Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 209458 napisał(a):

Ale ty wiesz, że firmy nie płacą ZUS ani składki zdrowotnej, tylko CIT? Więc na pewno nie przez to bankrutują?

mikroprzedsiębiorcy, których jest najwięcej w Polsce płacą ZUS. Małe firmy prowadzone przez osoby fizyczne i zatrudniające pracowników też borykają się z problemem ZUS. Po za tym chłopie nawet jak firma odprowadza PIT np. sp. z o.o. zatrudnia setki pracowników od których też musi odprowadzać ZUS.

We wszystkich ankietach ostatnich lat firmy wskazują na największe problemy związane z kosztami pracowników.

O ile w przypadku zagranicznych wielkich korpo to żaden problem, o tyle w przypadku małych polskich, a nawet średnich firm już tak. Więc jak tu pisałem wiele razy: uderzyć w korpo, osłabić je i dać dużo ulg polskim firmom. Mamy w Polsce właściwie cały handel i większość sektora bankowego i parabankowego opanowanego przez obce wielkie korpo. Tak samo producenci i dystrybutorzy alkoholu. Tak samo największe sieci e-commerce jak Allegro. Dostawcy usług cyfrowych jak Netflix, Amazon itp. Można wymieniać bez końca... Państwo powinno stanąć na głowie, żeby wspierać rodzime firmy, a tymczasem państwo leży.

Polska to w tej chwili taki rajski batustan, kolonia... Owszem bogata kolonia, ale wciąż kolonia. Większość Polaków nie ma swojej własności tylko pracuje albo na dole albo na górze dla właścicieli niewolników. Polacy są albo niewolnikami albo poganiaczami niewolników. Dlatego też na większości stanowisk musi być perfect język angielski bo w końcu nadzorcy na Europę nie będą się uczyli naszego języka tylko batustan musi się dostosować... :) Szkoda słów...

Edytowane przez hubio
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, hubio napisał(a):

O ile w przypadku zagranicznych wielkich korpo to żaden problem, o tyle w przypadku małych polskich, a nawet średnich firm już tak.

Trzeba częściej głosować na tych co mówią "damy wam tyle i tyle". Nie, nie dadzą, tylko wyciągną z kieszeni innych. 

Sztuczne windowanie najniższej krajowej wbrew wskaźnikom ekonomicznym stworzyło ten problem. 

@crush każdy ruch będzie kończył się tym, że będzie drożej, bo januszex zobaczy okazję do podniesienia ceny i zarobienia więcej kasy.

• Upvote 2
Opublikowano

kazdy silny kraj dba o swoje firmy, tu nie trzeba wielkiego IQ ;)

a i drozej nie zawsze oznacze gorzej - przyklad europejski program murzyn+ ktory podobno oznacza nizsze ceny dzieki murzynom do pracy, a ja to bym jednak wolal doplacac ;)

Opublikowano
54 minuty temu, hubio napisał(a):

Polska to w tej chwili taki rajski batustan, kolonia... Owszem bogata kolonia, ale wciąż kolonia. Większość Polaków nie ma swojej własności tylko pracuje albo na dole albo na górze dla właścicieli niewolników. Polacy są albo niewolnikami albo poganiaczami niewolników. Dlatego też na większości stanowisk musi być perfect język angielski bo w końcu nadzorcy na Europę nie będą się uczyli naszego języka tylko batustan musi się dostosować... :) Szkoda słów...

Te bzdury to wyciągnąłeś sprzed 30 lat? W międzynarodowych zespołach po prostu się pracuje w języku angielskim, muszą go też umieć Niemcy, Francuzi itd.

• Upvote 2
Opublikowano

O jakim dbaniu o swoich w ogóle gadacie, skoro

Niemcy sobie wesoło robili deale z ruskimi i udawali, że to normalny partner. Teraz cały świat pozwala chinolom na tego typu zachowanie, ostatnio z branżą produkcji chipów i AI pięknie wszystkim pokradli a kradną jeszcze i będą kraść treści do trenowania na AI.

Za takie kradzieże powinna być zdecydowana reakcja i natychmiastowe otrzeźwienie - jak najszybsze wygaszenie jakichkolwiek relacji handlowych. Oczywiście jako cały zachód. Europa, USA, Japonia, Australia.

Ale nawet tutaj zaraz zobaczę znowu opinie, że to co piszę jest śmieszne, bo się nie da (podlane tradycyjnie pojazdem o tym, że nie mam pojęcia jak spięte są nasze gospodarki z Chinami i blablabla)

Jak im na łby zaczną spadać rakiety oparte o ukradziony projekt zbrojeniówki amerykańskiej, to może się obudzą. Ale wtedy na bardzo, bardzo krótko.

Obecnie Chiny ponoć powiedziały, że nie dopusczą do przegranej Rosji.

Co my bulwa jego mać robimy jako zachód. :boink:

• Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Wzrost emerytur przy wzroście emerytów, brawo. To trzeba mieć łeb na karku by drenować już zdrenowany budżet państwowy. 

Na szczęście nie wszyscy emeryci są tak głupi.

15 minut temu, VRman napisał(a):

Za takie kradzieże powinna być zdecydowana reakcja i natychmiastowe otrzeźwienie - jak najszybsze wygaszenie jakichkolwiek relacji handlowych. Oczywiście jako cały zachód. Europa, USA, Japonia, Australia.

Jakie kradzieże?

https://www.airbus.com/en/about-us/our-worldwide-presence/airbus-in-asia-pacific/airbus-in-china

Opublikowano
57 minut temu, VRman napisał(a):

Nie mam twojego płaszcza i co mi zrobisz?

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, VRman napisał(a):

Kliknij w video które podałem.

A Ty przeczytaj to co wkleiłem w linku.

"The country is also home to a growing number of Airbus manufacturing and support operations, including its first final assembly line outside Europe, which was inaugurated in Tianjin in September 2008. This joint venture between Airbus and a Chinese consortium of Tianjin Free Trade Zone (TJFTZ) and Aviation Industry Corporation of China (AVIC) was extended in March 2014 until 2025. Other Airbus facilities set up through partnerships with local companies are as follow."

Edytowane przez Kris194
Opublikowano

No i?

To cokolwiek zmienia? Rozumiem, że budowa fabryki normalnie zawsze oznacza przekazanie wszystkich patentów chinolom za darmo i to normalne, że się samolot rozbiera na części i kopiuje, tak?

No nie. Chińczycy kradną know-how od lat i robią to na bezczela. Co chwilę jakiegoś agenta łapią i.. nic.

Nic się nie stało.

To deszcz pada.

• Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, VRman napisał(a):

No nie. Chińczycy kradną know-how od lat i robią to na bezczela. Co chwilę jakiegoś agenta łapią i.. nic.

Nic się nie stało.

To deszcz pada.

Ja, Xi Jinping pytam co mi zrobisz? Wezmę sobie co będę chciał i kiedy będę chciał bo nie jesteś wstanie mi nic zrobić. Co więcej beze mnie nie jesteś już nawet wstanie normalnie funkcjonować. Mikrus Putler obchodzi wszystkie wasze sankcje jak chce, myślisz, że ja sobie nie poradzę. Pytam "CO MI ZROBISZ" nawet jak na oczach całego twojego narodu napluję ci do herbaty a potem każe wypić?

Opublikowano

No i jest pierwszy kroczek do zmuszania ludzi żeby kasa trafiała na konta w bankach. Co prawda na razie w Niemczech i tylko ręcisci i emeryci ale tylko czekać jak to obejmie wszystkich.

https://polskiobserwator.de/nowy-obowiazek-dla-emerytow-w-niemczech-musza-dzialac-do-konca-roku/

Swoją drogą niezły młyn będzie jak taki, np 90 letni dziadek będzie musiał założyć konto i je później będzie musiał obsługiwać.

Opublikowano
21 minut temu, VRman napisał(a):

No i?

To cokolwiek zmienia? Rozumiem, że budowa fabryki normalnie zawsze oznacza przekazanie wszystkich patentów chinolom za darmo i to normalne, że się samolot rozbiera na części i kopiuje, tak?

Aby złożyć samolot to musisz mieć dokumentację na pewnym, dość złożonym poziomie, to chyba oczywiste więc nie wiem o jakim rozbieraniu na części mowa.

Widzę tu mentalność na zasadzie "prywatyzacja zysków, uspołecznianie kosztów" albo mówiąc wprost kolonizatorską. W skrócie, wy dla nas zasuwajcie a w razie czego wam pomachamy papierkiem o nazwie patent xD

Od lat wiadomo jakie jest podejście chińczyków do własności intelektualnej, nie wiem skąd to zdziwienie.

Opublikowano
Godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Od lat wiadomo jakie jest podejście chińczyków do własności intelektualnej, nie wiem skąd to zdziwienie.

Nikt nie wykazuje zdziwienia z faktu, że to złodzieje.

Słuszne zdziwienie wynika z faktu, że zachód niewiele z tym faktem robi.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@sabaru128 Kolejny raz. Z linka który sam dałeś:

Cytat

Do tej pory kilka tysięcy seniorów otrzymywało swoją emeryturę w formie gotówkowej – za pomocą przekazu pocztowego.

Ogólnie wszędzie piszą, że problem będzie dotyczył zaledwie kilku tysięcy osób, wg Deutsche Post - operatora wypłat emerytur, będzie to dotyczyło około 3300 osób, bo tyle jeszcze otrzymuje świadczenie w gotówce. Reszta emerytów już od dawna dostaje emerytury na konto (rok temu było to około 5600 osób). Ale kolejny raz tworzysz teorię do czegoś, czego do końca nie sprawdziłeś. 

https://www.abendzeitung-muenchen.de/mehr/geld/deutsche-post-stellt-renten-service-ein-wer-nun-handeln-muss-art-1068157

https://www.merkur.de/verbraucher/kontogebuehren-bank-kostenlos-vergleich-rente-rentner-senioren-direktbank-filialbank-sparen-kosten-zr-93822757.html

Czepić się można jedynie tego, że mogą być osoby, którym względy zdrowotne nie pozwolą na założenie konta. W powyższych linkach masz nawet wspomniane, że większość kont dla seniorów jest bezpłatna.

Ale idąc w Twoją teorię, to pensję dostajesz w gotówce czy na konto?

@crush Chińczycy niby należą do międzynarodowych porozumień z zakresu ochrony własności intelektualnej, ale wygląda to jak wygląda. Tylko co można z tym zrobić? Nic. Popatrz na chińskie samochody. Wiele elementów wygląda tak jakby było wyciągniętych z jakichś innych marek aut i wstawiona do danego modelu ich marki. 

Ktoś napisał że powinno się zrywać umowy handlowe. Tylko co dalej? Wystarczy że Chiny powiedzą "to w takim razie nie sprzedajemy litu i produktów z litu" i po sprawie, większość wymięknie jak się okaże, że nie będzie nowego telefonu, laptopa itd. Chiny gospodarczo mają olbrzymią pozycję na rynku i trzymają w garści obecnie wiele surowców, bo masę środków zainwestowały w Afryce. Do tego wiele biznesów prowadzą z Indiami i tak oto 2 miliardy ludzi zostało zrzeszonych w jeden wielki kombinat wydobywczo produkcyjny. 

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 4
Opublikowano
28 minut temu, LeBomB napisał(a):

Tylko co można z tym zrobić?

Oczywiście, że nic skoro zepchnięto tam całą produkcję.

Zachód jest słaby.

30 minut temu, LeBomB napisał(a):

bo masę środków zainwestowały w Afryce

Trzeba się było nie mazać jak teraz z ekologią. Ale jak się chce być Chrystusem, to skończy się jak Chrystus.

• Upvote 3
Opublikowano
28 minut temu, LeBomB napisał(a):

Ale idąc w Twoją teorię, to pensję dostajesz w gotówce czy na konto?

Nawet jakby w Niemczech to by była 1 osoba, to powinni jej tą emeryturę przynieść w zębach.

Zabierają ci WYBÓR - to Ty do tej pory decydowałeś, teraz oni będą decydować za ciebie. Odkroją ci z twoich praw kolejny plasterek.

To jest problem a nie ilość osób czy ich zdrowie.

Typowy dla niemieckich/brukselskich władz narcystyczny stan: my wiemy lepiej. Gdyby te 3 tys babć i dziadków chciało sobie założyć konto to by to zrobili, takie to proste.

• Upvote 2
Opublikowano
6 minut temu, ibizpl napisał(a):

Nawet jakby w Niemczech to by była 1 osoba, to powinni jej tą emeryturę przynieść w zębach.

Zabierają ci WYBÓR - to Ty do tej pory decydowałeś, teraz oni będą decydować za ciebie. Odkroją ci z twoich praw kolejny plasterek.

To jest problem a nie ilość osób czy ich zdrowie.

Typowy dla niemieckich/brukselskich władz narcystyczny stan: my wiemy lepiej. Gdyby te 3 tys babć i dziadków chciało sobie założyć konto to by to zrobili, takie to proste.

Z tym mogę się zgodzić. 

Ochrona praw słusznie nabytych to bardzo istotna sprawa. Taka zmiana mogłaby dotyczyć osoby które dopiero będą pobierać emeryturę. 

Nie zmienia się zasad gry w jej trakcie. Nie powinniśmy pozwalać na to biznesowi (np. Stop Killing games) ani państwu.

• Thanks 1
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
42 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Ktoś napisał że powinno się zrywać umowy handlowe. Tylko co dalej? Wystarczy że Chiny powiedzą "to w takim razie nie sprzedajemy litu i produktów z litu" i po sprawie, większość wymięknie jak się okaże, że nie będzie nowego telefonu, laptopa itd. Chiny gospodarczo mają olbrzymią pozycję na rynku i trzymają w garści obecnie wiele surowców, bo masę środków zainwestowały w Afryce. Do tego wiele biznesów prowadzą z Indiami i tak oto 2 miliardy ludzi zostało zrzeszonych w jeden wielki kombinat wydobywczo produkcyjny. 

To nie tylko kwestia litu a także chociażby akumulatorów do elektryków. Jednym z liderów w kwestii rozwoju akumulatorów sodowo-jonowych są Chińczycy, nie Francuzi, nie Polacy itd. To jest właśnie ogromny problem, szeroko pojęty zachód mimo swoich wykształconych kadr stał się mało innowacyjny, kasa trafia do kieszeni korpo i niewiele z tego jest. Pomyśleć, że obecna Europa to ten sam kontynent, na którym powstał pierwszy samochód...