Skocz do zawartości

Polityka w Polsce i na Świecie - wątek ogólny

Spl97

Rekomendowane odpowiedzi

https://tvn24.pl/wybory-prezydenckie-2024-w-usa/wybory-w-usa-wczesniejsze-glosowanie-ponad-78-milionow-wyborcow-juz-oddalo-glos-co-to-oznacza-st8164814

“Jak dotąd wyniki pokazują bowiem, że znaczna liczba zarejestrowanych republikanów, którzy oddali swój głos wcześniej, to te same osoby, które cztery lata temu głosowały w dniu wyborów. Nie są więc nowymi wyborcami. - Oznacza to, że w dniu wyborów odda swój głos mniejsza liczba wyborców Partii Republikańskiej - uważa Stewart.”

Nie wygląda to dobrze dla Trumpa. Plus ostatnie 3 dni które widziałem z przemówień to tak jakby już wygrał. 
Również zauważyłem że na większości przemówień Kamala pozwalała wypowiadać się większej ilości osób, różnorodność była ogromna. U Trumpa tylko Trump w większości. 

4 minuty temu, MasterBlaster napisał(a):

Ale co ci w tej wypowiedzi nie pasuje. W sensie jakąś nieprawdę napisał?  Opisując rzeczywistość stajesz się przeciwnikiem kobiet? Dla simpów może i tak, ale ich zdania nie ma sensu brać pod uwagę :)

A, czyli mówienie "jestem przeciwny prawom wyborczym kobiet" i sprowadzanie kobiet w wieku do 55 lat wyłącznie do roli osoby, która nie jest w stanie  podejmować racjonalnych decyzji wyborczych i tym samym do 55 roku życia wykluczać ją z części praw jest ok i zgodne z rzeczywistością? Tak samo mówienie, że 15 latek jest inteligentniejszy od swojej matki :E Tu oczywiście burza hormonów w ciele 15-latka, które w wielu przypadkach sprowadza się do totalnego braku racjonalnego myślenia nie ma wpływu na podejmowanie racjonalnych decyzji? :smiech:

No wybacz, ale tutaj to mnie rozbawiłeś mocno.

Cytat

Słucham podcastu "co to będzie", odcinek o wyborach w USA. Wspomnieli o "małym sekrecie" Trumpa. Powiedział on, że nie przegra bo ma z Mike Johnsonem "little secret", który to sekret spiker Izby potwierdził. Z tego co rozumiem plan miałby polegać na nie certyfikowaniu elektorów. Tutaj trochę o tym, ale i uspokajają, że to nie takie hop siup.

To pokazuje jednak, że jak republikanie mówią o ukradzionych wyborach, to myślą o sobie, że to oni będą kraść.

https://www.skyscrapercity.com/threads/stany-zjednoczone-polityka-ekonomia-i-stosunki-polsko-amerykańskie.1476941/post-190660652

https://newrepublic.com/article/187780/trump-little-secret-mike-johnson

Połowa USA już zagłosowała:

Szur Kennedy w akcji:

zrzut-ekranu-2024-11-04-131904-jpeg.8191

ale-ekipe-zescie-zmontowali-ekipe-totaln

:E

@Lebomb Ale to jest w interesie kobiet żeby nie głosowały. Chyba nikt normalny nie powie mi, że kobiety w takim samym stopniu interesuje sie polityka, ekonomia jak mezczyzni. To serio trzeba tlumaczyc. Hormony sprawiaja, ze nasze mozgi inaczej dzialaja. Po menopauzie kobiety mysla logiczniej, sa tez bardziej asertywne (wtedy mamy też fale rozwodów inicjowanych przez kobiety bo kobiety wtedy bardzo mocno się zmieniają) No moze nie kazdy 15 latek, ale ja w tym wieku nie raz myslalem sobie o swojej matce "co ta kobieta pierniczy za glupoty" i pomimo tego, ze jest wyksztalcona to nie ogarnia tak wielu rzeczy, ze az mnie to przeraża xD I dalej nie odpowiedziałeś na pytanie tylko sobie dopowiadasz. Opisywanie rzeczywistości to wg ciebie atakowanie kogos?
P.S Korwin nigdy nie mówił, że kobiety mają siedzieć w domu z dziećmi tylko, że ewolucyjnie lepiej się do tego nadają. ja to bym odebrał prawa wyborcze o wiele większej grupie niż tylko kobiety, ale jakby był wybór to albo nic to jednak lepiej żeby chociaż kobiety nie głosowały.

Edytowane przez MasterBlaster
  • Haha 1
  • Confused 2

12 minut temu, CajraX napisał(a):

Nie wiem jaki sens ma ignorowanie użytkowników w temacie najbardziej dyskusyjnym, ale jestem tu nowy i nie wiem co za "normalność" panowała na PcLabiexD

Lewostronne i stalinowskie standardy.
Nie zgadzałeś się z kimś to lecieli po moderatora i dostawałeś bana. Moderacja też była na modłę poprawności politycznej więc wątek polityczny był oblegany przez wielbicieli uśmiechniętych.
Tutaj jest trochę inaczej więc duża część z nich dodała do ignorowanych pozostałych. Niektórzy próbowali po prostu dyskutować to dostawali od Kamilków od razu przekaz "Z pisiorami/konforuskimi nie rozmawiam. Ignoruję."

@MasterBlaster to nie jest opisywanie rzeczywistości, tylko budowanie chorego przekonania na podstawie wybranych zagadnień z biologii. W takiej formie to jak najbardziej pewna forma ataku i sprowadzania kogoś do istoty gorszej. Kobieta jest tworem gorszym, który nie zasługuje na pewne prawa "bo biologia". Nie. Kobieta jest również człowiekiem i zarówno mężczyźni jak i kobiety są biologicznie przystosowani do pewnych zadań natury biologicznej. Tu mowa o aspektach społecznych i o wiedzy, w których biologia nie ma odniesienia 1 do 1.

Czy kobieta jest stworzona do noszenia ciężarów i ciężkiej pracy fizycznej? Biologicznie nie, bardziej do tego są stworzeni mężczyźni. To fakt biologiczny. Czy to wpływa na to, że kobieta nie jest w stanie ogarnąć mechaniki jaka rządzi przenoszeniem ciężarów? Nie. Jest w stanie to ogarnąć jeżeli ma odpowiednie zdolności, które nie zależą już w takim stopniu od biologii.

Zatem mówienie, że kobiety nie interesują się polityką nie oznacza że nic o niej nie wiedzą.

Lecz już jak tak bardzo chcesz wkręcać w to biologię, to kobieta powinna dokonywać wyborów najbardziej bezpiecznych, bo ma wrodzony instynkt obrony potomstwa, rodziny. 

• Like 1
  • Upvote 4

8 minut temu, MasterBlaster napisał(a):

@Lebomb Ale to jest w interesie kobiet żeby nie głosowały. Chyba nikt normalny nie powie mi, że kobiety w takim samym stopniu interesuje sie polityka, ekonomia jak mezczyzni. To serio trzeba tlumaczyc. Hormony sprawiaja, ze nasze mozgi inaczej dzialaja. Po menopauzie kobiety mysla logiczniej, sa tez bardziej asertywne (wtedy mamy też fale rozwodów inicjowanych przez kobiety bo kobiety wtedy bardzo mocno się zmieniają) No moze nie kazdy 15 latek, ale ja w tym wieku nie raz myslalem sobie o swojej matce "co ta kobieta pierniczy za glupoty" i pomimo tego, ze jest wyksztalcona to nie ogarnia tak wielu rzeczy, ze az mnie to przeraża xD I dalej nie odpowiedziałeś na pytanie tylko sobie dopowiadasz. Opisywanie rzeczywistości to wg ciebie atakowanie kogos?
P.S Korwin nigdy nie mówił, że kobiety mają siedzieć w domu z dziećmi tylko, że ewolucyjnie lepiej się do tego nadają. ja to bym odebrał prawa wyborcze o wiele większej grupie niż tylko kobiety, ale jakby był wybór to albo nic to jednak lepiej żeby chociaż kobiety nie głosowały.

Tak po ogólności to większość kobiet w polityce robi z siebie kretynki. Wystarczy pooglądać kilka wywiadów z nimi. Przoduje Żukowska i Spurek, ale kilka wariatek z KO też się znajdzie. Ta cała Gajewska takie kocopoły czasem pierniczy, że się słuchać tego nie da.
Pamiętam też tą co to na pytanie "co  zrobiła dla Polski w europarlamencie przez ostatnie kilka lat?" odpowiedziała "zatrudniłam kilku Polaków na w swoim biurze europoselskim".

@LeBomBTwoja białorycerskość aż wychodzi z monitora, ale dalej tylko sobie dopowiadasz i negujesz rzeczywistość.

Teraz, Umpero napisał(a):

Tak po ogólności to większość kobiet w polityce robi z siebie kretynki. Wystarczy pooglądać kilka wywiadów z nimi. Przoduje Żukowska i Spurek, ale kilka wariatek z KO też się znajdzie. Ta cała Gajewska takie kocopoły czasem pierniczy, że się słuchać tego nie da.

a teraz pomyśl jeszcze, że przecież na tych stanowiskach w polityce to są te najbardziej ogarnięte. Przecież taka zwykła kobita się do sejmu nie dostanie. To trzeba mieć sporo tych cech "męskich", a jednak widać, że na tle innych wypadają zazwyczaj kiepsko. 

12 minut temu, MasterBlaster napisał(a):

Ale to jest w interesie kobiet żeby nie głosowały.

Brzmisz jak jakiś Imam :D Czyli wychodzi, że ten cały szariat tak naprawdę nie jest taki zły?

11 minut temu, TheMr. napisał(a):

Gdzie będzie można śledzić wybory w tym roku? Google i jego mapa? 

To forum.

• Thanks 1
  • Upvote 2

Zwyczajnie pchasz swoją propagande.

6 minut temu, LeBomB napisał(a):

Zatem mówienie, że kobiety nie interesują się polityką nie oznacza że nic o niej nie wiedzą.

xD No faktycznie mogło im się coś przyśnić odklejonego od rzeczywistości. Kolejny powód żeby nie głosowały...

6 minut temu, LeBomB napisał(a):

Lecz już jak tak bardzo chcesz wkręcać w to biologię, to kobieta powinna dokonywać wyborów najbardziej bezpiecznych, bo ma wrodzony instynkt obrony potomstwa, rodziny. 

Tak kobiety mają cudowne instynkty. Jakby ta kobieca intuicja itd była prawdą to byśmy nie mieli tylu samotnych matek :)

4 minuty temu, LeBomB napisał(a):

to kobieta powinna dokonywać wyborów najbardziej bezpiecznych, bo ma wrodzony instynkt obrony potomstwa, rodziny. 

Dokładnie. Na tym polega demokracja aby do głosu przebijały się poglądy, o których zamknięte grupy społeczne nie są w stanie same dojść.

23 minuty temu, CajraX napisał(a):

Nie wiem jaki sens ma ignorowanie użytkowników w temacie najbardziej dyskusyjnym, ale jestem tu nowy i nie wiem co za "normalność" panowała na PcLabiexD

Jak widzisz co pisze jeden głąb z drugim to po co masz to czytać? Szkoda czasu na przewijanie tego chociażby.

1 minutę temu, trepek napisał(a):

Brzmisz jak jakiś Imam :D Czyli wychodzi, że ten cały szariat tak naprawdę nie jest taki zły?

A co, odważysz się obrazić islam? :szatanek:

W europie kościoły się teraz raczej likwiduje a meczety buduje.

Jak widać rola kobiet w społeczeństwie patrząc na historię i obecną sytuację na świecie (różne kraje/religie) nie jest jednoznaczna.

Jest to temat do dyskusji bo podejście do niego jest różne, jeśli ktoś boi się o tym rozmawiać to niech po prostu nie rozmawia xD Muzułmanie nie mają z tym problemu.

40 minut temu, MasterBlaster napisał(a):

Ale co ci w tej wypowiedzi nie pasuje. W sensie jakąś nieprawdę napisał?  Opisując rzeczywistość stajesz się przeciwnikiem kobiet? Dla simpów może i tak, ale ich zdania nie ma sensu brać pod uwagę :)

To teraz pytanie czy znalazłeś pustaka, pipeprzysz tak tylko w internecie czy po prostu koń zwalony? 🤔

7 minut temu, Umpero napisał(a):

Lewostronne i stalinowskie standardy.
Nie zgadzałeś się z kimś to lecieli po moderatora i dostawałeś bana. Moderacja też była na modłę poprawności politycznej więc wątek polityczny był oblegany przez wielbicieli uśmiechniętych.
Tutaj jest trochę inaczej więc duża część z nich dodała do ignorowanych pozostałych. Niektórzy próbowali po prostu dyskutować to dostawali od Kamilków od razu przekaz "Z pisiorami/konforuskimi nie rozmawiam. Ignoruję."

Z tego co widzę, to akurat z Tobą też się nie zgadzam w wielu kwestiach, ale do głowy by mi nie przyszło, żeby Cię ignorować. To jest forum do dyskusji, a ludzie mają zupełnie różne poglądy.

W sumie to i tak najgorzej jak się jest w centrum, bo wtedy dostaje się od lewaków i od prawaków:hihot:

Teraz, CajraX napisał(a):

Z tego co widzę, to akurat z Tobą też się nie zgadzam w wielu kwestiach, ale do głowy by mi nie przyszło, żeby Cię ignorować. To jest forum do dyskusji, a ludzie mają zupełnie różne poglądy.

W sumie to i tak najgorzej jak się jest w centrum, bo wtedy dostaje się od lewaków i od prawaków:hihot:

Co innego jak ktoś jest chory z nienawiści i sypie tępą propagandą jak część Kamilków z PCL, a co innego jak ktoś dyskutuje.

27 minut temu, TheMr. napisał(a):

Kamala pozwalała wypowiadać się większej ilości osób

Może dlatego, że jak ona otwiera mordę to jej sztab zaczyna się pocić?

1 minutę temu, MasterBlaster napisał(a):

No znalazłem pustaka simpa. Crush sie nazywa. 

Czyli koń zwalony. Jak u typowego konfederaty. 😆