Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No dobra, bo od razu mnie zaatakowaliście...

Zdaje sobie sprawę z tego o czym mówicie... ja pitole.

Ale w jakim kierunku my idziemy jak wychodzi na to, że a tym kraju nie ma sensu uprawiać ziemi, bo jest to trud skazany na porażkę?

Jak Polska ma konkurować ze wschodnimi rynkami?

Opublikowano
1 godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Sprawca podlegać będzie także przepadkowi przedmiotu, który służył do nagrywania czy fotografowania, a więc aparatu czy telefonu i to niezależnie od własności danego przedmiotu. 

Takie absurdalne przepisy w czasach gdy dane można wysyłać prosto do chmury... Nasz MON to naprawdę żyje w średniowieczu.

To lepiej jak by było brak takiego zapisu?

Poza tym, co ma piernik do wiatraka? Mają zablokować dostęp do internetu? Przecież nie chodzi o sposób wykonania, czy obchodzenie przesyłania ale właśnie odstraszanie i możliwość konfiskaty.

1 godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Straszak dla gigusiów dyskutantów-prowokatorów ulicznych zadym, którzy focą "bo chcom" vs stracą aparat = czy warto ryzykować (?).
Zawodowiec pstryknie zdalnie dronem i mu naskoczą.

No naskoczą. Jak namierzą w ten, czy inny sposób to zarekwirują wszystko, co będą mogli pod to podciągnąć.

Więc jak ktoś się dobrze nie zabezpieczy, to sprawdzą IP z jakiego zostały umieszczone dane materiały w sieci, zlokalizują typa i wjadą na chatę. Będzie podstawa do zarekwirowania całego sprzętu do wykonania i obróbki zdjęć/nagrań.

I nie mówię tu o typowym szpiegostwie. Tacy spec. to prawdopodobnie ani tego nie będą publikować ani nie będą korzystać z otwartych kanałów.

Opublikowano
18 minut temu, Szambo napisał(a):

Rozumiem, że w Niemczech jednak dużo lepszy klimat po uprawy niż u nas?

Tak ja oczywiście zdaje sobie sprawę, że zmienia się u nas klimat, ale od lat już jak się tak słucha Rolnika to wychodzi, że u nas to gorzej jak na Marsie.

Co roku... za zimno / za ciepło / za sucho / za mokro.

A jednak przydałoby się, żeby Rolnictwo w Polsce było w stanie wyżywić populację tego Kraju.

Dobrze rozumiesz. Szczególnie w zachodnich Niemczech. Ale i wschodnich, bo i w zachodniej części Polski jest cieplej niż we wschodniej.

Lokalne susze czy podtopienia były od zawsze. Przymrozki też. Teraz jest ich niestety więcej i mogą być wcześniej i później niż kiedyś. Więc tak, pogorszyło się w ciągu kilku dekad.

Podobnie spada ilość opadów, choćby śniegu, za czym idą tzw susze wiosenne. Bo wcześniej topniejący śnieg dawał dużo wody, do tego uwalnianej w długim czasie, więc dobrze wsiąkającej w glębę.

Rolnictwo rekompensuje to nawozami i coraz nowszymi gatunkami roślin. Ale wszystko ma granice, po których pewne uprawy staną się nieopłacalne.

Opublikowano
8 godzin temu, crush napisał(a):

Ooo... Twój znak rozpoznawczy! 😁

Używanie mózgu zamiast łykania jak pelikan każdej propagandy? Tak. To mój znak rozpoznawczy.

Napisałem że to wymóg unijny. Możesz się z nim zapoznać i zobaczyć czego UE wymaga i jakie możliwości są przy wprowadzaniu tych przepisów. 

Dyrektywa została zatwierdzona, między innymi przez Polskę, w 2021 roku na poziomie Rady Unii Europejskiej

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CONSIL:ST_12570_2021_INIT

Obowiązek jej wprowadzenia był do 2023 roku i zastępuje ona znacznie starszą dyrektywę (z 2009 roku?), która była dawno wprowadzona w polskie prawo w ustawie o cudzoziemcach.

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20130001650/U/D20131650Lj.pdf

Już w ustawie o cudzoziemcach było wiele na temat umożliwiania pobytu również rodzinom. Teraz dyrektywa z 2021 roku uległa zmianie, bo ograniczenia pobytu na podstawie tych przepisów idą wyłącznie w osoby i rodziny osób wysoko wykwalifikowanych czyli po studiach, a w momencie ubiegania się o niebieską kartę muszą mieć zagwarantowane roczne zatrudnienie w firmie na terenie UE. 

Czemu wtedy tego nie komentował? Nie był posłem to nie mógł wyrazić własnego zdania i się zainteresować? 

• Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Wieszanie banerów nazywasz poważną polityką? Smutne życie niektórzy tutaj muszą mieć.

Polityka sama w sobie wydaje się być dość odpowiedzialnym zadaniem. Nie wskazuję wyłączenie tego filmiku (tak śmiesznego, że hej) jako przykład, ale generalnie całą wszelako rozumianą politykę. 

I nie chodzi o to, że mam kija w pupie. Razi mnie zwyczajnie infantylność tych przekazów. Politycy tak bardzo przenieśli się do "Twitterów", że w zasadzie czasami wygląda to podobnie jak głupie rolki na yt, czy fb. Jest to denne, dla mnie.

Nie sądzę bym miał szczególnie smutne życie, ale myśl co tam sobie chcesz. 

Wyraziłem jedynie swoje zdanie. 

Edytowane przez zdunzdun
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Norrberrto napisał(a):

Więc jak ktoś się dobrze nie zabezpieczy, to sprawdzą IP z jakiego zostały umieszczone dane materiały w sieci, zlokalizują typa i wjadą na chatę. Będzie podstawa do zarekwirowania całego sprzętu do wykonania i obróbki zdjęć/nagrań.

I nie mówię tu o typowym szpiegostwie. Tacy spec. to prawdopodobnie ani tego nie będą publikować ani nie będą korzystać z otwartych kanałów.

No ale ja właśnie w tym kontekście mówię / myślę.
Komu zależy i jest kumaty (czyt. "prawdziwy" szpieg, to pstryknie z drona i tyle go widzieli).

Bogiem a prawdą, to są to w sumie konieczne obostrzenia wobec tego, co nas otacza (wojna) i nie dziwi taki zapis czy nowela.
Ale wiem też, że kto ma zrobić foto - zrobi. To ma przetrącić łapy głównie dyskutantom zaczepiaczom ochrony, strażników, poli.

Kto normalny "afiszuje się", że robi foto miejsc strategicznych, chcąc być przy tym niezauważonym?
Tylko głupek.

A nawiasem.
Większą sensację (i reakcje) budzi Mietek z aparatem, niż służby drogowe, miejskie itd. Podjeżdżasz podnośnikiem pod lampę albo drzewo, w kilka osób, w kamizelkach odblaskowych, na pełnej wydrze, pod pozorem np. przyciknki drzewa albo reperacji lampy i... wieszasz sobie mobilną kamerkę z zasilaniem bateryjnym ;) - i takie materiały, kto wchodzi, wychodzi, auta itp. masz realtime 24h.

Myślę, że NIKT PALCEM by nie kiwnął, ani nie zainterweniował na takie "roboty na wysokości". ;)

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Szambo napisał(a):

Ostatnio oglądałem Polsat i był oczywiście wywiad z jakimś Rolnikiem:

"Łoo jery, przymrozki! plony słabe będą, wszystko musi zdrożeć... łojery jaki dramat."

Wiadomo... nie znam się na uprawie, ale człowiek słyszy to co roku, płaci coraz więcej za te warzywa i sie zastanawia kiedy Polska stała się tak okropnym środowiskiem do uprawy czegokolwiek?

I czy dało się to usprawnić za te miliony wyciągnięte z UE?

Gdybyś kupował bezpośrednio od rolnika to cena jest dość niska a jakość w miarę ok , nie kupił bym owoców czy warzyw w markecie to już lepiej słodycze zjeść 

Problemem są pośrednicy i podatki od podatków 

Edytowane przez voltq
  • Haha 2
Opublikowano
10 minut temu, zdunzdun napisał(a):

Wyraziłem jedynie swoje zdanie. 

Pomijam, że 90% takich wrzutek to jest bezbeka albo cringe totalny ale mnie osobiście razi fakt, że masz masę wrzutek dla samych wrzutek totalnie z tyłka, co obchodzi może promil ludzi, jakieś trendy, bo teraz jest moda na "coś", a dopiero jak jest kampania, taka czy inna, to masz nagle rolki nastawione na statystycznego zjadacza chleba ale dalej w takiej głupiej formie. To jest dopiero cringe.

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, voltq napisał(a):

Gdybyś kupował bezpośrednio od rolnika to cena jest dość niska a jakość w miarę ok , nie kupił bym owoców czy warzyw w markecie to już lepiej słodycze zjeść 

Oho, tera z udowadniasz że nie wiesz jak działa system podatkowy :) 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, voltq napisał(a):

Mali rolnicy mają drożej niż w markecie, więksi mają wywalone na bezpośrednią sprzedaż. Tyle wiesz :) 

Pośrednikiem między rolnikiem a klientem jest market. To on jest problemem? 

Edytowane przez TheMr.
  • Confused 1
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, Szambo napisał(a):

No dobra, bo od razu mnie zaatakowaliście...

Zdaje sobie sprawę z tego o czym mówicie... ja pitole.

Ale w jakim kierunku my idziemy jak wychodzi na to, że a tym kraju nie ma sensu uprawiać ziemi, bo jest to trud skazany na porażkę?

Jak Polska ma konkurować ze wschodnimi rynkami?

50 minut temu, MaxaM napisał(a):

@Szambo

Niemcy też to odczuwają. Gdyby było inaczej, to mielibyśmy warzywa mało co droższe, tyle że z Niemiec.

Tak samo jest dalej na zachodzie - np. rejony gdzie byly idealne warunki na uprawe oliwek, obecnie jest juz za cieplo i tez jest narzekanie.

To, ze w naszych mediach jest mowa o rolnikach z naszych ziem, a nie grecji, to nie znaczy ze tam sie nic nie odwala.

19 minut temu, offensive napisał(a):

Chyba juz mozna oficjalnie przyznac, za caloksztalt tworczosci na starym pclabie i tutaj (rosnaca rzesza fanow), ze volcik nie jest najostrzejsza kredka w piorniku %-)

Biznesmen roku wywalil sie na napedzie z PS5, a on stara sie dyskutowac w politycznym, szczegolnie o podatkach - cieszyl jape, ze dal zarobic skalperowi, a nie sklepowi :D

Edit: zeby nasz ukochany ancymonek zrozumial (wiem, marzenia scietej glowy :E) - lepiej przeplacic troche i kupic w sklepie (vat, podatek dochodowy), niz napychac kabze skalperowi, ktory nic nie odprowadzi do panstwa i bedzie zachecany do dalszych dzialan w tym temacie i powodowac ten sam efekt na innych produktach.

Edytowane przez ryba
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Norrberrto napisał(a):

No naskoczą. Jak namierzą w ten, czy inny sposób to zarekwirują wszystko, co będą mogli pod to podciągnąć.

No to niech sobie wjeżdżają. "Zły aktor" może chociażby tymczasem jednym urządzeniem zrobić zdjęcie a drugim rozesłać je na cały świat i tyle. Służby zrobią wjazd na chatę i nic im to nie da bo żaden z domowych sprzętów nie został wykorzystany do przesłania zdjęć i tym samym śladów brak :E

Naprawdę dziwi taka naiwność chociażby w czasach licznych, publicznych punktów Wi-Fi i wszechobecnych smartfonów.

2 godziny temu, Badalamann napisał(a):

Obecnie można legalnie stać i nagrywać wszystkich wchodzących/wjeżdżających i policji ani inne służby nie mają podstaw do zakazania tego ani zatrzymania. Tzn mogą o ile postawią zarzuty szpiegostwa, ale do tego sporo potrzeba - dowodów że nagrywający robi to w celu udostępnienia obcym służbom.

I to jest właśnie jedyny sensowny aspekt tego zakazu.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Szambo napisał(a):

Ostatnio oglądałem Polsat i był oczywiście wywiad z jakimś Rolnikiem:

"Łoo jery, przymrozki! plony słabe będą, wszystko musi zdrożeć... łojery jaki dramat."

Ostatnio w całej Polsce w przeciągu niecałych 48h temperatura spadła z 20*C do odczuwalnych -8*C - jak myślisz, to nie ma żadnego wpływu na rośliny? Zwłaszcza teraz, wiosną, gdzie pojawia się kwiatostan?

2 godziny temu, Szambo napisał(a):

Wiadomo... nie znam się na uprawie, ale człowiek słyszy to co roku, płaci coraz więcej za te warzywa i sie zastanawia kiedy Polska stała się tak okropnym środowiskiem do uprawy czegokolwiek?

Nie Polska, a cały świat. Globalne ocieplenie* to nie mit, liczba dni z "szaloną" pogodą będzie tylko rosła.

*tu nie chodzi tylko o wzrost temperatury, a ilość słonecznych dni, siłę katastrof pogodowych, częstotliwość występowania suszy etc.

Woda jest kolejnym problemem - w Polsce od lat mamy praktycznie ciągłą suszę, a bez tego nic nie rośnie. Dodaj do tego nie zawsze ciekawe ziemie (piachy etc), które są niesamowicie podatne na pustynnienie i efekt mamy jaki mamy.

Godzinę temu, voltq napisał(a):

głupoty, swoje warzywa kupuje na rynku bezpośrednio od wytwórców, ceny są praktycznie na równi ze sklepowymi, tylko lepsza jakość.

Chyba, że sugerujesz, żeby osobiście pojechać na jakąś wieś, znaleźć rolasa i spytać go, czy mi sprzeda 5 kg ziemniaków :E 

1 godzinę temu, Szambo napisał(a):

Jak Polska ma konkurować ze wschodnimi rynkami

i tu jest cały ten pies pogrzebany, że musimy to robić, inaczej będziemy uwiązani na czyimś łańcuchu.

33 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Naprawdę dziwi taka naiwność chociażby w czasach licznych, publicznych punktów Wi-Fi i wszechobecnych smartfonów.

+1, realnie to jest martwy przepis przeciwko wrogim służbom, a jedynie (kolejne) narzędzie w rękach policji by odstraszać Audytora i jemu podobnych.

Edytowane przez huudyy
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, huudyy napisał(a):

Woda jest kolejnym problemem - w Polsce od lat mamy praktycznie ciągłą suszę, a bez tego nic nie rośnie. Dodaj do tego nie zawsze ciekawe ziemie (piachy etc), które są niesamowicie podatne na pustynnienie i efekt mamy jaki mamy.

I właśnie dlatego proponowano żeby 4% gruntu przeznaczyć na ugór ale chłopy się oburzyły. Co by oni zrobili jakby musieli tak jak nasi przodkowie stosować trójpolówkę, Polska by chyba płonęła... 

Opublikowano
Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

Mali rolnicy mają drożej niż w markecie, więksi mają wywalone na bezpośrednią sprzedaż. Tyle wiesz :) 

Pośrednikiem między rolnikiem a klientem jest market. To on jest problemem? 

Faktem jest, że rolnicy nie mają lekko.

Ale też nie robią nic żeby mieć lżej. 

Kłócą się między sobą gorzej niż baby na targu i przez to każda sensowna inicjatywa prędzej czy później upada.

A jak jeden z nich ma pomysł biznesowy i mu wyjdzie to prędzej czy później zamienia się w takiego samego "skalpera" jak reszta pośredników. 

To specyficzna grupa. Oni pierwsi powinni alaramować w kwestiach klimatu, a zamiast tego siedzą, narzekają i popierają denialistów zmian klimatycznych.

• Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Badalamann napisał(a):

To media z których korzysta masa ludzi z młodszych i średnich pokoleń.

Chcąc do nich dotrzeć, trzeba być bardzo aktywnym w tychże mediach.

No niestety, dzisiejszy świat tak wygląda. Trudno jednak nie zauważyć marnego, a wręcz nierzadko ściekowego stylu tych rolek :E

Godzinę temu, blabla123 napisał(a):

to masz nagle rolki nastawione na statystycznego zjadacza chleba ale dalej w takiej głupiej formie. To jest dopiero cringe

W punkt 😉