Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, MaxaM napisał(a):

@Camis

Biedronka powinna w końcu dostać taką karę, żeby się oduczyła raz na zawsze tak manipulować cenami.

Tak wiem, ile jest obrońców 'przecież wystarczy uważnie czytać'. Ale nie po to się chodzi do sklepu aby rozwiązywać zadania matematyczne po długim dniu w pracy. Nie wspominając już o starszych ludziach.

Ostatnio sam się mało nie nadziałem na promocję na pistacje. Cały duży regał zawalony był nimi i cały obklejony dużymi kartkami 2+1.

Okazało się, że te wszystkie pistacje miały 300g, a promocja była na 250g (tej samej marki). Gdzie były te pistacje 250g? Ani jednej nie było na tym regale. Były po przeciwnej stronie alejki i tylko parę paczek dość schowanych z widoku.

Takie zagrywki występują nie tylko w Biedronce. Pod promocyjnymi nalepkami poukładane podobne produkty ale różniące się np pojemnością lub drobnym szczegółem na etykiecie i już cena inna na kasie. Ile jest takich co nawet tego nie zauważy albo machnie ręką i weźmie bo np nie chce się nikomu odnosić z samoobsługowej kasy. 

Jak zauważyłem takie coś pierwszy raz to pomyślałem że może ludzie wykupili i nie zdążyli etykiet pościągać ale jak takie coś widuje się nagminnie to ewidentnie to zwykle oszustwo. Dawniej nie było żadnych kart i aplikacji, wchodziłeś do sklepu i po prostu miałeś zwykle ceny i jakieś promocje a teraz do każdego sklepu bez apki/karty nie wchodź albo płać więcej. Metoda na uwiązanie klienta bo jak komuś nie chce się wyrabiać tego w kilku sklepach to chodzi do jednej sieci. 

Opublikowano
15 godzin temu, MaxaM napisał(a):

@Camis

Biedronka powinna w końcu dostać taką karę, żeby się oduczyła raz na zawsze tak manipulować cenami.

Tak wiem, ile jest obrońców 'przecież wystarczy uważnie czytać'. Ale nie po to się chodzi do sklepu aby rozwiązywać zadania matematyczne po długim dniu w pracy. Nie wspominając już o starszych ludziach.

Ostatnio sam się mało nie nadziałem na promocję na pistacje. Cały duży regał zawalony był nimi i cały obklejony dużymi kartkami 2+1.

Okazało się, że te wszystkie pistacje miały 300g, a promocja była na 250g (tej samej marki). Gdzie były te pistacje 250g? Ani jednej nie było na tym regale. Były po przeciwnej stronie alejki i tylko parę paczek dość schowanych z widoku.

https://www.money.pl/gospodarka/ceny-promocyjne-biedronki-sa-zarzuty-gigantowi-grozi-wielka-kara-7198322586176448a.html

• Upvote 2
Opublikowano
Cytat

Szymon Hołownia: nie będę kandydował

W styczniu nie będzie ubiegał się o funkcję przewodniczącego partii

https://tvn24.pl/polska/rada-krajowa-polski-2050-jest-uchwala-w-sprawie-szymona-holowni-st8671379

szkoda szkoda, kolejny zmarnowany potencjal i zawiedzeni wyborcy,

szkoda tez ze zorientowal sie ze trzeba miec wlasne zdanie kiedy bylo juz za pozno

gdybysmy tylko wiedzieli co stalo za porazka :sex:

b1d80c801ed1d8362d9e788a438a54f21028e556

4c3ba3b035b0b6db2968b4f776ac7ea4749b7271

Cytat

Cała Rada Krajowa jednogłośnie rekomenduje, prosi, prosi po prostu marszałka Szymona Hołownię, żeby zechciał być wicemarszałkiem - dodała.

ministra w formie XDDDDDDDDD

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Te 10mln to dużo jak teraz by dostali.

Nie dostaną, a nawet jak by dostali to ich cała grypa JM ma zysku rocznego ponad 2,4 miliarda złotych, czyli dla nich 10 milionów złotych to raptem 0,38% z rocznego zysku.

10 mln na 3800 sklepów da raptem 2 630zł na sklep przecież to jest kpina, oni tymi wałowanymi cenówkami praktycznie odrobią to w 1-2 dni przy tych obrotach. 

Edytowane przez Camis
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Trochę polityka, trochę energia. 

https://interestingengineering.com/energy/lithium-deposit-found-in-germany

https://www.energy-reporters.com/industry/germany-just-found-43-million-tons-underground-lithium-discovery-makes-tesla-batteries-while-russia-loses-energy-war-forever/

W sprawie Lithium już nie będziemy potrzebować Chin jako Europa. "Global consumption of lithium in 2023 was estimated to be 180,000 tons". Łatwo policzyć że nawet gdyby świat zużywał 250k ton rocznie, to wyjdzie z grubsza 170 lat zapasu. 

A w sprawie USA.

https://www.nytimes.com/live/2025/09/28/us/grand-blanc-shooting-church-michigan

Kolejny zamach. 

Kurczę, jednak wole nasze podwórko polityczne jeśli miałbym do wyboru jak w Mołdawii, partię która ma u nas zakazany symbol :E Ale że jawni komuniści zbiorą pewnie połowę głosów to jest aż abstrakcja w XXI wieku. 

Edytowane przez TheMr.
  • Upvote 1
Opublikowano

Przykład komentarza na YT który jest robiony przez boty. Na profilach Konfy jest tego tak dużo że szkoda liczyć. 
Ludzie się na to łapią. W Niemczech aż 25% społeczeństwa, a w Mołdawii 20%. 
W Polsce na razie 15-20%. 

• Sad 1
  • Upvote 6
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Przykład komentarza na YT który jest robiony przez boty. Na profilach Konfy jest tego tak dużo że szkoda liczyć. 
Ludzie się na to łapią. W Niemczech aż 25% społeczeństwa, a w Mołdawii 20%. 
W Polsce na razie 15-20%. 

O robieniu schronów przed atomówkami gadają, ale o tej, nie mniej groźnej broni to nic. W końcu to TYLKO ruska propaganda...

:boink:

Przypadkiem gadałem sobie z drugim już kolegą, którego znam od zawsze. Pierwszy łyka wszystko z TVPisu i teraz Republiki. A ten drugi mi ostatnio rzucił tekstem z ruskich propagandówek na temat wojny na Ukrainie.

Gość całe dnie pracuje. Nie ogląda telewizji. Nie ma czasu nawet czytać newsów. 

Tyle co od kolegów usłyszy i co jakiś podcast obejrzy na YT. A niestety ruscy dobrze rozumieją, że kanał z fake newsami nie zdobędzie popularności i zamiast tego wolą werbować ludzi mówiących ciekawie lub zabawnie.

Przykład:

Tim Pool

Joe Rogan

Awaken with JP

Cejrowski

a nawet  Zmywak, co mnie najbardziej boli, bo gościa lubię i jego anty-ukraiński  przekaz mnie mocno zmartwił.

I nie. Maciaka nie wymienię.

Tak się dociera do  LIVów ("low information voters".)

Lekceważenie wrogiej propagandy "bo jest tak głupia, że nikt nie uwierzy" to najgłupsze co można zrobić i będzie tak opłakane w skutkach, że za kilkadziesiąt lat będą o tym uczyć w książkach od historii. 

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, VRman napisał(a):

nawet  Zmywak, co mnie najbardziej boli, bo gościa lubię i jego anty-ukraiński  przekaz mnie mocno zmartwił

Gdzie? On głównie jedzie po imigrantach w UK, chyba że coś mnie ominęło. 

Opublikowano (edytowane)

No niestety pojawiło się typowe dla Cerjowskich walenie w "Żeleńskiego" i narracja Fiutina na temat tego co tam się dzieje i czemu :(

Nadal go oglądam, bo poza tym, że widać zarażenie się ruskim przekazem, nadal mówi mądrze, często śmiesznie i można się dowiedzieć trochę co się tam na wyspach dzieje. 

Nie będę szukał, bo nie wiem który to był odcinek a raczej odcinki bo zauważyłem to ze 2x. Może jak AI będzie umiało przeszukać tekst mówiony w filmiku na YT to wtedy poszukamy. Będę oglądał nadal, jak od lat, każdy nowy odcinek, to jak coś to dam znać, jak się pojawi ponownie.

Edytowane przez VRman