Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, ibizpl napisał(a):

@GordonLameman Widzisz, nie każdy jest prawnikiem, w temacie obróbki stali, tworzyw, ciśnień przy obróbce np waterjetem itd pójdziesz studiować na polibudę czy oprzesz się na wiedzy specjalistów? Dla mnie opinia RPD jest wystarczająca żeby wyrobić sobie zdanie nt weta bo o tym dyskutujemy, więc wytykanie że nie przeanalizowałem pod kątem prawnym noweli jest nie na miejscu szczególnie jeżeli wtrącasz swoje teksty o tępej propagandzie. Ale nie wracajmy już do tego.

Fakt pozostaje faktem że nowela spowodowała by niebezpieczną lukę i dobrze że prezydent ją zawetował.

Nie pójdę studiować. Poszukam źródeł albo opinii ekspertów. 
A jeśli się nie znam zupełnie (jak np. na fizyce) to nie podejmę tematu. Dlatego w wielu tematach mnie nie zobaczysz, bo ni ch**** nie mam o nich pojęcia. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Nie czytałem tej ustawy, więc nie mam opinii. Znam jedynie kontekst regulacyjny i wiem, że moi koledzy ze szkół mieli duże problemy z ustawą Kamilka.

Ty nie czytałeś, nie znasz kontekstu, ale opinie masz. Taką upupioną od partii :) 

To nas właśnie różni. Ja mam swoje opinie. Oparte o wiedzę :) 

"Nie czytałem, nie wiem - wiem tylko że nie masz racji:pajac:

tak się składa, że przeczytałem. Zaskoczenie

Teraz, GordonLameman napisał(a):

Nie pójdę studiować. Poszukam źródeł albo opinii ekspertów. 

Przecież sam jesteś ekspertem. Nie trzeba nic szukać

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Dlatego w wielu tematach mnie nie zobaczysz, bo ni ch**** nie mam o nich pojęcia. 

Widzisz a ja lubię podyskutować i przy okazji się czegoś nauczyć, co nie znaczy że powtarzam propagandę. Nie jestem wyborcą PiSu chociaż głosowałem na Nawrota ( raczej przeciwko Trzaskowi ) i na razie nie żałuję bo do tej pory wszystkie weta mi pasują, chociaż współczuję Ukraińcom że mają tak mało czasu ale to wina rządu nie prezydenta, weto było do przewidzenia.

Opublikowano
6 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Czy przypadkiem odpowiedzialność zbiorowa to nie jest forma szantażu? Ktoś nie posegreguje śmieci to odrazu próbują narzucić wysze opłaty. Przecież to nie moja wina. Staram się jak mogę segregować śmieci, a tu zaraz ktoś przyjdzie i bęc. 

https://www.kronikatygodnia.pl/artykul/49394,zamosc-pierwsze-ostrzezenie-dla-spoldzielni-za-nieprawidlowe-segregowanie-odpadow-kolejnego-nie-bedzie

Mam podobne zdanie - ktoś wrzuca co popadnie, a później wszyscy mają płacić więcej. Odpowiedzialność zbiorowa w takiej formie faktycznie działa jak szantaż - i to wobec ludzi, którzy się starają.

Dobrze, że spółdzielnie chcą zmian. Zamiast karać wszystkich, lepiej byłoby wprowadzić przepisy pozwalające karać osoby, które naprawdę łamią zasady - np. zakaz wrzucania śmieci do cudzych pojemników i konkretne kary za to.

Da się też ograniczyć problem technicznie - np. zamykane klatko/altanki śmietnikowe na klucz, dostęp tylko dla mieszkańców. W wielu miejscach to działa - również u mnie pod blokiem.

Mniej podrzucania, więcej kontroli, mniej niesprawiedliwości.

Na osiedlu obok przez lata śmietniki były „pod chmurką” i temat podrzucania wracał co chwilę. Po interwencjach mieszkańców, na ostatnim walnym postawili klatkę zamykaną na klucz i problem praktycznie zniknął.

Jest tylko jeden minus: nie każdemu mieszkańcowi chce się zamykać śmietnik, a dla panów z firmy odbierającej śmieci to dodatkowa uciążliwość - zwłaszcza przy tym pęku kluczy, który muszą mieć pod ręką.

Ale mimo wszystko - lepsze to niż ciągłe karanie wszystkich.

PS: U mnie podobna kartka tez wisi na śmietniku, tylko dotyczy sortowania.

Opublikowano

Domyślam się, że to były wygłupy. Mimo wszystko uważam, że powinna nastąpić deportacja. To by było dobrym narzędziem trzeźwiącym ukraińskie bydło. Bo jak się to teraz rozejdzie po kościach będzie bardzo słabo. A sprawa jest grubsza niż flaga na koncercie czy skakanie przez barierki.

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, ibizpl napisał(a):

Widzisz a ja lubię podyskutować i przy okazji się czegoś nauczyć, co nie znaczy że powtarzam propagandę. Nie jestem wyborcą PiSu chociaż głosowałem na Nawrota ( raczej przeciwko Trzaskowi ) i na razie nie żałuję bo do tej pory wszystkie weta mi pasują, chociaż współczuję Ukraińcom że mają tak mało czasu ale to wina rządu nie prezydenta, weto było do przewidzenia.

Podyskutować można, ale tutaj głównie wygłasza się opinie mimo braku wiedzy o temacie. Tam wyżej masz przykład gościa, który nawet nie raczył przeczytać co napisałem, a jego jedyny cel to atak na mnie. Ja z takimi nie będę dyskutował. Przywalę mu (słownie) po prostu mocniej. Bo umiem :) 

Opublikowano
6 godzin temu, huudyy napisał(a):

w zasadzie to masz dedykowany temat do tego?

Ale tu byli eksperci od energetyki, teraz już ich nie ma bo przerzucili się na bycie ekspertami od lotnictwa wojskowego :(

21 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Podyskutować można, ale tutaj głównie wygłasza się opinie mimo braku wiedzy o temacie. Tam wyżej masz przykład gościa, który nawet nie raczył przeczytać co napisałem, a jego jedyny cel to atak na mnie. Ja z takimi nie będę dyskutował. Przywalę mu (słownie) po prostu mocniej. Bo umiem :) 

Napisanie posta w kierunku Gordona bez chociażby weryfikacji tego z chat gpt to głupota lub samobójstwo.

Opublikowano

Kurczę, przez cały dzień nikt nie wspomni jak pięknie znowu konfokacap się zaorał w debacie publicznej? 

Najpierw z Petru a później z Morawieckim. :E No ewidentnie za dużo piwa, ten kupiony doktorat mu nie pomaga. 

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

niepopularne ale ma racje, w naszym przypadku innowacje na sile to wlasnie takie KPO = przezarte pieniadze,

cale lata od wejscia do UE korzystamy wlasnie z niskich kosztow pracy, innowacjami to budzimy co najwyzej politowanie w UE

z tym ze takich rzeczy sie nie mowi ludziom bo nie to chca uslyszec, mowi sie raczej ze nasz grafen bedzie najbardziej innowacyjny i podbijemy europe najpotezniejszymi wiatrakami ;)

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Tobie też się zdarza nie przeczytać jak w przypadku RPD. W sprawie wiatraków chociaż dotarły do mnie dane o zmniejszeniu dostępnych powierzchni pod farmy dalej uważam że ta ustawa jest kompletnie bezsensowna na tym etapie, miejsca w kraju na farmy NA TEN MOMENT jest od cholery a skupić się powinniśmy na STAŁYCH żródłach bo tutaj mamy kolosalne braki. Przygotowanie zbiorników retencyjnych leży a to piękne źródło darmowej energii i STAŁE. W kraju jest trochę miejsc gdzie elektrownie wodne mają dużo większy sens niż kolejne wiatraki. Ciekawym pomysłem jest też połączenie elektrowni wodnych pompowych z wiatrakami i małym magazynem do zasilania pomp.

Nie twierdzę że to rozwiąże nasz problemy energetyczne bo moc tych potencjalnych elektrowni będzie o wiele za mała tylko wskazuję że często brniemy w medialne tematy aż za bardzo a inne ważniejsze kompletnie leżą. A już w takim kontekście temat weta wiatraków już wygląda inaczej.

Edytowane przez ibizpl
Opublikowano

image.thumb.png.082d5d008229244f6054a5dca553d2cf.png

Z pozdrowieniami dla wszystkich osób, które  łyknęły kremlowską narrację Trumpa, że Ukrainie nie wolno pomagać, bo to marnowanie kasy a TYYYYYLE jej już niby USA dały.

A tu pyk, 6 miliardów w zdychającego intela. Przecież jak "it's not our war" tak tu "it's not our problem". 

Ale założę się, że wszelkie Cejrowskie, Brauny i inne Tim Toole, nie połączą kropek i nie będą tak jechać po tym wydatku jak po tym, że Ukraina dostała od USA broń za kilkaset milionów.

Opublikowano (edytowane)

Czy AMD może wnieść wniosek o nieuczciwą konkurencję wtedy? Dotowanie przez państwo kiedy AMD musi polegać na kasie kupujących a nie podatników to trochę śmierdzi Chinami :E 

Kasa i tak pójdzie w 80% do TSMC :E 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
1 minutę temu, Winter napisał(a):

Ale w czym problem? Chiny robią dokładnie to samo i dzięki temu zyskują przewagę. Takie firmy, jak Intel powinny być firmami strategicznymi. To nie jest klepanie palet, jak nad Wisłą.

No to gdzie dotacja dla AMD, które też jest amerykańskie? To się trochę kupy nie trzyma.

Opublikowano
21 minut temu, VRman napisał(a):

image.thumb.png.082d5d008229244f6054a5dca553d2cf.png

Z pozdrowieniami dla wszystkich osób, które  łyknęły kremlowską narrację Trumpa, że Ukrainie nie wolno pomagać, bo to marnowanie kasy a TYYYYYLE jej już niby USA dały.

A tu pyk, 6 miliardów w zdychającego intela. Przecież jak "it's not our war" tak tu "it's not our problem". 

Ale założę się, że wszelkie Cejrowskie, Brauny i inne Tim Toole, nie połączą kropek i nie będą tak jechać po tym wydatku jak po tym, że Ukraina dostała od USA broń za kilkaset milionów.

Oni przejmują w zamian część udziałów, tzn. taka jest narracja, jak będzie w szczegółach pewnie dowiemy się później, bo pewnie nawet mędrcy w obecnej administracji tego nie wiedzą. 

Opublikowano (edytowane)

@Winter

W tym problem, że wydanie kilku milardów na pomoc Ukrainie to "skandal, zdrada polityka który nie dba o los Amerykanów, którym doskwiera inflacja i bieda!" ale wywalanie takiej sumy na takich durnych zasadach jak tutaj, to już spoko, nie ma problemu :E

To w końcu jak? Brak pomocy Ukrainie przez Trumpa to miał być największy "plus" tego prezydenta w oczach MAGA'wców i teraz co? :E

Samego wydatku nie oceniam jakoś mocno krytycznie, bo uważam, że owszem. Rząd powinien zadbać o Intela bo ma funkcję strategiczną. USA potrzebuje niezależności. 

Ale jak znam życie, no i to administracja Donalda Dumba, to pewnie są to pieniądze wywalone w błoto. 

Najpierw powinni się zabrać za zatrzymanie wycieków do Chin, bo im chinole kradną na potęgę, a potem robią na bazie skradzionego know-how "konkurencję". 

Bez tego to jak lanie kasy do sita. I tak Intel przegra z konkurencją z Chin. Nawet bez kwestii TSMC i Samsunga. 

Powinni to jakoś ogarnąć, ale 10% udziałów to raczej najgłupsze możliwe podejście.

Chociaż.. może się tu kompletnie mylę bo nie znam się na takich sprawach. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, TheMr. napisał(a):

Czy AMD może wnieść wniosek o nieuczciwą konkurencję wtedy? Dotowanie przez państwo kiedy AMD musi polegać na kasie kupujących a nie podatników to trochę śmierdzi Chinami :E 

Kasa i tak pójdzie w 80% do TSMC :E 

Intel dostal sporo wsparcia z dotacji na budowę fabryk w USA, a że nie zrealizował i nie ma na to w najbliższych latach szans to wymienili na akcje aby nie dobijać leżącego ;) AMD też mogło zgłosić się do tego programu jakby chciało samo produkować w swoich fabach... ale tego nie robią. 

USA ogólnie od wielu lat ma sporo różnych programów pożyczek i/lub wsparcia zdaje się rocznie to 185mld dolców.

Edytowane przez gotrunks
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Fatality napisał(a):

"Nie czytałem, nie wiem - wiem tylko że nie masz racji:pajac:

tak się składa, że przeczytałem. Zaskoczenie

Przecież sam jesteś ekspertem. Nie trzeba nic szukać

A umiesz coś merytorycznie napisać? 

I nie, nie przeczytałeś projektu ustawy. Nie rozśmieszaj mnie. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

No tak, ale Trump blokował nawet to co już było umówione, i nawet rzuca kłody pod nogi pomysłom sprzedaży broni Ukrainie.

To nie ma żadnego sensu, a teraz widać że nie ma sensu jeszcze bardziej.

Co z tego że Intel to amerykańska firma? Blackrock też. Czy jakby dać krawaciarzom z Microsoftu kilka milardów to pomogłoby to w jakikolwiek sposób Amerykanom?

Wydawanie nie na to co potrzeba vs. wydawanie nie na to co potrzeba - tak przynajmniej to powinno być postrzegane przez MAGA'wców i ludzi którzy nałykali się ruskiej propagandy.

Ale nie będzie. Nie muszę nawet sprawdzać kanału Cejrowskiego czy Toola, żeby wiedzieć, że logiki tu nie znajdę. 

Oczywiście intela należałoby ratować, ale pytanie czy to nie jest już próba reanimacji trupa. Kilka dni temu czytałem, że wielu dobrych inżynierów zatrudnił Samsung po tym jak ich nowy szefunio zdecydował zwolnić.

Zwalnianie INŻYNIERÓW w takiej sytuacji, w jakiej jest Intel, to najgłupsze co można zrobić. Kto wie, moze ten nowy boss to koń trojański, który chce rozwalić firmę do reszty. Poprzednik nie zdążył nawet doczekać efektów zmian jakie proponował a ten nowy włazi i zamyka i zwalnia co popadnie, w typowo korpokrawaciarskim stylu. Mam mocne obawy czy choć cent z tych 5.5 miliardów przysłuży się USA czy Amerykanom.

Tymczasem pomoc Ukrainie dawała wymierne korzyści - osłabianie części wrogiej osi (Ruscy-Korea-Chiny) do tego... zarabiały AMERYKAŃSKIE firmy zbrojeniowe.

Już pomińmy nawet bzdury w tym co podaje trump i jego przydupasy a ile faktycznie USA Ukrainie podarowało.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
15 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

No to gdzie dotacja dla AMD, które też jest amerykańskie? To się trochę kupy nie trzyma.

ze co? przeciez amd niczego nie produkuje, w tym kontekscie jest bezuzyteczne dla USA, fabryki chipow to sie robi segment strategiczny

4 minuty temu, VRman napisał(a):

To nie ma żadnego sensu, a teraz widać że nie ma sensu jeszcze bardziej.

zrozum w koncu ze ukraina nie jest jakims strategicznym interesem dla USA, powoli sobie oslabiaja kacapow i wiele wiecej ich nie interesuje a i tak zrobili o wiele wiecej niz Europa ktora to wlasnie powinna zdecydowanymi krokami doprowadzic do zakonczenia wojny na warunkach nas satysfakcjonujacych a ty wymagasz czegos od Trumpa XD

Europa nawet nie potrafi wprowadzic cel wtornych na Indie tak jak USA, litosci

7 minut temu, VRman napisał(a):

Zwalnianie INŻYNIERÓW w takiej sytuacji, w jakiej jest Intel, to najgłupsze co można zrobić

ale tak robia, w Polsce wlasnie tez leci kolejna fala zwolnien

Opublikowano
Godzinę temu, KiloKush napisał(a):

Ale tu byli eksperci od energetyki, teraz już ich nie ma bo przerzucili się na bycie ekspertami od lotnictwa wojskowego :(

Napisanie posta w kierunku Gordona bez chociażby weryfikacji tego z chat gpt to głupota lub samobójstwo.

Ja ciągle tu jestem ;) Lotnictwo znam tylko z opowieści śp. dziadka, który latał na „farmerach” i „ołówkach”.

Pamiętajcie: kto nie zasięgnął do źródeł, ten w dyskusji z Gordonem niech lepiej zrobi sobie herbatę i poczyta. Albo zapyta ChatGPT - w obu przypadkach mniej boli :)

• Like 1