Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odnośnie ostatniego medialnego ułaskawienia Dudusia vel Długopisa:

Tak dla przeciwwagi Lechu, Kwachu i Bredzisław ( on najmniej  chyba ułaskawiał ) też fajnie jechali po bandzie, tylko kilka przykładów bo jest tego więcej:

Kwachu - Peter Vogl - morderstwo - wyrok 25 lat

Lech - Słynny Słowik, czyli Banasiak - wiadomo kto to - to było chyba ułaskawienie wszechczasów

Bredziu - ułaskawił SBka skazanego za pobicie opozycjonisty i parę innych mniej medialnych miał ciekawych

Na tym tle Bąkiewicz za naruszenie aktywistki to nawet kontrowersyjny nie jest, tym bardziej że nie anulował samego wyroku, karę 10.ooo musi zapłacić, podarował mu tylko te prace społeczne a larum jakby morderca wyszedł z pierdla.

Duduś jeszcze nie skończył kadencji a zawsze pod koniec są jaja jak już zdają urząd i im wisi,  ale nad Bąkiewiczem bym tak nie cudował biorąc pod uwagę te przykłady powyżej. Co jeszcze się wykluje, czas pokaże.

Godzinę temu, huudyy napisał(a):

- pedofila, który molestował swoją córkę i znęcał się nad żoną

To chyba nie do końca tak wyglądało ale o tym już lepiej nie wspominać, bo do narracji nie pasuje? Tak właśnie tworzą się te mity i bzdury.

Prezydent Andrzej Duda rzeczywiście częściowo ułaskawił mężczyznę skazanego za czyny pedofilskie wobec własnej córki – ale tylko w zakresie zakazu zbliżania się i kontaktowania się z pokrzywdzonymi. To ułaskawienie obejmowało:
Uchylenie zakazu zbliżania się, który obowiązywał po odbyciu pełnej kary — wniosek w tej sprawie złożyły dorosła już córka i matka, żądając zniesienia zakazu, ponieważ mieszkali razem i chcieli ponownie wspólnie żyć 

Nie ułaskawiono – ani nie uchylono – samego wyroku więzienia (który został odbyty), ani orzeczonej nawiązki czy innych wynikających z niego środków .

Nie mnie oceniać jak bardzo to dyskusyjne ale na pewno nie tak jak sam wpis @huudyy bez szczegółów.

Opublikowano
5 godzin temu, VRman napisał(a):

Co robią? Zamykają przejścia, przez co przerzut ludzi będzie się odbywał z dala od nich, czyli efekt żaden.

Powiedziałbym "i dobrze, że zrobili kontrole przejść, ale to jest za mało" ale oni jednocześnie blokują obserwację (zakaz dronów) i walczą z ludźmi którzy chcą bronić granic. Powinno być "o super, dzięki chłopaki za pomoc, pracujmy razem!" a jest... no właśnie.

Z dala od przejść czyli kędy? Pontonami przez Odrę i Nysę Łużycką? :E

Bandyterka, to bandyterka - bez sensu legalizować ich działalność dziękując za "pomoc".

3 godziny temu, VRman napisał(a):

Narracja rządu i "tefałenów" wobec ludzi, którzy chcą  bronić swoich granic i kraju, bo  widzą że rząd tego nie robi, jest po prostu obrzydliwa.

Dobre :blant:

Gdzie ci obrońcy granic, kiedy z Białorusi masa przepychanych migrantów była? Wtedy nie trzeba było bronić, czy może dostaliby oklep, więc już patriotyzm nie był na topie?

Te grupki co się na zachodnią granicę wybrały, to przecież wynik politycznych gierek,  debilizm i chęć w miarę bezpiecznej rozróby, a nie jacyś obywatele zatroskani bezpieczeństwem kraju.

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, MadDog napisał(a):

Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej, podejmując decyzję o skorzystaniu z prawa łaski, miał na uwadze m.in.: pozytywną opinię środowiskową, incydentalny charakter czynu, ustabilizowany tryb życia" - czytamy w oświadczeniu wydanym przez Kancelarię Prezydenta.

Uśmiałem się do łez :hahaha:

Ku*wa ku*wie łba nie urwie, jak mówi staropolskie przysłowie.

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, VRman napisał(a):

wobec ludzi, którzy chcą  bronić swoich granic i kraju, bo  widzą że rząd tego nie robi, jest po prostu obrzydliwa. 

Ta „obrona granic” ma tyle samego wspólnego co pseudokibice z kibicowaniem, lub Rydzyk i jego miliony z szerzeniem wiary i pomoc ubogim :E 

• Upvote 8
Opublikowano
4 minuty temu, kanon7 napisał(a):

Ta „obrona granic” ma tyle samego wspólnego co pseudokibice z kibicowaniem, lub Rydzyk i jego miliony z szerzeniem wiary i pomoc ubogim :E 

Odstraszy choć 20 murzynów? To warto.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Szybciej zachęci patologię do innego tego typu działania patologicznego. 
Co następnie? „Ruch łapania pedofilów”? Żółte koszulki będą wchodzić do mieszkań i sprawdzać co masz w komputerze? 
Albo „Ruch obrony dzieci niepoczętych”? Będą sprawdzać czy nie masz w domu środków antykoncepcyjnych? :E 

Edytowane przez kanon7
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, kanon7 napisał(a):

Szybciej zachęci patologię do innego tego typu działania patologicznego. 
Co następnie? „Ruch łapania pedofilów”? Żółte koszulki będą wchodzić do mieszkań i sprawdzać co masz w komputerze? 
Albo „Ruch obrony dzieci niepoczętych”? Będą sprawdzać czy nie masz w domu środków antykoncepcyjnych? :E 

Odrobina patologii własnej w odzewie do patologii obcej, jeszcze gorszej, jestem w stanie zaakceptować.

4 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Duda napisał książkę pt. "To ja" i pisze w niej o Tusku, czego nie rozumiecie :E

Czyli takie samo grafomańskie gówno jak "Rafał"???

Edytowane przez crush
Opublikowano
Cytat

Koniec tanich przesyłek z Chin. Unia Europejska przygotowała konkretne propozycje

Unia Europejska planuje zmiany, które mogą znacząco wpłynąć na zakupy internetowe z krajów spoza wspólnoty, zwłaszcza z Chin. Parlament Europejski przyjął propozycje mające na celu ograniczenie napływu tanich towarów z Azji oraz wzmocnienie bezpieczeństwa i uczciwej konkurencji na rynku. Nie są to jeszcze obowiązujące przepisy.

Wychodzi na to, że za jakiś czas tanie przesyłki z Państwa Środka będą historią, przynajmniej w Unii Europejskiej, a wynika to z pomysłów KE, które uderzają w handel m.in. z Chinami. Zmiany zakładają wprowadzenie stałej opłaty manipulacyjnej w wysokości 2 euro za każdą przesyłkę pochodzącą spoza UE. Ma to pomóc w pokryciu kosztów związanych z obsługą i kontrolą rosnącej liczby paczek – obecnie unijne służby celne obsługują ich aż 12 milionów dziennie, głównie z chińskich platform sprzedażowych.

Koniec z tanimi towarami sprowadzanymi z Chin?
Drugą istotną propozycją jest zniesienie obecnego zwolnienia z cła dla przesyłek o wartości do 150 euro. Według europosłów wielu sprzedawców celowo zaniża wartość paczek, aby uniknąć opłat, co szkodzi zarówno konsumentom, jak i europejskim firmom. Ma to się jednak skończyć.

Nowe unijne przepisy zakładają wprowadzenie stałej opłaty 2 euro za każdą przesyłkę pochodzącą spoza Unii Europejskiej. Opłaty celne zapłacą też właściciele przesyłek, których wartość nie przekracza 150 euro.

https://ithardware.pl/aktualnosci/ue_zmiany_zakupy_z_azji_2025-43335.html

Opublikowano (edytowane)

Nawet 28zł za paczkę fajek. Już jest drogo po ostatnich podwyżkach to teraz to już będzie katastrofa.

https://www.rynekzdrowia.pl/Prawo/40-proc-czyli-paczka-8-zl-drozsza-Ujawniono-plan-radykalnej-podwyzki-podatku,273556,2.html

12 minut temu, Camis napisał(a):

Koniec tanich przesyłek z Chin. Unia Europejska przygotowała konkretne propozycje

Czytałem już o tym wcześniej i jedno co oznacza to jeszcze większe drożyzna.

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano
3 godziny temu, Camis napisał(a):

Jakieś źródło dasz do takich przypadków?. 

Oficjalny komunikat Allegro z tego miesiąca XD

Napisali 1 lipca, że dają czas do 16 lipca na dostosowanie cenników, a potem leci inba %-)

Opublikowano

Ale fajno. "Na tym nie koniec, ponieważ Komisja chce objąć opodatkowaniem alternatywne wyroby nikotynowe: tym sposobem saszetki nikotynowe mają być objęte podatkiem w wysokości 143 euro/kg." - czekam na informacje o zwiększeniu pensji prezydenta, bo mu na SNUS nie wystarczy :E 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kamiyanx napisał(a):

Napisali 1 lipca, że dają czas do 16 lipca na dostosowanie cenników, a potem leci inba %-)

8hf88oL.png

No i wykopek miał rację, taki jest regulamin programu "Allegro Ceny", jesli nie spełniasz warunków to wypadasz co w tym dziwnego?. 

A ty napisałeś że chodzi o wszystkich sprzedawców nawet tych którzy nie uczestniczą w programie "Allegro Ceny".

Nadal możesz mieć inna cenę na swojej stronie ale wtedy nie możesz być w tym programie. 

6 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

I teraz Allegro domaga się wyrównania ceny (albo najlepiej, żeby u nich było taniej), bo inaczej ograniczy widoczność twoich produktów na portalu.

UMcTSak.png

ZmqOqyf.png

Edytowane przez Camis
Opublikowano
56 minut temu, crush napisał(a):

Odstraszy choć 20 murzynów? To warto.

Takie "służby ochrony granic" uzbrojeni w proce i gumowe kulki, albo i stalowe, ale niech nie strzelają po głowie tam gdzie inżynierowie się pałętają. Oprócz braku socjalu dla nich świadomość, ze jak pojawią się gdzieś publicznie, to dostaną z procy skutecznie zdemotywowałaby ich do zostania w tym kraju. 

:rotfl:Zły suchy211, zły :rotfl:

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, sabaru128 napisał(a):

Nawet 28zł za paczkę fajek. Już jest drogo po ostatnich podwyżkach to teraz to już będzie katastrofa.

https://www.rynekzdrowia.pl/Prawo/40-proc-czyli-paczka-8-zl-drozsza-Ujawniono-plan-radykalnej-podwyzki-podatku,273556,2.html

Czytałem już o tym wcześniej i jedno co oznacza to jeszcze większe drożyzna.

Jestem tak stary, że pamiętam jak paczka fajek kilka złoty kosztowała :E W mojej opinii dobry ruch, palacz fajki kupuje za swoje a za jego leczenie to już płacimy my wszyscy.

1 godzinę temu, crush napisał(a):

Czyli takie samo grafomańskie gówno jak "Rafał"???

Skąd takie informacje? Czyżbyś czytał? :Up_to_s:

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 1
Opublikowano
21 minut temu, Kris194 napisał(a):

Skąd takie informacje? Czyżbyś czytał? :Up_to_s:

W sensie, że miałbym dać jakiekolwiek pieniądze Trzaskowskiemu??? Ocipiałeś?

Jak znajdę pirackie wersje to się chętnie z obu dzieł pośmieję.

Wystarczy mi poklepywanie po pleckach krytyków i fragmenty tego magnum opus.

Bo u Ciebie jak mniemam stoi dzielnie w biblioteczce? Czy na ołtarzyku Ojca? 🤔

26 minut temu, Kris194 napisał(a):

W mojej opinii dobry ruch, palacz fajki kupuje za swoje a za jego leczenie to już płacimy my wszyscy.

Czy to dotyczy też ćpuńskiego śmiecia? 🤔

Bo dziwnym trafem jak rozmawiam z liberałami o fajkach i alkoholu, że w teorii się zgadzam, bo w praktyce przemyt wywali w kosmos... To jak dochodzę do marnowania pieniędzy na ćpunów, większość zaczyna pieprzyć o empatii. 🤔

A za rozbicie się autem też nie płacimy jak delikwent zasuwał? 🤔

Opublikowano

Wszystko to znaczy co?

Co zupa kiedy nie jest słona nie smakuje?

Co ciasta nie zjesz tyle bo jest mniej smaczne?

Co praktycznie wszystkiego zjesz mniej, bo bez uwydatniaczy smaku jakimi są sól i cukier zjesz tylko tyle ile naprawdę potrzebujesz?

O używkach typu fajki i alkohol nawet nie ma co mówić. Zerowa użyteczność społeczna. ZEROWA. Te rzeczy nie dość że powodują najpoważniejsze choroby, to jeszcze same w sobie są nowotworem złośliwym. 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Jak dla mnie paczka fajek może kosztować 2800 zł. Podobnie flaszka, kilu cukru i kilo soli. Ogromną ilość problemów by to rozwiązało. 

Oprócz kg soli i cukru bo akurat to nikomu nie szkodzi :) 

Ale co do etanolu i nikotyny w 1000% się zgadzam. Do tego wyłącznie wydzielone sklepy pracujące w określonych godzinach z alkoholem - jak w krajach skandynawskich. Ale na to kolonii polskiej, nigdy nie pozwolą magnaci z koncernów nikotynowych i alkoholowych. Zbyt wielkie pieniądze zarabiają na tym uzależnieniu ludzi.

4 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

O używkach typu (...) i alkohol nawet nie ma co mówić. Zerowa użyteczność społeczna. ZEROWA. Te rzeczy nie dość że powodują najpoważniejsze choroby, to jeszcze same w sobie są nowotworem złośliwym. 

+ codzienne tragedie ludzi na ulicach od morderców za kółkiem + zniszczone dzieciństwa dzieci z rodzinami alkoholików + miliony rozwodów, traum i nieszczęść...

Edytowane przez hubio
Opublikowano

https://wiadomosci.wp.pl/nie-cofnie-sie-przed-niczym-tusk-ostro-u-ulaskawieniu-bakiewicza-7178620269468256a

I dlatego m. in. trzeba zagryźć zęby i nie dopuścić PiSu nigdy więcej do władzy, a konfederację monitorować, czy to skrzyło Mentzena będzie decyzyjne czy skrzydło Bossaka. W tym pierwszym przypadku czyli Mentzena aż tak bardzo się nie obawiam bo facet ma pewne cechy osobiste typu: pragmatyzm, wolność i gospodarka, że raczej chyba by nie zrównał Polski z ziemą. Natomiast PiS+Bąkiewicz+Braun i Bossak to dla nas drugie Węgry i cofnięcie Polski do tyłu.

Wiem, że tysiące ludzi ma już dość KO. Sam mam ich serdecznie dość, ale ta alternatywa to będzie zniszczenie Polski.