Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, adashi napisał(a):

@hubio Nie mam dla ciebie dobrych wiadomości. System opieki zdrowotnej nie bilansuje się przy obecnych stawkach, a piramida wiekowa powoduje, że będzie w najbliższych latach coraz gorzej.

Ta składka będzie musiała wzrosnąć. Nie wiem jak to zostanie zorganizowane i jak sprzedane społeczeństwu, ale ona wzrośnie. Standard usług raczej wprost przeciwnie.

Ludzie w biznesie od lat przyzwyczaili się, do tego wszystkiego, a doradcy podatkowi wiedzą jak wiele rzeczy obejść... Z przyczyn etycznych robiłem żadnych optymalizacji itp. Płaciłem latami po prostu to co trzeba nic sobie nie odliczając. Nawet to co mogłem. Bo zawsze myślałem - w końcu idzie 800+ na moją bratanicę, na obronę granic, na bezpieczeństwo... Ale dałem z siebie tyle ile mogłem. PiS wprowadzając polskie g. nałożył mi 3x takie obciążenia. Np nie dość, że podnieśli składkę to nawet jej nie mogę odliczyć od podatku. Więc zarówno moja reakcja jak i wielu innych ryczałtowców będzie taka, że pewno przejdziemy na KPiR i będziemy tak robić, żeby wszystko sobie poodliczać.

W Polsce od lat jest taka zabawa, która się nazywa tak: kto kogo przechytrzy? Obywatel czy państwo? :) Ja w tym dotąd przez wiele lat nie uczestniczyłem. Wpadnie nowy TV, wpadnie nowe auto, wpadnie nowy RTX i ucieknę na lata zarówno od VATu jak i składek wszelkiej maści :) Znam przedsiębiorców co się szczycą tym, że np. przez 10 lat nie zapłacili ani 1zł NICZEGO :) A w mojej branży akurat mogę sobie wpisać niemal wszystko co tylko można, łącznie z tym co jest dla mnie hobby :) 

Godzinę temu, sabaru128 napisał(a):

Myślałem że to jakaś ściema ale skoro na gov to piszą to chyba nie. Czyli, cenzura internetu i takie tam inne tematy z tym związane.

Skuteczniejsza walka z nielegalnymi treściami w internecie, zwalczanie dezinformacji, wzmocnienie ochrony użytkowników oraz poprawa nadzoru nad platformami cyfrowymi - to cele nowelizacji ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną. Projekt ustawy został przyjęty przez Radę Ministrów. Przepisy mają zapewnić bezpieczniejsze, bardziej przejrzyste środowisko cyfrowe w Polsce oraz dostosować polskie prawo do regulacji UE.

https://www.gov.pl/web/cyfryzacja/ochrona-przed-nielegalnymi-tresciami-w-internecie-bedzie-skuteczniejsza--wazny-projekt-ustawy-przyjety-przez-rade-ministrow

A czy to będzie też obejmowało sytuację, że jak jakiś mod da bana albo perma to będzie można skorzystać z jednej z tych procedur? Pytam serio :) Na labie założyłem taki temat odnośnie nadzoru nad forami i dyskutowaliśmy tam o tym...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

~~

Ja mogę pewnie w nieskończoność cytować absurdalne zapisy w tych PO'wskich majstersztykach, tylko chyba nie ma sensu, bo Ty piszesz jakieś bezsensowne ogólniki i wszystko negujesz albo ignorujesz i się nie odnosisz, a jak już się odniesiesz - to do najmniej istotnych rzeczy, byleby tylko zbić z tropu. Z betonem się nie będę kopał, bo tylko noga rozboli. 

edit:

https://wgospodarce.pl/informacje/152571-rada-ue-przyklepala-podatek-od-ogrzewania-i-paliw

obraz.png.393b44ed60f3cd40f7aeebbff5894957.png

Edytowane przez nozownikzberlina
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@nozownikzberlina chyba nieporozumienie 

Tymczasem Eko oszołomy wioskę pod sejmem zrobili 

https://www.onet.pl/informacje/smoglabpl/ostatnie-pokolenie-rozbija-namioty-pod-sejmem-ma-konkretne-zadania/trmx9s1,30bc1058

42 minuty temu, hubio napisał(a):

Ja w tym dotąd przez wiele lat nie uczestniczyłem.

A może trzeba było a nie teraz marudzisz? Skoro kapitan państwo robi cie w dupę bez miłości, to ty zacznij odpowiadać tym samym ¯\_(ツ)_/¯ jak ty o siebie nie zadbasz, to nikt inny nie zadba. 

30 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Powiedz mi @hubio, którą wysokość ryczałtu płaciłeś? 3%?

bo jak płaciłeś 3% i śmiałeś narzekać to będzie mówiło więcej o tobie niż o systemie.

Cicho, bo jeszcze wyjdzie, że płacił mniej niż większość :E

Edytowane przez huudyy
  • Thanks 1
  • Upvote 3
Opublikowano
19 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

A może doczytaj dokładnie o co chodzi?

https://www.consilium.europa.eu/pl/press/press-releases/2025/09/18/paris-agreement-eu-submits-statement-of-intent-to-the-unfccc-on-the-post-2030-ndc/

Cytat

Sama deklaracja nie zawiera unijnego planu redukcyjnego.

No ale zalinkowany przez Ciebie artykuł od razu straszy ETS2 i podnoszeniem cen, no bo przecież januszeksy we wszystkim widzą okazję do podwyżek, a potem wygodnie sobie znaleźć winnego w postaci przepisów i UE...

• Upvote 2
Opublikowano
22 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a):

Ja mogę pewnie w nieskończoność cytować absurdalne zapisy w tych PO'wskich majstersztykach, tylko chyba nie ma sensu, bo Ty piszesz jakieś bezsensowne ogólniki i wszystko negujesz albo ignorujesz i się nie odnosisz, a jak już się odniesiesz - to do najmniej istotnych rzeczy, byleby tylko zbić z tropu. Z betonem się nie będę kopał, bo tylko noga rozboli. 

edit:

https://wgospodarce.pl/informacje/152571-rada-ue-przyklepala-podatek-od-ogrzewania-i-paliw

obraz.png.393b44ed60f3cd40f7aeebbff5894957.png

A podasz jakiś konkret w końcu? Bo ciągle zmieniasz tematy i w sumie nie wiem o czym piszesz. 

Chyba tylko o oburzeniu że ktoś śmie krytykować twoją konfederację :) 

Ale cała reszta to bzdury bez większego sensu i personalne ataki. Napisz konkret - jaka ustawa i jaki problem. 

Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

Chyba tylko o oburzeniu że ktoś śmie krytykować twoją konfederację :) 

Ale cała reszta to bzdury bez większego sensu i personalne ataki. Napisz konkret - jaka ustawa i jaki problem. 

Pisałem wcześniej o kojcach i mikrokawalerkach. Jakbyś był zaznajomiony to byś od razu skontrował, ale pewnie jej nie czytałeś i dalej nie wiesz o co chodzi.

5 minut temu, LeBomB napisał(a):

A może doczytaj dokładnie o co chodzi?

Nie no, wszystko jest git. Wojna za rogiem, przemysł kwiczy, a ci sobie cele emisyjne będą klepać. Wszystko jest w jak najlepszym porządeczku, prawda Panie LeBomB?

hasbulla-eating-hasbulla-shaking-head.gi

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, huudyy napisał(a):

Cicho, bo jeszcze wyjdzie, że płacił mniej niż większość :E

Tylko, że rozmowa zeszła na mój temat co ja płaciłem, a czego nie, a jesteśmy w offie politycznym, a nie offie dotyczącym prowadzenia biznesu w Polsce :) Ja wam pokazuję na swoim przykładzie bardzo jasną, prostą, przejrzystą korelację pomiędzy moim głosem wyborczym, a moim życiem. Tak - wbrew jakimś farmazonom o tym, że wyborca niby ma się "nie sprzedać" za jakieś srebrniki - NA CAŁYM ŚWIECIE ludzie głosują tak żeby im było lepiej. A już w szczególności w kolebce demokracji jak USA, ale też UK. Czy madka800+ mająca 4 dzieci nie zagłosowała na PiS, który jej dał 500+? Ona ma gdzieś makro i mikroekonomię. PiS dotrzymał danych jej obietnic. Oprócz spraw powiedzmy o troski o państwo jednym z podstawowych powodów dla mnie było głosowanie na KO, która miała znieść składkę zdrowotną w formie narzuconej przez PiS. Naprawdę nieważne ile JA jako pojedynczy jeden z milionów wyborców płaciłem podatków. Czy 0 czy tysiące. Ważne jest to, że szedłem na wybory będąc pewnym, że oni dotrzymają tej obietnicy. Kompletnie nie ma znaczenia, że mnie tu Gordo i ktoś inny recenzuje i się naśmiewa. Dodam jedynie, że dopłata np w tym roku prawie 6000zł do właśnie składki zabolała mnie bo nie przelewa mi się. To nie tak, że mam i chcę skąpić na państwo. Jak już tu pisałem wcześniej - płaciłem więcej niż musiałem przez lata. Czuję się porzucony i zdradzony przez partię której zaufałem. To tak jakby np. madka800+ zagłosowała na PiS, który by jej to zabrał. 

Nie wiem dlaczego tak to niektórym trudno pojąć. A już szczytem wszystkiego było wysłanie projektu do PADa tuż przed końcem kadencji wiedząc, że to zawetuje. No i sama minister zdrowia z KO + Zandberg, którzy to negowali. I w sumie słusznie! Bo projekt KO był lepszy niż to g. z PiS bo przynajmniej bym nie miał dopłat po 6000zł, ale gorszy od Lewicy. Jakby to chcieli NAPRAWDĘ zrobić trzeba było się dogadać z Lewicą, której projekt był bardzo sprawiedliwy i z tym iść do PADa. Albo w miejsce tych pieniędzy opodatkować korpo, które nie płacą ani 1zł. Służba zdrowia to studnia bez dna. Funkcjonowała źle zarówno przed polskim ładem. PiS najgorsze co zrobił to to, że uderzył w najmniejszych przedsiębiorców, a następcy wbrew twardym obietnicom nic nie zrobili!

I nie sprowadzajcie całej dyskusji do mojej osoby i mojej sytuacji i rozliczania mnie jak prowadzę biznes. Bo to nie jest wasza rola, a takie wycieczki personalne nie wiem czemu służą. Uznajcie to za głos mikroprzedsiębiorców na ryczałcie i generalnie małych JDG, którzy za 2 lata pójdą na wybory. Bo ja wiem jak sobie to ogarnąć, ale piszemy w kontekście polityki i tego jak "podziękuję" KO w następnych wyborach.

Bo ja w przeciwieństwie do wielu dyskutantów stąd nie prawię farmazonów typu imigranci z Afryki, których widziałem jednego na rok, albo LGBT co mi wisi i powiewa albo aborcja co też mnie nie interesuje. Nie - ja piszę o przełożeniu 1:1 pomiędzy wyborem w głosowaniu, a moją sytuacją.

Edytowane przez hubio
  • Haha 1
Opublikowano

Ja mam lepszy pomysł. Wykruliczkowac ZUS, wykruliczkować Zdrowotna. Podnieś podstawowa stawkę VAT na 50% i wtedy dochody na sprawy zdrowotne i emerytalnorentowe brać z tego podatku. 

A jak będzie mało to na 60%, albo 70%. Aż wystarczy. Wtedy będziemy się cieszyć, że nie musimy płacić ZUS i koszty zatrudnienia są niskie.

Opublikowano
5 minut temu, hubio napisał(a):

Jak już tu pisałem wcześniej - płaciłem więcej niż musiałem przez lata. Czuję się porzucony i zdradzony przez partię której zaufałem. To tak jakby np. madka800+ zagłosowała na PiS, który by jej to zabrał. 

Jak w tym memie, first time? 

Żeby nie było, że ja z Ciebie szydzę - sam za młodu przeżyłem zamknięcie sklepu mojej mamy, bo się zwyczajnie biznes nie spinal - koszta ZUSu, opłat, danin i podatków sprawiał, że były takie miesiące, że pracowała za pół darmo (poniżej krajowej na pewno). W pewnym momencie podjęła dorosła decyzję, zamknęła interes i poszła na etat, bo kasa na dzieci była potrzebna. Tutaj nie ma co jojczyć na złamane obietnice wyborcze, bo to żart stary i przeruchany - kto się na nie łapie, ten sam sobie jest winien.

Cyniczny jestem, wiem, uczyłem się od crusha.

6 minut temu, hubio napisał(a):

Jakby to chcieli NAPRAWDĘ zrobić trzeba było się dogadać z Lewicą, której projekt był bardzo sprawiedliwy i z tym iść do PADa.

Sprawiedliwy, ale dla kogo, bo na pewno nie dla mnie jako etatowca. 

7 minut temu, hubio napisał(a):

Albo w miejsce tych pieniędzy opodatkować korpo, które nie płacą ani 1zł.

W tym temacie chyba każdy jest ZA! tylko jak chcesz to zrobić? Bo nie znalazłem żadnej mądrej głowy, która by potrafiła ukrócić optymalizację podatkową tak, żeby nie dali rady pomniejszać dochodu. 

8 minut temu, hubio napisał(a):

Bo ja w przeciwieństwie do wielu dyskutantów stąd nie prawię farmazonów typu imigranci z Afryki, których widziałem jednego na rok

Zainstaluj glovo albo ubera, to będziesz widział za każdym razem jak coś zamawiasz do domu (chyba, że będzie to Artiom czy inny Saszka) 

9 minut temu, hubio napisał(a):

Nie - ja piszę o przełożeniu 1:1 pomiędzy wyborem w głosowaniu, a moją sytuacją.

A ja porównuję ludzi co uciekali na jdg żeby nie płacić takich danin jak ludzie na etacie ¯\_(ツ)_/¯ koszta prowadzenia biznesu. 

• Like 1
Opublikowano

- 70% dorosłych uchodźców z Ukrainy pracuje, wahania sezonowe dają odsetek nawet 85% (Deloitte)

- wysoki poziom zatrudnienia uchodźców przekłada się na zauważalny wkład w PKB - 2,7% w 2024 r. (NBP)

- na bieżąco składki do ZUS opłaca ok. 780 tys. obywateli Ukrainy (dane MRPiPS z początku 2025 r.), co odpowiada ok. 5% wpływów Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Z FUS wypłacane są Polakom renty i emerytury. 

- oficjalne dane o nadużyciach dotyczą całego programu 800+, bez rozbicia na obywatelstwo: ZUS w pierwszej połowie 2025 prowadził 200 spraw o nadużycia. Dwieście w pół roku. (ZUS)

- wpływy do budżetu państwa od emigrantów z Ukrainy w 2024 r. to 15,21 mld zł a wartość wypłaconych świadczeń z tytułu "Rodzina 800+" na dzieci to 2,8 mld zł  (BGK). 

Garść statystyk na temat Ukraińców. Do prawicy nadal nie dociera. 

Jestem małym JDG, więc hubio proszę nie mów mi o głosie małych JDG bo w twoim wypadku już dawno powinieneś iść na etat, Ty prowadzić biznesu po prostu nie potrafisz jeśli boli cię 6000 zł kosztów. Za co masz podziękować KO? Że ci kabzy do kieszeni nie dała? To teraz masz opcję prawicy - jeszcze większe obciążenia, i zero pomocy państwa (Korona Polska, Konfa), quasi prawica (PiS) która doprowadziła do obecnej sytuacji, podpisała zielony ład, i wzięła największą pożyczkę z KPO. 

• Thanks 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, hubio napisał(a):

znaczenia, że mnie tu Gordo i ktoś inny recenzuje i się naśmiewa. Dodam jedynie, że dopłata np w tym roku prawie 6000zł do właśnie składki zabolała mnie bo nie przelewa mi się.

Przykro mi to mówić, ale to jest ledwo jedna średnia pensja w tym kraju. Jeśli taka dopłata bardzo boli, to warto się zastanowić nad tym, czy, warto to dalej ciągnąć czy by nie przejść lepiej na etat, a jdg traktować jako historię. 

11 minut temu, TheMr. napisał(a):

Garść statystyk na temat Ukraińców. Do prawicy nadal nie dociera. 

Śmieszy mnie to, bo cześć chyba uwiera to że oni zarabiają na siebie i robią to lepiej niż ci malkontenci. 

20 minut temu, TheMr. napisał(a):

teraz masz opcję prawicy - jeszcze większe obciążenia, i zero pomocy państwa (Korona Polska, Konfa), quasi prawica (PiS) która doprowadziła do obecnej sytuacji, podpisała zielony ład, i wzięła największą pożyczkę z KPO. 

Bądź lewicę, która go opodatkuje bardziej jako złodziej prywaciarz :E

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

Tak znasz, że pewnie nawet nie wiesz ile ma stron, albo że kojec dla psa o wysokości do 50cm ma mieć co najmniej tyle metrów kwadratowych, co mikrokawalerki dopuszczone do zamieszkania przez człowieka i sprzedawane za dwieście tysięcy nawet 500 tysięcy.

O kryptowalutach to nawet nie będziemy dyskutować, bo zapewne masz takie pojęcie co oni tam popisali jak ta odklejuska z platformy obywatelskiej xD

Mhm, fajna bzdura.
Tu masz wielkości kojców:

image.png.b44aec794ccd580669f8a0aa3cb84a3a.png

Czyli mowa jest o 20m2 + wielkość kojca , to ile 1m2? Łącznie jakieś 21m2 w przypadku największych psów.

Tymczasem przepisy dot. mieszkań mówią o:

image.png.84bb5d99550b0445a44ab20c4853bd82.png

Żebyś nie miał wątpliwości to 25 m2 to więcej niż 20 czy 21m2, a "conajmniej tyle samo". @ITHardwareGPT Możesz rozpisać koledze @nozownikzberlina równanie wyjaśniające, że 21m2 to mniej niż 25m2? Możesz też użyć obrazka. Niech się czegoś nauczy :) 

Wiedziałbyś to, gdybyś znał przepisy, a nie upupiał się opiniami idiotów z Konfederacji czy od Brauna. :) 

56 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Pisałem wcześniej o kojcach i mikrokawalerkach. Jakbyś był zaznajomiony to byś od razu skontrował, ale pewnie jej nie czytałeś i dalej nie wiesz o co chodzi.

Szczerze to myślałem, że sam wiesz, że napisałeś bzdurę i to tylko kiepska figura retoryczna. Tym bardziej, że to porównanie jest dość głupawe :) 

Ale skoro chcesz to wyżej zgruzowałem tą retorykę. Zadowolony? 

To może przepisz czyjąś opinię dot. kryptoaktywów, też chętnie zgruzuję. 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Tymczasem przepisy dot. mieszkań mówią o:

A co z mikroapartamentami co mają nawet  mniej jak 15 metrów? Bo to, że jest ustawa mieszkaniowa to jedno, a to że pozwoliliśmy by deweloperzy ją obchodzili, to drugi temat. 

Opublikowano
1 minutę temu, huudyy napisał(a):

A co z mikroapartamentami co mają nawet  mniej jak 15 metrów? Bo to, że jest ustawa mieszkaniowa to jedno, a to że pozwoliliśmy by deweloperzy ją obchodzili, to drugi temat. 

Możliwe, że są usytuowane w starych budynkach. W nowych są wymogi jak wyżej. Bodaj od 2018 roku. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

wszyscy politycy siedzą w kieszeniach deweloperów. Tutaj jako tako wybija się lewica, Ale też niecała xD 

No to nie strugaj wariata z nożownika, że czepia się tego, że psy mają większe 'mieszkania' niż ludzie. 

Bo technicznie masz rację, to nie są 'mieszkania', bo nie spełniają tej definicji przez metraż, tylko 'lokale inwestycyjne' do 2024 roku, 'pomieszczenia hotelowe' czy 'mikroapartamenty'. 

Problem jest z tym gównem i powinniśmy tak samo z tym działać jak z ustawą łańcuchową, żeby nie istniały np takie gówna 

https://www.otodom.pl/pl/oferta/nowy-lokal-przy-kolei-wkd-bez-pcc-bez-prowizji-ID4xS75

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, huudyy napisał(a):

No to nie strugaj wariata z nożownika, że czepia się tego, że psy mają większe 'mieszkania' niż ludzie. 

Bo technicznie masz rację, to nie są 'mieszkania', bo nie spełniają tej definicji przez metraż, tylko 'lokale inwestycyjne' do 2024 roku, 'pomieszczenia hotelowe' czy 'mikroapartamenty'. 

Problem jest z tym gównem i powinniśmy tak samo z tym działać jak z ustawą łańcuchową, żeby nie istniały np takie gówna 

https://www.otodom.pl/pl/oferta/nowy-lokal-przy-kolei-wkd-bez-pcc-bez-prowizji-ID4xS75

Ale prawo na to nie pozwala. 

I tak - powinno się z tym walczyć. I to mocno. Ale to już nie jest kwestia istnienia przepisów, a ich egzekwowania. 

A on pisał o tym, że przepisy nakazują aby kojec był o tej samej powierzchni co minimalna powierzchnia mieszkania, Co jest bzdurą. 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano

I tu jest clue - co z tego, że jest takie prawo skoro nie da się go egzekwować przez istniejące luki w przepisach?

Cieszy mnie ustawa łańcuchowa, bo w końcu może ludzie przestaną trzymać psy zimą na betonie z 2 metrowym łańcuchem, ale szkoda, że nasza partia rządząca udaje, że nic nie widzi z tym jak deweloperzy robią Polakom koło dupy.