Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 26.02.2026 o 08:02, adashi napisał(a):

W kwestii safe to ciekawi mnie dlaczego w ogóle nie jest rozważana opcja polskiej emisji obligacji na ten cel. Mając własną walutę, mamy taką możliwość.

to raczej dosyc proste,

zadaj sobie podstawowe pytanie - czy wladze EU na powaznie biora scenariusz ze rosja po wojnie na ukrainie (bez klarownej wygranej o jakiej marzyli) nagle rzuci sie na panstwa europejskie i NATO? XD

nikt nie wierzy w cos tak absurdalnego wiec skoro nie ma realnego zagrozenia wojna to o takich programach decyduje polityka i grupy interesow

skoro decyduje polityka to z punktu widzenia EU w programach w stylu kpo/safe jak najbardziej korzystne jest zawarcie jakichs lewarow/batow na panstwa czlonkowskie i innych ograniczen,

a w ten sposob EU za jakis czas bedzie mogla wybrac polityka ktory przed wyborami powie "Dzień po wyborach pojadę i odblokuję pieniądze z SAFE"

i do tego sprowadza sie problem polityczny tego programu, tansza kase to kazdy by wzial bez zastanowienia

Opublikowano
11 minut temu, kubikolos napisał(a):

a w ten sposob EU za jakis czas bedzie mogla wybrac polityka ktory przed wyborami powie "Dzień po wyborach pojadę i odblokuję pieniądze z SAFE"

Ale brednie, pieniądze z SAFE będą wydane przed wyborami 2027.

Opublikowano (edytowane)

Kurczę. To mnie naprawdę zadziwia, że nie wszyscy widzą co mają przed oczami.

Trol dostał opierdziel, że nie wrzuca nic o ruskach/Białorusinach pracujących dla ruskich służb, jacy wpadli na szpiegowaniu w Polsce, tak jak wrzuca wszystko o choćby przekleństwie w miejscu publicznym z udziałem Ukraińców. (Odczekałem 20h, no dajmy mu szansę. Niech wrzuci. Przecież pisze o wszystkich problemach z nie-Polakami ;)

To tylko poglądy przecież. On nie jest trolem. 

Te 50 wskazówek, że jest to przypadek. ;))

Wraca i jak typowy bot odpisuje nie na temat, wali jakieś bzdury i powtarza po raz 10ty jakieś nagonki na Ukraińców, żeby móc odhaczyć u oficera prowadzącego jakiś punkcik propagandy.

Potem powtarza to jeszcze trzy razy. Od kilku razy za każdym razem nie odpowiada na posta, tylko wykorzystuje go do napisania czegoś nie na temat, co przypadkiem zawsze zawiera wrzutki z ruskiej propagandy.

Bez AI to się aż rzuca w oczy.

Do tego dwa konta  robią w zasadzie to samo. W ten sam sposób. Dosłownie 100% pewności, że jakby poprosić AI o analizę to wywali od razu wzorce/szablony, bo tu nawet bez AI jest to oczywiste.

Z nadzieją na zobaczenie w akcji image.png.cbc150f8ebf86854a8a3d31439bae1cb.png

kończę ten "wpis obserwatora", w którym nikogo od niczego nie wyzywałem, chciałbym zauważyć. :)

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Hołownia ma problem. Prokuratura chce by, został "zdyscyplinowany"

Prokuratura wciąż prowadzi czynności w sprawie słów Szymona Hołowni o "zamachu stanu", jednak postępowanie napotkało poważne przeszkody. Jak przekazał "Faktowi" rzecznik Prokuratury Okręgowej w Warszawie Piotr Antoni Skiba, problem dotyczy niestawiennictwa wicemarszałka na przesłuchaniu. Polityk — według śledczych — nie odpowiada na kierowane do niego wezwania. — Oczekujemy, że marszałek Sejmu zdyscyplinuje posła Hołownię — mówi rzecznik prokuratury.

https://www.fakt.pl/polityka/szymon-holownia-ma-problem-prokuratura-zabiera-glos-w-jego-spawie/6rpjkwr

Widzę "tą samą stronę monety" %-) co PIS  :/

Kto się wstrzymał?, jak myślicie?, tak dobrze myśleliście  :rotfl2:

konfokacapy :/

Cytat

Sejm zdecydował w sprawie uchwały wyrażającej solidarność z Ukrainą

Sejm w piątek przyjął uchwałę wyrażającą solidarność z Ukrainą i wsparcie Polski dla osób dotkniętych skutkami rosyjskiej agresji. Za jej przyjęciem zagłosowało 419 posłów, przeciw był jeden parlamentarzysta, z kolei 15 wstrzymało się od głosu.

Podczas piątkowego głosowania nad uchwałą wyrażającą solidarność z Ukrainą i wsparcie Polski dla osób dotkniętych skutkami rosyjskiej agresji za jej przyjęciem opowiedzieli się wszyscy ze 174 posłów PiS obecnych na sali sejmowej. Podobnie zagłosowali wszyscy obecni parlamentarzyści KO, których było 152.

Za przyjęciem głosowało także 20 posłów Lewicy, 32 parlamentarzystów klubu PSL-Trzecia Droga, 15 członków klubu Centrum, 14 z Polski 2050, pięciu niezrzeszonych, czterech z koła Demokracja Bezpośrednia, trzech z Razem.
Od głosu wstrzymało się 13 posłów Konfederacji i dwóch Konfederacji Korony Polskiej. Przeciw zagłosował jeden parlamentarzysta partii Sławomira Mentzena i Krzysztofa Bosaka.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/sejm-zdecydowal-w-sprawie-uchwaly-wyrazajacej-solidarnosc-z-ukraina/zrlfs6e

Pisiory będą mieli nową TV - TVN.

Cytat

Zwrot w sprawie TVN. Czy Donald Tusk może zablokować transakcję?

Wygląda na to, że gigantyczna transakcja dojdzie do skutku — a zatem stacja TVN powinna trafić w ręce środowiska bliskiemu Donaldowi Trumpowi. Czy polski rząd ma tu jakieś pole manewru? Prawnik prof. Michał Romanowski uważa, że jak najbardziej.

https://businessinsider.com.pl/prawo/waza-sie-losy-tvn-to-moze-zrobic-donald-tusk/tw2j87e

HCJ8kmjXQAAImgk?format=jpg&name=large

image.png.8455725eb0854be26934b62dbe4faf08.png

:dj:

Edytowane przez Camis
Opublikowano
2 minuty temu, Camis napisał(a):

Wygląda na to, że gigantyczna transakcja dojdzie do skutku — a zatem stacja TVN powinna trafić w ręce środowiska bliskiemu Donaldowi Trumpowi. Czy polski rząd ma tu jakieś pole manewru? Prawnik prof. Michał Romanowski uważa, że jak najbardziej.

Ostrzegałem od 2 lat, że najgorsza broń rusków to propaganda i że zwiększą wysiłki i wydatki.

To jest bardzo niebezpiecznie. Szczególnie obok oficjalnego oświadczenia WH, że będą robić strony/tv dla Europejczyków, aby...  no w w sumie jak obrać te oświadczenie z BSu to wyjdzie "aby srać ruską propagandą". 

I teraz jeszcze TVN.

Jedyna nadzieja, że podatni na ruski przekaz nienawidzą TVN tak bardzo, że choćby sam Braun powiedział, że jest tam teraz szefem, to by tego nie włączyli. 

Opublikowano
Cytat

— Władek Kosiniak-Kamysz jest w kontakcie z Pałacem Prezydenckim i dostał sygnał, że raczej będzie weto — słyszymy od naszego informatora z rządu.

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/kulisy-spotkania-liderow-koalicji-rzad-szykuje-sie-na-weto-w-kluczowej-sprawie/hzbepqq#pco

Przecież to było wiadome, pis, konforuskie i Nawrocki to zdrajcy Polski. 

Na szczęście SAFE i tak będzie.

Opublikowano

o jednak nie netflix?

nice

:dj::dj:

13 minut temu, Camis napisał(a):

Ale brednie, pieniądze z SAFE będą wydane przed wyborami 2027.

ze tez musze odpisywac na takie waskie myslenie XDDDDDDDDDDDD

po pierwsze straszna bzdura, nawet lewicowe fact checkery nie pisza takich glupot tylko tlumacza ze to nic nie szkodzi XD

pieniadze nie beda wydane przed 2027, wyplaty beda w transzach wraz z realizacja programu

po drugie to ...nie ma znaczenia

programy EU nie sa (mam nadzieje  XD) dostosowane pod wybory w polsce :lol2: ja dalem obrazowy przyklad z KPO gdzie dzialal ten sam mechanizm, to sie wykorzystuje w polityce na wielu plaszczyznach a nie tylko przy wyborach

po trzecie ..program i tak nam sie oplaca :lol2: nie mamy perspektyw na niezalezna polityke, kolejny lewar EU na nas szczerze mowiac za wiele nie zmieni, juz lepiej miec ta kase troche taniej

Opublikowano
1 godzinę temu, TheMr. napisał(a):

Efektywność wyraża się w PKB per capita.

Nie dokładnie i nie koniecznie. To jest wskaźnik zamożności społeczeństwa a nie efektywności gospodarki danego kraju.

1.3 mld Chińczyków ma problem być gospodarką numer jeden na świecie.

Gdyby nie brać pod uwagę efektów drukowanego dolara i profitów z tego, to już od jakiegoś czasu są numerem jeden na świecie.

Każdy kraj, którego waluta byłaby światowym przelicznikiem byłby pewnie numerem jeden.

, przy wykorzystywaniu ludzi w obozach pracy, przy wykorzystywaniu nieletnich, przy olewaniu wszystkich BHP, zabezpieczeń, jakości, przy pompowaniu gospodarki przez cały kolektywny zachód, przy nieograniczonej kontroli ludności. ~250 mln Niemcy byłyby na poziomie 1.3 mld Chin. Tyle w kwestii efektywności pracy. 

W każdym kapitalistycznym kraju jest dokładnie tak samo. Przytoczyłem Tobie wyniki kontroli PIP wskazujące, że w Polsce co 7 pracodawca wykorzystuje nieletnich itd. Ilości w Chinach będą większe ale wcale bym nie był taki pewien, czy proporcje nie byłyby podobne albo nawet niższe. 

A gdyby Niemcy wygrały II WŚ to dopiero by były... 

Każdy kraj startował z innego poziomu, miał inne środki, możliwości i priorytety. Faktem jest że Chiny pomimo zamordyzmu zrobiły ogromny postęp i jakość życia też im się poprawiła i to diametralnie. Jak przyjdzie czas kiedy dowalą marżę to dopiero zobaczysz jaki będą mieli stosunek PKB per capita. Tylko wtedy to my będziemy zapierdalać za miskę ryżu.

Wcale nie gloryfikuję ich systemu ale nie można im ujmować, że jednak zapierdzielają z rozwojem w astronomicznym tempie, a Europa jak się nie ogarnie, to będziemy mieli tutaj kolejne średniowiecze.

Opublikowano

Mają dobrze tylko w centro-portach, wielkich miastach do których wlewane są hektolitry dolarów, 90% Chin to nadal poziom lat 80’. To mogę odpuścić Niemcy i wymienić jakikolwiek zachodnie państwo które by miało 200+ mln ludności - byliby nadal na silniejszej pozycji niż Chiny. Chiny zrobiły skok, ale przy ich potencjalne wręcz mizerny - to jest sedno tematu. Państwa które dobrze wykorzystały swoje możliwości to Singapur, Hong Kong, Tajwan, Korea Południowa w Azji, Chiny nawet nie są blisko tych państw. Gdyby takie ilości dolarów wpakować w jakiekolwiek państwo to również byłby “potężny” skok - wystarczyło być fabryką świata przez 20 lat. 

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, kubikolos napisał(a):

o jednak nie netflix?

nice

:dj::dj:

ze tez musze odpisywac na takie waskie myslenie XDDDDDDDDDDDD

po pierwsze straszna bzdura, nawet lewicowe fact checkery nie pisza takich glupot tylko tlumacza ze to nic nie szkodzi XD

pieniadze nie beda wydane przed 2027, wyplaty beda w transzach wraz z realizacja programu

po drugie to ...nie ma znaczenia

programy EU nie sa (mam nadzieje  XD) dostosowane pod wybory w polsce :lol2: ja dalem obrazowy przyklad z KPO gdzie dzialal ten sam mechanizm, to sie wykorzystuje w polityce na wielu plaszczyznach a nie tylko przy wyborach

po trzecie ..program i tak nam sie oplaca :lol2: nie mamy perspektyw na niezalezna polityke, kolejny lewar EU na nas szczerze mowiac za wiele nie zmieni, juz lepiej miec ta kase troche taniej

ale oni doskonale o tym wiedzą tylko chcą aby reszta łykała przekaz jak im Julka przykazała, z drugiej strony skoro fundusze mają być wydane do 2027 r. czyli zakupy z półki a nie produkcja to w jaki sposób na tym polski przemysł skorzysta, przecież te wasze brednie się nie trzymają  ani kupy ani ..py

ciekawe czy tfusk podobnie jak z TVP rozważa siłowy wariant przejęcia TVN w przypadku przejęcia jego szczekaczki przez Trumpa a jeszcze bardziej interesuje mnie reakcja obecnej publiki tej stacji, nagła zmiana trści może doprowadzić do fali udarów mózgu u tej bezmyślnej masy :lol2:

41 minut temu, VRman napisał(a):

Kurczę. To mnie naprawdę zadziwia, że nie wszyscy widzą co mają przed oczami.

Trol dostał opierdziel, że nie wrzuca nic o ruskach/Białorusinach pracujących dla ruskich służb, jacy wpadli na szpiegowaniu w Polsce, tak jak wrzuca wszystko o choćby przekleństwie w miejscu publicznym z udziałem Ukraińców. (Odczekałem 20h, no dajmy mu szansę. Niech wrzuci. Przecież pisze o wszystkich problemach z nie-Polakami ;)

To tylko poglądy przecież. On nie jest trolem. 

Te 50 wskazówek, że jest to przypadek. ;))

Wraca i jak typowy bot odpisuje nie na temat, wali jakieś bzdury i powtarza po raz 10ty jakieś nagonki na Ukraińców, żeby móc odhaczyć u oficera prowadzącego jakiś punkcik propagandy.

Potem powtarza to jeszcze trzy razy. Od kilku razy za każdym razem nie odpowiada na posta, tylko wykorzystuje go do napisania czegoś nie na temat, co przypadkiem zawsze zawiera wrzutki z ruskiej propagandy.

Bez AI to się aż rzuca w oczy.

Do tego dwa konta  robią w zasadzie to samo. W ten sam sposób. Dosłownie 100% pewności, że jakby poprosić AI o analizę to wywali od razu wzorce/szablony, bo tu nawet bez AI jest to oczywiste.

Z nadzieją na zobaczenie w akcji image.png.cbc150f8ebf86854a8a3d31439bae1cb.png

kończę ten "wpis obserwatora", w którym nikogo od niczego nie wyzywałem, chciałbym zauważyć. :)

szeroko widomo że zgłaszasz adminom non stop moje posty, bez żadnych podstaw merytorycznych tylko dlatego że ci się narracja nie zgadza, nie wrzucam tu żadnej nagonki tylko fakty a do tematu wróciłem tylko z jednego powodu aby kilka spraw sprostować i obnażyć kłamstwa kilku osób z tego forum

Edytowane przez ptys
Opublikowano

@Camis aż tak radykalnie bym do tego nie podchodził, inaczej trzeba by było ich eliminować.

Z jednej strony finansowanie SAFE jest niezbędne, a z drugiej strony to jednak jest kaganiec.

Niby takie finansowanie daje duże możliwości ale przy obecnym systemie zamówień i podejmowania decyzji może się skończyć tak jak zawsze, że środki będą wypływać bokami albo wszystko będzie kosztować wielokrotnie więcej niż powinno, a finalnie będziemy za to płacić my znaczy się Polacy z własnych kieszeni.

Jeżeli inwestycje z tych środków zostaną obwarowane, że muszą być realizowane w Polsce i będzie jakiś nadzór prawny nad tym  (odpowiedzialność karna) to może to mieć ręce i nogi ale jak poleci starym trybem to można już gasić światło.

Opublikowano (edytowane)

USA, nauczycielce grozi 60 lat odsiadki m.in za sex z nieletnim uczniem.

Ile dostał Epstein?. 

image.thumb.png.ec368247bc40a7e91f9c628534b6c43e.png

28 minut temu, trepek napisał(a):

To po co podpis Prezydenta?

Mnie nie pytaj, tak twierdzi rząd. 

Edytowane przez Camis
Opublikowano
1 minutę temu, Camis napisał(a):

Mnie nie pytaj, tak twierdzi rząd. 

Podobno może to zrobić przez FWSZ ale wtedy np. MSWiA i inne służby nie związane z wojskiem nie dostaną nic z SAFE. 

Dla prezydenta sytuacja patowa - być przeciwko partii czy być przeciwko tym, którym się jest zwierzchnikiem.

Opublikowano
11 minut temu, TheMr. napisał(a):

Mają dobrze tylko w centro-portach, wielkich miastach do których wlewane są hektolitry dolarów, 90% Chin to nadal poziom lat 80’. To mogę odpuścić Niemcy i wymienić jakikolwiek zachodnie państwo które by miało 200+ mln ludności - byliby nadal na silniejszej pozycji niż Chiny. Chiny zrobiły skok, ale przy ich potencjalne wręcz mizerny - to jest sedno tematu. Państwa które dobrze wykorzystały swoje możliwości to Singapur, Hong Kong, Tajwan, Korea Południowa w Azji, Chiny nawet nie są blisko tych państw. Gdyby takie ilości dolarów wpakować w jakiekolwiek państwo to również byłby “potężny” skok - wystarczyło być fabryką świata przez 20 lat. 

Tylko przez te powiedzmy 15 lat nie dyktowali stawek, dopiero teraz zaczynają to robić gdy rozwinęli własne marki. Marże nakładała firma zachodnia sprzedająca produkt na rynkach światowych (np. taki Apple czy Nike).

Opublikowano
17 minut temu, ptys napisał(a):

nie wrzucam tu żadnej nagonki tylko fakty a do tematu wróciłem tylko z jednego powodu aby kilka spraw sprostować i obnażyć kłamstwa kilku osób z tego forum

Wrzucasz russkie brednie, kłamstwa, typowe internetowe głupoty. 

Obnażasz tylko to kim jesteś i jak bardzo Ci współczujemy z tego :) 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, trepek napisał(a):

Dla prezydenta sytuacja patowa - być przeciwko partii czy być przeciwko tym, którym się jest zwierzchnikiem.

to jest sprawa polityczna a nie wojskowa, dla wojska to nie ma znaczenia czy my wezmiemy swoj kredyt, czy taki nowoczesny, zagraniczny

tak naprawde zapewne nigdy sie nie dowiemy czy to sie faktycznie oplacalo, czy oszczednosci z niskiego finansowania przekroczyly straty na odpowiednikach "jachtow z KPO", nakrecaniu cen "pod program" bo trzeba wydac itd.

ale jest tez druga strona - mimo tego ze zapewnie w nastepnych latach bedziemy czytac o skali przekretow i zawyzonych cen to wcale nie ma gwarancji ze na wlasnym kredycie tych przekretow by nie bylo

dlatego ja sie sklaniam do tego ze sie raczej oplaca ale zyski beda mniejsze niz zakladane, weto bedzie niepotrzebne i polityczne

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano
Godzinę temu, Camis napisał(a):

Na szczęście SAFE i tak będzie.

Safe będzie, ale bez polskiego w nim udziału. Całkiem niezłe rozwiązanie. Główni chętni to na ten moment obszar postkomunistyczny. Zachód się coś do tego nie pali.