Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Spl97 napisał(a):

To się w pewnym stopniu pokrywa z tym co pisałem we wtorek.

Mamy ponad 6% głosów do rozdysponowania, więc nie wiem skąd się bierze to wyliczenie, że im wiecej tym lepiej dla Trzaskowskiego - gdzie 3% nie wie na kogo zagłosować, a kolejne 3% odmawia odpowiedzi (typowe dla zakumaflowanego pisowca). 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Mamy ponad 6% głosów do rozdysponowania, więc nie wiem skąd się bierze to wyliczenie, że im wiecej tym lepiej dla Trzaskowskiego - gdzie 3% nie wie na kogo zagłosować, a kolejne 3% odmawia odpowiedzi (typowe dla zakumaflowanego pisowca). 

Pisowcy równo trzymają poziom frekwencyjny. Druga strona potrafi się 'męczyć' wyborami.

• Like 1
Opublikowano

Pomijając gorący okres kampanii każdy kto pasjonuje się polityką bez względu na sympatie polityczne powinien obejrzeć ten 3,5 godzinny wywiad z Dudą na kanale zero :) Można trochę zobaczyć politykę od kuchni :) W wywiadach oficjalnych rzadko kiedy mówi się o takich sprawach :) Kwestia np. Niemiec i migracji, kwestia obsadzenia TK i wiele innych :) 

• Thanks 1
Opublikowano

1000021538-jpg.9326711

1000021540-jpg.9326716

Pers, TL:DR: Wiadomo że nic nie wiadomo, a wiadomo dopiero będzie w poniedziałek rano. 

Cytat

Ponieważ zainteresowanie jest olbrzymie, a obecna liczba danych wejściowych nie pozwala zbudować symulacji wyborczej, która realnie wskaże pewnego zwycięzcę postanowiliśmy pokazać dzisiaj coś innego - jakie wyniki w II turze wskazuje skalowanie wielowymiarowe.
To technika, która w wyborach przydaje się w zasadzie tylko w badaniu II tury, w której badamy odległości między kandydatami na kilku osiach (w tym wypadku rozkład georaficzny poparcia i ideologia) i na ich podstawie, odwrotnie proporcjonalnie do tych odległości liczymy przepływy do obu kandydatów w dogrywce. Pokażemy co w ten sposób wychodzi na podstawie wyników tylko 18. maja oraz z uzupełnieniem o elektorat z 2023r. To nie jest technika w 100% doskonała, ponieważ nie bierze pod uwagę emocji wyborców w niedzielę, dodatkowych motywacji i mierzy tylko odległości na ustalonych skalach. Natomiast w przeciwieństwie do prognoz publikowanych przez konta na Twitterze robi to metodologicznie poprawnie i równo oraz nie dopuszcza własnych przekonań co do konkrentych przepływów. Te wymiary do mierzenia odległości dobraliśmy zgodnie z ich znaczeniem przy podejmowaniu decyzji wyborców według badań w literaturze poświęconej wyborom w Polsce (np prof. Andrzej Sokołowski).
Dane mamy policzone, jak tylko napisze się tekst i przygotują infografiki, dziś wrzucimy efekt tych prac.
Co do klasycznej symulacji - powtarzamy, nie chcemy uprawiać hazardu, ponieważ w przedziałach ufności mieści się zwycięstwo obu kandydatów. Wszelkie prognozy typujące minimalne zwycięstwo jednego z nich bazują na wybranych przez autorów założeniach a ich wyniki i tak sugerują brak rozstrzygnięcia (przy uwzględnieniu odchylenia standardowego) stąd każdy może wybrać sobie prognozę, która bardziej mu się podoba. Ewidentny jest jedynie trend ostatnich badań skorelowany z rosnącą frekwencją, co pośrednio potwierdza to co mówiliśmy przed ponad tygodniem - wyższa frekwencja sprzyja szansom Rafała Trzaskowskiego.
Rozumiemy, że część osób może frustrować brak jednoznacznego werdyktu od nas, ale zakładamy, że oczekujecie Państwo od nas uczciwości tj kiedy realnie brakuje danych do rzetelnego wskazania rozstrzygnięcia wyborów, że o tym poinformujemy (i zrobimy wszystko by pokazać mechanizmy, które o tym rozstrzygnięciu realnie zadecydują). Od poczuć co do tych rozstrzygnięć są hazardziści, a ich efekty relacjonują bukmacherzy (czasem także niestety na twitterze).

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Camis napisał(a):

A co tam było?.

Zdjęcia Oskara Szafranowicz i informacja że głosując na Nawrockiego głosujesz też na tego pokemona. 

Przecież nie o „fałszywe oskarżenia”, bo moderacja nie weryfikuje merytorycznej poprawności i do tej pory kompletnie na fejki nie reagowała :) 

1 minutę temu, Mar_s napisał(a):

To źle myślałeś, rzucamy monetą po prostu...

Zabolało? :) 

• Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, Camis napisał(a):

A co tam było?, jakieś ataki?.

Odpowiedzialem gordonowi na post o masturbowaniu dzieci przez gejow ale sie chyba jakiemus katolowi nie spodobalo :E

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, hwdp43 napisał(a):

Odpowiedzialem gordonowi na post o masturbowaniu dzieci przez gejow ale sie chyba jakiemus katolowi nie spodobalo :E

Charakter człowieka po tym poznasz gdy mu dasz  troszkę władzy. Moderacja tutaj ma władzy naprawdę malutko, ale nawet to jest o dużo za dużo dla niektórych charakterów :) 

1 minutę temu, Camis napisał(a):

Wolność słowa czego nie rozumiecie?. 

No, chyba że chodzi o kandydata gangsterskiego :) 

No i wiadomo - możesz na poważnie takie zarzuty pisać, ale nie możesz się z nich śmiać. Wolność słowa :) 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

A pan wcześniej nie znał Jarosława Kaczyńskiego i myślał pan, że to będzie idylla? Wyobrażał pan sobie, że koalicja z PiS to będzie taka Drużyna A, ramię w ramię zbawiająca Polskę?

Jednak mimo wszystko myślałem, że oni są ludźmi.

Bo są.

Nie. To są potwory polityczne. Tam w ogóle nie ma człowieczeństwa. Zwłaszcza w Jarosławie.

"Jak się ludzie dowiedzą, co oni wyprawiali, jak się posługiwali służbami, jak naruszali prawo, jak łamali ludzi w prokuraturze i służbach, to PiS skończy jak AWS, a Kaczyński jak Krzaklewski. Kto dziś pamięta o Marianie Krzaklewskim. A też był taki kozak, że wszystkimi chciał rządzić."

Lepper o Kaczyńskim :) Piękny artykuł swoją drogą.

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/225840,1,andrzej-lepper-w-niektorych-przypadkach-udawalem-glupiego.read

Edytowane przez TheMr.
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
Cytat

Dają głos na tych co krzyczeli od dawna przeciwko imigrantom, zielonemu ładowi. Do tego dochodzi przejmowanie haseł skrajnej prawicy przez partie systemu i legitymizacja tych pierwszych przez to. Moim zdaniem nie ma już ratunku, jesteśmy na kursi i ścieżce. Takiego Tik Toka to trzeba było zamknąć z trzy lata temu. Jak wywali ceny energii w kosmos to myślę, że nawet pomysł ponownej restauracji obozów koncentracyjnych przejdzie. Wy sobie naprawdę nie zdajecie sprawy jak nasze społeczeństwo przesiąka najbardziej skrajnymi ideami. Rozmawiasz z człowiekiem, wydaje się normalny i nagle coś palnie na imigrantów, Tuska, Żydów czy Ukraińców i już wiesz, że niektórych tematów trzeba unikać bądź ucinać. To się toczy jak kula śniegowa ze zbocza. Widziałem to w fabryce, widzę w urzędzie. Niby środowiska inne, ale działa identyczny mechanizm. Ja jestem pesymistą, w poniedziałek rano będzie jeden wielki ból dupy po stronie liberalnej. Jeśli Trzaskowski jakimś cudem to jednak wygra, to tylko odsunie nieuniknione.

Jedyne rozwiązanie jakie widzie to punktowy zamordyzm demokratyczny- zamykanie wrogich platform społecznościowych, potężne dopłaty do opłat prądu etc, albo spokój społeczny albo mamy rewolucję faszyzmu. Przypominam, że w Rumunii powtarzali wybory. Ja zaczynam się czuć jak na przełomie lat 20 i 30 XX wieku, wtedy też problemy ekonomiczne promowały ruchy skrajne jak komuniści i faszyści. Tylko wtedy nie było Internetu...ale tą samą role spełniało radio i kino. Goebbels czy sowiecka agenda to przecież protoplasta tego całego propagandowego spierolenia w społecznościówkach.

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-dziwki-koks-ustawki-boks.2410635/post-193404255

• Haha 1
  • Upvote 1