.

Dlatego tłumaczę że każdy wąż czy wężyk -rurka  ma mieć odstęp ponieważ jak jest styk szybciej się nagrzewa i tu nie chodzi tylko o same komputery . System chłodzenia działa na takiej samej zasadzie czy to w kompie czy aucie. Proste jak cep jest chłodnica=obieg=wentylator do schłodzenia cieczy i wszystko😊

Opublikowano

No ok, nagrzeje się do 60-65C ta rurka zewnętrznie, w środku krąży płyn o podobnej temperaturze lub wyższej. I ? Będzie dodatkowo podgrzany? U mnie też wąż leży na karcie graficznej, ale nie zauważyłem przez to wyższych temperatur procesora.

No i co ma do tego termostat? :D 

Opublikowano
5 minut temu, Qrdello napisał(a):

W każdym razie, o ile cokolwiek backplate karty wpływa na podnoszenie temperatury cieczy w chłodnicy, to są to wartości na tyle iluzoryczne, że raczej nie mierzalne.

To tak samo jak z płynem u ciebie nie wycieka nie ubywa to po co robić problem gdzie go nie ma. Taki temat co teraz  możemy ciągnąć i pół roku .

Teraz, Qrdello napisał(a):

No ok, nagrzeje się do 60-65C ta rurka zewnętrznie, w środku krąży płyn o podobnej temperaturze lub wyższej. I ? Będzie dodatkowo podgrzany? U mnie też wąż leży na karcie graficznej, ale nie zauważyłem przez to wyższych temperatur procesora.

No i co ma do tego termostat? :D 

Dobra nie ważne ty wiesz swoje ja tłumaczę a ty dalej swoje ten temat można latami ciągnąć.

Opublikowano (edytowane)

No ale kto robi problem? :D Padło pytanie na poprzedniej stronie - które zostało raczej od razu wyjaśnione, później jedziemy w termostaty, teraz wycieki płynów - w aucie. xD odpowiedz sobie sam.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano

Kiedyś jak 

1 minutę temu, Qrdello napisał(a):

No ale kto robi problem? :D Padło pytanie na poprzedniej stronie - które zostało raczej od razu wyjaśnione, później jedziemy w termostaty, teraz wycieki płynów - w aucie. xD odpowiedz sobie sam.

Zacząłeś swoje teorie wygłaszać więc jeżeli się z tym nie zgadzam to ci odpisałem😊

3 minuty temu, Qrdello napisał(a):

Padło pytanie na poprzedniej stronie - które zostało raczej od razu wyjaśnione, później jedziemy w termostaty

Tak zostało wyjaśnione ale nie pisz że jak coś ma być schłodzone może leżeć na ciepłym bo nie powinno . A co do termostatu dałem ci przykład i żebyś zrozumiał do czego służy .

Opublikowano (edytowane)

Ja fizykiem nie jestem, żeby zachowanie się cieczy i nakładanie temperatury było moją teorią. Więc szczerze, nie wiem ocb?

I co z tym termostatem?

Cytat

Tak zostało wyjaśnione ale nie pisz że jak coś ma być schłodzone może leżeć na ciepłym bo nie powinno . A co do termostatu dałem ci przykład i żebyś zrozumiał do czego służy .

Ale przepraszam, do jakiej temperatury ma być schłodzone? Poniżej czy powyżej tego przedmiotu na którym leży? Rzadko kiedy karta graficzna pracująca na 100% obciążenia nie powoduje też obciażenia na cpu, tym samym podnoszenia temperatury cieczy w rurkach. Nie wiem czy Ty do końca rozumiesz co chcesz tutaj przekazać, no ale ok :E 

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
5 minut temu, Qrdello napisał(a):

czy Ty do końca rozumiesz co chcesz tutaj przekazać, no ale ok :E 

Podałem zasadę działania chłodzenia a system AIO działa tak samo jak w samochodzie tylko nie ma termostatu , ponieważ tu musi być cały czas obieg żeby było chłodno.

Opublikowano

Są książki od tego ja tłumaczyć nie muszę i wiem dokładnie jak działa system chłodzenia, to akurat się nie zmienia nie ważne co chcesz schłodzić.

1 minutę temu, Qrdello napisał(a):

To trochę inaczej brzmi w takim razie.

Tzn?

Wytłumacz mi .

4 minuty temu, AudRob napisał(a):

To trochę inaczej brzmi w takim razie.

Mnie nie interesuje jak brzmi tylko efekt się liczy .

• Haha 1
Opublikowano
Cytat

Tak samo jak termostat uszkodzony 

Co tak samo jak termostat uszkodzony? Gdzie w kompie masz termostat?

Cytat

no niby działa ale nie domyka 

JW., co się w kompie domyka jak działa lub nie?

Cytat

nie nagrzejesz tak jak byś chciał

W kompie raczej nic nie chcę nagrzewać.

Cytat

strata w paliwie i trwałości😊

No chyba samotłumaczące się. 

No weź już przestań :E nie wierzę, że można brnąć w tą otchłań. ... :E 

Opublikowano
17 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Przyciemniłem szkła w budzie, no i nowy monitor 😁

IMG_20251210_170542184_AE.jpg

IMG_20251210_170812340_HDR.jpg

Zludzenie/gimmick czy zmniejszyly sie tez refleksy na szybie przez to przyciemnienie?
Bo ja mam ten problem ze po postawieniu OLEDa lekko mnie te refleksy rozpraszaja. 

Opublikowano
9 minut temu, Qrdello napisał(a):

Co tak samo jak termostat uszkodzony? Gdzie w kompie masz termostat?

Co ty wypisujesz napisałem że jest w kompie? Chyba nie parę postów wcześniej poczytaj a nie wybiórczo🤔

Opublikowano
3 minuty temu, oldfashioned napisał(a):

Zludzenie/gimmick czy zmniejszyly sie tez refleksy na szybie przez to przyciemnienie?
Bo ja mam ten problem ze po postawieniu OLEDa lekko mnie te refleksy rozpraszaja. 

Nie zwróciłem na to uwagi szczerze mówiąc, bo mało kompa używałem wczoraj. Podejrzewam że w tej kwestii mogło się niewiele zmienić, bo folia poszła do wewnątrz.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie przenieście swój offtop do głównego wątku Nvidii (RTX5x0) tam przynajmniej jeszcze od czasu do czasu ktoś sprzątnie a tutaj nie ma szans bo wszyscy którzy mają władzę skupiają się tylko na tamtym temacie :E 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Wciąż nie rozumiem co ma wspólnego z pracą chłodnicy w komputerze zasada działania termostatu w samochodzie, a także jaki to ma wpływ na spalanie paliwa w kompie oraz kilku innych jeszcze kwestii, ale niech Ci będzie. Masz rację :D 

@Send1N Ja się nie muszę nigdzie przenosić, skończyłem. 

Edytowane przez Qrdello
  • Haha 1