Skocz do zawartości

Złożyłem komputer, uruchamia się, ale nie wyświetla obrazu. Jakieś pomysły ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w tytule, nie mam pojęcia co może być tego przyczyną. Jak ktoś ma jakieś pomysły, to bardzo proszę o pomoc.

Specyfikacja:

Procesor: Ryzen 5 3600

Karta graficzna: ASRock Radeon RX 6600 Challenger D 8GB GDDR6

Płyta główna: Asus prime B550M-A

Ram: Lexar Thor 3200/2x8gb

Dysk: Lexar NM790 1TB

Zasilacz: bequiet system power 10 550W

Opublikowano

Kabel jest podłączony, wentylatory w GPU normalnie się kręcą przy uruchomieniu komputera. Wszystkie wentylatory się kręcą, gdzieś przeczytałem, że CSM może nie być włączony na płycie głównej i wtedy takie rzeczy też mogą się dziać. Ma to sens ?

Opublikowano

Gdy jest płyta tylko z procesorem, to nie wyświetla obrazu, ale też nie mogę wyłączyć komputer przyciskiem włącz/wyłącz, musze wyłączyć przyciskiem zasilacza.

Gdy dodam ram też nie wyświetla obrazu, ale komputer mogę wyłączyć przyciskiem włącz/wyłącz, jednak tylko gdy pamięć jest umieszczona w slotach A2 i B2.

Gdy dodam kartę graficzną też nie ma obrazu.

Gdy dodam jeszcze dysk również nie ma obrazu.

Gdy podłączę klawiaturę i wciskam numlock, to podświetlenie włącza się i wyłącza.

Wszystko wygląda ok, tylko nie przekazuje sygnału. Nie wiem czy to może płyta jest walnięta, a może procesor ?

IMG_4497.JPG

IMG_4498.JPG

Opublikowano

Acha dobra .

Cytat

Gdy jest płyta tylko z procesorem, to nie wyświetla obrazu, ale też nie mogę wyłączyć komputer przyciskiem włącz/wyłącz, musze wyłączyć przyciskiem zasilacza.

Gdy dodam ram też nie wyświetla obrazu, ale komputer mogę wyłączyć przyciskiem włącz/wyłącz, jednak tylko gdy pamięć jest umieszczona w slotach A2 i B2.

Nie może wyświetlać obrazu bo mimo że masz kabel wpiety w płyte ten procesor nie posiada karty graficznej .

Cytat

Gdy dodam kartę graficzną też nie ma obrazu.

Czy podłączasz kabel od monitora do karty graficznej czy do płyty ?

Bo jezeli dobrze czytam to komputer działa:

Cytat

Gdy podłączę klawiaturę i wciskam numlock, to podświetlenie włącza się i wyłącza.

ale ty chyba masz kabel wpiety cały czas w płyte główną? a powinien być w karte graficzną.

Opublikowano (edytowane)

hm

Dnia 9.08.2023 o 09:32, tomcug napisał:

Może ta karta graficzna jest trup? Bo z opisu wynika, że komp wstaje i działa.

A czy nawet bez karty komputer nie powinien wejść do uefi ? Może to płyta główna nie daje sygnału ?

Dnia 9.08.2023 o 05:42, Dziarson napisał:

Acha dobra .

Nie może wyświetlać obrazu bo mimo że masz kabel wpiety w płyte ten procesor nie posiada karty graficznej .

Czy podłączasz kabel od monitora do karty graficznej czy do płyty ?

Bo jezeli dobrze czytam to komputer działa:

ale ty chyba masz kabel wpiety cały czas w płyte główną? a powinien być w karte graficzną.

A czy nawet bez karty nie powinno wejść do uefi ? Może to płyta główna nie daje sygnału ?

Dnia 9.08.2023 o 09:32, tomcug napisał:

Może ta karta graficzna jest trup? Bo z opisu wynika, że komp wstaje i działa.

A czy nawet bez karty nie powinno wejść do uefi ? Może to płyta główna nie daje sygnału ?

Edytowane przez Asasin
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Okazało się, że karta nie siedziała do końca w gnieździe, gdzieś 1 mm brakowało od strony wszystkich wejść. Wydawało się, że weszło dobrze, zatrzask fajnie złapał, no ale jednak minimalnie brakowało. Na szczęście wszystko działa jak należy, dziękuję za próbę pomocy i pozdrawiam wszystkich.

• Like 1
  • tomcug zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...