AndrzejTrg 2 744 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 6 minut temu, ghostdog napisał(a): Znajomy ma rodzinę w USA. Komuś tam z bliskiej rodziny urodziło się dziecko z jakąś rzadką wadą. Na szczęście typ ma dobra posadę i dobre ubezpieczenie obejmujące rodzinę. Zabieg został wykonany prawie błyskawicznie a ubezpieczyciel dostał rachunek opiewająca na 1 mln z hakiem. Najzabawniejsze, że ubezpieczyciel zapłacił całą sumę, zakwestionował jedynie konsultację z lekarzem. Podobno tego nie obejmowało ubezpieczenie, a konsultacje polegały na zagadaniu lekarza o stan dziecka po zabiegu (podobno za parę minut rozmowy lekarz doliczyli pozycję do rachunku). Dla mnie to jest jakaś abstrakcja. Jest to wuj abstrakcja, to czyli w stanach jak nie masz dobrej posady, która oferuje Ci dobre warunki ubezpieczenia to jesteś praktycznie żywcem pogrzebany... W filmach nie raz widzi się że pierwsze co robią to sprawdzają czy masz ubezpieczenie, ale jak nie masz to co? Wypierdzielą Cię przed szpital i laska na Ciebie, czy Cię poskładają, wystawią rachunek i pozbawią wszystkiego ? 2 minuty temu, cichy45 napisał(a): Dobrze że u nas służba zdrowia działa racjonalnie. Wcale nie robili 5 testów na covid człowiekowi z udarem który czekał w karetce. Najpierw płacisz złodziejom tysiące na ubezpieczenie, a potem i tak umrzesz bo konował lekarz chce dodatek covidowy Ale u Nas to są sporadyczne przypadki, a z covidem to już niektórych ganc popierdzieliło i chcieli doić ile wlezie. Wszędzie są takie przypadki, tylko tu mówimy o USA, a nie polskiej służbie, której akurat Ja nie mam nic do zarzucenia, bo pomimo wujowego złamania z % we krwi zajęli się mną wzorowo, a chirurg kttóry mnie operował to był z Bangladeszu czy Indii i nawet mu whiskacza postawiłem bo mnie wzorowo poskładał. 1
cichy45 607 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 2 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Do tego, że w USA zostanie Ci tyle samo, ale bez ubezpieczenia społecznego i medycznego, też nie? To nie ma znaczenia, bo w polsce płacisz na to przymusowo a to i tak nie działa. 3 minuty temu, GordonLameman napisał(a): A do samych wyliczeń, które zrobiłeś błędnie Nie ma nic błędnego. W pl dysponujesz swobodnie ~25% swoich zarobków. Resztę zjada państwo, nie oferując za to nic. Człowieku, weź ty stań obok i popatrz na to co piszesz takiego wiernopoddańczego oddania losu w ręce państwa już dawno nie widziałem. 1
Camis 5 889 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,31631939,wybory-prezydenckie-2025-krzysztof-stanowski-wyglosil.html#do_w=399&do_v=1295&do_st=RS&do_sid=1728&do_a=1728&do_upid=1295_ti&do_utid=31631939&do_uvid=1737486233483&s=BoxOpMT
GordonLameman 8 459 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) 7 minut temu, cichy45 napisał(a): To nie ma znaczenia, bo w polsce płacisz na to przymusowo a to i tak nie działa. Bzdura. Działa, szczególnie ubezpieczenie zdrowotne. Nie mówię, że działa wzorowo, ale działa. I oczywiście, że ma znaczenie. Po prostu ty to odrzucasz bo nei pasuje do twojej infantylnej tezy. 7 minut temu, cichy45 napisał(a): Nie ma nic błędnego. W pl dysponujesz swobodnie ~25% swoich zarobków. Resztę zjada państwo, nie oferując za to nic. Napisałeś, że dysponujesz 44% bazowej kwoty, co jest bzdurą. Dysponujesz 54,6%. Wyżej masz dowody na to wyliczenie. NIC? Ty masz 12 lat? Bo tylko taki wiek może Cię usprawiedliwiać w tak żałośnie głupim wniosku. 7 minut temu, cichy45 napisał(a): Człowieku, weź ty stań obok i popatrz na to co piszesz takiego wiernopoddańczego oddania losu w ręce państwa już dawno nie widziałem. Wiernopoddańczy? Człowieku, nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Pewnie z rodzicami jeszcze żyjesz i dlatego nawet nie wiesz jaki jest drugi próg podatkowy w tym kraju To co napisałem to są fakty, a nie fantazje dziecka, które nie ma pojęcia o temacie. Ja nie mam podejścia wiernopoddańczego, bo nawet jednego dnia na bezrobociu nie byłem. Mam w tym roku 19 rocznicę pracy. An ijednego dnia bezrobocia. W szpitalu ani razu nei byłem. Ale wiem jak życie potrafi się komplikować i doceniam to, że w Europie nie obudzę się z długiem na kilkaset tysiecy dolarów przez to, że ambulans zawiózł mnie do niewłaściwego szpitala. No, ale dzieci nie do końca ogarniają takie sprawy Dostajesz argument za argumentem, z linkami, źródłami etc. poprawnymi wyliczeniami. I co? I nic, jak grochem o ścianę. Edytowane 21 Stycznia przez GordonLameman 2
Camis 5 889 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia A więc się zaczęło to potwierdzone przypadki!. #pdk 2 1
cichy45 607 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) 6 minut temu, GordonLameman napisał(a): Ja nie mam podejścia wiernopoddańczego I kto ma w to uwierzyć? Nie oszukałbyś nawet babci, której domokrążca wcisnął leczniczą kołdrę za 10 kafli. Poczytaj swoje wypowiedzi, przemyśl jeszcze raz swoje argumenty na spokojnie bo chyba za dużo emocji w tym poście zawarłeś a konkretów zero. Mniej rzucające się w oczy frazesy dostałbym od chatu gpt, i to w darmowej wersji. Edytowane 21 Stycznia przez cichy45
adashi 1 638 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 9 minut temu, cichy45 napisał(a): Nie ma nic błędnego. W pl dysponujesz swobodnie ~25% swoich zarobków. Resztę zjada państwo, nie oferując za to nic. Nie przesadzaj z tym nic. Darmowa edukacja i darmowa podstawowa ochrona zdrowia to nie jest nic. Dyliżansem po polnych drogach też nie jeździmy. Można narzekać, byle z sensem 4
GordonLameman 8 459 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) 4 minuty temu, cichy45 napisał(a): I kto ma w to uwierzyć? Nie oszukałbyś nawet babci, której domokrążca wcisnął leczniczą kołdrę za 10 kafli. Czemu miałbym oszukać babcię? Nie jestem ch***. 4 minuty temu, cichy45 napisał(a): Poczytaj swoje wypowiedzi, przemyśl jeszcze raz swoje argumenty na spokojnie bo chyba za dużo emocji w tym poście zawarłeś a konkretów zero. Mniej rzucające się w oczy frazesy dostałbym od chatu gpt, i to w darmowej wersji. Nie, to ty przemyśl swój brak argumentów i to wszystko co do tej pory napisało ci tutaj łącznie kilka osób. Zero konkretów? Dziecko, ja nawet twoje wyliczenia poprawiłem, bo były błędne. Dostałeś dziesiatki argumentów, również ode mnie. I jak grochem o ścianę. Dobitnie też widać jak nie odnosisz się do żadnego z argumentów - bo nie masz kontrargumentu. Tylko ciagle próbujesz zmieniać temat, co jest tanim i dość żałosnym chwytem erystycznym. Co więcej - nie masz pojęcie o systemie podatkowym w USA i nei masz pojęcia nawet o tym, że względem Polski jest on ostrzejszy. nawet dla firm, które płaciłyby w USA wyższe podatki niż u nas o co najmniej 2%, a potencjalnie nawet 10%. Nie wiesz nic o USA, tylko bajdurzysz bez sensu. Dyskutuje się z Tobą jak z dzieckiem. Serio. Edytowane 21 Stycznia przez GordonLameman 1
cichy45 607 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 4 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Dyskutuje się z Tobą jak z dzieckiem. Serio. Mógłbym wpisać dokładnie to co ty. Liczysz sobie coś pod tezę nie biorąc pod uwagę realnego opodatkowania. Nie rozumiesz tego co czytasz, co jest pisane prostym tekstem. Skoro mnie wyzywasz od dziecka, to może sam jesteś starcem i to już zwyczajna demencja się wkradła, co mogę zrozumieć i współczuć.
Gość Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 22 minuty temu, Camis napisał(a): https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,31631939,wybory-prezydenckie-2025-krzysztof-stanowski-wyglosil.html#do_w=399&do_v=1295&do_st=RS&do_sid=1728&do_a=1728&do_upid=1295_ti&do_utid=31631939&do_uvid=1737486233483&s=BoxOpMT Pajac, nic więcej.
GordonLameman 8 459 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia Teraz, cichy45 napisał(a): Mógłbym wpisać dokładnie to co ty. Nie, nei mógłbyś Teraz, cichy45 napisał(a): Liczysz sobie coś pod tezę nie biorąc pod uwagę realnego opodatkowania. To Ty chciałeś wyliczyć opodatkowanie pracy. To Ci wyliczyłem poprawnie, bo ty nie umiesz i nie wiesz jak działa drugi próg w podatkach Teraz, cichy45 napisał(a): Nie rozumiesz tego co czytasz, co jest pisane prostym tekstem. Bo to co napisałeś to po prostu nie jest prawda. Smuteczek Teraz, cichy45 napisał(a): Skoro mnie wyzywasz od dziecka, to może sam jesteś starcem i to już zwyczajna demencja się wkradła, co mogę zrozumieć i współczuć. Nie wyzywam Cię, a po prostu zauważam, że piszesz i zachowujesz się jak maks. nastolatek. Szczególnie w kontekście tych podatków poległeś jak ktoś kto nigdy nie pracował
cichy45 607 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 2 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Szczególnie w kontekście tych podatków poległeś jak ktoś kto nigdy nie pracował Właśnie pracuję, płacę podatki, w drugim progu bo ten pierwszy jest śmiesznie niski i oczywiście elegancko definiowany nominalnie, a nie procentowo jak inne składki (co działa na korzyść państwa) więc dlatego tylko jego biorę pod uwagę.
GordonLameman 8 459 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 13 minut temu, cichy45 napisał(a): Właśnie pracuję, płacę podatki, w drugim progu bo ten pierwszy jest śmiesznie niski i oczywiście elegancko definiowany nominalnie, a nie procentowo jak inne składki (co działa na korzyść państwa) więc dlatego tylko jego biorę pod uwagę. To dlaczego go błędnie obliczyłeś? Ponadto - to niczego nie zmienia w pozostałych kwestiach, gdzie się sromotnie mylisz.
cichy45 607 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 2 minuty temu, GordonLameman napisał(a): To dlaczego go błędnie obliczyłeś? Jest liczony dobrze, bo liczę drugi próg. Nie interesuje mnie próg pierwszy. Przekraczam próg i wszystko ponad to mam obłożone znacznie większym podatkiem. To mnie interesuje, bo tyle wtedy zarabiam.
GordonLameman 8 459 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) 2 minuty temu, cichy45 napisał(a): Jest liczony dobrze, bo liczę drugi próg. Nie interesuje mnie próg pierwszy. Przekraczam próg i wszystko ponad to mam obłożone znacznie większym podatkiem. To mnie interesuje, bo tyle wtedy zarabiam. Ale od kwoty do 120k płacisz podatek z pierwszego progu Te pokrętne wyjaśnienia tylko pokazują, że nie potrafisz się do błędu przyznać. Liczylismy opodatkowanie, a nie ile zarabiasz w grudniu... Dlatego masz 54,6% bazowej kwoty, a nie 44% jak napisałeś. Edytowane 21 Stycznia przez GordonLameman
zdunzdun 201 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 2 godziny temu, cichy45 napisał(a): Na zachodzie mają sprany beret że w USA to jest neonazizm i tyrania, ale ci co mądrzejsi i mają pomysł na firmę to uciekają do USA. Co potwierdza wyjazd z europy wschodniej do USA po upadku komunizmu. Trochę słabe porównanie, bo wiadomo jaka była bida po upadku (i w sumie przed nim też) komunizmu oraz jak wiele nas dzieliło. Wtedy Stany to była ogromna szansa na prawdziwą zmianę. Dzisiaj przecież tak różowo już nie jest, a Stany Zjednoczone mocno zjechały z dobrobytem sprzed kilku dekad. Dzisiaj ludzie potrafią tam tyrać na dwa etaty, żeby w ogóle jakoś funkcjonować, jakoś przeżyć i oczywiście udawać, że wszystko jest okej. No nie jest i masz tego dziesiątki przykładów 😉 3
cichy45 607 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 1 minutę temu, zdunzdun napisał(a): Dzisiaj ludzie potrafią tam tyrać na dwa etaty, żeby w ogóle jakoś funkcjonować, jakoś przeżyć i oczywiście udawać, że wszystko jest okej. Sporo tego to niestety wina samych ludzi. W USA jest olbrzymia kultura życia na kredyt (wcale nie dlatego że trzeba). Ludzie często gęsto mają po kilka kart kredytowych gdzie odsetki mają oprocentowane na chory poziom, sami wpędzają się w ten sposób w spiralę. Brak ogarnięcia własnych finansów. Ludzie w PL mają awersję to kredytowania się i nawet pierwszy lepszy janusz jest w lepszej sytuacji finansowej nie dlatego że PL jest potęgą tylko że nie wydaje na głupoty, gdzie w stanach musisz mieć wszystko na już i to najnowsze i najlepsze, taka kultura.
GordonLameman 8 459 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) 17 minut temu, cichy45 napisał(a): Sporo tego to niestety wina samych ludzi. W USA jest olbrzymia kultura życia na kredyt (wcale nie dlatego że trzeba). Ludzie często gęsto mają po kilka kart kredytowych gdzie odsetki mają oprocentowane na chory poziom, sami wpędzają się w ten sposób w spiralę. Brak ogarnięcia własnych finansów. Ludzie w PL mają awersję to kredytowania się i nawet pierwszy lepszy janusz jest w lepszej sytuacji finansowej nie dlatego że PL jest potęgą tylko że nie wydaje na głupoty, gdzie w stanach musisz mieć wszystko na już i to najnowsze i najlepsze, taka kultura. Nope. (tzn. to jest pewna, ale mała część tego problemu). To wina systemu, który jest skonstruowany tak, aby dociskać zwykłego człowieka. Problemy ludzi zaczynają się od kredytów studenckich albo rachunków za usługi medyczne. Oni tam mają więcej biedaków niż jest w Polsce Polaków Edytowane 21 Stycznia przez GordonLameman 1
hubio 1 175 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) Godzinę temu, cichy45 napisał(a): Sporo tego to niestety wina samych ludzi. W USA jest olbrzymia kultura życia na kredyt (wcale nie dlatego że trzeba). Ludzie często gęsto mają po kilka kart kredytowych gdzie odsetki mają oprocentowane na chory poziom, sami wpędzają się w ten sposób w spiralę. Brak ogarnięcia własnych finansów. Ludzie w PL mają awersję to kredytowania się i nawet pierwszy lepszy janusz jest w lepszej sytuacji finansowej nie dlatego że PL jest potęgą tylko że nie wydaje na głupoty, gdzie w stanach musisz mieć wszystko na już i to najnowsze i najlepsze, taka kultura. Człowieku - tam na starcie MUSISZ wziąć kredyt jak chcesz skończyć studia. Jest taki native speaker z USA - Dave (YT) - fajnie uczy języka i dużo mówi o tym co tam się dzieje. Tak samo nie ma z reguły bloków tylko domki więc kolejny MUSISZ wziąć i jesteś niewolnikiem korpo od urodzenia do śmierci. Jedne korpo cię uzależniają od kredytów. Drugie dociskają kolanem w pracy z której nie możesz zrezygnować bo masz... kredyt, a na osłodę dostajesz w grach i mediach wydumane problemy "ONU" i "praw kobiet" więc nie ma co się dziwić, że wygrał Trump. Są takie miejsca w USA, dosyć dużo, że za gotówkę nie opłacisz hotelu czy wypożyczenia samochodu tylko musisz zapłacić i to nie kartą debetową tylko kredytową. Inaczej po prostu nie kupisz. Taki sobie urządzili tam "raj". Edytowane 21 Stycznia przez hubio
Gość Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 5 minut temu, hubio napisał(a): Człowieku - tam na starcie MUSISZ wziąć kredyt jak chcesz skończyć studia. Jest taki native speaker z USA - Dave (YT) - fajnie uczy języka i dużo mówi o tym co tam się dzieje. Tak samo nie ma z reguły bloków tylko domki więc kolejny MUSISZ wziąć i jesteś niewolnikiem korpo od urodzenia do śmierci. Jedne korpo cię uzależniają od kredytów. Drugie dociskają kolanem w pracy z której nie możesz zrezygnować bo masz kredyt, a na osłodę dostajesz w grach i mediach wydumane problemy "ONU" i "praw kobiet" więc nie ma co się dziwić, że wygrał Trump. Są takie miejsca w USA, dosyć dużo, że za gotówkę nie opłacisz hotelu czy wypożyczenia samochodu tylko musisz zapłacić i to nie kartą debetową tylko kredytową. Inaczej po prostu nie kupisz. Taki sobie urządzili tam "raj". To jak u nas. Tylko mniej płacą.
JeRRyF3D 1 726 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 14 godzin temu, huudyy napisał(a): ciężko nie nazwać idiotą kogoś, kto od strzała ułaskawia 1,5 tysiąca ludzi demolujących stolicę. Pragmatyzm. Gdyby miał ich schować w domu, jak dudu, to byłby problem. A tak, po problemie.
kalderon 1 092 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 22 minuty temu, Winter napisał(a): To jak u nas. Tylko mniej płacą. Nie. U nich jest wręcz przymus, plus bombardowanie zewsząd reklamami brania na kredyt, plus punkty kredytowe - musisz dużo kupować na kartę, brać i spłacać pożyczki żeby nabić sobie dużo punktów bo jak nie i dojdzie do poważniejszego zakupu (dom, samochód) to bank dowali ci takie odsetki że się zesrasz. 2
Gość Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 3 minuty temu, kalderon napisał(a): Nie. U nich jest wręcz przymus, plus bombardowanie zewsząd reklamami brania na kredyt, plus punkty kredytowe - musisz dużo kupować na kartę, brać i spłacać pożyczki żeby nabić sobie dużo punktów bo jak nie i dojdzie do poważniejszego zakupu (dom, samochód) to bank dowali ci takie odsetki że się zesrasz. To jak u nas.
Rekomendowane odpowiedzi