Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cytat

Szwecja i Finlandia wzywają mieszkańców do gotowości na wypadek wojny
Szwecja rozpoczęła dystrybucję broszur informujących obywateli, jak przygotować się na wypadek wojny z Rosją - donosi "Politico".

https://wiadomosci.wp.pl/szwecja-i-finlandia-wzywaja-mieszkancow-do-gotowosci-na-wypadek-wojny-7094088750115776a

https://rib.msb.se/filer/pdf/30874.pdf - Angielski

2xDQaOq.png

Po Polsku - https://www.sikkerhverdag.no/globalassets/din-beredskap/brosjyrer-alle-sprak/dsb-egenberedskap-polsk-web.pdf

• Upvote 3
Opublikowano

Dobrze, że to dodałeś. 

Sporo osób powinno zrobić sobie jakieś zapasy. Znam takich co mają zawsze kupione jedzenie tylko na 1, góra 2 dni.

Gdyby wybuchła wojna to oni nie zginą od rusków tylko z głodu lub pragnienia bo sklepy zostaną wymiecione z towaru w 1dzień.

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, crush napisał(a):

A ile chorób typu polio to wyeliminowało? Całkiem sporo.

Chorób które teraz wracają bo jełopy się naoglądały wariatów na YT.

Cały czas powtarzam że nie chodzi mi o jakie kto szczepionki i na co przyjmuje tylko o ich ilość. Szczepionek na dzień dzisiejszy jest całkiem sporo. Czy przyjmowanie tylu szczepionek nie ma jakiś skutków ubocznych itd.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Czy przyjmowanie tylu szczepionek nie ma jakiś skutków ubocznych itd.

Tego się raczej nie dowiemy bo szczepi się cały świat i ciężko o dobrą grupę kontrolną 

Ze szczepionkami jest tez trochę inny "problem". Gdyby cala kasę, która poszła na szczepionki przeznaczyć na badania nad leczeniem wirusów to medycyna była by teraz w zupełnie innym miejscu. Szczepionki z punktu widzenia obecnej medycyny są dosyć prymitywne, a z wirusami dalej radzimy sobie kiepsko.

Edytowane przez Michaelred
  • Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Camis napisał(a):

Na BlueSky są już politycy i sporo z największych kont które są na X

Już było Threads i Mastodon, a nawet Threema i Telegram.

Wszyscy w pół roku wrócili na Twittera bo się okazało, że zasięgi są tylko wśród człończy.

Opublikowano

@Camis z tego co widzę, to Norwegia do sprawy podchodzi bardziej ogólnie, czyli na wypadek różnych sytuacji kryzysowych, czyli coś takiego jak u nas ulotka z plecakiem ewakuacyjnym. Natomiast Szwecja idzie bardziej bezpośrednio, tylko nie wiem czy to wynika w tym momencie z charakteru Szwedów i nie boją się, że im niektórzy zaczną panikować, czy ktoś nie do końca przemyślał treść. 

Chodzi mi po prostu o to, że jakby np. u nas ktoś wydał taką ulotkę jak w Szwecji, to masa ludzi by definitywnie stwierdziła że zaraz będzie wojna, widać jakie były reakcje po zwykłym plecaku ewakuacyjnym. Dlatego zastanawiam się czy tam się takiej paniki nie obawiają. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Michaelred napisał(a):

Ze szczepionkami jest tez trochę inny "problem". Gdyby cala kasę, która poszła na szczepionki przeznaczyć na badania nad leczeniem wirusów to medycyna była by teraz w zupełnie innym miejscu. Szczepionki z punktu widzenia obecnej medycyny są dosyć prymitywne, a z wirusami dalej radzimy sobie kiepsko.

Kasa poszła na wirusy i wymyślono szczepionki jako najskuteczniejszy sposób raczenia sobie z nimi.

Opublikowano
1 godzinę temu, Michaelred napisał(a):

A wiesz dlaczego radzimy sobie kiepsko? Bo wirusy same w sobie nie prowadzą procesów metabolicznych, więc działanie praktycznie wszystkich znanych preparatów nie ma żadnego efektu poza objawowym. Oseltamiwir jest lekiem, który działa na wirusa grypy, ale tylko jeśli wirus posiada odpowiedni enzym neuraminidazę, która pozwala na łączenie się wirusa z komórką. Każdy wirus posiadać może inny rodzaj enzymu, na który zadziałać może zupełnie inny preparat czy kombinacja preparatów. Może też mieć inny mechanizm, jak np. białko, które pełni tę funkcję, co jeszcze bardziej komplikuje sprawę. Ponadto oseltamiwir żeby był skuteczny musi zostać podany do 48 godzin od wystąpienia pierwszych objawów. Jeżeli przegapi się ten okres, to lecz się nim w zasadzie tylko cięższe przypadki grypy, bo na lżejszy przebieg nie przynosi rezultatu. Skąd zatem możesz wiedzieć, że np. chrząkanie to będzie pierwszy objaw grypy? 

Tu nie pieniądze są problemem, a sama natura wirusów. Ponadto czemu podawać leki dopiero jak się zachoruje, skoro szczepionki mogą w ogóle zapobiegać? Dzięki szczepionkom na polio choroba praktycznie została wyeliminowana i to ma miejsce w przypadku wielu chorób wirusowych. 

• Like 2
Opublikowano
11 minut temu, Michaelred napisał(a):

Dlatego napisałem, ze medycyna była by w zupełnie innym miejscu. Szczepionki są "prymitywne" EOT

Nie masz pojęcia o medycynie, przyszedł jakiś gość, co zaczął ci tłumaczyć i nagle EOT. Zabawny jesteś.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

O mamy pierwszy incydent kałowy w temacie. Gratulacje:E
Mogę rozwinąć temat. Gwarantuje, że wiedzę mam większa niż ty i kolega, który wypowiadał się wcześniej. Załóż osobny temat to zobaczymy jaki bystry jesteś :)

Edytowane przez Michaelred
Opublikowano
2 godziny temu, sabaru128 napisał(a):

Cały czas powtarzam że nie chodzi mi o jakie kto szczepionki i na co przyjmuje tylko o ich ilość. Szczepionek na dzień dzisiejszy jest całkiem sporo. Czy przyjmowanie tylu szczepionek nie ma jakiś skutków ubocznych itd.

Weź ty wracaj na GOL-a do WolfmanaRU, jeszcze tutaj cię nie było? :E 

Opublikowano
21 minut temu, Michaelred napisał(a):

Dlatego napisałem, ze medycyna była by w zupełnie innym miejscu. Szczepionki są "prymitywne" koniec offtopa

Czyli zamiast zapobiegać zarażeniu przez szczepionki, lepiej byłoby zachorować i dopiero leczyć?

Mityczne wysokie IQ konfederuskich po raz kolejny w akcji.xD

• Like 1
  • Haha 1
  • Confused 1
  • Upvote 2