Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Kamiyanx napisał(a):

Przypomniało mi się, że przeczytałem jeszcze w podstawówce Hobbita i jeszcze jakąś jedną książkę, co tam Szatan był z ktorejś tam klasy xD

Ogólnie czytało się tylko te książki, które nie były nudne jak flaki z olejem. Prawie wszystkie były.

Dziwni ludzie jesteście. Ja w podstawówce przeczytałem wszystko. Później już nie, ale to dlatego że lektury skzolne były okropne. Czytałem po prostu inne książki. :)

Opublikowano
14 minut temu, Fatality napisał(a):

W niektórych krajach tak jest. Typowa weryfikacja tożsamości. Może nie skany - idźmy w coś prostszego: albo skan albo zdjęcie i to z poziomu apki.

Ale skan i zdjęcie czego miałby słać nastolatek? I komu? Kto miałby odpowiadać za weryfikację?

Do tego dziś, gdy generowanie AI pozwoliłoby to obejść od razu.

Masa trudnych do wdrożenia zmian, do tego kontrowersyjnych, by i tak były masowo obchodzone.

A co do obchodzenia to i tak przy założeniu publikowania swoich treści. Bo przeglądać można na koncie kogoś innego.

I to co już pisałem, stary dobry youtube też ma już ogrom shortów.

Zresztą nawet za czasów długich materiałów to tam były pranki i inne głupoty zamieszczane.

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Przypomniało mi się, że przeczytałem jeszcze w podstawówce Hobbita i jeszcze jakąś jedną książkę, co tam Szatan był z ktorejś tam klasy xD

Ogólnie czytało się tylko te książki, które nie były nudne jak flaki z olejem. Prawie wszystkie były.

Ja przeczytałem jakieś 70% lektur. W skrajnych przypadkach czytając nie pamiętałem co było 3 strony wcześniej. Takie były fascynujące. Ale że byłem grzecznym chłopcem to czytałem, bo tak przecież trzeba.

Z lektur podobały mi się Dżuma, Folwark zwierzęcy, Robinson, Zbrodnia i Kara i może że 2 o których zapomniałem. I wiesz co? W dwóch z tych przypadków potrafię podać nazwisko głównego bohatera, a ich fabułę mogę powiedzieć jedno, dwa zdania. Tyle było to warte.

28 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Dziwni ludzie jesteście. Ja w podstawówce przeczytałem wszystko. Później już nie, ale to dlatego że lektury skzolne były okropne. Czytałem po prostu inne książki. :)

To, to, i jeszcze raz to. Bardzo skuteczny zniechęcacz do czytania treści w formie książki.

A stosując to co proponuje Fatality mielibyśmy rzeszę ludzi nie współczesnych i odklejonych od rzeczywistości, którzy stanowili by karmę dla ludzi wiedzących jak współczesny świat działa.

Edytowane przez Suchy211
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Badalamann napisał(a):

@Spl97 60% dla Trzaskowskiego w II turze to byłby rewelacyjny wynik. Taka totalna dominacja nad konserwami.

Choć przy tym gangsterskim kandydacie pisowców wszystko możliwe.

Taka różnica, że Trzasku jednak tych 60% nie ma pewnych. Ba, nawet 50% + ułamek niezbędny do wygrania wyborów nie ma pewnych, gdyż elektorat, który głosuje na takiego kandydata jest zupełnie innej struktury niż co mają PiS-owcy oraz Konfederaci, którzy mają elektorat żelazny, betonowy, którzy idą głosować choćby po nas potop. Elektorat KO oraz Trzaskowskiego musi wręcz się tego nauczyć, że trzeba iść głosować na kandydata z partii demokratycznej czy partie demokratyczne choćby po nas potop, gdyż taka jest polska racja stanu oraz się nie zniechęcać, jako że obecny rząd nie dowozi np. rozliczeń PiS-owców jak i nie uzależniać od dowożenia obietnic przez koalicję rządzącą pójście na następne wybory. Krytykować to co robi aktualny rząd, tak i nawet trzeba, ale żeby od jednej czy wielu spraw stawiać pójście na wybory? Tego właśnie temu krajowi na to nie stać, nie można na to pozwolić. W przeciwnym razie pokażemy tylko i wyłącznie słabość, co wielu (czyt. PiS-owcy oraz Konfederaci) to wykorzysta w brutalny sposób.

• Upvote 2
Opublikowano
48 minut temu, GordonLameman napisał(a):

A co z domami mającymi Mesh?

włożysz kartę do routera - całe wifi działa.  Bez sensu.

Napisałem przecież, że na poziomie ustawień routera można by było skonfigurować, które urządzenia dostawałyby dostęp do treści niefiltrowanych. 

47 minut temu, Camis napisał(a):

Ale to można obejść zwykłą zmiana DNS albo przez VPN. 

To zależy na jakim poziomie odbywałby się dostęp. 

42 minuty temu, Badalamann napisał(a):

No tu już w ogóle jakiś kosmos, zmiany w sprzęcie. A co z telefonami?

Napisałem, że można to zrobić na poziomie routera, a w przypadku dostępu przez siec komórkową, domyślna blokada na poziomie sieci. Wtedy po zeskanowaniu przez NFC dowodu lub specjalnej karty zdejmujesz blokadę np. na godzinę lub tyle ile ustalisz przy podpisywaniu umowy.

Opublikowano

I co kolejne 9 lat obrzydliwy pisior jako prezes TK... To jakaś parodia. Nie znam się na tym, powiedzcie kto w ogóle teraz go wybiera? Kilka pisiorów pokroju Pawłowicz i Piotrowicz? To tam nigdy dobrze nie będzie ja jebe.

• Sad 1
Opublikowano
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Napisałem przecież, że na poziomie ustawień routera można by było skonfigurować, które urządzenia dostawałyby dostęp do treści niefiltrowanych. 

Przerzucasz to na rodziców, A Ci jak wiadomo średnio to będą ogarniać. 
Ponadto to nie rozwiązuje kwestii telefonów z zasięgiem GSM.

2 minuty temu, voltq napisał(a):

Serio nabrałeś się na to pierwsze fejkowe zdjęcie?

NIE MOGĘ :hihot:

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman sieć GSM akurat najłatwiejsza do ogarnięcia i daje najwięcej możliwości. Już wspomniałem i tym wyżej, że skan karty NFC lub skan z NFC dowodu i do tego zapis w umowie. Każda karta SIM musi być rejestrowana. Zatem rejestrujesz kartę i w trakcie rejestracji zaznaczasz że karta ma być dla dziecka i z automatu leci filtr treści na połączenia skojarzone z urządzeniem w którym znajduje się dana karta. Technicznie do ogarnięcia. Można to zrobić przez aplikację, można przez konto na portalu operatora.

Biorąc pod uwagę techniczne możliwości opcji jest na prawdę dużo i wszystkie jak najbardziej realne. Kwestia rozpatrzenia plusów i minusów a nie podejście na zasadzie "nie da się".

Edit: i na kogo mam przerzucać jak nie na opiekunów prawnych? Kto powinien o to dbać? Państwo?

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)

Nie jestem przekonany.

To by wymagało integracji bazy danych mediów społecznościowych z bazą państwową. Nawet nie wiem czy tego bym chciał :)

Edit.

Duda jednak nie ma kręgosłupa moralnego. Ani godności. Ani rozumu.

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, LeBomB napisał(a):

Każda karta SIM musi być rejestrowana.

I za 20-30zł masz kartę na czyjeś dane z możliwością oglądania wszystkich treści. 

Pełno jest ogłoszeń w Internecie. 

Ahh lecę po popcorn: 

Edytowane przez Camis
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, ghostdog napisał(a):

Teraz jest wałkowany temat masła, dlatego PiS idzie do góry :D

To dziwne bo to za rządów PiS masło podrożało z około 2 zł za rządów PO do około 5zł za rządów PiS

Wg mnie powinno być odwrotnie ale widocznie Polacy mądry naród

I ta słynna inflacja od 5 do 25% , gdzie realna to jest 100% conajmniej

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Fatality napisał(a):

Jeśli miałbym być jakimś zwolennikiem centralnej kontroli to w tym wypadku. Zakaz mediów społecznościowych do 16 roku życia i odpowienią kontrolą i weryfikacją wieku

Kompletnie nietrafione. Przykład z życia. Siedzę w poczekalni z córką oczekując na wizytę. Na tej samej poczekalni 3 mamy z dziećmi, wiek 3-5 lat. Jedno dziecko zaczyna marudzić, mama wyciąga telefon i zaczyna mu przewijać te krótkie filmiki z facebooka, mija minuta, dwie i dwie pozostałe mamy też wyciągają telefon i zaczynają puszczać coś z telefonu. Obok jest salka do zabaw dla dzieci. 

To tylko i wyłącznie wina rodziców. Moja córka ma 16 miesięcy, sam nie wierzyłem, że tak może być, ale sama potrafi klikać na telefonie, włączyć czy wyłączyć telewizor. Odkąd to zauważyłem obie rzeczy są poza jej zasięgiem. Próbuje wymuszać włączenie telewizora zachowaniem no ale pod tym względem jestem konsekwentny i coś jej na chwilę puszczę (jakieś piosenki dla dzieci) tylko jak ja o tym zadecyduję i nie pod wpływem jej zachowania. A znajomy mówi, że swojego synka miesiąc młodszego potrafi przed telewizorem na 2 godziny posadzić "bo ma wtedy spokój". 

No cóż.

Edytowane przez Kowal_
  • Upvote 6
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Camis napisał(a):

Do ludzi dociera, że aby było tanio  musi być współpraca z rosją. Moralność nie istniej, prosty lud zamknął ją w swojej lodówce, gdzie będzie chciał wkładać także tanie produkty. Najważniejsze jest tu i teraz, a po mnie choćby potop.

Edit: na dodatek widzę, że ten Georgescu to szur. Piękne świadectwo daje sobie gatunek ludzki, piękne. Chyba muszę bardziej zacząć szanować swojego kota.

@ibizpl pisałeś wcześniej tak, jakby chodziło o coś poważnego, a wychodzi na to, że ty po prostu taki śmieszek jesteś.

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 1
Opublikowano

@ibizpl

O żeś Cię ja pie.... Inaczej skomentować Ciebie się nie da :E Przejrzałem cały klip. Całe zdanie ma dużo sensu, i jest parafrazą czy forma prześmiewcza co najwyżej (kontekst do konkurowania z winem francuskim). Ale to zbyt duże wymagania jak widać naukowe :E 

@Suchy211 Tja, tak tanio jak szantaż paliwowo-gazowy Rosji co roku w okresie przed zimowym i sztuczne podwyższanie cen rynkowych :E Tanio, to jest teraz. Taniej niż z Rosją.

• Upvote 3