Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Kris194 napisał(a):

nie sądzi, że Ukraińcy, którzy są na swoim terytorium i walczą o swoją niepodległość z Rosją czczą ludobójstwo dokonane na Polakach, prawda? Jaki to by miało sens?

Taki sam jak narodowcy z tatuażami nazistowskimi u nas? 🤔

Co wy libki macie z tym, że swój śmieć to fuj, ale obcego śmiecia to trzeba zrozumieć? :hmm:

Żadnego odnoszenia się do Bandery i UPA w Polsce i koniec tematu. Nie pasuje? Won.

Analogicznie nasi wielbiący AK nie mają racji bytu na Ukrainie. I podejrzewam, że oni to lepiej egzekwują.

• Thanks 1
Opublikowano
16 minut temu, Asag napisał(a):

Nie zamierzam dyskutować z człowiekiem który nawet jednego zdania ze zrozumieniem nie potrafi przeczytać. 

Misiu coś skomentowales i użyłeś argumentów "nie słyszałem", "nie zacytuję", ale to i to z tego zrozumiałeś.

No i jak takiego jak ty traktować poważnie?

Opublikowano
34 minuty temu, Winter napisał(a):

@Kris194 Zauważ, że u nas nawet Piłsudski bywa krytycznie oceniany przez wielu. Jest określany zdrajcą, bo trzymał z PPSem. Natomiast na Ukrainie nie słychać slów krytyki względem Bandery, czy Szuchewycza. Albo jest on pozytywny albo neutralny.

Pytanie ile tak naprawdę o nim wiedzą młodsze pokolenia, co im przekazano w szkole. U nas przecież też niektórzy wybielają naszą historię. Wiadomo, że Polacy to przecież taki wspaniały naród bez najmniejszej skazy w stosunku do innych nacji. Kolaboracji z najeźdżcą absolutnie przecież nie było, same kryształy były w tej II RP.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Asag napisał(a):

Mi osobiście wstyd by było wklejać takiego Tweeta. Tępa propaganda z poziomu TVP i Republiki. Ale jak widać PO stosuje takie same zagrywki.

Wracając z pracy w radiu słyszałem jakiegoś posła z KO, niestety nie słyszałem nazwiska. Komentował złożenie przez Nawrockiego projektu ustawy o mrożeniu cen. Nie zacytuję słowo w słowo ale meritum było takie że nie zaakceptują tego bo to ma być ICH ustawa a nie Nawrockiego. Tyle że skoro jest to ich ustawa wycięta 1:1 z tego projektu z wiatrakami bez żadnych zmian to wychodzi na to że będą blokować swoją własna ustawę a nie Nawrockiego. 

Ale to jest nieważne, ważne że Kris może wklejać swoje paski grozy :hihot:

Kris to oplacony przez PO czatbot na tym forum, także raczej poczucia wstydu nie posiada 😆

9 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Widziałem tą wypowiedź i oczywiście potępiam ale mimo naszych historycznych ran i oczywistych negatywnych skojarzeń polecam mimo wszystko zapoznać się z tym od ukraińskiej strony, kim dla nich był Bandera. Wiadomo, że w Polsce taki widok kojarzy się w oczywisty sposób no ale chyba nikt kto jest jakkolwiek inteligentny nie sądzi, że Ukraińcy, którzy są na swoim terytorium i walczą o swoją niepodległość z Rosją czczą ludobójstwo dokonane na Polakach, prawda? Jaki to by miało sens?

No właśnie u nas, Niemcy też wiemy, że najchętniej by wymazali tą kartę z historii. Pytanie jak by to wyglądało gdyby Hitlera widzieli jako kogoś kto walczył o niepodległość Niemiec. Śmiem twierdzić, że wyglądało by to zgoła inaczej.

Bredzisz, jak zwykle zresztą

8 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Pytanie ile tak naprawdę o nim wiedzą młodsze pokolenia, co im przekazano w szkole. U nas przecież też niektórzy wybielają naszą historię. Wiadomo, że Polacy to przecież taki wspaniały naród bez najmniejszej skazy w stosunku do innych nacji. Kolaboracji z najeźdżcą absolutnie przecież nie było, same kryształy były w tej II RP.

Czatbocie, czyba Ci sie tryb z reklamy KO na reklame UPA przelaczyl, zmien to prosze. Jestesmy polakami a nie ukraincami

Edit:

W sumie by sie to zgadzalo z tym jak bardzo polakami gardzisz. W sygnaturce dalej trzymam twoje wywody

Edytowane przez SM_M4E5TRO
Opublikowano

Nie ma zgody na Banderę i Szmatowicza, i nigdy nie będzie. Gadanie że to dla nich "bohatyry" i oni "nie znaju" jest idiotyczne w czasach internetu i Google Translatora, po pięciu minutach szukania człowiek już by dokładnie wiedział z czym ci Polacy mają problem.

Więc ta dyskusja nie ma sensu bo ci co chcą wiedzieć to już dawno wiedzą, tylko po prostu udają.

Cytując klasyka:

490350022_981339857510374_7121058363949771349_n.jpg?stp=dst-jpg_s720x720_tt6&_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=8UEusi1cZysQ7kNvwFMvxQz&_nc_oc=AdnOhrHiToWYKkdhDnLUGYlVUHvsFfrfG9_y-EamuA_Q6Lmk6-fgmgig5wIOnprQqgU&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fpoz3-1.fna&_nc_gid=ji9nTp-B4FNqs1z3wPIusw&oh=00_AfVafCzqzWxBwPwCvSfsssWKq-duTNWmJU_5Lx9iIspCOg&oe=68AF3428

Kaka ja ta, kak ta można? Nu niczewo... 

Potrzebna jest zmiana prawa u nas i ściganie propagowania tych symboli, tak jak nazistowskich.

• Upvote 5
Opublikowano (edytowane)

@Mar_s

Z mojego personalnego doświadczenia wiem, że na takie argumenty powiedzą iż to ruska propaganda. I że to ruscy wszystko zrobili a na nich zwalili. że to jak w Katyniu :) 

I t osa doświadczenia jeszcze również sprzed 2022 i 2014.

No, ale deportacje się zaczęły. Wrzucałem wczoraj zajawkę materiału :) 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, Winter napisał(a):

u nas za afiszowanie się z nazistowskimi symbolami jest krytyka, u nich podziw i salutowanie.

oj juz tak nam nie schlebiaj, przeciez u nas tacy jak kris tez tego bronia i tlumacza

chyba ze on nie od nas? :hihot:

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Mi najbardziej podoba się wybielanie Piłsudskiego jak wbił nóż w plecy Ukraińcom :E 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Polish–Ukrainian_War

Zamiast od samego początku pójść na bolszewikow. 25k+ ludzi do piachu plus masę sprzętu w tamtym okresie kiedy sprzętu brakowało. 

Intel w takich tarapatach że oddaje 10% udziałów USA za darmo licząc ze USA ich ochroni przed upadkiem :) 

Ale ogólnie - literalnie komunizm w USA w tej WIELKIEJ PRAWICOWEJ WOLNEJ Ameryce. Żeby państwo zagarniało “private equity” :E 

• Confused 1
Opublikowano

@TheMr.

Zgadzam się.

O Piłsudskim w szkole uczyli dość ogólnikowo z tego co pamiętam. Do tego raczej nie wytykano mu błędów.

Co do tego noża w plecy, ja jestem bardzo cięty na zdradę i w tym upatruje głównego zalązka zachowania ukrainców względem polaków na Wołyniu. Człowieka który nie żywo wielkiej urazy nie łatwo skłonic do mordowania sąsiadów. O oporze tych niesklonionych nie wspomnę.

Oni zapewne uczą się o Banderze jako o bohaterze. Większośc Polaków również przecież nie analizuje życiorysu Piłsudskiego.

Opublikowano
3 godziny temu, Mar_s napisał(a):

Nie ma zgody na Banderę i Szmatowicza, i nigdy nie będzie.

Nikt nie mówi, że ma być.

Gadanie że to dla nich "bohatyry" i oni "nie znaju" jest idiotyczne w czasach internetu i Google Translatora, po pięciu minutach szukania człowiek już by dokładnie wiedział z czym ci Polacy mają problem.

Tak ale jeśli mowa o Ukraińcach przebywających w Polsce a przecież niektórzy żołnierze na Ukrainie też się fotografują czy to na tle portretu Bandery czy jeszcze kogoś innego.

Potrzebna jest zmiana prawa u nas i ściganie propagowania tych symboli, tak jak nazistowskich.

I tak to właśnie trzeba rozwiązać.

Ujmę to najkrócej jak się da. Osoby o bardziej prawicowych poglądach muszą się nauczyć żyć w tym nowym świecie bo jesteśmy i będziemy testowani/prowokowani, chociażby przez ruskich. Stosunek emocje/analiza musi zostać odwrócony bo bez tego nie będziemy mieli spokoju nawet we własnym państwie i to nie Ukraińcy będą problemem tylko my sami. Podziały w kraju są coraz większe i jedynie narastają a poczucie jakiejkolwiek jedności spada bo spora część nie kieruje się chłodną analizą a właśnie ślepą wiarą/emocjami.

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Asag napisał(a):

Mi osobiście wstyd by było wklejać takiego Tweeta. Tępa propaganda z poziomu TVP i Republiki. Ale jak widać PO stosuje takie same zagrywki.

Bo musi. Treści dostosowuje aż do odbiorcy, nie odwrotnie. Ten spot nie jest dla mnie czy dla ciebie, tylko właśnie dla kogoś, do kogo docierają proste argumenty. PiS nie zaniedbuje takich odbiorców KO tak.

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Co do tego noża w plecy, ja jestem bardzo cięty na zdradę i w tym upatruje głównego zalązka zachowania ukrainców względem polaków na Wołyniu. Człowieka który nie żywo wielkiej urazy nie łatwo skłonic do mordowania sąsiadów. Większośc Polaków również przecież nie analizuje życiorysu Piłsudskiego.

Z tego co pamiętam to Petlura miał niewielkie siły i nie był w stanie zmobilizować więcej, Polska była zniszczona, a dalsze wykrwawienie społeczeństwa nie znalazłoby poparcia, to była wówczas najlepsza możliwa decyzja. Przykre ale prawdziwe.

Mylisz się, ta nienawiść była krzewiona przez OUN już przed wojną, w jakimś stopniu miało to oparcie w polityce II RP, ale OUN to pasowało skoro zamachy były dokonywane na ludzi którzy byli za porozumieniem i lepszym traktowaniem Ukraińców.

A jak obejrzysz i poczytasz wspomnienia ocalałych, to okaże się że nie było szczególnie trudno namówić tych "sąsiadów" do mordów, wystarczyło wspomnieć że majątek po Lachach będą mogli sobie zabrać.

Opublikowano
33 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

Bo musi. Treści dostosowuje aż do odbiorcy, nie odwrotnie. Ten sport nie jest dla mnie czy dla ciebie, tylko właśnie dla kogoś, do kogo docierają proste argumenty. PiS nie zaniedbuje takich odbiorców KO tak.

Tak to działa, PIS się wyspecjalizował i robi tępą propagandę która trafia do mieszkańców wiosek i małych miasteczek szczególnie na wschodzie kraju to się sprawdza wszędzie tam gdzie jest największe zacofanie wśród ludności. 

W PL wioski to ~15mln mieszkańców :E A jak do tego dodać małe miasteczka to będzie 20mln+. 

Jest to olbrzymia ilość wyborców, często niewykształconych i łapiąca najprostsze bodźce z otoczenia, bardzo podatna na medialną manipulację.

• Upvote 4
Opublikowano
52 minuty temu, Mar_s napisał(a):

A jak obejrzysz i poczytasz wspomnienia ocalałych, to okaże się że nie było szczególnie trudno namówić tych "sąsiadów" do mordów, wystarczyło wspomnieć że majątek po Lachach będą mogli sobie zabrać.

A to jest z kolei dramatyczny argument przeciwko Ukraińcom. Dramatyczny, bo skłonności tego typu to cechy które są dziedziczne. To znaczy że ich potomkowie w sprzyjających warunkach mogliby zgodzić się na to samo. Efekt sortowania/hodowli na przestrzeni wieków, zupełnie jak wiernopoddańczość rosjan względem władzy i ich zapędy imperialistyczne.

Zupełnie jak sprzedawczykowatość Polaków.

Opublikowano

Mnie te podatki nie ruszają bo i tak ani nie pale papierosów ani nie kupuje w sklepie napojów innych niż woda i spirytus. Ale irytują dalsze próby wyciągania pieniędzy z kieszeni - kolejne powody żeby głosować na Korwina i Brauna. 

Opublikowano
28 minut temu, Zdzisiu napisał(a):

Mnie te podatki nie ruszają bo i tak ani nie pale papierosów ani nie kupuje w sklepie napojów innych niż woda i spirytus. Ale irytują dalsze próby wyciągania pieniędzy z kieszeni - kolejne powody żeby głosować na Korwina i Brauna. 

I skąd będą pieniądze na utrzymanie państwa, na szkoły, szpitale, policję, straż pożarną, na ulice itp? Żadne państwo nie będzie funkcjonować bez podatków. Ciesz się, że tym razem w górę idą podatki od używek i cukru. Palenie i alkohol to taki syf, że ja bym się cieszył nawet jakby akcyza wzrosła o 500%. W ogóle palacze powinni płacić podwójną składkę zdrowotną. Są debilami skoro wykańczają się świadomie więc nie byłoby mi ich szkoda. 

• Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a):

I skąd będą pieniądze na utrzymanie państwa, na szkoły, szpitale, policję, straż pożarną, na ulice itp? Żadne państwo nie będzie funkcjonować bez podatków. Ciesz się, że tym razem w górę idą podatki od używek i cukru. Palenie i alkohol to taki syf, że ja bym się cieszył nawet jakby akcyza wzrosła o 500%. W ogóle palacze powinni płacić podwójną składkę zdrowotną. Są debilami skoro wykańczają się świadomie więc nie byłoby mi ich szkoda. 

Rozumiem Twoje zdanie, ale kluczowe jest pytanie, jak wykorzystywane są dodatkowe dochody z podatków.

Oto kilka przykładów marnotrawienia środków:

• Biurokracja i administracja publiczna - duża część podatków idzie na utrzymanie administracji, która nie zawsze działa efektywnie.
  • Subsydia dla nierentownych firm - publiczne środki trafiają do firm, które nie są w stanie samodzielnie utrzymać się na rynku.
  • Dotacje na projekty, które nie przynoszą efektów - wiele programów dotacyjnych nie osiąga zamierzonych celów.
  • Niedofinansowanie służby zdrowia i edukacji - środki zamiast na poprawę infrastruktury idą na wysokie wynagrodzenia kierownictwa.
  • Infrastruktura publiczna - kosztowne projekty, które nie przynoszą oczekiwanych rezultatów.
  • Korupcja i nadużycia w zamówieniach publicznych - fundusze marnotrawione przez nieprzejrzyste przetargi i korupcję.
  • Polityka socjalna i transfery społeczne - transfery, które zamiast wspierać potrzebujących, są nadużywane.
  • Wydatki na reklamę rządową - kosztowne kampanie reklamowe, które nie wnoszą realnej wartości.

Dlatego warto domagać się większej przejrzystości w wydatkach publicznych, kontroli nad biurokracją i bardziej odpowiedzialnego inwestowania w przyszłość społeczeństwa.

• Like 1