Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, hubio napisał(a):

@Roman_PCMR a to się jeszcze okaże :) Jak Konfederacja to dobrze rozegra może pierwszy raz od niemal 2 dekad rozpić duopol. Sporo wyborców z 2 stron maksymalnie wku....ych zarówno na KO jak i PiS może się zwrócić w stronę Konfederacji. Jeszcze 3 lata temu nie wyobrażałem sobie, że mógłbym sam rozważać coś takiego. Sporo mam do zarzucenia Konfederacji, ale jeszcze bardziej jestem zły na KO. A PiS wiadomo to zakompleksione ludzki gotowe pokłócić się ze wszystkimi w kraju i na zewnątrz z liderem w wieku w jakim powinno się bawić z kotem w ogrodzie, a nie zajmować kierowaniem wielomilionowego państwa.

Jak Bossak porwie wyborców pisowskich, a Mentzen centrowych to wszystko jest możliwe.

Nie sądzę aby konfa miała taki potencjał. Moim zdaniem uderzyli w szklany sufit jeśli chodzi o poparcie. Pierwszy raz po wywaleniu JKM na poziomie ok 10%. Teraz na poziomie 15% po wywaleniu Brauna (który swoją drogą te szurskie 5% ma, więc wszystko się zgadza). Musiałby się wydarzyć kolejny gamechenger albo i dwa, aby to oni mieli szansę być wiodącą partią prawicy. Tylko nie bardzo wiem co. 

Opublikowano
7 minut temu, sabaru128 napisał(a):

nagle wszyscy abstynentami są. 

Pochwal sie w jaki sposob polaczyles kropki: mozliwosc zakupu alkoholu do 22 lub w innych miejscach po 22 z abstynencja. Slucham wytrwale, mozesz napisac cala sciane tekstu, moze bedzie to mialo sens :E

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

A z czego sfinansujemy emerytury Twoich rodziców? :) 

Właśnie, "twoich rodziców". 

Ktoś tych wszystkich ludzi okłamał, że oni płacą składki na wypłatę jakichś tam mitycznych emerytów którzy pobierają teraz emerytury, a nie wiadomo kim są. 

Tymczasem my nie finansujemy nie wiadomo kogo, tylko własnych rodziców i dziadków, których w przeciwnym razie musieli byśmy utrzymywać w domu z tego co zarobimy. Tak oto byłoby taniej. 

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano
8 godzin temu, hubio napisał(a):

No to miejmy nadzieję, że zdarzy się cud i powstanie nowa siła. Na razie pozostaje albo głosować na duopol, albo konfę albo zostać w domu :) 

TD było nową siłą. I co? :) 

Wiesz mało mnie jako obywatela może obchodzić chory, popie...ny system dziadowskiego państwa, który nie potrafił zadbać o to, żeby emerytury były odkładane, a nie rozkradane, i że obecne pokolenia płacą na emerytury rodziców. Niech państwo oddaje to co powinno. Na marginesie dodam, że jakbyś zamiast ciągłych ataków personalnych i wycieczek osobistych zapamiętał co piszę to byś wiedział, że mój tata odkładał składki i pożył przez służbę zdrowie zaledwie 3 lata na emeryturze. Dziadostwo okradło go na jakieś pół miliona bo tyle miał odłożone w składkach. Całe życie pracował. Może widzisz - dlatego nie mam ochoty ani płacić na państwową służbę zdrowia, która zabiła mi ojca, ani składek, których można nie dożyć!

Możesz nie dożyć wszystkiego. Po to jest dziedziczenie składek. Sprawdzałeś ten temat? :) 

Pod zasłoną inteligencji widzę, że tak naprawdę nie ma z tobą dyskusji. Niczym się nie różnisz od prawej strony, którą tak atakujesz. Ciągłe wycieczki osobiste w stosunku do forumowiczów. Nie dziwi mnie kompletnie jak dużo generujesz raportów. Miałem cię chyba za trochę inną osobę. 

j.w. - bez wycieczek osobistych.

Czy to nie ty ostatnio coś tak pisałeś do mnie że będę zawsze “łamań”, a nigdy “freeman”? To tak w kwestii wycieczek osobistych.

to nie atakuj przytyki oparte o obserwacje. Ja mogę z tobą dyskutować- nie ma problemu, ale z tobą jest ciągle ten sam problem. Zawsze używasz tych samych kiepskich argumentów. I domagasz się przywilejów :) 

Kilka raY już cię tutaj wyjaśniłem w kwestii opieki zdrowotnej czy emerytur. A do ciebie dalej nie dociera. Dlatego nie dziw się, że to frustruje :) 

Przy modelu o którym pisałeś co cię k. obchodzi co sobie zapewnię, a co nie.

Bo potem będziesz jęczał w tv: “panie premierze, jak żyć?”

I będziesz liczył na interwencję państwa. Tak jest zawsze. Zawsze.

Nie - pisałem o madkach800+, górnikach i KRUSie co jest przywilejami.

Jestem za likwidacją przywilejów emerytalnych u górników. 

Co do KRUS - w zasadzie też można, chociaż to jak dobrze pamiętam jest dość mała część systemu i emerytury KRUS są słownie niskie.

co to są maski 800+? W sensie - z czym masz tu problem? Z smaym 800+?

W na KPiR to są całe bandy doradców, które tak zrobią, że nic nie zapłacisz i nie jesteś oszustem tylko właśnie pasożytem

Żeby oszukać na ryczałcie trzeba by systemowo nie wydawać paragonów i to jedyna droga, którą nikt nie idzie. A w niektórych branżach jak e-commerce to jest w ogóle niemożliwe bo wszystkie dane i tak spływają do MF. NIE - nie ma oszustów na ryczałcie lub są w znacznie mniejszej skali.

Podalwa przykład oszustwa podatkowego (fikcyjne usługi), więc o tym napisałem. Może wyrażaj się precyzyjniej? Albo po prostu pisz o tym co wiesz a nie o tym co zgadujesz :) 

Tak, na ryczałcie nagminne jest zaniżanie dochodów przez niewydawanie paragonów. Nie wiedziałeś? :) 

Na KPiR możesz mieć 10 kochanek w całej Polsce i ZA KAŻDYM RAZEM odpiszesz sobie paliwo na wizyty u nich bo pod DG podciągniesz niemal wszystko. Na ryczałcie to niemożliwe!

Też możesz mieć kochankę na ryczałcie. Albo 10. Na KPIR odliczysz 50% VAT w takiej sytuacji. 

Nie chce mi się z tobą już więcej dyskutować przynajmniej na ten temat - mojego podejścia do całego systemu ZUSu i podatków w Polsce, który jest do zaorania w całości i to jest jedyny ważny dla mnie powód aby zaryzykować z konfą. Zobaczymy za dwa lata kogo będzie więcej - takich jak ja czy takich jak ty? ;D

A to, że czegoś jest więcej to jakiś argument?

Mnie się też nie chce podawać ciągle tych samych argumentów i zbijać ciągle te same ignoranckie głupoty, które wypisujesz. Ty dalej sobie nie zdajesz sprawy z tego, że nie ma najmniejszej szansy na to, abyś publicznie a służbę zdrowia zamienił jakimkolwiek pakietem medycznym prywatnym. 

Dosłownie jedna operacja czy zabieg mogą skonsumować twoje składki za 20 lat. 

I piszę to jako ktoś kto nie był a gabinecie NFZ od 9 lat. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Kocham ta mentalnosc syndromu sztokholmskiego.

Glosowanie na niby centralna KO, ktora jest defakto krypto lewica wraz z jej wszystkimi wartosciami czyli:

Kobiety do pracy, rodzenie dzieci po 40stce albo po 50tce :E .I pikachu face bo dzietnosc spada :E :E :E 

PiS nie jest lepsze, musze to napisac bo zaraz brainlety napisza ze PiS to samo robi...

Sa dwa rozwiazania, albo kobiety zaczna rodzic dzieci albo przyjdzie islam/afryka i kobiety zaczna rodzic dzieci dla Simona Mola :).

Przewiduje ze niemcy obudza sie pierwsi i przyjdzie malarz bo na dluzsza mete konsekwetne zastapienie populacjii emigracja zmienia spoleczenstwo i tworzy konflikty.

Potem szwecja, belgia francja itp.....

A jak sie nikt nie obudzi to za pare dekad bedziemy mieli afryke w europie i kobiety beda traktowane tak jak sa od 1400 lat w krajach muzulamnskich :E 

Pozdrawiam i milego dnia :) 

kopia-goscia-nie-boli-go-to-nasz-najtwar

Edytowane przez Roman_PCMR
  • Haha 3
  • Confused 1
Opublikowano
Teraz, Cappucino napisał(a):

Chyba dobra i pewna kasa z tego płynie, skoro podniosą ten podatek o 100%. To wszystko dla naszego dobra.https://forsal.pl/gospodarka/aktualnosci/artykuly/10492083,cukier-na-celowniku-rzadu.html

Absolutna żenada.

tak głosowali w 2020 roku:

i tylko PiS i Konfa zachowają wiarygodność bo powiedzą że to łupienie Polaków. 

IMG_3883.jpeg

Opublikowano
10 godzin temu, ryba napisał(a):

hmmm, Kukiz... Szymus... ale spoko, czekaj dalej, moze do 3 razy sztuka :E Dobra nazwa na partie.

Kukiz czy Szymuś ze swoim PL2050 na papierze byli lepszymi wyborami od takiej Konfy i jak skończyli, sami widzieliśmy. Nie zapominajmy, że wcześniej w co najmniej równie fatalny sposób skończyły również takie twory jak Nowoczesna, Ruch Palikota czy nawet Samoobrona jak i LPR i wiele wiele innych.

Konfa również popełni błędy i skończy marnie. A PiS tylko zaciera na to ręce, gdyż Kaczyński wcześniej im podał warunki, że macie się pozbyć Korwina oraz Brauna, jeśli chcecie z nami gadać. Warunki konfiarze spełnili, niedawno im Kaczyński warunki zaktualizował, jako, że według niego to co zrobili jest niewystarczające i dał im zadanie takie, że mają się pozbyć Mentzena. 

Faktycznie, Jaro z takimi Bosakami prędzej się dogada niż z tymi Mentzenami, ponieważ w Mentzenie Kaczy widzi zagrożenie na "prawicy". Wszyscy w tej Konfie oprócz Mentzena to "biedaki", więc pójdą za korytem, choćby w koalicji z PiS i pomogą zrobić ponowny zamach na demokrację tylko dlatego, że Kaczyńskiemu się chce być drugim Piłsudskim :E.

Opublikowano

Ta neo konfederacja ma dokładnie takie samo poparcie jakie miała 3 droga.

Braun ma teraz dokładnie takie samo poparcie jak stara Konfederacja.

Przypadek? 
Nie sądzę. Neo konfederacja się rozpadnie jak PL2050, Nowoczesna, Ruch Palikota czy Kukiz 2015 bo to jest cały czas ten niestabilny elektorat buntu a nie elektorat prawicowy.

• Haha 2
Opublikowano

Polska za pare dekad:

https://www.msn.com/en-gb/news/uknews/imam-pleads-guilty-to-allowing-illegal-marriage-of-children-at-mosque/ar-AA1O9rHO?ocid=socialshare

i deserek:

legalpriority.co.uk/legal-advice/discover-how-many-sharia-law-courts-are-in-the-uk/

www.msn.com/en-gb/health/familyhealth/mosque-in-london-bans-females-over-12-from-charity-run/ar-AA1Oj5zx?ocid=msedgntp&pc=U531&cvid=68eb83ffb2c9477e8e0261d2d05d6f68&ei=10

Podziekujmy lewicy i ich wyborcom :) 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Roman_PCMR napisał(a):

Polska za pare dekad:

https://www.msn.com/en-gb/news/uknews/imam-pleads-guilty-to-allowing-illegal-marriage-of-children-at-mosque/ar-AA1O9rHO?ocid=socialshare

i deserek:

legalpriority.co.uk/legal-advice/discover-how-many-sharia-law-courts-are-in-the-uk/

www.msn.com/en-gb/health/familyhealth/mosque-in-london-bans-females-over-12-from-charity-run/ar-AA1Oj5zx?ocid=msedgntp&pc=U531&cvid=68eb83ffb2c9477e8e0261d2d05d6f68&ei=10

Podziekujmy lewicy i ich wyborcom :) 

:rotfl2: 

Od 2010 roku do 2024 roku rządzili konserwatyści. 

To chyba im powinieneś dziękować. Ale wiem, że nie zrozumiesz :) 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

I co z tego? Zachowujesz sie jak bym byl konserwatysta. Wkladasz wszysktich do jednego wora. jak ktos nie glosuje jak ty to prawak, konfa itp

Szkoda klawiatury na ciebie

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nie bierzecie chyba pod uwagę dwóch kwestii.

Partie typu lewica, PO i Kałownie będą nadal widziane jako te, które mogą zrobić z Polski "drugi Paryż" ale w tym nowoczesnym i inkluzywnym stadium.

To będzie konfie pompowało wyborców, bo nikt z tych pseudo-elit z KO, PO, Kotłowni, Lewicy nie ogarnia, że to się im nawet politycznie już nie opłaca (bo o szkodach dla kraju to nie ma co mówić - mają to głęboko w dupach, niestety)

Druga kwestia to to, że Kukizowi, Petru czy Kałowni nie pomagały obce służby z ogromnymi możliwościami - jak ruskie trolownie i chińskie tiktoki. 

Konfa miała nie wyjść powyżej 9%. A tymczasem przez chwilę mieli już razem z Brauniarzami dwadzieścia procent.

Chciałbym podziwiać Wasz optymizm, że konfa nie stanie się główną partią prawicową, ale to nie optymizm. To naiwność i niechęć dostrzegania tego co macie tuż przed nosem. 

To, że pis i konfa wygra następne wybory jest moim zdaniem pewne. Nie ma absolutnie nic, co by mogło zmienić tę prognozę.

A debile z "koalicji antypisowskiej" albo udają idiotów, albo są takimi idiotami, że nie chce im się wytrącić z ręki najgroźniejszej szabli Konfiarzy.

Same kłamstwa do kamery na wiecu wyborczym Tuska, o tym jak to on już jest za obroną granic itp. nic nie dadzą. Tu trzeba było pokazać realną zmianę. Drastyczne zmiany. I poważnie porozmawiać z Lewicą. Że Lewica nigdy by się nie zgodziła i nie zmieniła podejścia do tej kwestii, przez co nie mogłaby zostać członkiem koalicji? A teraz co mamy? Koalicja niby istnieje, a i tak "nie nie możemy".

Wyobrażacie sobie Dudę czy Batyra wetującego bardzo "prawackie" ustawy mające nasz kraj lepiej zabezpieczyć przed nachodźcami i traktowaniem Polaków jako obywateli drugiej kategorii?

Na samych kłamstwach Brauniarzy jacy to oni są "pokojowi i nie chcący wojny" daleko by ruskie trolownie w netach nie zajechały. Traktowanie Ukraińców w Polsce też od początku działania rządu powinno być zmienione. Nawet jeśli to nie fair w stosunku do nich i jakby za to miały posypać się ogólnoświatowe marudzenia. Państwo jest w stanie poważnego zagrożenia (czy to ruskimi wpływami czy rządami pisowców) i trzeba było postawić na przodzi dobro Polaków. Nawet kosztem innych, którzy i tak dostali od Polaków tyle, że nie mieliby prawa narzekać, z puntku widzenia moralnego, bo jakieś popierdzielone prawa wymyślane przez Julki bujające w chmurach i marzące o utopii, mnie nie interesują wcale.

Wystarczyło

a) coś realnie robić, a nie usiąść przy korycie i nie robić nic

b) wytrącić te dwie najgroźniejsze bronie z rąk konfiarzy i Brauniarzy

a teraz zupełnie inaczej wyglądałyby słupki poparcia. Jakby dali sensownego kandydata a nie to żałosne pośmiewisko w postaci Czaszkoskiego, to by pewnie mieli też teraz swojego prezydenta.

Oni są tacy głupi? Czy może po prostu wygodniej być w opozycji?

Edytowane przez VRman
Opublikowano
4 minuty temu, Roman_PCMR napisał(a):

I co z tego? Zachowujesz sie jak bym byl konserwatysta. Wkladasz wszysktich do jednego wora. jak ktos nie glosuje jak ty to prawak, konfa itp

Szkoda klawiatury na ciebie

Czemu chcesz dziękować lewicy i ich wyborcom, skoro rządzili konserwatyści? :) 

To się nie spina logicznie. Ot, po prostu przyszedłeś obsrać lewicę, a tymczasem jest to sprawka konserwatystów, ale tych nie skrytykujesz :) 

To Ty wrzuciłeś do wora. Ja tylko pokazałem, że - jak zwykle - się mylisz. 

3 minuty temu, VRman napisał(a):

Na samych kłamstwach Brauniarzy jacy to oni są "pokojowi i nie chcący wojny" daleko by ruskie trolownie w netach nie zajechały. Traktowanie Ukraińców w Polsce też od początku działania rządu powinno być zmienione. Nawet jeśli to nie fair w stosunku do nich i jakby za to miały posypać się ogólnoświatowe marudzenia.

Braunairze to w ogóle wierzą w alternatywną wersję historii i informacji. Ci zatwrdziali są nie do uratowania, bo to zazwyczaj jest ekstremum w zakresie inteligencji, wiedzy i rozumienia pewnych mechanik politycznych czy społecznych. Oczywiście, to niskie ekstremum :) 

3 minuty temu, VRman napisał(a):

Wystarczyło

a) coś realnie robić, a nie usiąść przy korycie i nie robić nic

b) wytrącić te dwie najgroźniejsze bronie z rąk konfiarzy i Brauniarzy

Coś tam robią, ale mnóstwo głupot.

Wytrącają teraz kwestię imigracji. I co? Prawica już łże, że to ich zasługa. Jak z tym walczyć? 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

To ja was pogodzę.

Może w UK nazywali się konserwatystami, ale podejście do nachodźców mieli typowo lewicowe. Teraz przyszła lewica i jest jeszcze gorzej. Polecam kanał Zmywaka, bo można się dużo dowiedzieć co tam się dzieje i co działo wcześniej w tej kwestii.

Nazewnictwo i tak dawno temu przestało mieć sens. Przecież PiS to taka partia patriotycznej prawicy jak z RTX 4060 karta do gier w pełnym Path Tracingu w natywnym 4K.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Możesz nie dożyć wszystkiego. Po to jest dziedziczenie składek. Sprawdzałeś ten temat? :) 

Nie ma dziedziczenia składek z ZUS. Coś ci się pomyliło. Jedynie co KO wprowadziła i to ostatnio to wybór dla żony/męża który ma mniej, że może sobie wziąść więcej jak ma druga strona. Jako prawnik doskonale wiesz, że używając zwrotu "dziedziczenie" w sensie kodeksowym dziedziczyć spadkobiercą mogą być dzieci, wnuki, bracia itp aż do iluś pokoleń wstecz. Jak żona weźmie ubezpieczenie zmarłego męża dostanie więcej, ale jej składki przepadają. A ponieważ większość emerytów i tak ma podobne, liche emerytury więc Tusk mógł się zdobyć na taki gest.

Czy to nie ty ostatnio coś tak pisałeś do mnie że będę zawsze “łamań”, a nigdy “freeman”? To tak w kwestii wycieczek osobistych.

Nie pisałem nigdy o żadnych łamianiach i nawet nie wiem co oznacza zwrot freeman. Oczywiście słowo znam :) Ale nie pisałem nic do ciebie w stylu wycieczek osobistych. Jedynie, że miałeś ciężką sytuację w młodości i doszedłeś do sukcesu w sensie "biedy" i Stanowskiego

to nie atakuj przytyki oparte o obserwacje. Ja mogę z tobą dyskutować- nie ma problemu, ale z tobą jest ciągle ten sam problem. Zawsze używasz tych samych kiepskich argumentów. I domagasz się przywilejów :) 

Nie - moje argumenty nie są kiepskie tylko po prostu się z nimi nie zgadzasz :) 

Kilka raY już cię tutaj wyjaśniłem w kwestii opieki zdrowotnej czy emerytur. A do ciebie dalej nie dociera. Dlatego nie dziw się, że to frustruje :) 

Bo potem będziesz jęczał w tv: “panie premierze, jak żyć?”

A Ty co? Szklana kula czy jak? A jak tak putin spuści atomówkę to odkładanie jakichkolwiek składek ma sens? :) 

I będziesz liczył na interwencję państwa. Tak jest zawsze. Zawsze.

Tu się mogę zgodzić, ale nie jeśli chodzi o mnie bo to też nie dyskusja o mnie tylko, że w tym modelu tak może być. Przy czym ja największy problem nie mam z samym ZUSem tylko jego wysokością i składką zdrowotną. Przed polskim ładem nie miałem żadnego problemu z tym systemem, a płaciłem w niektórych latach jeszcze więcej bo nie byłem na małym ZUSie... Ale polski ład to była pierwsza rzecz zrobiona przez państwo, która we mnie uderzyła. Liczyłem jak i wielu innych przedsiębiorców na zmianę. Dlatego głosowałem na KO

Jestem za likwidacją przywilejów emerytalnych u górników. 

Co do KRUS - w zasadzie też można, chociaż to jak dobrze pamiętam jest dość mała część systemu i emerytury KRUS są słownie niskie.

To może głośniej mów i tych przywilejach?

co to są maski 800+? W sensie - z czym masz tu problem? Z smaym 800+?

Nie mam problemu z 800+ natomiast pisaliśmy w kontekście przywilejów

Podalwa przykład oszustwa podatkowego (fikcyjne usługi), więc o tym napisałem. Może wyrażaj się precyzyjniej? Albo po prostu pisz o tym co wiesz a nie o tym co zgadujesz :) 

Ale jakie fikcyjne usługi na ryczałcie? Co ty człowieku piszesz? Jeśli już to co poniżej-

Tak, na ryczałcie nagminne jest zaniżanie dochodów przez niewydawanie paragonów. Nie wiedziałeś? :) 

tak - nie wydawanie paragonów, ale jeśli mi pisałeś o różnicy pomiędzy systemem a oszustwem to jest oszustwo, a nie luka systemowa. To tak samo jak wyłudzanie VAT. I jak pisałem - w branży np. e-commerce niemożliwe do obejścia, a i w sklepikach osiedlowych są częste kontrole. Co do usług tu się zgadzam - powinny być liczniejsze kontrole.

Też możesz mieć kochankę na ryczałcie. Albo 10. Na KPIR odliczysz 50% VAT w takiej sytuacji. 

Chłopie, ale czy tu w ogóle wiesz o czym piszesz? Wygląda na to, że ty kompletnie nie znasz systemu podatkowego w Polsce, a strugasz się na jakiegoś znawcę. KPIR jest zupełnie czymś innym niż podatek VAT. To są zupełnie 2 różne oddzielne podatki. Umiejscowione w zupełnie różnych ustawach. 90% ryczałtowców nie jest w ogóle w VAT. 

Ok. Dalsza dyskusja nie ma tu sensu bo ty nawet nie wiesz o czym piszę. W koło powtarzasz jakieś farmazony o przywilejach :) 

Mnie się też nie chce podawać ciągle tych samych argumentów i zbijać ciągle te same ignoranckie głupoty, które wypisujesz. Ty dalej sobie nie zdajesz sprawy z tego, że nie ma najmniejszej szansy na to, abyś publicznie a służbę zdrowia zamienił jakimkolwiek pakietem medycznym prywatnym. 

Dosłownie jedna operacja czy zabieg mogą skonsumować twoje składki za 20 lat. 

No wiem. Ale czy czytałeś statystyki, że 80% funduszu NFZ idzie właśnie na takie bardzo drogie i rzadkie operacje? Tu ekspertem nie jestem, ale czytałem niedawno artykuł, z którego wynikało, że jakieś 80-90% ludzi płaci ze swoich składek 10% pechowców, którzy mają ciężkie choroby.

W modelu dobrowolnym - tak samo jak w USA ryzykujesz. Nie płacisz składek i w przypadku tego co piszesz pozostaje tylko modlitwa, ale jest szansa 90%, że się uda. Zresztą trzeba dodać, że i w Polsce co chwila są zbiórki na rzadką operację bo NFZ tego nie pokrywa więc to też nie tak jak piszesz, że wszystkie drogie operacje pokrywa.

Generalnie system jest mega niewydolny i myślę, że w modelu dobrowolnym ludzie masowo by rezygnowali z tych składek i tak samo ZUSu i tymi hasłami Konfederacja ma szansę zdobyć władzę. Ludzie mają już dość tego niewydolnego systemu.

Edytowane przez hubio
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Tacy z nich konserwatyści że tak naprawdę SLD z Millerem byli bardziej konserwatywni.

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, Zdzisiu napisał(a):

Ta neo konfederacja ma dokładnie takie samo poparcie jakie miała 3 droga.

Braun ma teraz dokładnie takie samo poparcie jak stara Konfederacja.

Przypadek? 
Nie sądzę. Neo konfederacja się rozpadnie jak PL2050, Nowoczesna, Ruch Palikota czy Kukiz 2015 bo to jest cały czas ten niestabilny elektorat buntu a nie elektorat prawicowy.

Wniosek? Ci co teraz głosują na konfederację, za czasów JKM i Brauna NIE głosowali na konfederację. Ci co głosowali poszli za Braunem.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Ziemniaczany dramat na Podkarpaciu. Rolnik wysypał 150 ton. "Bierzcie za darmo!"

W miejscowości Dąbrowica (woj. podkarpackie) jeden z rolników wysypał na pole około 150 ton ziemniaków. Bulwy leżą na ściernisku, należącym do dawnej rolniczej gorzelni. Miejscowi mówią wprost: "Bierzcie, ile chcecie — za darmo!". Jak ustalił "Fakt", ziemniaczana pielgrzymka ruszyła w sobotę, 11 października. Od tego dnia pod pole podjeżdżają auta z przyczepkami, widać ludzi z taczkami i nawet takich, którzy ładują ziemniaki do siatek po cebuli. — Skoro nic nie kosztują, szkoda nie zabrać — tłumaczą.

f-_k9kuTURBXy8zMDJmMmNkMi01NmQ1LTRkMWEtY

https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/rzeszow/rolnik-wysypal-150-ton-ziemniakow-bierzcie-za-darmo-i-tak-nikt-nie-chce/3kdss19?srcc=undefined&utm_v=2

Cytat

Zaczęło się cwaniakowanie przy samozbiorach. Markety też chcą towar za pół darmo
Po fali emocjonalnych wpisów w mediach społecznościowych i rekordowej popularności samozbiorów rolnicy zaczynają ostrzegać przed nowym zjawiskiem: przedstawiciele handlu próbują wykorzystać ich trudną sytuację. Handlowcy dzwonią do rolników i mówią: skoro oddajecie paprykę czy jabłka ludziom po złotówce, to my też nie damy wam więcej.

https://wiadomosci.wp.pl/zaczelo-sie-cwaniakowanie-przy-samozbiorach-markety-tez-chca-towar-za-pol-darmo-7209376001674176a

Ta już była?:

354b6eea3e1860bfa431c74e1f0d4a135969b460

Edytowane przez Camis
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubio napisał(a):

Generalnie system jest mega niewydolny i myślę, że w modelu dobrowolnym ludzie masowo by rezygnowali z tych składek i tak samo ZUSu i tymi hasłami Konfederacja ma szansę zdobyć władzę. Ludzie mają już dość tego niewydolnego systemu.

Hubio, problem w tym, że teraz, kiedy czujesz się "niepokonany i nieśmiertelny jak Uchiha Madara" takie jest twoje zdanie. Kiedy już cię coś zacznie permanentnie boleć zmienisz zdanie i stwierdzisz że jednak dobrze by było, abyś nie musiał pokrywać pełnych kosztów leczenia swojej choroby przewlekłej. Albo szybciutko zmienisz zdanie jak zachorujesz na chorobę z którą mógłbyś żyć, ale nie będziesz żył, bo lek nie jest dotowany. Myślisz że 10% to mało? To znaczy że 4 miliony polaków będzie przytłoczona ciężkimi problemami zdrowotnymi których nie są wstanie leczyć. I to nie są jacyś tam mityczni ludzi. Są wśród nich twoi krewni i twoim obowiązkiem będzie tak czy inaczej coś z tym fantem zrobić. Choćby użyć pistoletu do uboju bydła jak będzie trzeba.

Pewnie że tak można. Jednak obecny system wyewoluował z tego co proponujesz, nie odwrotnie. 

Jedynym argument za tobą jest taki, że niektórzy byliby wstanie się utrzymać z drobnej działalności gdyby nie ten zus. Jednak po zakończeniu ich aktywności zawodowej albo rodzina wzięłaby ich na utrzymanie, albo trzeba by było pozwolić umrzeć z głodu, albo zachować się humanitarnie i ich po prostu usypiać jak psy, bo nadal lepsze to niż śmierć z głodu. 

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 5