blabla123 907 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 W sumie to podziwiam za cierpliwość do takich jednostek. 1
offensive 114 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Chyba juz mozna oficjalnie przyznac, za caloksztalt tworczosci na starym pclabie i tutaj (rosnaca rzesza fanow), ze volcik nie jest najostrzejsza kredka w piorniku 3 1
ryba 1 247 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 (edytowane) 54 minuty temu, Szambo napisał(a): No dobra, bo od razu mnie zaatakowaliście... Zdaje sobie sprawę z tego o czym mówicie... ja pitole. Ale w jakim kierunku my idziemy jak wychodzi na to, że a tym kraju nie ma sensu uprawiać ziemi, bo jest to trud skazany na porażkę? Jak Polska ma konkurować ze wschodnimi rynkami? 50 minut temu, MaxaM napisał(a): @Szambo Niemcy też to odczuwają. Gdyby było inaczej, to mielibyśmy warzywa mało co droższe, tyle że z Niemiec. Tak samo jest dalej na zachodzie - np. rejony gdzie byly idealne warunki na uprawe oliwek, obecnie jest juz za cieplo i tez jest narzekanie. To, ze w naszych mediach jest mowa o rolnikach z naszych ziem, a nie grecji, to nie znaczy ze tam sie nic nie odwala. 19 minut temu, offensive napisał(a): Chyba juz mozna oficjalnie przyznac, za caloksztalt tworczosci na starym pclabie i tutaj (rosnaca rzesza fanow), ze volcik nie jest najostrzejsza kredka w piorniku Biznesmen roku wywalil sie na napedzie z PS5, a on stara sie dyskutowac w politycznym, szczegolnie o podatkach - cieszyl jape, ze dal zarobic skalperowi, a nie sklepowi Edit: zeby nasz ukochany ancymonek zrozumial (wiem, marzenia scietej glowy :E) - lepiej przeplacic troche i kupic w sklepie (vat, podatek dochodowy), niz napychac kabze skalperowi, ktory nic nie odprowadzi do panstwa i bedzie zachecany do dalszych dzialan w tym temacie i powodowac ten sam efekt na innych produktach. Edytowane 7 Kwietnia 2025 przez ryba 2
Kris194 4 848 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 (edytowane) Godzinę temu, Norrberrto napisał(a): No naskoczą. Jak namierzą w ten, czy inny sposób to zarekwirują wszystko, co będą mogli pod to podciągnąć. Więc jak ktoś się dobrze nie zabezpieczy, to sprawdzą IP z jakiego zostały umieszczone dane materiały w sieci, zlokalizują typa i wjadą na chatę. Będzie podstawa do zarekwirowania całego sprzętu do wykonania i obróbki zdjęć/nagrań. No to niech sobie wjeżdżają. "Zły aktor" może chociażby tymczasem jednym urządzeniem zrobić zdjęcie a drugim rozesłać je na cały świat i tyle. Służby zrobią wjazd na chatę i nic im to nie da bo żaden z domowych sprzętów nie został wykorzystany do przesłania zdjęć i tym samym śladów brak Naprawdę dziwi taka naiwność chociażby w czasach licznych, publicznych punktów Wi-Fi i wszechobecnych smartfonów. 2 godziny temu, Badalamann napisał(a): Obecnie można legalnie stać i nagrywać wszystkich wchodzących/wjeżdżających i policji ani inne służby nie mają podstaw do zakazania tego ani zatrzymania. Tzn mogą o ile postawią zarzuty szpiegostwa, ale do tego sporo potrzeba - dowodów że nagrywający robi to w celu udostępnienia obcym służbom. I to jest właśnie jedyny sensowny aspekt tego zakazu. Edytowane 7 Kwietnia 2025 przez Kris194
huudyy 3 106 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 (edytowane) 2 godziny temu, Szambo napisał(a): Ostatnio oglądałem Polsat i był oczywiście wywiad z jakimś Rolnikiem: "Łoo jery, przymrozki! plony słabe będą, wszystko musi zdrożeć... łojery jaki dramat." Ostatnio w całej Polsce w przeciągu niecałych 48h temperatura spadła z 20*C do odczuwalnych -8*C - jak myślisz, to nie ma żadnego wpływu na rośliny? Zwłaszcza teraz, wiosną, gdzie pojawia się kwiatostan? 2 godziny temu, Szambo napisał(a): Wiadomo... nie znam się na uprawie, ale człowiek słyszy to co roku, płaci coraz więcej za te warzywa i sie zastanawia kiedy Polska stała się tak okropnym środowiskiem do uprawy czegokolwiek? Nie Polska, a cały świat. Globalne ocieplenie* to nie mit, liczba dni z "szaloną" pogodą będzie tylko rosła. *tu nie chodzi tylko o wzrost temperatury, a ilość słonecznych dni, siłę katastrof pogodowych, częstotliwość występowania suszy etc. Woda jest kolejnym problemem - w Polsce od lat mamy praktycznie ciągłą suszę, a bez tego nic nie rośnie. Dodaj do tego nie zawsze ciekawe ziemie (piachy etc), które są niesamowicie podatne na pustynnienie i efekt mamy jaki mamy. Godzinę temu, voltq napisał(a): Gdybyś kupował bezpośrednio od rolnika to cena jest dość niska a jakość w miarę ok , nie kupił bym owoców czy warzyw w markecie to już lepiej słodycze zjeść Problemem są pośrednicy i podatki od podatków głupoty, swoje warzywa kupuje na rynku bezpośrednio od wytwórców, ceny są praktycznie na równi ze sklepowymi, tylko lepsza jakość. Chyba, że sugerujesz, żeby osobiście pojechać na jakąś wieś, znaleźć rolasa i spytać go, czy mi sprzeda 5 kg ziemniaków 1 godzinę temu, Szambo napisał(a): Ale w jakim kierunku my idziemy jak wychodzi na to, że a tym kraju nie ma sensu uprawiać ziemi, bo jest to trud skazany na porażkę? Jak Polska ma konkurować ze wschodnimi rynkami i tu jest cały ten pies pogrzebany, że musimy to robić, inaczej będziemy uwiązani na czyimś łańcuchu. 33 minuty temu, Kris194 napisał(a): Naprawdę dziwi taka naiwność chociażby w czasach licznych, publicznych punktów Wi-Fi i wszechobecnych smartfonów. +1, realnie to jest martwy przepis przeciwko wrogim służbom, a jedynie (kolejne) narzędzie w rękach policji by odstraszać Audytora i jemu podobnych. Edytowane 7 Kwietnia 2025 przez huudyy 1 1
Kris194 4 848 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 4 minuty temu, huudyy napisał(a): Woda jest kolejnym problemem - w Polsce od lat mamy praktycznie ciągłą suszę, a bez tego nic nie rośnie. Dodaj do tego nie zawsze ciekawe ziemie (piachy etc), które są niesamowicie podatne na pustynnienie i efekt mamy jaki mamy. I właśnie dlatego proponowano żeby 4% gruntu przeznaczyć na ugór ale chłopy się oburzyły. Co by oni zrobili jakby musieli tak jak nasi przodkowie stosować trójpolówkę, Polska by chyba płonęła...
huudyy 3 106 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Co do podejścia rolników no to sorry, ale to nigdy nie były najostrzejsze narzędzia w szopie. Nikt im tyle nie dał co EU, a oni z polexitowymi hasłami na ustach paradują 1 5
GordonLameman 9 185 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Godzinę temu, TheMr. napisał(a): Mali rolnicy mają drożej niż w markecie, więksi mają wywalone na bezpośrednią sprzedaż. Tyle wiesz Pośrednikiem między rolnikiem a klientem jest market. To on jest problemem? Faktem jest, że rolnicy nie mają lekko. Ale też nie robią nic żeby mieć lżej. Kłócą się między sobą gorzej niż baby na targu i przez to każda sensowna inicjatywa prędzej czy później upada. A jak jeden z nich ma pomysł biznesowy i mu wyjdzie to prędzej czy później zamienia się w takiego samego "skalpera" jak reszta pośredników. To specyficzna grupa. Oni pierwsi powinni alaramować w kwestiach klimatu, a zamiast tego siedzą, narzekają i popierają denialistów zmian klimatycznych. 2
sabaru128 183 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Odnoszę wrażenie że Tramp zapomniał że nie da się tak zrobić żeby wszystkie firmy od razu wróciły z produkcją do kraju. Tu potrzeba na to długich miesięcy albo nawet lat. Nałożył cła i mamy niezły bałagan. https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-mial-byc-zloty-wiek-usa-jest-tapniecie-kurs-na-recesje-zosta,nId,7944820
zdunzdun 225 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 1 godzinę temu, Badalamann napisał(a): To media z których korzysta masa ludzi z młodszych i średnich pokoleń. Chcąc do nich dotrzeć, trzeba być bardzo aktywnym w tychże mediach. No niestety, dzisiejszy świat tak wygląda. Trudno jednak nie zauważyć marnego, a wręcz nierzadko ściekowego stylu tych rolek Godzinę temu, blabla123 napisał(a): to masz nagle rolki nastawione na statystycznego zjadacza chleba ale dalej w takiej głupiej formie. To jest dopiero cringe W punkt 😉
JeRRyF3D 1 788 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 (edytowane) 8 minut temu, zdunzdun napisał(a): No niestety, dzisiejszy świat tak wygląda. Trudno jednak nie zauważyć marnego, a wręcz nierzadko ściekowego stylu tych rolek Kłopot polega na dysonansie. One mają ściekowy styl dla... tych, do których NIE SĄ KIEROWANE (czyli działa tam, gdzie ma działać i na kogo ma działać). Ostatnio rozmawiałem z pewnym gościem, który był w jednej z najgrubszych w pl firm cukierniczych. Rekiny rynku. I mówił mi, że ichni dział marketingu to 10 osób. I każdy sektor ma swoją parę. Jest coś na poważnie do mediów, jest coś dla starych dziadów na FB, itd, itd. i jest "para" odpowiedzialna za TT i... wymóg rekrutacyjny - nie więcej, niż 22 rok życia. Po prostu. Dla gówniaków MUSI kreować gówniak, bo "dorosły boomer" - choćby i najbardziej rzutki, nie potrafi się przestawić (to jest poza percepcją) do "poziomu" nadawania / odbierania nastolatka czy dwudziestolatka. I tu widzę problem. Że celuje się w smarkaterię, mediami dla smarkatych, ale... jak znam życie, kampanie i sztaby, pewnie nie przez smarkatych. Więc zamysł dobry, ale efekt niekoniecznie musi mieć należyty wydźwięk. To są specyficzne media, dla specyficznej grupy i muszą być tworzone przez adekwatnie specyficznych twórców. Stary dziad nie trafi do łebasów. Nawet TikTokiem. Edytowane 7 Kwietnia 2025 przez JeRRyF3D 2
Kris194 4 848 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 25 minut temu, GordonLameman napisał(a): Oni pierwsi powinni alaramować w kwestiach klimatu, a zamiast tego siedzą, narzekają i popierają denialistów zmian klimatycznych. A co to za problem dla nich, jest susza to dostaną dopłaty, z głodu nie umrą 1
voltq 1 372 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 2 godziny temu, TheMr. napisał(a): Mali rolnicy mają drożej niż w markecie, więksi mają wywalone na bezpośrednią sprzedaż. Tyle wiesz Pośrednikiem między rolnikiem a klientem jest market. To on jest problemem? Ja kupuję i mam taniej a ofertę znalazłem na internecie tylko trzeba dojechać 10 km na zakupy 2
huudyy 3 106 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 (edytowane) 10 minut temu, voltq napisał(a): Ja kupuję i mam taniej a ofertę znalazłem na internecie tylko trzeba dojechać 10 km na zakupy i cała zaoszczędzona kasa na warzywa zostanie zjedzona przez spalone paliwo. GGWP. Edytowane 7 Kwietnia 2025 przez huudyy 1 3
offensive 114 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Syn kolezanki mamy ma tak samo, tez znalazl w internecie i dojezdza po warzywa. 1
huudyy 3 106 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 13 minut temu, voltq napisał(a): Ja kupuję i mam taniej a ofertę znalazłem na internecie tylko trzeba dojechać 10 km na zakupy DOSŁOWNIE O TYM PISAŁEM Godzinę temu, huudyy napisał(a): Chyba, że sugerujesz, żeby osobiście pojechać na jakąś wieś, znaleźć rolasa i spytać go, czy mi sprzeda 5 kg ziemniaków Teraz, offensive napisał(a): Syn kolezanki mamy ma tak samo, tez znalazl w internecie i dojezdza po warzywa. a córka moich znajomych studiuje prawo. Fajnie, że macie takie możliwości, dla mnie wyjazd z miasta to jest minimum 30min autem w jedną stronę Wystarczy, że i tak muszę zbaczać z drogi, by dojechać na rynek i przedzierać się między tłumami starszych pań. 1
ryba 1 247 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 2 minuty temu, huudyy napisał(a): i cała zaoszczędzona kasa na warzywa zostanie zjedzona przez spalone paliwo. GGWP. Codziennie nie jezdzisz na takie zakupy to raz, a dwa ze nawet przy tej samej cenie za produkt (u rolnika bez podatkow, a w sklepie z podatkami), to ponosisz ten dodatkowy koszt jak chcesz miec lepszy jakosciowo produkt. Ludzie w wiosek wcale a wcale nie jezdza "10km" na zakupy do wiekszej miejscowosci U mnie 3 rodziny grupowo przez jedna z nich kupuja jajka ze wsi - kwestia organizacji i minimalizowania kosztow.
offensive 114 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Moze ta corka to wlasnie z tym synem kolezanki mamy mieszka? Zeby prawo studiowac to tylko warzywa od polskich rolnikow! Smiechy smiechami, okej - w taka wersje moge uwierzyc. Sa jeszcze wioski gdzie po znajomosciach kupisz pyre czy cos innego TANIEJ niz w sklepie. Ale to sa sladowe ilosci i w 99% przypadkow idach do znajomych znajomych. 1
huudyy 3 106 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 (edytowane) 7 minut temu, ryba napisał(a): Codziennie nie jezdzisz na takie zakupy to raz Raz w tygodniu robimy zakupy (rynek + market), więc taki wyjazd to godzina więcej tygodniowo, 4 godziny miesięcznie. 4 godziny miesięcznie to 48h rocznie, którego mi nikt nie odda. 7 minut temu, ryba napisał(a): a dwa ze nawet przy tej samej cenie za produkt (u rolnika bez podatkow, a w sklepie z podatkami), to ponosisz ten dodatkowy koszt jak chcesz miec lepszy jakosciowo produkt już go ponoszę kupując na rynku (drogo jak w markecie, ale jakość lepsza). 7 minut temu, ryba napisał(a): udzie w wiosek wcale a wcale nie jezdza "10km" na zakupy do wiekszej miejscowosci U mnie to 30 minut to nawet nie jest 6km w sobotę rano, może jak mieszkacie w powiatowym, to tak można to liczyć, ale nie w jednym z największych wojewódzkich miast, gdzie więcej czasu marnuje się w korkach niż na realnej jeździe. Edytowane 7 Kwietnia 2025 przez huudyy
ryba 1 247 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Takie uroki mniejszych miast Ja kazalem Tobie mieszkac w duzym miescie? W druga strone tez moge narzekac, ze nie mam dobrego kina czy centrum handlowego pod nosem i musze dylac 60-110km, a to juz od pol godziny do prawie dwoch.
Kris194 4 848 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 (edytowane) Ten moment gdy szur zderza się z rzeczywistością i stwierdza to co wszyscy rozumni od dawna wiedzą. Amerykanie dosłownie przerabiają kilkaset lat historii w przyspieszonym tempie Edytowane 7 Kwietnia 2025 przez Kris194 2
ryba 1 247 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 1 minutę temu, Kris194 napisał(a): Ten moment gdy szur zderza się z rzeczywistością i stwierdza to co wszyscy rozumni od dawna wiedzą. Amerykanie dosłownie przerabiają kilkaset lat historii w przyspieszonym tempie Jeszcze momencik i beda wiedzieli co to znaczyl PRL u nas - drogo i brak towaru w sklepach
Badalamann 1 078 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Co do zakupu od rolników to przecież nie trzymają zbiorów, bo to koszty. Można coś kupić jak się bierze dużo w momencie zbioru i robi z tego przetwory. Do tego rolnik ma tylko to co uprawia. Czyli raczej niewielki wybór. Jajka to kiepski przykład bo zwykle są nawet droższe niż sklepowe. I tez trzeba by specjalnie jechać po jedną rzecz. Po to wymyślono supermarket by wszystko kupić w jednym miejscu. W tym warzywa i owoce których u nas się nie uprawia lub są sezonowe. 1
kubikolos 1 401 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 (edytowane) Kolejna swietna okazja i szansa dla europy na rozwoj wlasnych systemow i oderwanie sie od obcego uzaleznienia zastanawiam sie czy przeciwnicy Trumpa to po prostu antyeuropejskie bydlo ktore jedynie chce zebysmy nadal byli slaba i uzalezniona organizacja, najlepiej zalana przez przestepcow Cytat Lagarde chce, aby UE porzuciła Visa i MasterCard na rzecz własnej platformy Christine Lagarde podkreśliła zależność Europy od zagranicznej infrastruktury płatności cyfrowych. Visa, MasterCard, PayPal i Alipay są kontrolowane przez amerykańskie lub chińskie firmy zauważyła, argumentując: Powinniśmy upewnić się, że istnieje europejska oferta. https://www.businesstoday.in/world/us/story/march-to-independence-christine-lagarde-wants-eu-to-ditch-visa-mastercard-for-own-platform-470816-2025-04-05 Edytowane 7 Kwietnia 2025 przez kubikolos 1
Kamiyanx 1 252 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 (edytowane) 14 godzin temu, VRman napisał(a): Poprzednia prezydentura Bidona i to co odwalają od lat Demokraci kompletnie skompromitowała przeciwników Trumpa, w tym i polityków i media. A co takiego odwalali w sumie? Ale tak realnie. Bo jak patrzę w dane gospodarcze z 2020-2024, to dość szybko wstało to po covidzie. Zasadniczo... na co ludzie narzekają? Bo tak serio serio, to poza wzrostem cen po covidze – nie widzę nic szczególnego w rządach Demokratów. W dużym skrócie GPT wypluł tak (taki tytuł, bo kazałem mu tylko porównywać dane makro i omijać polityczny bs). No i z tego, co mi dalej wypluwa, to widzę, że mieszkania są wszędzie teraz problemem. Edytowane 7 Kwietnia 2025 przez Kamiyanx
Rekomendowane odpowiedzi