Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Ja tu o biologii, a nie o psychice. Mózg może Ci podpowiedzieć, że jesteś batmanem- nic mi do tego ;)

Biologia wpływa na psychikę. No chyba że sądzisz,że tylko wpływa na genitalia. Dalej jesteś ignorantem.

Tak samo z psychiatrii jesteś ignorantem, bo wmawianie sobie bycia batmanem to urojenie, z kolei posiadanie żeńskiego mózgu u mężczyzny jest UDOWODNIONE.

Wyżej linki dałem. Są badania obrazowe nawet na ten temat. Leki na urojenia które działają na wmawianie sobie bycia batmanem czy innym napoleonem nie działają na osoby np. trans, więc mechanizm jest zupełnie inny. Dr med. Maciej Klimarczyk właśnie wyżej równiez wrzuciłem to wszystko wyjaśnia.

Dalej nie chce mi się bić piany, kto chce być zacofany, ten będzie. Ja się podzieliłem źródłami, kto mądry ten sobie posłucha, douczy się, kto inny będzie pierdzielił coś o batmanach. Na budowę z takimi dyskusjami z ludźmi o głębii daktyla.

Myślenie techniczne, które obejmuje analizę, logikę, matematykę, rozwiązywanie problemów oraz myślenie liniowe, jest tradycyjnie przypisywane lewej półkuli mózgu.

Funkcje lewej półkuli:

Logika i analityczne myślenie.
    Przetwarzanie sekwencyjne i krok po kroku.
    Język, czytanie, pisanie, arytmetyka.
    Orientacja na szczegóły.

Natomiast prawa półkula również odgrywa istotną rolę w myśleniu technicznym, szczególnie jeśli chodzi o:

Wizualizację przestrzenną.
    Twórcze myślenie i wyobraźnię.
    Rozumienie kontekstu i całości obrazu.

Badania sugerują, że istnieje możliwość różnic w dominacji półkul mózgowych, które mogą nie być ściśle związane z płcią biologiczną. W kontekście osób transpłciowych niektóre badania neurologiczne wskazują, że ich mózgi mogą wykazywać cechy bardziej zbliżone do płci, z którą się identyfikują, a nie do ich płci biologicznej. Oto kilka punktów, które warto wziąć pod uwagę:

1. Dominacja półkul mózgowych a płeć

Mężczyźni biologiczni statystycznie częściej wykazują dominację lewej półkuli, co wiąże się z analitycznym myśleniem, podczas gdy prawa półkula odpowiada za kreatywność i emocje.
    Kobiety biologiczne mają zwykle bardziej równomierne rozłożenie aktywności między półkulami, co może ułatwiać im łączenie logicznego myślenia z emocjonalnym.

2. Mózgi osób transpłciowych

Badania wskazują, że struktury mózgowe osób transpłciowych (np. obszary takie jak jądro łożyskowe prążka krańcowego w mózgu) mogą być bardziej zbliżone do mózgów osób o płci, z którą się identyfikują, a nie tej przypisanej przy urodzeniu.
    Dominacja półkul w przypadku osób transpłciowych może odzwierciedlać ich tożsamość płciową, ale nie ma jednoznacznych reguł, ponieważ dominacja półkul zależy także od indywidualnych cech i doświadczeń.

3. Czy dominacja półkul jest kluczowa dla płci mózgu?

Dominacja półkul nie jest jedynym ani decydującym czynnikiem definiującym tzw. „płeć mózgu”. To raczej jeden z wielu aspektów różnic w funkcjonowaniu neurologicznym.
    Mózg jest plastyczny i uwarunkowania genetyczne, hormonalne oraz środowiskowe wpływają na jego strukturę i funkcjonowanie.

A tu jeszcze jedno badanie udowadniające że mózgi trans różnią się od ich płci fizycznej:

https://www.nature.com/articles/s41386-020-0666-3

"
Dowody na to pochodzą z badań przeprowadzonych na niemowlętach płci żeńskiej z wrodzonym przerostem nadnerczy, u których rozwijają się męskie zachowania związane z zabawą. Ze względu na krążący w okresie prenatalnym testosteron, mózg takich niemowląt płci żeńskiej jest strukturalnie zorganizowany jak mózg męski, podczas gdy rozwój ich ciała jest płci żeńskiej "

Edytowane przez Keller
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Camis napisał(a):

To jest wątek o polityce, robicie OT więc załóżcie sobie osobny do tej całej gadki o psychologii i LGBT+.

To c****o zwane lgbt+ jest właśnie częścią dzisiejszej polityki lol. Przecież są partie polityczne które się przekrzykują w składaniu obietnic temu c*****u towarzystwu. Zresztą w samej polityce masz takie wynalazki, przykład ta ze Słupska czy dajmy na to grodzka - wuj z cycami haha. 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano (edytowane)

Luzik szefie. No ale pewnie w rodzinie jest lub był/była dla kogoś wujkiem 😀 cyrk na kółkach tam musi być kiedyś wuj teraz ciotka. Jeszcze nie raz kogoś zaskoczy 😀

Ale szybko w sumie zaraportowanie było hehe. W sumie nie sądziłem że takie czasy tu wykręcają 😀

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, crush napisał(a):

Nie będę może się o to zakładał, ale nie zdzwi mnie jak Stanowski będzie na 3 miejscu.

On dostanie głosy tylko od ludzi, którzy nie mają pojęcia, jak ten człowiek jest blisko PiS-u.

Edytowane przez Spl97
Opublikowano
11 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

@Suchy211
Skoro płeć biologiczna to sprawa zerojedynkowa to… wyjaśnisz przypadki lekkoatletek oskarżanych o bycie facetami? :)

Tutaj nie ma czego wyjaśniać Natura dla człowieka wymysliła 2 płci. Jednak i ona nie jest nieomylna i trafiają się sztuki z pomieszanymi cechami tych 2 płci, a nie zupełnie nową. Idąc takim tokiem myślenia trzebaby uznać, że liczba płci jest nieskończona. 

Nawet gdyby pójść ta drogą, to staje się to calą górą lodową problemów, z których uznanie dodatkowych płci nie jest nawet czubkiem góry lodowej. To zaledwie temperatura która pozwoliła się temu lodowi zawiązać.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Keller napisał(a):

Badania sugerują, że istnieje możliwość różnic w dominacji półkul mózgowych, które mogą nie być ściśle związane z płcią biologiczną. W kontekście osób transpłciowych niektóre badania neurologiczne wskazują, że ich mózgi mogą wykazywać cechy bardziej zbliżone do płci, z którą się identyfikują, a nie do ich płci biologicznej. Oto kilka punktów, które warto wziąć pod uwagę:

1. Dominacja półkul mózgowych a płeć

Mężczyźni biologiczni statystycznie częściej wykazują dominację lewej półkuli, co wiąże się z analitycznym myśleniem, podczas gdy prawa półkula odpowiada za kreatywność i emocje.
    Kobiety biologiczne mają zwykle bardziej równomierne rozłożenie aktywności między półkulami, co może ułatwiać im łączenie logicznego myślenia z emocjonalnym.

2. Mózgi osób transpłciowych

Badania wskazują, że struktury mózgowe osób transpłciowych (np. obszary takie jak jądro łożyskowe prążka krańcowego w mózgu) mogą być bardziej zbliżone do mózgów osób o płci, z którą się identyfikują, a nie tej przypisanej przy urodzeniu.
    Dominacja półkul w przypadku osób transpłciowych może odzwierciedlać ich tożsamość płciową, ale nie ma jednoznacznych reguł, ponieważ dominacja półkul zależy także od indywidualnych cech i doświadczeń.

3. Czy dominacja półkul jest kluczowa dla płci mózgu?

Dominacja półkul nie jest jedynym ani decydującym czynnikiem definiującym tzw. „płeć mózgu”. To raczej jeden z wielu aspektów różnic w funkcjonowaniu neurologicznym.
    Mózg jest plastyczny i uwarunkowania genetyczne, hormonalne oraz środowiskowe wpływają na jego strukturę i funkcjonowanie.

Czyli tak jak pisałem, możemy sobie tutaj gdybać.  Ja tam poczekam jednak na nowe podręczniki do biologii. 

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano (edytowane)

A teraz popatrzcie sobie jakie to specjalistyczne zawody zasila ta wiza.

Musk pieprzy o ściąganiu 0.1% geniuszy. Tyle tylko, że od tego są inne wizy. Za to na H1B Musk może sobie ściągać szeregowe kadry robiące za psi pieniądz.

Dla mnie zero zdziwienia. Dla prawicy jak zawsze szok, że miliarder zachowuje się jak miliarder.

Edytowane przez crush
  • Upvote 5
Opublikowano
1 godzinę temu, Keller napisał(a):

posiadanie żeńskiego mózgu u mężczyzny jest UDOWODNIONE.

Właśnie, żeńskiego mózgu w męskim ciele, ŻEŃSKIEGO MÓZGU W MĘSKIM CIELE. To występujące w naturze odstępstwa od normy, a nie nowe płcie.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, hwdp43 napisał(a):

Oplacone przez lewactwo tak aby pasowaly do ich urojen :E dziekuje za takie "badania"...

Tak, wszystko to spiski lewaków, a ziemia jest płaska. Nawet RTG i rezonans magnetyczny dowodzący zmiany struktury mózgu jest opłacany, a neurony i hormony inaczej funkcjonujące u osób trans są też opłacone przez Sorosa.

Na paranoję też trzeba leczyć jak widać wielu prawaków, bo wszędzie widzą spisek. Dziękować to należy za wasz BRAK badań. Bo widzisz drogi prawaku jak chcesz obrażać badania i to szczegółowo opisane (na 100% nie doczytałeś więcej niż 3 słówka), to choć dalej badania przeciwne. Mogą być prawicowe. Ale wy nawet ich nie macie, że da się np. leczyć homoseksualizm czy że 100% osób danej płci ma dokładnie ten sam mózg.

Na prawicy jest tylko "badanie" osób bi gdzie przez modlitwę przechodzili na stronę hetero :E

Ale was można pstryknięciem palca zaorać, bo nawet nie rozumiecie że w okresie prenatalnym ciąży kształtuje się mózg, zaczyna się od płci żeńskiej i jeśli wpływ hormonów matki będzie niepoprawny to może wyjść z tego kobieta której dostarczono zbyt dużo testosteronu w tym czasie i będzie męska, czy mężczyzna który nie rozwinął praktycznie żadnych cech męskich.

A na to wasza odpowiedź jaka jest? Za mało pasa, siłki, czy innego niepłakania pewnie... i też bez badań, bo prawicy wystarczy chłopski rozum niezrozumienia niczego poza prostymi regułkami. Dwie płcie, dwa mózgi, ugabuga, reszta choroby, my normalni, hau hau!

6 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Właśnie, żeńskiego mózgu w męskim ciele, ŻEŃSKIEGO MÓZGU W MĘSKIM CIELE. To występujące w naturze odstępstwa od normy, a nie nowe płcie.

Ja nie mówię że to jest nowa płeć. Problem w tym, że mężczyzna ma wtedy większość cech żeńskich, zachowuje się jak kobieta, może tak podobnie wyglądać do kobiet i tak dalej, no i jest gnojony zazwyczaj. Więc wprowadzono naukę na ten temat, uświadamianie o takich osobach i obronę takich osób, zamiast szczujni, agresji i innego religijnego kołka.

Każde poglądy mają swoje odchyły. Ja się nie zgadzam z teoriami 56 płci, ale zgadzam się że istnieją osoby trans i takie się zazwyczaj rodzą, choć są też inne przyczyny czemu ktoś jest taki. I zwykle wina leży u obrażających np. mężczyzn od bab. Potem jak tak wychowany chłopak ma sądzić o sobie jak od młodości słyszy jedno na swój temat? No ale wina nigdy nie jest u tych agresorów, nigdy, a oni dalej się śmieją i tyle mają do powiedzenia na temat wszystkiego. Cwaniacy leczący kompleksy kosztem innych i powodujących u innych problemy i jeszcze blokujący rozwój nauki od wieków. Na szczęście to się zmieniło, przynajmniej u nas, bo w Rosji i w islamie dalej taki typ osób dominuje jak na prawackich forach :)

Edytowane przez Keller
  • Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
32 minuty temu, Klakier1984 napisał(a):

Czyli tak jak pisałem, możemy sobie tutaj gdybać.  Ja tam poczekam jednak na nowe podręczniki do biologii. 

Przy wystarczająco dobrym lobby przeczytasz w podręczniku że ludzie tak naprawdę są jajorodni, bo macica to specyficzny rodzaj jaja.

Opublikowano (edytowane)

@Suchy211

Co racja to racja. EOT z mojej strony. Kto chce niech tam sobie żyje w świecie RPG, wybierz płeć, profesję, klasę postaci... Tak czytam te wypociny i mam wrażenie, że u niektórych w domu to jest różnorodnie przynajmniej jak w Mass Effect ;)

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano (edytowane)

Od kiedy czyjeś preferencje seksualne maja cos wspólnego ze sprawowaniem władzy?

Opieranie się na mniejszościach w momencie gdy demokracja jest władza większości mija się z celem.

9 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Przy wystarczająco dobrym lobby przeczytasz w podręczniku że ludzie tak naprawdę są jajorodni, bo macica to specyficzny rodzaj jaja.

W podręcznikach są nie takie brednie które potem trzeba odkręca na studiach.

29 minut temu, Camis napisał(a):

W stanach nie mając obywatelstwa bez dyplomu stadiów nie dostaniesz pozwolenia o prace.

Edytowane przez Auberon
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Keller napisał(a):

homoseksualizm

a jak ci powiem, że nie uznaję homoseksualizmu za chorobę i nie powinno sie go leczyć, ale nie uznaję go też za objaw "innej" płci. to co mi odpowiesz?

Za rozdrabnianiem płci stoi worek bez dna problemów.

"Dlaczego ma Pan łaźnie dla kobiet a nie ma dla onum, oneum oraz innum w fenotypach żeńskich i męskich osobno"? "Dlaczego ten onum wyglądający jak mężczyzna przebywa w żeńskich toaletach"? Zaimki w takim układzie do wywalenia do kosza, a ludzie musieliby się odnosić do siebie per "ty", albo per "człowieku", ewentualnie jeden wspólny zaimek dla wszystkich... albo pieczątka na czole tak jak wspomniałem. Pary to już w ogóle łączyć mogłyby się tylko przez internet po wypełnieniu odpowiednich kwestionariusza. Żeński sport do spuszczenia w kiblu. Płeć dziecka trzeba by chyba określać po osiągnięciu pełnoletności (ale nawet wtedy trzeba by chociaż określić fenotyp do celów medycznych i tak dalej i tym podobne).

Generalnie miałbym to w zadzie, gdyby to wszystko odbyło się obok mnie bez mojego udziału, ale tak się przecież nie stanie.

Aha i nawet w scenariuszach jakie opisałeś, to LEKARZ musiałby oceniać płeć a  nie widzimisię pacjenta. Inaczej zaraz znajdzie sie ktoś kto nie jest on ona oneum oreum, z puli rzekomo istniejących płci, tylko wymyśli sobie, że jest na przykład ksenoeum.

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Suchy211 napisał(a):

Tutaj nie ma czego wyjaśniać Natura dla człowieka wymysliła 2 płci. Jednak i ona nie jest nieomylna i trafiają się sztuki z pomieszanymi cechami tych 2 płci, a nie zupełnie nową. Idąc takim tokiem myślenia trzebaby uznać, że liczba płci jest nieskończona. 

Nawet gdyby pójść ta drogą, to staje się to calą górą lodową problemów, z których uznanie dodatkowych płci nie jest nawet czubkiem góry lodowej. To zaledwie temperatura która pozwoliła się temu lodowi zawiązać.

Płci nie są zerojedynkowe, a przynajmniej nie ich społeczna rola (faceci do roboty, kobiety do dzieci). 

Popłynęliście z @Klakier1984 w tej dyskusji bardzo mocno.

Chłopaki - teorie o 56 płciach są bez sensu i tutaj nikt ich nie proponuje.

Ale to wasze kompletnie niezrozumienie problemu i tego, że fizjologiczny mężczyzna może mieć słabo rozwinięte mózgowe cechy męskie (nazwijmy je tak roboczo) jest komiczne. I głupie, niestety.

Cały gender zaczął się od społecznej roli płci.

Do tego wymyślacie nieistniejące problemy i wyśmiewacie osoby, które - CO UDOWODNIONO NAUKOWO, a nie chłopskorozumowo - mogą mieć problem z przypisaniem się do jednej z tych dwóch płci. W czym Wy macie problem z tym, że ktoś chce zmienić płeć, albo nie chce żeby językowo go określać?

Ja tam mam to gdzieś, bo to nie jest problem dla mnie - nic mi się nei stanie, jak do kogoś będę mówił w rodzaju nijakim. Wam coś ubędzie? Czy to tak trudno być empatycznym?

Ja np. zawsze jestem empatyczny dla tych głupich zwierzątek co biją się w imię klubu sportowego. Zawsze się zastanawiam czy kiedyś będą na to leki :E 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Keller napisał(a):

Więc wprowadzono naukę na ten temat, uświadamianie o takich osobach i obronę takich osób, zamiast szczujni, agresji i innego religijnego kołka.

No i bardzo dobrze, tylko co to ma do nazywania tego nowymi płciami?

Cytat

Każde poglądy mają swoje odchyły. Ja się nie zgadzam z teoriami 56 płci, ale zgadzam się że istnieją osoby trans i takie się zazwyczaj rodzą, choć są też inne przyczyny czemu ktoś jest taki. I zwykle wina leży u obrażających np. mężczyzn od bab. Potem jak tak wychowany chłopak ma sądzić o sobie jak od młodości słyszy jedno na swój temat? No ale wina nigdy nie jest u tych agresorów, nigdy, a oni dalej się śmieją i tyle mają do powiedzenia na temat wszystkiego. Cwaniacy leczący kompleksy kosztem innych i powodujących u innych problemy i jeszcze blokujący rozwój nauki od wieków. Na szczęście to się zmieniło, przynajmniej u nas, bo w Rosji i w islamie dalej taki typ osób dominuje jak na prawackich forach

Ale jak określenie kogoś onum, zamiast ona lub on niezależnie od cech fizycznych ma temu przeciwdziałać? W ogóle w jaki sposób rozdrabianie płci ma przeciwdziałać nietolerancji?

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano

Założycie w końcu ten wątek o 2137 płciach?.

:pijaki:

14 minut temu, crush napisał(a):

A tymczasem Lis przeprowadził na YT wywiad z Nawrockim, bez Nawrockiego.

Po prostu już mu mocniej siadło po chorobie, zaraz będzie jak Max Kolonko. 

• Haha 1
  • Upvote 1